Поступак отпуштања 2.500 радника је у току

Радници Фиата протествују испред фабрике у Крагујевцу

Послодавац Фиат Kрајслер аутомобили привремено затвара фабрику у Крагујевцу

  • Запослене шаљу на рад у иностранство, а ко то не жели или не може, биће му уручен отказ и отпремнина за 12 година рада у фирми у висини највише од око 4.000 евра (око 480.000 динара)
  • Радници су истакли да нису добили никакву формалну понуду, само папир са висином плате и бонуса за рад у иностранству.
  • Преговори радника са послодавцима трају у Министарству за рад

Према тврдњама синдиката, менаџмент компаније компаније Фиат Kрајслер аутомобили (ФЦА) из Крагујевца понудио је радницима двогодишњи посао у Чешкој, Словачкој, Италији и Немачкој, или раскид уговора о раду уз отпремнине.

Из синдиката наводе и да послодавац привремено затвара фабрику ради припрема за почетак производње аутомобила на електрични погон у Kрагујевцу.

Започет поступак отпуштања из Фиата у Kрагујевцу

Српски покрет Двери указао је данас да је започет поступак отпуштања 2.500 радника, само 15 дана након што је “помпезно најављено” да ће Фијат Kрагујевац ускоро почети да производи електричне аутомобиле, уз огромне државне субвенције.

Производна трака Фиата у Крагујевачкој фабрици -да ли ће стати

“Запослени могу да бирају између отказа уз отпремнине и одласка на, слободно можемо рећи, принудни рад у Немачку, Италију, Пољску или Словачку. Непристојна понуда послодавца и не чуди јер се држава већ две деценије маћехински односи према својим грађанима представљајући их свету као јефтину радну снагу”, рекао је председник Извршног одбора Двери Борко Пушкић у писаној изјави.

Дајући “апсолутну подршку” радницима, он је навео о овом случају “ћуте странке на власти, али и онај део опозиционог корпуса који се у постизборном периоду показао као искључиви заштитник интереса страних корпорација и интереса страних амбасада”.

Протест радника Фиата: Блокираћемо Kрагујевац, а ако треба и Београд

Фијатови радници блокирали су 13. маја главни улаз у фабрику и упутили захтев држави, као трећинском власнику, да их заштити од најављеног отпуштања или ће у супротном блокирати градске саобраћајнице и ауто-пут. Радници су се потом упутили у протестну шетњу до градске управе, где је њихову делегацију на разговор примио градоначелник Никола Дашић.

На протесту испред фабричког улаза „Шест топола“ окупило се више стотина радника, а подршку су им дале и колеге и сестринске фирме „Фијат пластик“, који су у генералном штрајку од фебруара прошле године.

Fiat-500L некад понос, данас пропаст

Након протеста испред фабрике, радници су се упутили у протестну шетњу кроз Kрагујевац, до зграде градске управе како би се обратили градоначелнику Николи Дашићу.

Први човек града им се обратио и поручио да су “дошли испред своје куће” и да не доносе исхитрене одлуке јер, како је навео, располажу полуинформацијама, што је наишло на бурну реакцију окупљених радника.

Дашић их је затим замолио да делегирају пет представника.

Нуде радницима симбличне отпремнине

Подсетимо, само две недеље након што су председник Србије и компанија Стелантис најавили да ће се у Србији производити нови електрични аутомобил, радници крагујевачке фабрике добили су понуду да бирају између рада у иностранству и отказа уз симболичну отпреминину.

Из управе крагујевачке фабрике поручили су да је таква понуда у складу са усавршавањем радника и констатним побољшањем учинка компаније Стелантис.

Радници који данас протестују поручују да су стављени пред свршен чин и од државе, као мањинског власника фабрике, траже да им понуди социјални програм до почетка производње новог модела.

“Ми смо овде да радимо, ако је нов модел потписан, ми желимо програм до новог модела, ако је то минималац, онда минималац”, рекао нам је један од радника и додао да ће, ако до понедељка (16. маја), не добију одговор власти блокирати цео Kрагујевац, а спремни су да иду и “до Београда ако треба”.

Окупљени радници истакли су и да нису добили никакву формалну понуду, само папир са висином плате и бонуса за рад у иностранству.

Фабрика Фијат у Крагујевцу није никада била сигурна и добра кућа за српске индуструјске раднике

Додали су и да се не зна сигурно износ отпремнине који би добили они који се не определе за одлазак ван земље, али да се незванично може чути да тај износ не би био већи од 4.000 евра (480.000 динара) за 12 година стажа, колико већ ради Фијатова фабрика у Шумадији.

Један од радника је додао да је данас исто као „1942. кад су Kрагујевчани ишли на принудни рад у иностранство. Млади људи су узели кредите, имају децу, то је годинама требало да се објашњава народу да може доћи до ове ситуације“, поручио је он.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Састанак синдиката са министрима у Влади Србије

Представници синдиката ФЦА разговарали су 13. маја у Београду са министарком привреде Србије Анђелком Атанасковић, и министарком за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Даријом Kисић Тепавчевић и руководством фабрике.

Председник Самосталног синдиката компаније Фиат Саша Ђорђевић изјавио је за Н1, после састанка да је договорено да се у наредних осам дана разјасне све недоумице у вези са транзиционим периодом до почетка производње новог модела, односно социјалним програмом и понудом радницима за рад у иностранству.

Да ли ће две министарке бити сервис грађана, или заступници крупног страног капитала показаће јасно ови преговори.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Подсећамо, Вучић је одржао састанак са мултинационалном корпорацијом за производњу аутомобила “Стелантис”, након чега је потписан уговор о додели средстава подстицаја. Kако је објаснио Вучић, нова инвестција у крагујевачкој фабрици аутомобила биће у вредности 190 милиона евра, од чега ће из републичког буџета бити издвојено 48 милиона евра. Том приликом није прецизирао шта ће бити са радницима Фијата, нити је, као и у свим сличним приликама, објаснио који су и колики финансијски бенефити од овог посла. Србија ће и од овог „бизниса“ имати губитак, радници ће бити отпуштени, а тзв. страни инвеститори ће покупити субвенције, и после кратког времена напустити Србију.

……………….

ЛИНКОВИ

https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/163597-dveri-zapocet-postupak-otpustanja-iz-fijata-u-kragujevcu

https://rs.n1info.com/biznis/protest-radnika-fijata-blokiracemo-kragujevac-a-ako-treba-i-beograd/

https://www.slobodnaevropa.org/a/fijat-kragujevac-radnici-protest/31848143.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Тадићу и ДС треба нова влада да избегну цех за стару и 6. мај

Јово

Бушатлија: Право коришћења земљишта се не може бесплатно конвертовати у право својине

Prenosimo

Вучић главну власт носи са собом, као што је Милошевић, али је сличнији – Ђинђићу

Славко
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x