Нова кампања антисрпства ступа на сцену у Црној Гори

Карикатура Горан Шћекић

Шта очекује грађане Црне Горе после пада Владе премијера Здравка Кривокапића

  • Српске странке на челу са ДФ су из доста чудних и тешко објашњивих разлога дозволиле да се формира Влада Црне Горе без њених представника. Била је то велика политичка грешка победника избора и то је, сада се види, скупо коштало српски корпус у Црној Гори.
  • Ј. Маровић, из УРЕ: „ДФ је блок који није препознат од међународне заједнице као неко ко убрзава процес европских интеграција”.
  • До августа 2024. имаће времена нова марионетска влада да сатанизује Србију и настави да удаљавају Црну Гору од Русије. Укратко, да удаљавају Црногораце од Републике Српске, Србије и Русије, пд православља!
  • Све ове и сличне послове координисаће Габријел Ескобар и нови амбасадор у Србији Кристофер Хил.

 Пише: Јово Вукелић

После тачно годину и два месеца (од 4. децембра 2020. до 4. фебруара 2022.) владавине кабинета Здравка Кривокапића та влада је пала, тачније изгласано је неповерење премијеру Кривокапићу у Скупштини Црне Горе.

Да подсетимо: тесном већином, гласовима 41 посланика, од укупно 81 у црногорској Скупштини изабрана је та Влада Црне Горе. Нова црногорска Влада прва је коју после 30 година није формирала Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића, која је поражена на изборима 30. августа  2020. године.

На парламентарним изборима новоизабрани премијер Кривокапић, као нестраначка личност био је носилац најјаче, од три коалиције које су освојиле власт, а коју је већински чинио Демократски фронт.

Победници избора Демократски фронт и коалициони партнери СНП, Покрет за промјене  и друге српске странке су  прво уклоњени из власти, под претњом нових избора од стране УРА, а потом и преварени

Подршку новој Влади ( премијер З. Кривокапић, потпредседник Дритан Абазовић и 12 министара) дали су тада посланици партија са листе “За будућност Црне Горе” на челу са Демократским фронтом , Социјалистичком народном странком (СНП) и Покретом за промјене, Демократска Црна Гора и Грађански покрет УРА. Против су биле опозиционе партије које чине ДПС, Социјалдемократе, Социјалдемократска партија, две албанске националне партије и Бошњачка странка.

Влада са кадровима без политичког искуства и малим бројем ресора

Та влада била је састављена од релативно непознатих млађих људи, па су министри постали високобразовани кадрови углавном ван партија, без политичког искуства…Била је то влада са кадровима без политичког искуства и малим бројем ресора, како би били што више оптерећени да ураде што мање. То је био и план да би трајала што краће.

Уследили су брутални напади на такву нестраначку владу са свих страна: од стране ДПС, мањинских странака, удружења Албанаца, Бошњака и Хрвата и многих медија и НВО у Црној Гори наклоњених европским интеграцијама и НАТО савезу.

Иако без лидера српских партија (Демократског фронта, Социјалистичке народне партије (СНП)  и лидера Покрета за промене Небојше Медојевића, који су фактички добили изборе – влада је сврстана у конзервативну,  блиску Српској православној цркви, антиреформску,  просрпску, антиевропску…

Договоре око формирања владе  после избора одмах су преузели и водили  страни фактори (карикатура Горан Шћекић)

Опозиционе странке (ДПС и остале) су оцениле да је Kривокапићева Влада теократска, састављена у Српској православној цркви (СПЦ), да је „једновјерска и једнонационална“, да није експертска, нити европска Влада.

А апсурдност тих оптужби и квалификација и тада и сада, када је влада пала, била је у томе што она никада није спроводила никакву просрпску политику. Није успела да постигне ни споразум са СПЦ о потписивању Темељног уговора СПЦ и Владе Црне Горе. Измишљане су разне препреке, проблеми… а то је било једно од главних обећања бирачима ове коалиције. У те опструкције био је вешто укључен и Абазовић, лидер покрета УРА.

