Ни Нобелова награда није довољна за пријем у САНУ

Приговор Слободана Вујића на изборну грађу изборa у чланство САНУ 2021. године

  • На примеру мојих више поновљених кандидатура за чланство у САНУ може се десити да ни Нобелова награда није довољна за пријем у САНУ, и постиже да је неважно: бити инострани члан Руске академије наука и пет струковних националних и међународних научних академија, почасни доктор, аутор 400 објављених радова, 29 монографија, 14 стручних публикација и уџбеника, 759 цитата, 44 научна пројекта, 200 успешно реализованих индустријских пројекта, 7 – седам отворених рудника…
  • Од времена Љубомира Клерића (1887.), дипл. инж. рударства до данас (један је од утемељитеља СКА (САНУ), оснивач школе механике и школе машинства на Универзитету у Београду) ниједан од десетак предлаганих рударских стручњака није удостојен чланства у САНУ. Без објашњивог одговора ово је поражавајућа чињеница!
  • Наша ребрендирана елита техничких наука у САНУ, салонски научници уског фундаменталног усмерења су изгубљене способности за хармонизацију и ништа не виде. Ребрендирана елита живи у овој и од ове средине са уделом и рударства, а понаша се као да припада неком другом свету

Пише: проф др Слободан Вујић, рударски стручњак

Председништву САНУ

Повод обраћања су избори у чланство САНУ 2021. године, а мотив необјашњив однос САНУ према рударству. Не знам да ли смо у стању да се чујемо, саслушамо и разумемо, струка којој припадам, којој су врата САНУ затворена од оснивања СКА (Српска краљевска академија), обавезује да вам се обратим.

У вези изборне грађе и избора у чланство САНУ 2021. године, више је питања:

На увид јавности није стављена грађа свих, већ само кандидата који су добили подршку одељења. Ово отвара сумњу у објективност изборног рангирања и прикривања од јавности дела изборне грађе. Ако је у изборном поступку све транспарентно, објективно, коректно, зашто се на овај начин побуђује разградња поверења?

Резултати одељењског гласања су објављени у дневној штампи (Данас, Политика) пре окончања приговорног периода. Чак и да је у питању формална логичка грешка у процедури изборног поступка, она обесмишљава позив на приговоре и фарсично открива надменост с поруком јавности да су одељенски предлози неоспориви, а племенитост идеје о приговору доводи до поруге.

Необјашњив однос САНУ према рударству

Од времена Љубомира Клерића (1887.), дипл. инж. рударства до данас (један је од утемељитеља СКА (САНУ), оснивач школе механике и школе машинства на Универзитету у Београду), ниједан од десетак предлаганих рударских стручњака није удостојен чланства у САНУ. Без објашњивог одговора ово је поражавајућа чињеница.

САНУ –  у коју научник светског гласа Слободан Вујић никако да буде примљен

Легитимно је не познавати рударство, а да ли је легитимно не признавати рударску науку и у незнању је вредновати и оспоравати? Испоставља се да је ту легитимност приуштила себи елита над елитом у науци, заклоњена ауторитетом здања САНУ и неупитном сведимензионалном аутономијом, без осећаја обавезе поштовања општег и посебног, посебног и општег, разумевања и одговорности према свим научним областима подједнако.

Корисно је подсетити се да је рударство повлашћено,  да је достигнућима исписало историју техничких наука и почетака инжењерског образовања.

Рударске инжењерске школе изнедриле су бројне научнике, великане међу којима су најзнаменитији Михаил Ломоносов, Михајло Пупин, нобеловци Maurice Allais (економија), Georges Charpak (физика), Humphry Davy (председник Британског краљевског друштва) итд.

Руска академија наука препознала је квалитет научног рада нашег рударског експерта Слободана Вујића и примила га у своје чланство

Рударска наука није салонска наука, њену стваралачку енергију широког спектра теорије и праксе, не разумеју и не могу одмеравати салонски научници уског фундаменталног  усмерења. У вредновању научних доприноса у рударству није применљива метрика наука које су у темељима рударства, као што су физика, механика, математика, наука о материјалима, електромагнетика итд., односно, метрика заснована на функционалним принципима сепарације – пребројавања надрешетних и подрешетних радова, цитата и других релевантних показатеља.

