Процурили тајни документи Пентагона

Шта знамо до сада

 Од америчке процене текућег сукоба у Украјини до питања која се односе на Кину, Блиски исток, до америчког прислушкивања кључних савезника, као што су Израел, Јужна Кореја и Француска, бројни примери наводно процурелих америчких војних докумената појавили су се на друштвеним мрежама протеклих недеља

Америчко министарство правде покренуло је кривични поступак поводом појаве наводних тајних америчких војних докумената који су процурили на друштвеним мрежама.

Амерички истражитељи, како наводе медији у САД, разматрају неколико могућих теорија у вези са извором докумената који се баве америчким војним плановима у Украјини, осетљивим информацијама у вези са Кином и Блиским истоком, као и о детаљима на који начин Вашингтон прикупља обавештајне информације. Теорије иду од незадовољног радника неке од обавештајних служби, до инсајдера који жели да наруши америчку националну безбедност.

Иако су се многи медији бавили наводним тајним документима, њихова стварна природа остаје непозната.

Шта се до сада зна о наводним Пентагоновим документима

Где су се наводни тајни документи прво појавили

Документи са ознаком „тајно“, „веома тајно“ и са ознаком „NOFORN“, што значи да не смеју бити показивани странцима, наводно датирају са краја фебруара или почетка марта 2023. Међутим, почели су да се појављују на друштвеним мрежама тек последњих неколико недеља.

Прво су се, наводно, појавили ма „Мајнкрафтовом“ каналу на Дискорду, платформи за размену порука коју користе играчи компјутерских игара, као и на „Фор чејну“, платформи за размену слика, која служи и као интернет-форум.

Потом су се раширили на друге друштвене мреже, као што су Телеграм, Твитер или Јутјуб, а причу о њима објавио је и „Њујорк тајмс“.

Према том медију, већи део докумената су фотографије тајних Пентагонових извештаја са брифинга у америчком министарству одбране. Такође, наведено је да су ти извештаји, пре фотографисања, били савијани.

Марк Слебода, аналитичар међународних односа и безбедности, рекао је за Спутњик да су ти документи највероватније „процурили са америчке стране, или од некога ко је на америчкој страни“. Он је додао да „документи потврђују информације које смо већ знали“ и истакао да би их требало „прихватити са зрном соли“.

О чему се ради у документима Пентагона

Неки делови тих докумената наводно садрже детаљне информације о америчким војним плановима у Украјини, где Русија спроводи специјалну операцију.

Документи, са датумом 1. март 2023, наводно садрже информације о будућим испорукама оружја, америчким проценама жртава и на украјинској и на руској страни, као и процене снага.

Привидно је у њима наведена америчка и украјинска перспектива онога што је потребно за војну контраофанзиву украјинске стране. Такође, верује се да су у одређеним документима наведени и могући сценарији за размештање америчких снага у регион. Амерички медији известили су да је у њима објављен и степен потрошње муниције за амерички ракетни систем Хајмарс, што Пентагон до сада није објавио.

Украјинска војна команда наводно је изменила неке планове због објављивања тајних докумената Пентагона, објавили су амерички медији, позивајући се на изворе блиске украјинском председнику Владимиру Зеленском.

Тајне информације о америчким и НАТО плановима за Украјину можда су у јавност пустили амерички војни и владини званичници, које фрустрира захтев Бајденове администрације „за победом над Русијом, иако она није могућа“, каже за Спутњик Карен Квјатковски, потпуковник америчког ваздухопловства у пензији и бивши аналитичар у америчком министарству одбране.

„То такође може бити фрустрација у обавештајним круговима унутар Пентагона или другде због политичких захтева за обликованим и прилагођеним резултатима, који елиминишу истражену и објективну анализу, како би се ускладиле и подржале политичке жеље администрације“, каже Квјатковски, која је радила и за америчку Националну обавештајну заједницу

Она наводи да су украјинске трупе, у суштини, жртвоване по налогу „политичких господара“ кијевског режима и да последње цурење информација може бити „усмерено на америчке политичаре и амерички народ, како би подржало растући песимизам према Бајденовом прокси рату“.

Филип Ђиралди, бивши функционер ЦИА и директор непрофитне антиратне организације Council for the National Interest, рекао је Спутњику да су материјали, од којих су неки означени знаком „строго поверљиво“, највероватније процурили од некога на високој функцији у Пентагону.

Према његовим речима, документи се чине као да су направљени за „војну публику“ и приказују „ограничене тактичке информације“.

