EULEХ примао прљави новац албанске мафије

 

Компромитација ЕУ поводом корупције и криминала високих службеника и функционера Еулекса на Косову и Метохији. Циљеви извргнути руглу: ЕУЛЕКС је сарађивао са мафијом уместо да је био делилац и промотер правде на Косову и Метохији

 

  • Најновија открића тужитељке Еулекса Марија Бамије говоре о вишегодишњој спрези високих званичника мисије ЕУ са шиптарским мафијашима и политичарима са Космета
  • Уместо да спроводе владавину права представници Еулекса се богатили примајући мито од више стотина хиљада евра
  • Поред потпуног неморала који су испољили представници ЕУ мисије показали да им до правде, правичности, законитости и људских права није нимало стало
  •  Откривање злочина, тешких криминалних радњи и самих злочинаца поткупљени представници „врле, демократске“ Европе заташкавали, а доказе и сведоке склањали или буквално уништавали

Пише: Јово Вукелић

Најновија открића тужитељке Еулекса Марија Бамије говоре о вишегодишњој спрези високих званичника мисије ЕУ са шиптарским мафијашима и политичарима са Космета. Европска и српска јавност тако су сазнале о невероватним случајевима корупцијe и примањa мита тужиоца и судија и других високих званичника Еулекса, који су на Космету требали да афирмишу владанину права, законитост и праведност. Откриће стиже из њихових сопствених редова.

Скандал настао овим сазнањима шокира јавност, али изгледа да то није случај са  ЕУ и њеним институцијама. Наиме, на помолу је и други, још већи скандал! Независни извори наводе да су структуре ЕУ покушале да сакрију трагове ових тешких прекршаја и кривичних дела. Европски парламентарци и дипломате ових дана су још више разочарани због признања одговорних структура у ЕУ за ова кривична дела – да то није ништа ново, да су за ово знали, али да ништа нису предузели и обавестили о чињеничном стању политичке центре!?! Тако се већ сада дошло до поузданог сазнања: тек након годину дана (!) структуре Еулекса на Косову и оне у Бриселу, које надгледају, контролишу ову мисију, обавестили су политичке центре ЕУ о постојању озбиљних сумњи на корупцију у Еулексу.

Челници ЕУ признају да су знали за корупцију:Баронеса Ештон, Ангела Меркел, и Ван Ромпеј брижни и заокупљени и надвијени над безначајним и безвредним споразумима и резолуцијама.

 

Живимо у доба бруталних лажи, обмана, глуме, безобзирне дволичности европских лидера кад је реч о Косову и Метохији. Фарса од приче о људским правима, слободама, демократији, коју мисија ЕУ од 2008. „спроводи“ на Космету сада је очигледна, после открића о корупцији и примању мита њихових највиших службеника. О  питањима људских слобода, права, успоставе правичног судског система најревносније су говорили  и говоре управо највише корумпирани представници Еулекса, високи функционери ЕУ.

Космет – огледно добро за криминално богаћење Еулекса

Треба да се подсетимо да се Косово и Метохија налазе под администрацијом УН (УНМИК) од 1999. године. Део овлашћења је од 16. фебруара 2008. почела преузимати мисија Европске Уније под називом Еулекс. А на основу сагласности коју је тада дао председник Србије Борис Тадић. Тако је Мисија Еулекса на Косову почела свој мандат 2008. године, а главни задатак јој је подршка косовским властима у области владавине права, нарочито у области полиције, судства и царине. Показало се да су на овом испиту пали.

Иначе EULEX, је скраћеница од — European Union lex ( последња реч је латински назив за закон). Смишљена са главним јавним циљем – Мисије владавине права Европске Уније на Косову (EULEX), а уствари са правим циљем помагања ЕУ у осамостаљивању лажне мафијашке државе Косово.

