Вучић агент Рио Тинта

Председник Србије: пројекат Јадар неће бити повучен

  • И трилинг министарки (А. Брнабић, З.Михајловић и И. Вујовић) су агенти и слуге Рио Тинта (Рио Сава)
  • Садашњи режим Вучића је кренуо у процес давања експлоатационих права компанији Рио Тинто. И ту је та огромна разлика. Истраживања су једно, а право на експлоатацију – сасвим друго!
  • Вучић незаконито води све главне послове Владе Србије, меша се у оно што није његов посао и тиме крши Устав Србије.
  • Рио Тинто (Рио Сава) има политичку, дипломатску, економску и сваку другу подршку председника Вучића. А и Влада Србије је на услузи, она је прави слуга Рио Тинта. Зашто су дозволили да буду слуге: Влада Србије и председник Србије Вучић? Да ли због мита?
  • За премијерку Брнабић је и даље „пројекат изградње рудника неупитан“?!? Она не слуша мишљења стручњака.
  • Сви стручњаци знају да је технологија експлоатације руде прљава, врло штетна и загађује цео живи свет око себе. И сви знају да компанија Рио Тинто нема никакву ефикасну технологију за отклањање загађења и уклањање токсина из природе..

Пише: Јово Вукелић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је пре неколико дана да „пројекат Јадар неће бити повучен иако су то тражили поједини опозициони политичари“. Тиме је изазвао бурна негодовања оних који су против изградње рудника због загађења земље, воде и ваздуха, а још више стога што је управо он обуставио реализацију пројекта рудника „Јадар“ који жели да изгради „Рио Тинто“.

У питању је противљење грађана, еколошких покрета и удружења и активиста, компетентне академске јавности и бројних угледних стручњака (геолога, хемичара, биолога…), чланова САНУ, као и свих опозиционих странака изградњи рудника, а не само „појединих опозиционих политичара“, како то заједљиво и са ниподиштавањем покушава да обмањује грађане председник Вучић.

„Еколошки“ проблем постао централно питање српске политике
Иста порука ” Рио Тинто марш из Србије (са Дрине)” председнику Вучићу стиже из целе Србије, а последња  је из Нове Вароши  од пре неколико дана

Тако је овај  „еколошки“ проблем постао централно питање српске политичке сцене. Садашњи режим својом неразумном и острашћеном подршком највећем светском загађивачу „Рио Тинту“ чак озбиљно угрожава своју власт, више од било које компромитујуће афере и скандала, које углавном власти силом заташкавају, склањају из јавности…

Било да је у питању морбидна злочиначка криминална афера „Беливук“ (Вељко Беливук, шеф навијачког клана и убица), или нарко-афера „Kолувија“ (Предраг Колувија, произвођач марихуане), или мрачна и криминална улога Дијане Хркаловић (државе секретарке у МУП Србије) , и спрега са криминалцима, или афера „Палма“ (Драган Марковић Палма из Јагодине, народни посланик) који је годинама организовао бунга-бунга журке са младим девојкама (спонзорушама, старлетама,проституткама,  непунолетним девојчицама…) за пословне и политичке партнере. Све те и друге прљаве афере су стављене од режима у фазу мировања, одуговлачи се са суђењима, циљ је да се све то заборави док не прођу предстојећи  пролећни избори и да све то „покрије рузмарин, снегови и шаш“.

Мораће и он ово да каже на крају… а да ли ће потом да бежи – видећемо!

Рио Тинто (Рио Сава) има политичку, дипломатску, економску и сваку другу подршку председника Вучића. А и Влада Србије је на услузи, слуга Рио Тинта. Зашто су дозволили да буду слуге: Влада Србије и председник Србије Вучић?