„Русија ће имати корист од њиховог објављивања једино тако што ће приказати немарност Пентагона у руковању осетљивим информацијама. Не видим корист од њих ни на који други начин“, каже Ђиралди.

Када је у питању тајминг појављивања тајних докумената, он би могао да сугерише како је неким људи у америчкој војној или обавештајној мрежи досадила „бесмислена подршка Украјини“ и траже начин да „осрамоте Бајденову администрацију како би смањила своје напоре“, каже експерт.

Некадашњи обавештајни официр америчких маринаца Скот Ритер, коментаришући наводе да се ради о документима који су припремани за генерала Марка Милија, америчког начелника генералштаба, каже да то показује како у америчкој војсци има оних који се противе будућој украјинској офанзиви. Према Ритеровом мишљењу, објављујући осетљиве информације о припремама за њу, они верују да је могу спречити.

Како су реаговали савезници Вашингтона

Поред Украјине, поверљиви документи наводно садрже и осетљиве информације о безбедносним интересима Вашингтона широм света, као и о начинима прикупљања информација у Кини и на Блиском истоку, те су у њима и детаљне мапе и слајдови за брифинге.

Према деловима објављеним на друштвенима мрежама, у њима су, на пример, дискусије о намерама Јужне Кореје да проследи Америци артиљеријске гранате за Украјину, чиме би била прекршена политика те земље о неиспоручивању смртоносног оружја. Јужнокорејски званичници наводно су били забринути да би амерички председник Џо Бајден могао да врши притисак на председника Јужне Кореје Јун Сук-јеола како би Сеул испоручио гранате.

У једном од тих докумената наводно је ЦИА индиректно објавила како су пресретане комуникације јужнокорејских званичника. Јужнокорејски званичници изјавили су како су били свесни да су амерички обавештајци шпијунирали савезнике у Сеулу.

Када је у питању Израел, документи наводе да су се високи званичници обавештајне заједнице те државе „залагали да званичници Мосада и грађани Израела протестују против правосудне реформе“.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху одлучно је негирао такве информације и одбацио могућност да је Мосад учествовао у демонстрацијама које су избиле поводом правосудне реформе.

Један део Пентагонових папира наводи како је у Украјини мањи контигент од око 100 специјалиста из НАТО земаља, Француске, САД, Британије, Летоније. Француско министарство одбране одлучно је демантовало те информације, наводећи да ниједан њен припадник није у Украјини.

Шта стручњаци кажу о тајним документима

Чим су се ови документи појавили, стручњаци су изразили бојазан од потенцијалног ризика за америчку националну безбедност. То представља значајан пробој у безбедности, који може утицати на војно планирање у Украјини, рекао је некадашњи званичник Пентагона Мик Малрој.

Војни званичници тврде да су процурили документи легитимни, али да су измењени и да је њима манипулисано, као што је случај у прецењивању неких процена жртава.

Портпарол Националног савета за безбедност Џон Кирби упозорио је да би овакво објављивање тајних докумената могло да доведе америчке трупе или њихове савезнике у ризик.

Украјина је одбацила релевантност ових докумената, наводећи да су „фиктивни“ и да су у питању „руске дезинформације“.

Коментарисао их је и портпарол Кремља Дмитриј Песков, који је рекао како нема сумње да су САД и НАТО директно умешани у украјински конфликт, те да је степен њихове умешаности са временом растао. Он је демантовао да Москва стоји иза објављивања докумената, казавши да је „оптуживање Русије за све постало устаљена болест“.

Шта је следеће

Док америчке обавештајне и војне организације покрећу истрагу како би откриле извор одговоран за објављивање докумената, Скот Ритер верује да откриће тајних информација „неће имати никакав утицај на ток конфликта“.

„Осим стварања буке на интернету неколико дана, неће имати никакав утицај ни на јавно мнење. Украјина је жестоко притиснута да изведе напад који би потиснуо руске снаге са територије коју тренутно држе. Каква је способност обе стране у сукобу, показаће време, а чињенице су крајњи судија и то ће бити и у случају украјинске офанзиве. Никакво интернет цурење то не може променити“, каже Ритер.

https://sputnikportal.rs/20230410/procurili-tajni-dokumenti-pentagona-sta-znamo-do-sada-1153931925.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Не постоје никакви услови за изборе у Србији

Prenosimo

Циљ глобалиста вакцинација целе планете  

Prenosimo

Марко Јакшић: У Милоша Ковића немам поверења

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x