Наравно, Мисија је истакла да ће бити статусно неутрална, али од првог дана боравка и рада на Космету – била је пристрасна, навијала је за шиптарску независност, радила је на укидању и оно мало права које су Срби имали у својој покрајини. Неутралност Еулекса остала је мртво слово на папиру. Њихове акције за успостављање правних норми, правне сигурности, закона, људских права и правосудног система имале су за циљ да истисну српске законе и прописе, укину српске институције и избаце Србе из целог процеса и предају Шиптарима на тањиру све институције. Са Еулексом Србима није било боље.

Званично, у својим документима ова монструм и ад хок створена организација води се као EULEKS  – Мисија Европске уније за владавину права на Косову?!? Које лицемерство и цинизам.

Коначно, Савет земаља ЕУ продужио је недавно мандат Еулекса на Косову до 14. јуна 2016. године. То значи да та мисија ЕУ у наредне две године планира да убрзано пренесе своје активности локалним (читај шиптарским) властима, као и другим европским институцијама. Еулекс ће, како најављују из ове мисије, у наредне две године имати улогу ментора и саветодавца у области „владавине права“.

Како су до сада радили ова Мисија могла би бити само драстичан и поучан пример садашњим и будућим генерацијама злоупотребе, криминала, корупције, примања мита, заташкавања истине о злочинима и заштите криминалаца и мафијаша.

На крају, ова канцерогена творевина коштала је за шест година стотине милиона евра, запошљавала је скоро три хиљаде службеника, око две хиљаде међународних и око хиљаду лица са Косова и Метохије. Мисија се  састоји углавном од полицајаца, судија, тужилаца и царинских службеника са енормним платама.

Бамије: Шефови Еулекса сарађују с мафијом и политичарима

Недавно је тужитељка Еулекса Марија Бамије открила много нерегуларности у раду Еулекса и истакла да су нека прислушкивања потврдила њене сумње о корупцији и примању мита високих  функционера Еулекса од стране албанских мафијаша и политичара а у циљу заташкавања, прикривања и ослобађања оптужених од истрага . Шеф правног одељења Еулекса требало би да истражи и активности тужитељке Јарославе Новотне и судије Франческа Флорија. Међутим, како каже Бамије, то се није десило.

Бамије је рекла да је открила доказе да су криминалци дали новац итаљанском судији Франческу Флорију за ослобођење у случају бацања бомбе у ресторану “Секирача” у Приштини, али како је рекла, “ни тај случај Еулекс није желео да истражује“, закључује Бамије. Она наводи и низ других флагрантних примера корпције и мита, о чему су сви европски и домаћи медији протеклих дана детаљно извештавали. Наводи „да су њене колеге примали новац и друге услуге од оптужених за тешка кривична дела како би их ослободили“.

А онда нова сензација! Веровали или не: нови шеф Мисије на Косову Габријел Меучи, италијански дипломата, суспендовао  је тужитељку Марију Бами због тврдњи које је изнела, а у којима је открила корупцију у Мисији ЕУ на Косову. Уместо да покрене опсежну истрагу, да тужитељку максимално заштити – он је суспендује!?!

Суспендована због изношења истине о корупцији и криминалу:

Марија Бамије, тужитељка EULEX

Бамије је наравно шокирана и изјављује: да је она под истрагом уместо Еулекса и корупмираних функционера?! Тврди и даље „да руководиоци те мисије сарађују са мафијом и политичарима на Косову“. Овде треба рећи прецизно: са шиптарским политичарима.

После ових открића нова Висока представница ЕУ Федерика Могерини (1. новембра заменила је по Србе и њихове интересе кобну Кетрин Ештон) управо разматра могућност да европска Канцеларија са сузбијање корупције ОЛАФ истражи оптужбе на рачун Еулекса. Она је нагласила „да је због кредибилитета мисије важно да истрага буде спроведена у разумном року и да мора бити обављена транспарентно.

Надам се да ћу веома брзо моћи да вам саопштим ко ће водити истрагу и у ком правном оквиру“, рекла је Могерини.

