Снага православне вере јача у сваком појединцу после посете Светој земљи и то доноси мир и спокој души

Мајка Христова Марија са извора захвата воду, на месту садашње цркве Благовести, фреска

Гора Блаженства, Галилејско језеро, место Капернаум, Манастир Дванаест апостола, Црква Благовести у Назарету и Манастир Светог Ђорђа код Тел Авива

  • У местима и градићима дуж Галилејског језера Исус Христос је имао много следбенка, ту је и живео у кући Светог Петра, рибарио са рибарима по језеру, а предвече лечио болесне
  • Чудесни догађаји на планини Тавор

Пише: Хаџи Јово Вукелић

Одлазак на Гору Преображења (Тавор) и обилазак православног манастира посвећеног Светом Пророку Илији био је наш први циљ последњег дана ходочашћа. На врху ове чудесне Горе Христос се преобразио пред својим ученицима Петром, Јаковом и Јованом. И тај свети догађај се прочуо широм тадашњег света. Тамо се Господ преобразио пред апостолима: „и лице његово засија као сунце, и хаљине његове постадоше беле као светлост“

Пут серпентинама до планине Тавор

Али, доћи из Назарета по правом летњем дану био је мали подвиг, јер се брдо (планина) Тавор налази у североисточном углу Ездрелонске долине, 20 км југозападно од Галилејског језера, у данашњој Палестини. А до самог врха (планина је слична нашој Авали) аутобус не може стићи, већ се на врх возимо малим комбијима по стрмим, уским серпентинама.

Хришћанске цркве сматрају да се Преображење Господње десило управо на врху овог брда. На врху Тавора се налазе два манастира, један је православни и посвећен је Преображењу Господњем, а други, у близини, је римокатолички.  Оба тврде да се налазе баш на месту Преображења Исуса Христа.

Манастир Преображења на планини Тавор

У сваком случају амбијент на врху планине је предиван, храм је у столетним боровима и чемпресима, пун зеленила и у парку очаравајуће лепоте. А поглед на околину и цео предео је за памћење. И храм је дивно осликан и украшен иконама и фрескама.

Поклоничка група направила је нови портрет за дуго сећање на Гори Преображења Господњег
Табха – Храм умножења хлеба и рибе

Настављамо даље аутобусом ка Галилејском језеру. Стижемо у место Табху. По предању, Исус Христос је овде умножио хлеб и рибу и са пет хлебова и две рибе нахранио око 5. 000 својих следбеника! На том месту се некада налазио предивни православни рановизантијски храм из 4. века са мозаицима који приказују флору и фауну Галилеје и умножење хлеба и рибе. Данас се на том месту налази бенедиктански католички храм.

Стол умножења хлеба и рибе од стране Исуса Христа којим је нахранио хиљаде следбеника

 

Табхе, табла са прегледом Христовог боравка у месту умножавања хлебова и рибе, према предању из Библије

Затим стижемо до Kапернаума, места у близини, на северозападној обали Галилејског језера. Новозаветно место, место рођења апостола Петра, Андреја, Јована и Јакова. И у Капернауму Исус Христос је имао доста следбеника као и у другим мањим градовима на обали језера. И у Kапернауму се данас налазе два манастира: православни и католички. У Капернауму је Исус подучавао апостоле Петра, Андреја, браћу Заведејеву, Јована Богослова и Јакова и Левија Матфеја. У Kапернауму је Исус чинио многа чуда која се описују у јеванђељима и људи су у њему видели светог и чак свемогућег човека! Следили су га и обожавали.

Драгоцене рхеолошке ископине у Капернауму на северној обали Галилејског језера, где је живео Исус Христ
Манастир Дванаест апостола на обали Галилејског језера

Апостол Петар је живео у граду Капернауму. Овде је имао кућу, у коју је Исус Христос често долазио током своје проповеди на обали Галилејског језера. Почетком првог миленијума нове ере Капернаум је био велики и познати град.

Зато ходочасници одлазе у друго поклоничко место тј.  у Храм Дванаест апостола, који припада Јерусалимској православној цркви, која се налази на удаљености од неколико десетина метара од музеја. Бели храм са црвеним васкршњим куполама, наравно, нема никакве везе са архитектуром Христових времена.

Манастир Светих Дванаест апостола на обали Галилејског језера, Капернаум

У башти се налазе сеновити простори са столовима и каменим седиштима, између којих шетају шарени паунови. Чувар и творац ове баште, отац Иринарх, грчки монах, нека је врста локалног обележја, води миран, једноставан живот: ради у врту, разговара са ходочасницима.Једном недељно у цркви се служи литургија на словенском за православне хришћане који говоре руски и који живе у тим местима.