И тако Уговор до данас није потписан, утицај ДПС на одлуке Владе Црне Горе преко Дритана Абазовића био је пресудан да се уговор са СПЦ не потпише. На овом питању се показало да је утицај ДПС и Ђукановића већи од утицаја премијера Кривокапића и целе владе.

САСТАВ СКУПШТИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ ПОСЛЕ ИЗБОРА 2020

 
Странка/коалиција Гласови % +/− Мандати +/−
  Демократска партија социјалиста 143,515 35,06 −6,35 30 −6
  За будућност Црне Горе 133,261 32,55 +12,32 27 +6
  Мир је наша нација 51,298 12,54 +2,53 10 -2
  Уједињена реформска акција (УРА) 22,679 5,53 +1,85 4 +2
  Социјалдемократе 16.769 4,10 +0,84 3 +1
  Бошњачка странкаM 16,279 3,98 +0,82 3 +1
  Социјалдемократска партија 12,835 3,14 −2,09 2 −2
  Албанска листаМ 6,488 1,58 +0,31 1 0
  Албанска коалицијаМ 4,675 1,14 +0,25 1 +1
  Хрватска грађанска иницијативаМ 1,106 0,27 −0,20 0 −1
  Хрватска реформска странкаМ 496 0,13 нова 0 нова
Неважећи/празни гласови 4,500 2,09
Укупно 413,894 100 81 0
Регистровани гласачи/излазност 540,026 76.64
M — означава изборну листу националне мањине, којој није потребно да пређе цензус од 3%.
Опструкције рада владе на сваком кораку

Затим, ометано је и одлагано спровођење пописа становништва Црне Горе, јер се бивши режим Ђукановића плашио да се не открије превара са претходног пописа о смањењу броја Срба у Црној Гори. И попис није обављен, а моћ ДПС и Ђукановића показала се опет јачом од нове владе Црне Горе.

Сарадња Кривокапића и Абазовића у Влади је била неискрена

Треће, односи са Србијом нису се поправили, а уз подршку Хрватске, Албаније, па и Приштине и власти Федерације БиХ вршена је стална антисрпска кампања коју је у Црној Гори предводио, као и раније, председник Црне Горе Мило Ђукановић и ДПС. А подршку је имао у лукавом и подмуклом понашању Дритана Абазовића. Епилог је да су односи са Србијом данас очајни, у Црној Гори Србија нема амбасадора, протеран је! И тај циљ је Ђукановић постигао стално ширећи буку о великосрпској опасности и угрожености Црне Горе. Исто је и са односима Црне Горе са Републиком Српском, која је толико сатанизована у Црној Гори као да је губава.

Четврто, измишљана је опасност о угрожености Црне Горе из Србије (као што је био измишљен и ранији државни удар у Црној Гори), а уствари на делу је била антисрпска политика и према Србији и према Србима у Црној Гори. Сатанизована је Српска православна црква и оркестриран је скандал и инцидент од стране шовинистичких антисрпских покрета Црногораца приликом промовисања новог митрополита црногорско-примирског Јоаникија на Цетињу. Све уз подршку Хрватске и других бастиона антисрпства.

Контакти оперативца Абатзовића са председником Ђукановићем по налогу Запада били су  интезивни и стални
Антисрпска хајка ДПС и опозиције без престанка

Сада се открива да је тај догађај толико разбеснео антисрпску коалицију у Црној Гори да се она заклела да ће због тога оборити владу Кривокапића и сачинила је чак и неки споразум (Резолуцију) о тој сарадњи у хитном рушењу владе. И у том послу коло је водио Дритан Абазовић. Растрчали су се сви могући црногорски емисари и њихови пријатељи Албанци, Бошњаци, Хрвати до седишта ЕУ у Бриселу и седишта НАТО савеза како би били подржани да оборе владу у Црној Гори и прекрше изборну вољу грађана.

Само годину дана после избора 2020. (у августу прошле године) ове антисрпске снаге предвођене Милом Ђукановићем и Дританом Абазовићем  су добили подршку из ЕУ и НАТО за тај свој план и кренули су у његову реализацију, која се пре неколико дана завршила сменом владе. Опет се показало да је Ђукановић политички јачи и моћнији од владе Здравка Кривокапића.