Иначе, Бамије истиче да је све ово омогућио шеф Специјалног одељења Еулекса Џонатан Рател који, како је рекла „није био заинтересован да обавља истраге о финансијском криминалу и који је уништио ову истразну јединицу Еулекса. Када ме је Рател суспендовао од тада се нико више не бави финансијским криминалом Еулекса.“

Понављамо, карактеристично је да званичници ЕУ, који су цео процес и посао Мисије Еулекса на Косову и Метохији требали да контролишу одбијају да говоре о корупцији чак и пред европским парламентарцима! Посебно, двојица најупућенијих и најодговорнијих функционера за раширену корупцију у Еулексу: директор за Западни Балкан Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) Фернандо Ђентилини и шеф Канцеларије за цивилну управу и одговорно владање (унутрашње контроле ЕК) Кенет Дин.

Истина на гиљотини

Посланик Едвард Кукан затражиоје пре неколико дана да све оптужбе за корупцију морају да буду схваћене озбиљно и темељно испитане од стране независних истражитеља: „Ове оптужбе су већ уздрмале кредибилитет Еулекса“. Известилац за Косово Тонино Пицула рекао је да је репутација ЕУ на Косову „доведена у питање“.

Рак-рана ЕУ: мито и корупција – чак и EULEX-ов покварени сат показује дволичност

Према првим информацијама најмање 18 лица из редова Еулекса су тренутно под истрагом. Наводи се из ЕУ «да ће ове истраге бити брзе и дубоке, те да неће остати ни  један камен непрегледан да би се открила правда».

Има ли неко ко после свега може да верује у ове речи о будућој истрази надлежних из ЕУ? Досадашња искуства о њиховим истрагама злочина и криминала на Космету говоре да су их они заташкавали.

Сада из ЕУ јадикују како „ЕУ губи веродостојност на Балкану“! Еулекс је код Срба веродостојност и објективност одавно изгубио. Код оних трезвенијих и разумнијих, искусних политичара као што је Марко Јакшић, лидер Срба са севера, Еулекс мисија је од првог дана била под сумњом. Није Јакшић веровао у добре намере Еулекса према Србима. И скепса Јакшића и других лидера Срба са севера, као и ДСС, показала се протеклих година, а посебно ових дана оправданом и тачном.

Коначан учинак Мисије Еулекса није само нула. Мисија на Космету се показала као иделно идеално место функционерима из ЕУ за богаћење, крађу и пљачку.

Овде не треба заборавити ни домаће политичаре као главне кривце за овакву ситуацију и за долазак Еулекса на Косово. Учинак Тадића, тог провереног незналице, показао се и у овом случају катастрофалан по интересе Србије и српског народа на Косову.

Трајне штеточине: Бивши председник Србије Б. Тадић и
бивши функционер ЕУ Ван Ромпеј

Та сулуда преданост Тадића и других нових еврофанатика ка европској перспективи Србије, од које нити смо имали, нити имамо, а потпуно је је очигледно да нећемо ни имати никакве користи довела је Србију у вазалски однос, у положај сиромашног слуге који трчи не би ли му богати с трпезе бацили коју мрвицу…

Како се зовете, драга?

Тадић је, не бринући о интересима Срба на Косову, нашао за партнера у довођењу Еулекса наказу од Ван Ромпеја, председника Европског савета. Чиме ли га је освојио Фламанац,  кога бољи познаваоци прилика у леглу ЕУ, у Бриселу, узимају као парадигму корупираног политичара.

Новац милији од правде и поштења: Ван Ромпеј

Колико таквом Ромпеју није било стало до Балкана ни 2009. кад је учвршћивао Мисију Еулекса на Космету потврђује онај познати и истинити скандал из јула 2012. приликом пријема шиптарке Јахјаге када ју је, приликом сусрета, безобзирно упитао: „Како се зовете, драга“?

Наравно, упамтио је интересџија Ромпеј само да је она (Јахјага)  из оног тима који треба да му је драг. Све остало, сем новца, њега никад није ни интересовало, прави пример корумпираног бриселског бирократе!