Галилејско језеро, највеће слатководно језеро у Израелу, место Христовог боравка

Напуштамо обалу Галилејског језера пуни утисака о динамичном животу Исуса Христа и његовом дружењу са људима. Крећемо у Назарет у обилазак православне цркве Благовести, где је његова мајка, девица Марија боравила.

Црква Благовести – Маријин извор у Назарету
Православни храм Благовести у Назарету

На месту садашње цркве Богорођења у Назарету будућа Богородица, мајка Марија живела је са Јосифом и сваког дана са крчагом ишла на извор да донесе воде. Једног јутра јој је саопштено од анђела Гаврила да ће родити сина зачетог од Духа Светога.Тако се и догодило у Витлајему и на свет је дошао Исус Христос. Тај извор воде постоји и данас и на њему је саграђена Црква Благовести, а у цркви се са тог извора верницима дели благословена водица Пресвете Богородице.

Објава Христовог рођења, Анђео Гаврило јавља Богородици радосну вест

Свети Ђорђе у Лиди код Тел Авива

Опраштамо се рано ујутро од Јерусалима, светог града рођења, одрастања, страдања и васкрснућа Исуса Христа и  путујемо ка Тел Авиву. До поласка авиона имамо довољно времена да посетимо и последњу светињу, манастир Светог Ђорђа у Лиди. У овом месту је живео и умро Свети Ђорђе и подигнут је врло леп храм, којег посећују верници из целог света.

И наш поклоник млади Ђорђе Станишић из етно-села Станишићи код Бјељине доживео је емотивни тренутак да стане пред гроб свеца по коме је добио име. Клекнуо је и дуго се молио.

Ђорђе Станишић моли се на гробу Светог Ђорђа

У манастиру је служена литургија тог дана и било је много света у цркви.

Изнесене су и мошти Светог Ђорђа да се целивају. Прелепи олтар је доминирао целом црквомм а црквени хор је учествовао у Богослужењу и појао дивне литургијске песме. Стекли смо утисак да православље овде има своје поклонике и да вера живи у народу.

Мозаик изнад гроба у храму Светог Ђорђа у Лиди

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Додела Грамата учесницима поклоничког путовања

На скромној свечаности у сали хотела касно увече пред сутрашњи одлазак водичи „Доброчинства“ Драган Вукић и Љубица Антић приредили су доделу признања свим учесницима поклоничког путовања.

Јерусалимска патријашија доделила је Грамате – Повеље свих ходочасницима у Свету земљу који су били на поклоњењу највећој светињи хришћанства – Гробу Господњем, чиме се сваки поклоник уврстио међу људе особите посвећености и привржености својој вери и Богочовеку Христосу.

Свечана додела грамата ходочасницима у Јерусалиму: Драган Вукић додељује Грамату Јову Вукелићу

Писмену потврду свог поклоништва, доказ да је испунио све оно што је свето и честито било и миломе Богу приступачно, у несвакидашњем и несвакогодишњем подвигу поклоњења највећим светињама вере Христове, хаџија добија изображено граматом (повељом) коју издају црквене власти Јерусалимске патријашије, а потписује Његово Блаженство Патријарх Јерусалимски Теофил Трећи.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Духовно богаћење доноси души мир и спокој

Овакво или слично путовање у Свету земљу, тачније поклоничко путовање из Србије и Републике Српске организује десетак туристичких агенција обично блиских Српској  православној цркви (СПЦ) у трајању од седам-осам до чак десет дана. Оваквих путовања има најмање десетак до двадесет годишње са по 50-так ходочасника (и стаје око 1.600 до 2.000 евра. Без џепарца за реликвије и црквене сувенире, иконе, крстиће, бројанице)… Значи да просечно до хиљаду Срба годишње посети Свету земљу.

Ова путовања која неки сврствају у „верски туризам“ морају бити добро организована да би путници имали прилику да што лакше и удобније посете света места и главна места где је боравио Исус Христос.

Верници врло озбиљно схватају овај свој пут и доживљавају га као истински духовни подвиг и за њега се обично дуго припремају. За сваког верника појединачно ово је јединствено путовање у коме они трагају за сопственим спасењем у молитви Исусу Христу, Богородици и свецима.

Јеврејско гробље старо хиљаде година где су сахрањени Јеврејски краљеви и значајне црквене личности, угледни грађани Јерусалима

Хришћанство се овим посетама јача и Теофил Трећи, Јерусалимски православни патријарх и те како води рачуна о тим верницима. Прима ходочаснике, дарује пригодним поклонима и говори им о значају неговања вере и њеног продубљивања на изворима хришћанства.

