РИО ТИНТО НИЈЕ ОТИШАО ИЗ СРБИЈЕ

РИО ТИНТО И ДАЉЕ ПОДМИЋУЈЕ ПОЛИТИЧАРЕ, РОВАРИ ПО ДРЖАВНИМ УСТАНОВАМА И КУПУЈЕ ЗЕМЉУ ОД СРПСКИХ СЕЉАКА

  • Девет месеци после објаве о крају сарадње са Рио Тинтом (Рио Сава), представници мултинационалне компаније Британије и Аустралије праве договоре, уговоре са са Пољопривредним факултетом у Новом Саду!? Зашто?
  • Рио Тинто (Рио Сава) преговара и са Европском комисијом?
  • А преговарају Риотинтовци и са председником Вучићем у Њујорку, који понавља да је „велика штета (највећа грешка) што се са њима није постигао споразум о градњи рудника!“
  • Маријана Петковић из удружења Не дамо Јадар: „Они, наравно, нису ни отишли, а сад иду само неком линијом која делује да се неће видети, да се неће сазнати, али људи су опрезни, пратимо ситуацију, и вероватно су склопили договор да се баве пољопривредом“
  • Риотинтовци желе да униште кредибилитет Пољопривредног факултета у Новом Саду, јер траже да се прогласи да њихов пројекат не унштава пољопривредна земљишта

Пољопривредни факултет у Новом Саду потписао је Меморандум о пословној сарадњи са компанијом “Рио Сава”, ћерка фирмом “Рио Тинта”, објавило је удружење “Марш са Дрине”. То је, кажу за Н1 на новосадском факултету, урађено на иницијативу “Рио Сава” која им се обратила још 2020. године. До сада, како се наводи, ништа од договореног није спроведено, али активисти упозоравају да је то још једна потврда о активностима Рио Тинта који, ипак, није отишао из Србије.

Долина Јадар и даље је у опасности да постане рудник. Девет месеци после тачке на сарадњу са Рио Тинтом постаје све очигледније да те тачке није ни било. Након одлуке Владе да заврши сарадњу са Рио Тинтом представници те компаније неколико пута су се, како сазнајемо, састајали са Европском комисијом, а тема састанака била је управо пројекат Јадар. Нова документа која су се појавила у јавности су званична сарадња новосадског пољопривредног факултета и Рио Тинта.

Пољопривредни факултет у Новом Саду за мале паре које даје Рио Тинто угрожава своју репутацију
Рио Тинто финансира мастер и докторске радове који ће бити у корист Рио Тинта

Рио Тинто и Пољопривредни факултет су потписали да ће моћи та компанија да финансира мастер и докторске радове који ће бити у корист Рио Тинта. Самим тим научни радови који ће изаћи неће имати научну објективност чиме се, наравно, губи сваки смисао науке“, каже Милица Дамјановић Зантворт.

Маријана Петковић из удружења Не дамо Јадар оцењује да Рио Тинто покушава на све могуће начине да промени одлуку Владе Србије о прекиду градње рудника.

„Они, наравно, нису ни отишли, а сад иду само неком линијом која делује да се неће видети, да се неће сазнати, али људи су опрезни, пратимо ситуацију, и вероватно су склопили договор да се баве пољопривредом“, наводи Петковић.

Маријана Петковић констатује да се ради “испод жита” и да Рио Сава покушава да се одлука о забрани градње рудника литијума поништи

Пољопривредни факултет саопштио је да их је Рио Сава контактирала још пре две године, али да до сада ништа из потписаног меморандума није спроведено.

Рудник литијума  уништава пољопривредна земљишта

„Оно што они желе је да покрију научно да је њихов пројекат оправдан. Оно што ће успети једино јесте да униште кредибилитет Пољопривредног факултета у Новом Саду, јер наука стоји иза чињеница, а чињеница јесте да би овакав пројекат уништавао пољопривредна земљишта“, оцењује Дамјановић Зантворт.

Главни лобиста Рио Тинта (Рио Сава) у Србији је Александар Вучић уз Зорану Михајловић и Ану Брнабић

Маријана Петковић каже да „јесте врло занимљиво да пројекат јесте повучен, али да захтев Рио Саве за експлотационо поље није, тако да имамо права да сумњамо да се пројекат реализује даље да би се вероватно заокружио, завршио, претпостављамо да је то стратегија у којој учествују сви, па и наша локална самоуправа“.

Организација СЕОС пре две недеље протестовала је испред Министарства рударства и енергетике и тражила стварни крај сарадње са Рио Тинтом и измене закона о рударству.

Љиљана Браловић најављује највећи могући отпор грађана градњи рудника литијума

Љиљана Браловић из СЕОС Прањани поручује да ће  „1. новембра кренути у такве мере какве Србија још није видела“.

До тада мештани Горњих Недељица тражили су рушење напуштених кућа. Све би требало да почне сутра, али како се наводи у саопштењу Не дамо Јадар, док не буде све урађено по закону и док се не буде знало где ће се шут носити, они ће рушење блокирати.

ЛИНК

http://www.nspm.rs/hronika/n1-poljoprivredni-fakultet-u-novom-sadu-potpisao-memorandum-o-poslovnoj-saradnji-sa-rio-tintom.-milica-damjanovic-zantvort-rio-tinto-ce-finansirati-master-i-doktorske-radove-koji-ce-biti-u-njihovu-korist.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Павлина Радовановић, дете из Ораховца анђеоског гласа, песмом слави и брани српски Kосмет

Prenosimo

 Др Велкова: Пандемија је добро испланиран план поробљавања човечанства

Prenosimo

Слободан Антонић: Велики правни рат за слободу говора

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Љубомир Т. Грујић
Љубомир Т. Грујић
1 година раније

“СРБИЈА БЕЗ НАРОДНЕ УСТАВНЕ ВЛАСТИ…УСПОСТАВИМО ЈЕ!”: https//http://www.youtube.com/watch?v=GpXRTCyGXo0 .

2
0
Would love your thoughts, please comment.x