 

Пристрасност одликује Мисију EULEKS на Косову:

Ван Ромпеј у улози промотера косовске „независности“ са А. Јахјагом

 

Наивно веровање

Оливер Ивановић, један од лидера Срба са севера, био је у време доласка Мисије Еулекса 2008. године на Космет државни секретар у Министарству за Косово и Метохију. Познато је да је О. Ивановић већ девет месеци у притвору, оптужен за тешка кривична дела од стране Еулекс тужилаца.

Иако је, за разлику од Марка Јакшића, Ивановић од првог дана доласка Мисије 2008. сарађивао са њеним представницима. Био је конструктиван, учествовао је и на многим домаћим и међународним конференцијама, консултацијама и састанцима са представницима Еулекса. Радио је са њима и на шиптарским «изборима» на Космету. Чак им и помагао и неким пројектима и акцијама. Био им на услузи кад год им је требало. О њима из Еулекса говорио ми је похвално, као о тиму из међународне заједнице у који он верује да може Србима донети већу безбедност, правичност и стабилност у том делу Србије.

А ухапшен је као последњи криминалац који избегава правду. Иако се одазвао на позив на саслушање и дошао сам у суд и полицијску станицу тог дана је затворен и држе га у затвору припадници Еулекса без суђења већ десети месец. И поред тога што је влада Србије пружила све гаранције за његово ослобађање. Оливер Ивановић чами у затвору, као да ће негде да побегне, ако га пусте. Сви који знамо Оливера – сигурни смо да неће, а зна то и Еулекс. Али, неко их је можда новцем поткупио…

Заклео бих се да данас Ивановић више не мисли исто о Еулексу не толико због њиховог неправедног односа према њему, већ много више због нових веродостојних информација које је сазнао о раширеној канцерогеној корупцији Еулексових службеника.

Епилог криминално лошег рада Еулекса познат је добро српској јавности: годинама није ухапшен ни осуђен ни један једини Шиптар, починалац тешких кривичних дела, пљачки, убистава. Десетине и стотине најгорих недела, до трговине српским органима је обавијено велом таме… Сада знамо и зашто!

Нико није истраживао криминал, јер су  задужени из Еулекса за те послове примали новац, бивали поткупљени и богатили се.

Хабермас очитао лекцију ЕУ

Да риба увек смрди од главе јасно је мудром и искусном, славном  немачком филозофу Јирген Хабермасу (83 године). Недавно је овај непоткупљиви интелектуалац говорио на великом скупу студентима о ЕУ, демократији, солидарности и европској кризи. У публици је био и председник европског савета Херман ван Ромпеј.

  Неопходна демократизација ЕУ: Јирген Хабермас, немачки филозоф

Хабермас је оштро критиковао политику ЕУ, рекавши „да се она срозала на ниво технократије која се прилагођава финансијским тржиштима. Неопходна је солидарност и кооперативан приступ, који мора проистећи из заједничке политичке перспективе“. Он је затражио демократизацију ЕУ као и демократску контролу Европског савета. Хабермас је захтевао сазивање новог Конвента који би предложио нови уговор за ЕУ.

Ромпеј је пажљиво слушао предавање и није се сложио са Хабермасом: ЕУ се управо мења. Све чланице су добро интегрисане у Унију и настао је осећај заједништва“.

Не чуди ме што се Ромпеј није сложио са великим филозофом. Што би он мењао своју фотељу, вршио промене у Европи, кад му је у њој удобно са толико привилегија, уплата хонорара са разних страна на његове рачуне, можда и из Мисије Еулекса.

Њима из Еулекса никада није било стало до Косова и Метохије, а посебно не до Срба. Показали су на делу беду Европе!

Уместо закључка: Еулекс – Беда Европе

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Та стара дама Европа

Славко

Умирали су певајући о слободи

Gost autor

Ђоковић: Мој успех је најлепши поклон за годишњицу брака и на дан рођења Николе Тесле

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x