Икона преображења Господњег пред својим ученицима Петром, Јаковом и Јованом

Ићи стазама Исуса Христа седам дана је и физички напор ако се желе видети и посетити кључна света места где је Христос боравио. Духовно обогаћивање верника је један од главних циљева овог путовања. Сабирање утисака траје данима и недељама по повратку са ходочашћа пуног сусрета са монасима, фасцинантним манастирима, црквама капелама и иконама, светим местима Христовог рођења и смрти, као и његовог васкрсења и места где је чинио добра дела и помагао људима.

Додирнути многа света места, целивати и поклањати се, молити пред њима је посебно духовно узбуђење верника, које је тешко описати. Многи од тих доживљаја за вернике немају цену и они те успомене носе дубоко у себи.

Снага православне вере јача у сваком појединцу после овакве посете и то доноси мир и спокој души.

Са водичима какве смо имали у Драгану Вукићу и Љубици Антић и нова знања о историји вере и фактима из Новог завета много значе верницима у њиховом образовању. Такве лекције и поуке се заувек памте.

Осетили смо доброту Христа, толеранцију светаца и светица, несебичност у помоћи болесним и сиромашним, љубав према не само ближњима, већ и према људима који не мисле исто… Сва света места која смо видели, чули звукове Божијих звона, осетили, додирнули и посетили сигуран сам да ће учинити од нас боље људе него што смо били.

С том вером титулу хаџије носићу с поносом.

 

Фото галерија из Свете земље

Христовим стопама из нашег угла

Стотине Светих места у Јерусалиму, Назарету, Витлејему, Јерихону, Капернауму, у манастирима на Маслинској гори и десетинама других светиња били су инспирација да их забележимо, иако на интернету постоје фотографије већине тих места… Хтели смо да забележимо наше присуство па су блицеви севали из свих углова.

Нисмо могли све да их објавимо у овим нашим белешкама па то чинимо на овај начин са двадесетак фотографија да остане целовитији траг поклоничког путовања ове групе Срба у Свету земљу.

Фотографије су дело вредних руку поклоника Данице Цветковић, Горана Јанића, др Зорана Раденковића, Јова Вукелића и водичкиње Љубице Антић.

Западни зид је најсветије мјесто на коме је Јеврејима дозвољено да се моле. Јевреји барем једном у животу треба да посете овај храм, како им налаже њихова вера.

 

Успомена из Јерихона поред стабла на коме се испео Закхеја и преобразио се, видевши и чувши Христа, од неморалног у поштеног човека

 

Аурелија де ла Тур ДОверњ основала је Храм Оче наш на Маслинској гори и завештала своје богатство овој светињи
Једна од најинтересантнијих и најлепших икона у Храму Богородичног Успења
Лик Исуса Христа на куполи у храму Светог Теодосија усред Јудејске пустиње

 

Од овог места у Јудејској пустињи спуштамо се чак до 360 метара испод новоа Средоземног мора, до града Јерихона
Наташа Добрић, српкиња из Беча попела се до манастира Четрдесетнице у стени на гори Искушења код Јерихона брз тежих проблема
Радослав Лале Цветковић и наш свештеник разговарају у Гестиманском врту Маслинској гори, као некада Исус Христос са својим ђацима
Планина Тавор на којој се дегодило преображавање Христа пред својим ученицима
Српски ходочасници на Христовом путу у Јерусалиму
Ходочасници на Свечаном додељивању Грамата у Јерусалиму
Успињачом, жичаром до пола пута потом пешке узбрдо и на крају степеницама до манастира Четрдесетодневнице изнад Јерихона на Гори Искушења
Храм Христовог рођења подигнут на месту где се родио у Витлајему одише снагом и духовношћу
У стеновитој планини код манастира Светог Саве Освећеног монаси су ископали пећине у којима су боравили и молили се

 

Олтар у руском манастиру Христовог преображења на гори Тавор одакле се Христос преобратио и винуо на небо
Једно од чудесних столетних стабала на обали Галилејског језера
Риба (слична карашу) Светог Петра из Галилејског језера послужена је као и пре две хиљаде година
Поглед на центар старог Јерусалима са маслинске Горе
Црква Благовести у Назарету где је Богородици саопштено да је трудна и да ће родити сина
Маслински врт у коме је Христос често разговарао са својим ученицима
Благословена водица са извора Свете Марије Богородице
Свети Ђорђе убива Аждаху, Икона у цркви Светог Ђорђа у Лиди
Икона Богородице у храму Манастира Марије Магдалене

Јеврејско гробље старо хиљаде година где су сахрањени Јеврејски краљеви и значајне црквене личности, угледни грађани Јерусалима

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Наталитет у порасту у Мађарској

Prenosimo

Почела да пуца коалиција Вучићевог режима и лекарске “струке”

Јово

САНУ тврди: Оцићеве неистине у ТВ наступу

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x