Кривокапић је противнике и опасност видео на погрешној страни (карикатура З. Лековић)

Шесто, направљен је и посебан скандал и подигнута је огромна ларма и драма око усвајања Резолуције о Сребреници у Скупштини Црне Горе где се тврдило да је начињен геноцид за који су одговорни Срби (што не тврди ни Хашки суд, већ говори о одговорности Срба из БиХ)… Министар правде Владимир Лепосавић, који се томе успротивио  и негирао геноцид и кривицу Срба и Србије је смењен због огромних притисака из ЕУ, НАТО, Хрватске, БиХ, Албаније и домаћих антисрпских снага на челу са ДПС и Ђукановићем. Опет се показало да је Ђукановић политички јачи и моћнији од владе Кривокапића.

Западу је требао неспособан премијер – политичар аматер

Тако је влада Црне Горе минирана у скоро сваком покушају успостављања стабилне политичке ситуације, јер је било очигледно да премијер Кривокапић не одговара западним силама, САД и НАТО и да они желе да се његова власт и влада што пре уклоне. Његово политичко неискуство и аматеризам брутално је кажњено, аматеризам у политици је ипак недопустив, а те примедбе Запада да је он исувише везан за православну цркву биле су само параван. Њима је требао неспособан политичар да би што мање трајао.

Абазовић је вршио блокаде у раду Владе Кривокапића да би била што неуспешнија

И последње, што се тиче реформи на домаћем плану, борба против корупције и криминала бившег режима је вешто ометана, минирани су сви покушаји темељног рашчишћавања са криминалом и нарко-картелима па је у Црној Гори откриван шверц дроге и цигарета у више наврата у последњих годину дана. И у том послу је Влада Црне Горе пала на испиту својом кривицом, јер није имала снаге да се обрачунава са вођама криминала и мафије.

А и тај посао је водио нико други до Дритан Абазовић са свим овлашћењима и показао је и незнање и недостатак воље да се бори са тим проблемима у Црној Гори. И због тога је требало да буде смењен.

Какви су планови и циљеви нове марионетске владе Црне Горе

После избора нове, не мањинске, него марионетске владе неће бити расписани нови парламентарни избори у Црној Гори. Иако је Абазовић и његов покрет УРА прекршио политички договор са изборном већином и напустио победничку коалицију, што у Црној гори зову издајом и кршењем изборне воље грађана, Абазовић има амбиције да буде премијер у наредне две и по године. Зато је тражио подршку Запада (НАТО, ЕУ и САД), он то зове „међународна заједница“. И добио је ту подршку.

И председник Скупштине  А. Бечић и Владе Црне Горе З. Кривокапић су употребљени, искоришћени и смењени од Запада, ДПС и УРА, на слици је и главни извршитељ Дритан Абазовић (први здесна)

Абазовић ће наставити да влада са својих четири посланика УРА и бошњачким и албанским партијама и са неколико “експерата” још најмање две године као мањинска-марионетска влада, уз подршку ДПС. С. Медојевић каже: „нову владу формираће коалиције изразито антисрпских странака.

А Јована Маровић, потпреседница УРЕ, открила је разлог зашто Демократски фронт није био подобан за учешће у Влади: „ДФ је националистичком реториком доприносио продубљивању поларизације, а ДФ је блок који такође није препознат од међународне заједнице као неко ко убрзава процес европских интеграција”.

Премијер Абазовић ће пружити заштиту партијским лидерима ДПС од било каквих истрага

Српских партија, победника протеклих избора ту опет неће бити, јер је један од главних циљева Запада и ДПС да се уклони сваки српски утицај из владе Црне Горе. А Абазовић ће то ревносно да спроводи.

Тесна сарадња Ђуукановића и Столтенберга из НАТО пакта никад није престајала

Да би владао без тешкоћа будући премијер Абазовић, уједно и шеф свих безбедоносних служби имаће обавезу да пружи зааштиту партијским лидерима ДПС од било каквих истрага у вези са криминалним активностима, шверцом цигарета и дроге. Тако ће нови премијер да враћа услугу Ђукановићу за подршку у парламенту која ће му обезбеђивати стабилну власт.