Пут до научног дела у рударству води од проблема (научне индикације) до решења и доказаног исхода. Истраживања су често дуготрајна, неизвесна, ресурсно сложена и захтевна. У овом процесу рађања новог генеришу се и основе за писање и публиковање радова.

У САНУ је главни критеријум „ја теби – ти мени“

Дакле, резултат истраживања претходи раду, а не обратно. У базама формираним селективним праћењем ограниченог броја извора, због језичких и других баријера бројни значајни научни часописи из рударства нису обухваћени, а у декларисаној групи за рударство 63% није из рударства. Ова реалност такође упозорава да се нормативи вредновања доприноса у рударској науци не могу сводити на пуко пребројавање једница по преферираним базама података.

Факултет је већ деценијама изнедрио врсне стручњаке, али до САНУ не могу да стигну ни најбољи

Наша ребрендирана елита техничких наука у САНУ, изгубљене способности за хармонизацију то не види. Због форматираних изборних задатака, вероватно утицајног порекла, примењује се правило „ја теби – ти мени“, веома уочљиво и у изборној грађи за 2021. Ребрендирана елита живи у овој и од ове средине са уделом и рударства, а понаша се као да припада неком другом свету, не хајући за последице својих доприноса техничким наукама.

Као мала епизода у ванвременском односу изборне обепућености рударства у САНУ, моје личо искуство показује да за изборну проходност – научни доприноси могу бити контра продуктивни, те да су преферентнији доприноси ускопојасне усмерености.

Неоходан капитални ремонт у САНУ

На примеру мојих више поновљених кандидатура, то је видљиво у клизајућој променљивости односа подршке (броја гласова) и релевантних референтних параметара. Таквом игром може се десити да ни Нобелова награда није довољна за пријем у САНУ, и постиже да је неважно: бити инострани члан Руске академије наука и пет струковних националних и међународних научних академија, почасни доктор, аутор 400 објављених радова, 29 монографија, 14 стручних публикација и уџбеника, 759 цитата, 44 научна пројекта, 200 успешно реализованих индустријских пројекта, седам  отворених рудника, уредништво и чланство у издавачким саветима пет међународних научних часописа, оснивање катедре и лабораторије за математичко моделовање и системско инжењерство у рударству, итд.

Тешко је искочити из стварности, али зарад јасне одређености, коректности према кандидатима и предлагачима, зарад избегавања непотребних неспоразума, у јавним позивима за предлагање кандидата спецификацији услова треба придружити и услове ускопојасне усмерености.

У САНУ као институцији од највећег националног значаја која се мора чувати, реконструкција изборне парадигме и решавање других проблема може се успешно извести капиталним ремонтом са добро осмишљеним хаваријским алгоритмом.

………………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Здравствена заштита у ћорсокаку

Славко

Америчка претња и биолошки агенси

Prenosimo

КО ЈЕ БИЛА КЛАРА МАНДИЋ

Јово
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
КОЛЕГА
КОЛЕГА
2 година раније

Kriterijumi niti za izbore u SANU, niti za izbore u nastavna zvanja na fakultetitim, niti za izbore za naučna zvanja na institutima nisu jasni i to svima odgovara. Radovi u časopisima se kategorišu od slučaja do slučaja i kako kome padne napamet, to isto važi i za citiranost autora. Sve ovo za posledicu ima konstantan pad Beogradskog univerziteta na prestižnoj šangajskoj listi, od 2018. do danas, taj trend će se nastaviti i u narednim godinama. Drugi državni univerziteti u Srbiji o plasmanu na prestižnim svetskim listama samo mogu da sanjaju. Dok su privatni univerzteti u Srbiji u ovom veku istog… Учитај још »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x