„Черни“ оценио да Рио Тинто угрожава долину Јадра

Рио Тинто хоће рудник, а нема решење за загађене отпадне воде

  • У документу Института „Ј. Черни“ се наводи да мултинационална компанија „Рио Тинто“, коју представља у Србији „Рио Сава“ није објаснила шта ће учинити са планираних 85 одсто отпадних и затрованих вода.
  • Такође, постоје одређене нејасноће у приказу количине техничке воде, која се користи у процесу прераде руде и ефлуента, који се испуштају у корито река Јадар или у Дрину
  • У студији отпадних вода није објашњено како се третирају остале количине загађених вода, од 80 до 85 одсто укупних количина које се не испуштају у Дрину и Јадар
  • Није објашњено од стране Рио Сава какав поступак је предвиђен за третман и одлагања муља
  • Из Института “Ј. Черни” нагласили су да је решење о снабдевању рудника техничком водом из алувиона реке Дрина у капацитету изворишта (100 л/с) и доводног цевовода (од 580 м3/х) у супротности са Просторним планом Републике Србије, Стратегијом управљања водама и водним условима, који су дати за пројекат рудника “Јадар”

Аутор: Војислав Милованчевић

Институт за водопривреду “Јарослав Черни”, који је прошлог месеца купила фирма “Миленијум тим”, почетком године је израдио студију о отпадним водама за “Рио Тинто”, у којој се бави потенцијалним утицајима изградње рудника на површинске и подземне воде у долини Јадра. У документу, до ког је дошла “Нова”, наводи се да ова мултинационална компанија није објаснила шта ће учинити са планираних 85 одсто отпадних вода.

Студија отпадних вода, коју је “Јарослав Черни” објавио 6. јануара 2021. године, урађена је према уговору са компанијом “Рио Сава”, и односи се на процену утицаја испуштања отпадних вода из рудника на квалитет воде река Јадар и Дрина. У извештају се наводи да су све процене и закључци засновани на подацима о количинама и квалитету отпадних вода које доспевају на постројење и које се након пречишћавања испуштају у реке.

“Постоје одређене нејасноће у приказу количине техничке воде, која се користи у процесу прераде руде и ефлуента, који се испуштају у Јадар или у Дрину”, стоји, између осталог, у извештају, у ком је објашњено и на који начин се мења вредност отпадних вода које доспевају у реке.

Из Института “Јарослав Черни” су истакли да није јасно да ли се прерада и производња вода одвија равномерно у току године, као и како и због чега хидролошки услови утичу на прераду руде.

У закључку студије се наводи да, од укупних отпадних вода, које доспевају на постројење, пречисти се и испусти у Јадар или Дрину свега од 15 до 20 процената отпадних вода из техничког процеса прераде руде.

“Остале количине се, уз ниже степене пречишћавања, враћају у производни циклус. У студији отпадних вода није објашњено како се третирају остале количине загађених вода, од 80 до 85 одсто укупних количина које се не испуштају у реципијент.

Није објашњено какав поступак је предвиђен за третман и одлагања муља и да ли процес рециркулације утиче на карактеристике отпадне воде која доспева на постројење за пречишћавање пре испуштања у природне водотокове”, наводи се у документу.

У извештају се додаје да очигледно постоји значајна неусаглашеност података, који битно утичу на решење снабдевања рудника водом и на њихово пречишћавање.

Аутори студије бавили су се и дневним потребама воде за рудник „Рио Тинта“, наводећи да, уколико оне износе између 1.000 и 1.550 метара кубних, онда се вода може узимати из река Kоренита и Јадар.

“То би вероватно значило формирање мањих акумулација, које би имале функцију заштите од поплава”, пише у извештају.

Черни: Нема потребе да се узима вода из Дрине

Из “Черног” су навели да, уколико су подаци наведени у просторном плану тачни, онда не постоји разлог да „Рио Тинто“ за пројекат “Јадар” узима воду из алувиона реке Дрина, која је регионално извориште водоснабдевања Мачве.

“Поређења ради, укупне количине отпадних вода рудника одговарају потребама техничке воде за индустрију целе Мачве, које су планиране Стратегијом управљања водама до 2034. године. При томе, сви плански документи предвиђају да се за ове намене вода захвата искључиво из речних токова, а не из алувијалних издани, које су намењене за водоснабдевање ставновништва и привреде водом квалитета за пиће”, напомиње су извештају.

Лепоте реке Дрине и њене алувијалне воде

Из Института “Јарослав Черни” нагласили су да је решење о снабдевању рудника техничком водом из алувиона реке Дрина у капацитету изворишта (100 л/с) и доводног цевовода (од 580 м3/х) у супротности са Просторним планом Републике Србије, Стратегијом управљања водама и водним условима, који су дати за пројекат рудника “Јадар”.

“У разматраној студији посебно је проблематичан ‘креативан’ приступ оцене испуњења водног услова и критеријума у вези са степеном пречишћавања и испуштањем отпадних вода у реципијент (корито реке)”, наводи се у документу.

Имајући у виду да Институт за водопривреду “Јарослав Черни” има значајну улогу у одређивању даље судбине пројекта “Јадар”, те да ради шест студија за “Рио Тинто”, у којима, између осталог, образлаже и шта је спорно у намери ове компаније да покрене рудник у долини Јадра, није изненађујуће што је држава одлучила да га прода фирми блиској власти – “Миленијум тим”.

Факсимил студије Института “Ј. Черни” о отпадним водама рудника  литијума”Рио Тинто”

Изменама Закона о експроријацији и продајом “Черног” власт је практично заокружила планове за реализацију пројекта “Јадар”.

Мирослав Мијатовић, из Подринског антикорупцијског тима, каже :

– С обзиром на то да смо видели да су локацијски услови издати, видимо да су они практично дошли на корак до грађевинске дозволе за пројекат рудника. Институт је изнео јасне примедбе у закључку да ова комапнија још не зна шта ће са 85 одсто отпадних вода. Те воде негде морају да заврше и то је једно о питања које ми годинама постављамо „Рио Тинту“ и не добијамо одговор. Ми можемо да нагађамо шта ће бити са том водом, да ли ће кружити у њиховом процесном постројењу или ће бити испуштања у Јадар. У сваком случају, чим постоји овакав извештај, постоји огроман ризик – закључује наш саговорник.

Линк

https://nova.rs/vesti/politika/dokument-cerni-pre-prodaje-ocenio-da-rio-tinto-ugrozava-jadar/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Шок пораза:за излазак из ЕУ гласало 52 одсто Британаца

Gost autor

Мађарска: Мађаре у Украјини спасаваћемо и штитити и силом оружја

Prenosimo

Против уговора Србије са Светском здравственом организацијом

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x