Можемо закључити да парламентарних избора неће бити пре августа 2024, значи за две и по године. Један од разлога зашто неће бити избора Абазовић је управо обелоданио: смислио је да је потребно прво извршити изборну реформу, за шта је он тражио и добио подршку међународне заједнице (читај НАТО). Какву изборну реформу – то нико не зна!

Јуче је говорио и о деблокади европског пута, као да је неко до сада у влади, где је био потпредседник, то чинио, или могао да чини. Подвале Абазовића су непрекидне и за њих не одговара јер има подршку најачих политичких фактора у Црној Гори (ДПС и Мило Ђукановић), а и европских и НАТО званичника.

Главни интерес  Запада, УРА, ДПС је да у власти нема Срба

Да поновимо Абазовић је дрско прекршио коалициони споразум победника избора Демократског фронта, Покрета за промене и СНП направљен августа 2020. године, јер он отворено штити интересе НАТО у Црној Гори, а главни интерес је да нигде у власти нема Срба, да се српске партије блокирају и онемогуће, да се оне сатанизују, а СПЦ и Срби како грађани киње.

Успешан антисрпски велеслалом Ђукановића (карикатура Горан Дивац)

Програм и план је да се стално прича о Сребреници, да се развијају односи Црне Горе са Албанијом и Косовом, као и Хрватском,  а запостављају са Србијом и Републиком Српском.

То ће амбициозни Абазовић да спроводи и биће богато материјално награђен од НАТО (можда и од Мила Ђукаковића). Ђукановићу длака с главе неће недостајати у наредне две и по године, биће изузет и он му и блиски сарадници од било каквих истрага (Абаз је ту да га штити) до августа 2024, до нових избора.

Нова кампања антисрпства ступа на сцену у Црној Гори

А до тада ће они, уз помоћ НАТО и Запада направити толико јаку коалицију и окупити нове људе путем корупције да ће вероватно победити на тим изборима. До августа 2024. имаће времена да сатанизују Србију и наставе да удаљавају Црну Гору од Русије. Укратко, да удаљавају Црногораце од православља!

Све ове и сличне послове координираће Габријел Ескобар и нови амбасадор у Србији Кристофер Хил.

Сусрет Ескобара и Ђукановића у Подгорици: инструкције за обарање владе су добијене на време

Тако  да следи период стабилних политичких прилика у Црној Гори, а Александар Вучић, председник Србије,  ће углавном да ћути и прави се луд, што би он сам рекао:”баш ме брига!”.

Утолико је повратак ДПС на власту Црној Гори могућ, реалан и известан за годину-две. Мило Ђукановић и ових дана отворено исказује ту вољу и амбиције. А ако победи на председничким изборима следеће године ето припреме за поновни повратак на власт на велика звона, са обновљеним политичким ауторитетом. У том смислу Абазовић, са ипак скромнијим политичким способностима и капацитетима од Ђукановића биће после употребе са Запада склоњен у страну.

Да ли се спремају нови протести (и литије) у Црној Гори је за сада непознаница. Енергија са прошлих величанствених  литија из 2020. није политички искоришћена. Српске странке су из доста чудних и тешко објашњивих разлога дозволиле да се формира Влада Црне Горе без њених представника. Била је то велика политичка грешка победника избора и то је, сада се види, скупо коштало српски корпус у Црној Гори.

Само да се протести (и Литије), ако их буде, не понове овог пута као фарса…

:::::::::::::::::::::::::::::

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Не може се баш са свим и свачим трговати

Славко

Скривене поруке уметника отвореног срца

Јово

Кампања мржње Запада и наставак свих ратова против Русије

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Микић Сања
Микић Сања
2 година раније

Sveti Nikola!

320px-Ikona_Svetog_Nikole_sa_srpskim_vladarima_iz_Barija,_sa_srebrnim_okovom.jpg
1
0
Would love your thoughts, please comment.x