Осиромашени уранијум доводи до повећања обољелих од малигних тумора

Пројектили са осиромашеним уранијумом испаљивани су на Српску и Србију из ових НАТО авиона А-10

Објављена књига академика Марка Вуковића о штетности осиромашеног уранијума

  • Академија наука и умјетности Републике Српске објавила је књигу академика Марка Вуковића „Штетности осиромашеног уранијума“, који је овим дјелом тражио потврду своје, али и сумње других да је осиромашени уранијум кориштен током НАТО бомбардовања Републике Српске опасан по здравље људи и хазард за околину

– Забрињавајућа је чињеница да су подаци до којих сам дошао, а који потичу од врло угледних установа, дијаметрално супротни – рекао је Вуковић.

Према његовим ријечима, институције свих влада земаља агресора на Републику Српску сагласне су да количине утрошеног осиромашеног уранијума не изазивају било какве штетне здравствене ефекте, па ни повећану појаву малигних обољења, а негиран је и утицај на животну средину.

Указао је да, са друге стране, независни истраживачи, било појединци било институти, тврде потпуно супротно, тј. да осиромашени уранијум доводи до повећања обољелих од малигних тумора и да представља хазард по животну средину.

Вуковић сматра да експерименти „ин витро“ и „ин виво“ не могу довести до рјешења, већ су неопходне епидемиолошке студије на великим групама становника сличних културолошких навика и услова живљења. Он изражава бојазан да ти услови неће бити стечени у догледно вријеме.

Марко Вуковић истражио је све детаље ужасног бомбардовања Српске осиромашеним уранијумом
Тешке последице од бомбардовања пројектила са осиромашеним уранијумом

– Нажалост, то појединцима не користи, а њима остају тумори, урођене аномалије на потомству, загађена храна и вода и чекање бољег времена ако га буде – упозорава академик.

Вуковић сматра да је и он лично једна од жртава посљедица дјеловања осиромашеног уранијума, јер му је у августу 2020. године установљен тумор лијевог бубрега, који је дијелом био нектротичан, са великим хематомом, па је операцијом 6. августа тај бубрег уклоњен.

Он је 1995. године седам мјесеци боравио у тешко бомбардованим подручјима, односно у тадашњој болници „Касиндо“ у Источном Сарајеву, био је и у мобилној хируршкој екипи у Калиновику, као и у болници Медицинског факултета у Фочи, да би потом и у 1996. години као ортопедски хирург посјећивао ове болнице и лијечио пацијенте.

Као разлоге за овај научни рад, Вуковић наводи чињеницу да се, дијелом у стручној литератури, а знатно више у дневној штампи, објављују врло различити подаци о бомбардовању Ирака, Републике Српске, Србије, Авганистана и, у вези с тим, различити су и подаци о броју оболијевања од малигних тумора.

Осиромашени уранијум налази се у оваквим НАТО пројектилима

– Циљ ми је да и друге подстакнем да анализирају своје, али и туђе податке, на путу ка истини – поручује академик.

У књизи „Штетности осиромашеног уранијума“ Вуковић у тридесетак поглавља на стручан начин анализира погубне посљедице дјеловања осиромашеног уранијума на људски организам и кључне органе попут бубрега, плућа, тестиса, мокраћне бешике, дојки – који су изложени канцерима.

Огромне штете у Српској од НАТО бомбардовања

– Ипак, намеће се питање, како је употреба осиромашеног уранијума у рату могућа, а да нема сигурних информација о његовом дјеловању на природну околину, живи свијет и људе? То је средство које неселективно убија и тиме је и неприхватљиво – наводи Вуковић.

Он подсјећа да је у операцији „Намјерна сила“ од 29. августа до 14. септембра 1995. године учествовало 400 НАТО авиона, од тога 220 борбених из 15 земаља.

Укупан број летова био је 2.427, а авиони САД извели су 66 одсто летова, Велике Британије 9,3 одсто, Француске 8,8 одсто, Холандије 5,6 одсто, Турске 2,2 одсто.

Радиоктивна муниција дс осиромашеним уранијумом загађује жовотну средину деценијама и стотинама година

У том периоду бачено је укупно 1.026 бомби укупне тежине више од 10 тона, а од тог броја 708 је навођених пројектила.

Непосредне несреће од бомбардовања Републике Српске су 152 убијена цивила, 46 убијених војника, 273 рањених цивила, од којих су трећина била дјеца, те 98 рањених војника.

Гађано је 71 насеље, срушено 15 мостова, 19 телекомуникационих уређаја, оштећена зграда са три факултета и једна школа.

“НATO је кул!”, каже несрећна амбасадорка Србије у Хрватској Јелена Милић, коју је Вучић из необјашњивих разлога изабрао на ту функцију

Марко Вуковић рођен је 1936. године у Фочи, гдје је завршио гимназију, студије медицине завршио је 1962, специјализацију хирургије 1970. и ортопедије 1973. године у Сарајеву. Докторат наука стекао је у Сарајеву из области трауматологије, а примаријус је од 1977. године.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата хапшен је од муслиманске полиције у Сарајеву и шест мјесеци задржан у затвору, а другу половину рата провео је у Болници Касиндо.

Објавио је више од 50 стручних и научних радова и 10 књига из области којима се бавио.Прошао је сва редовна звања до редовног професора на Универзитету у Сарајеву и Универзитету у Источном Сарајеву. Редовни је члан Академије наука и умјетности Републике Српске.

……………………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Војни пензионери туже државне службенике и институције

Јово

У приштинским институцијама по налогу Вучића

Јово

Орбан: Докле год има више сахрана него крштења, нема шансе за победу

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x