На Светом месту Христовог рођења

Место рођења Исуса Христоса у храму Богорођења у Витлејему

Света литургија у Храму Богородичиног гроба (Успења) на Митровдан, у манастиру Светог Саве Освећеног у Јудејској пустињи и обилазак Храма Христовог Богорођења у Витлајему (3)

  • У Храму Гроба и Успења пресвете Богородице
  • Испуњење вековног аманета Светог Саве Освећеног према нашем Патријарху Светом Сави
  • Поклоњење у Храму Христовог рождества

Пише: Хаџи Јово Вукелић

На Митровдан, 8. новембра у рано јутро група српских поклоника упутила се у Храм Богородичиног гроба, Успења пресвете Богородице у подножју Маслинске горе на свету литургију и причешће. Тај храм је врло мистичан и тајанствен. Црква је смештена поред Кедронског потока, а преко пута Гетсиманског врта. Само улаз се налази на површини, а онда се са 30-40 широких камених степеница спушта у дубину земље као у неки камени хангар, са високим сводом (оцрњеним од дима свећа и тамјана) који води и лево и десно од тог широког степеништа.

У Храму Богородичиног гроба – месту њеног  Успења
Улаз у Храм Богородичног гроба

У овом храму свако јутро сва кандила деценијама пали Србин из Београда, отац Прохор, бивши Хиландарац, који је доста строг и води рачуна о дисциплини хиљада посетилаца. За многе православне хришћане, ово је други по значају храм у свету, после цркве Гроба Господњег. Подигнута је изнад њеног гроба, у који су апостоли положили тело Пресвете Богородице, а из кога је она, по предању, после три дана, васкрснула.

Икона Пресвете Богородице у цркви Богородичиног успења

У храму се налази икона Богородице Јерусалимске која је у православљу најпоштованија Икона Богомајке, и међу најлепшим је иконама. Осликана је руком руске монахиње из манастира Марије Магдалине. Смештена је на трону и око ње су увек цветови белог љиљана, Богородичиног цвета. Пред њом се клањамо и целивамо светињу. Стотине људи и овог дана тиска се да се поклони светињама (и гробу Јоакима и Ане, Богородичиних родитеља).

Гроб Пресвете Богородице у камену одакле се она успела, винула на небо за сином Исусом

Гроб Пресвете Богородице налази се у малој пећини, у коју се мора ући погнуто и у коју, истовремено, може да стане само двоје-троје људи. Све ово ствара код верника посебан и дубок осећај поштовања свете Богородице и њених жртвовања за добро људи. Опчињава нас дух њене доброте, вере и благодати.

Гробница Пресвете Богородице

После Свете литургије сви они коју су се припремили за причест, значи који су претходно постили и исповедили се могли су да обаве свети чин причешћа уз узимање хлеба и вина (тело и крв Господа Исуса Христоса).

Унутрашњост Цркве Богородичиног успења оставља снажан утисак на вернике
Пут кроз Јудејску пустињу ка манастиру Светог Саве Освећеног

Крећемо из Маслинске долине ка манастиру Светог Саве Освећеног у Јудејској пустињи. Пролазимо кроз Јудејску пустињу, пејзажи са обе стране пута су као са Месеца, песак и камен, непрегледна брда и дине без икавих знакова живота…

Застајемо на пола пута да се фотографишемо у том јединственом амбијенту…

Група српских ходочасника у суровој Јудејској пустињи са пејзажима као на Месецу (фото: Љубица Антић)

Манастир Светог Саве Освећеног је основао Свети Сава Освећени 485. године и још тада је назван Велика лавра. Православни манастир Светог Саве Освећеног најзначајнији је манастир Јудејске пустиње. Налази се у срцу пустиње измећу Витлејема и Мртвог мора. Подигнут је на стрмој западној страни Кедронске долине. Положај манастира је такав да је он укопан у вертикалне стене кањона дубоког 80-так метара. У овом манастиру је приликом посете Светој земљи боравио наш српски Патријарх Свети Сава.

Чудесни иконостас, фреска великих димензија у Храму Светог Саве Освећеног

У VI веку, у Јерусалиму, на самрти Свети Сава Освећени је изрекао налог и предсказање да се икона Пресвете Богородице Млекопитатељнице заједно са његовим штапом (патерицом), завешта и да се поклони будућем принцу са Запада који буде носио његово име и који ће, као поклоник, доћи у манастир. Чекало се вековима на остварење његовог завета.

Манастир Светог саве Освећеног у Јудејској пустињи уклесан у литицу

Сваки пут кад би српски Свети Сава 1229. године приступио на поклоњење у манастиру, свети штап Светог Саве Освећеног је падао, а икона Млекопитатељница се померала.
Како се три пута то чудо понављало, у три дана, монасима је постало јасно да је у питању испуњење вековног аманета.

Мошти Светог Саве Освећеног

Пришли су Светом Сави српском, упознали га са пророчанством и дали му свете поклоне. Тако је први српски архиепископ на дар добио патерицу (штап) Светог Саве Освећеног, икону Пресвете Богородице Тројеручице, која је припадала Светом Јовану Дамаскину и икону Пресвете Богородице Млекопитатељнице.
Данас се икона Свете Богородице Млекопитатељнице чува у Кареји, икона Свете Богородице Тројеручице у Хиландару, док се штап Светог Саве чува у карејској келији Преображења.

Икона Светог Саве Освећеног и гробница Светог Саве Освећеног

У овом манастиру није дозвољен боравак женама па смо са водичем кренули у обилазак светиње. Наишли смо на врло необичне фреске и цртеже на зидовима богомоље, а најјачи утисак остављао је необични иконостас.

Ова речица била је вековима услов опстанка манастира у Јудејској пустињи

Затим смо кроз манастирске лавиринте и степенице избили на другу страну манастира уклесаног у стене. На једној високој тераси указала се преко пута манастира панорама стрме планине са ћелијама где су се монаси молили у каменим ћелијама. Између манастира и стрме планине налазио се кањон дубок око 80-так метара са реком која тече и која је пробила пут кроз стење.

Само мушки део групе је могао да посети манастир Светог Саве Освећеног, фотографија на тераси манастира (фото др Зоран Раденковић)

::::::::::::::::::::::::::::::::::

Славимо и рођендан поклонице Данице Цветковић
Даничин рођендан прослављен је како и доличи оваквом поклоничком путовању

На Митровдан је наша Даница Цаца Цветковић, из Београда славила рођендан, али то се сазнало предвече кад смо се вратили у хотел из храма Богорођења Исуса Христа. Није имала времена ни да то саопшти због „густог“ програма посета светињама тог дана.

Отишли смо на вечеру и ту се нашла и боца доброг француског коњака Ками па се развила расправа да ли да се наздрави пре вечере тим аперитивом или је боље да после вечере попијемо по чашицу коњака као дижестив. Како око тога није било договора међу групом Срба с коњаком се наздрављало и пио се и пре и после вечере…

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Црква Рођења Господњег и поклоњење месту рођења Господа Исуса Христа у Витлајему

Црква Рођења Христовог се налази у Витлејему (на хебрејском у преводу значило кућа хлеба), за који многи веле да је родни град хришћанства, јер је према веровању то место где је рођен Господ Исус Христос. Једна је од најстаријих цркава у свету у којој се врши служба, а сама структура цркве је изграђена изнад саме пећине која се по традицији означава као родно место рођења Исуса Христа.

Поглед на Цркву Рођења Христовог, Витлејем

Црква Рођења Христовог је почела да се гради 326. по налогу Цара Константина и његове мајке Свете Јелене, на месту Христовог рођења, у Витлејему. Изградња Црква Рођења Христовог је завршена 333. године.

Улаз у Цркву Рођења Христовог: “Врата понизности” висока су само 120 сантиметара

Иначе, у цркви постоје три манастира: Грчки православни манастир, фрањевачки самостан и Црква Свете Kатарине и Јерменски манастир. Свим манастирима се управља из Светог града Јерусалима. Они служе богослужења у цркви и свако од њих брине и чисти одређени простор цркве.

Данас се црква простире на око 12.000 квадратних метара. Током векова доживела је бројне трансформације.

Главни Грчки олтар у Храму Христовог рождества

Главни улаз у Цркву Христовог рођења познат је као „Врата понизности“. Саграђена су током османлијског периода и висока су само 120 цм, како освајачи не би могли да уђу у цркву на коњима. Други разлог је вероватно тај што се сваки посетилац, верник  симболично приморава да се поклони приликом уласка у цркву.

Улаз у пећину Христовог рођења

Близу олтара са сребрном звездом налази се олтар на месту где је Марија положила Исуса кад се родио. Ту је колевка (јаслице) где га је мајка Марија положила и бринула о њему. Чудесни детаљи којима је опкољен сваки верник на том малом постору остављају снажан утисак.

Занимљиво је да олтар одржавају грчка православна и јерменска апостолска црква, док се о јаслама брину католици.

Ходочасник Милан Миле Томић се клања на Месту Христовог рођења (фото: Ј. Вукелић)

Само место Христовог рождества је чаробно, плени топлим бојама, необичним олтарима, декорацијом и 14-окраком звездом те је сваки верник  узбуђен све више како се сваким кораком приближава месту рођења Исуса Хриостоса коме треба да се поклони и на коленима додирне или целива свето место (14-окраку звезду) где се Христос родио.

Православни олтар изнад места Христовог рођења

Тешко је изабрати речи после поклоњења овом светом месту, целивању светиња и молитви за спас свих нас…

 (У недељу, четврти наставак: Страдалним путем Господа Исуса Христа до Храма Васкрсења – Христовог гроба)

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Ко је Давид, ко Голијат а ко Спартак у тенису?

Gost autor

А за животну средину кога брига

Prenosimo

Само народи који знају да се боре наћи ће браниоце своје ствари

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x