Неки аналитичари оцењују да је овај посао Владе Србије са рударењем Рио Тинта превелик бизнис да би пропао, упркос противљењима грађана западне Србије и многих еколошких удружења, стручњака, угледник академских личности…Треба имати у виду ту појединачну уплетеност фубнкционера из државног врха у посао са Рио Тинтом. Огромне паре су дате као мито… Огромне паре за појединца, међутим, нема тог новца који може и приближно да обештети пакао који ће настати загађењем целе Србије, целог региона.

Послушнице: Вујовићка и Михајловићка увек су на располагању Рио Тинту
Трилинг Риотинтових министарки

Кад се пажљивије анализира све састанке са Рио Тинтом око рударења иницира и организује Влада Србије као главни промотер ове британско-аустралијске компаније. Састанцима присуствују председница Владе Ана Брнабић, министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, министарка заштите животе средине Ирена Вујовић (има тешкоће и проблеме са читањем, сриче, муца па се чак саме себи смеје због толиког незнања карактеристичног за основца почетника), уз често присуство амбасадора В. Британије и Аустралије, а и амбасадора САД. Овај трилинг Риотинтових министарки делује по налозима Вучића и стављене су на располагање Рио Тинту за све што им је потребно у Србији.

Оне три су такође агенти Рио Тинта, лобисти и менаџери ове мултинационалне компаније. Зато од њих нећете чути ни једну лошу реч о Рио Тинту, његовим пословима рударења у Јадру, или о угрожености здравља и живота становника Рађевине, живог света на подручју Јадра, Лозничког, Kрупањског краја…Чућете само похвале и видети издавање дозвола, сагласности за извођење радова и екасплоатацију руда у Србији. И зато је за премијерку Ану Брнабић „пројекат изградње рудника неупитан“?!? Она не жели да чује мишљења стручњака! То је изјавила у лице др Мирјани Анђелковић-Лукић, нашој познатој хемичарки и стручњаку за експлозиве.

Брнабићка се налази у небраном грожђу: толико много  је обећала Рио Тинту, а сада су обећања угрожена и оно што иде уз њих , па по три пута дневно мења своје изјаве, упада у контрадикције и брука се

Иако Риотинтовци нису добили до сада ниједну валидну дозволу зас изградњу рудника, иако још нису израдили Студију  о процени утицаја на животну средину они имају право на новчану надокнаду за доказана улагања у истраживања, после спроведене процедуре арбитраже, али и обавезе да плате загађивања која су учинили до сада.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Јагош Раичевић: Британске инвестиције у Србији су у потпуности заштићене

Верујем да су свима познате изјаве премијерке Брнабић и министарке Михајловић да је једини потписани документ са компанијом Рио Тинто некакав необавезујући Меморандум о разумевању из 2017. Иза ове истините и умирујуће тврдње за јавност Србије, крије се такође и подла и подмукла лаж. Наиме… И премијерка и министарка добро знају за билатерални споразум (потписан 2002. године) по коме су све Британске инвестиције у Србији у потпуности заштићене, те ако се на било који начин угрозе Србија би, после спроведеног поступка арбитраже могла да плати одштету.

Раичевић: Са предумишљајем се прави неоправдани трошак Србији, који је раван велеиздаји

Ово значи да сваки трошак који се одобрава Рио Тинту (односно који он сам себи одобрава, јер га нико не контролише) представља унапред неплаћени рачун Британској Влади, јер је Рио Тинто Британска фирма. На тај начин се са предумишљајем прави неоправдани трошак Србији, који је раван велеиздаји, јер се између осталог, ради и о распродаји земље – видети само чланове 4 и 5 (овај потоњи нарочито у светлу закона о експропријацији)., Рио Тинто наставља да ради на студијама које папрено коштају, и које ће нама, посредством арбитраже, испоставити на наплату.

Овакво расипање државног новца чини се није под контролом, и сматрам да са овим сазнањима треба упознати јавност. Споразум, тј. уговор (потписао је тада 2004. Горан Свилановић) и он се од тада примењује у Србији. И могао је бити до сада 100 пута раскинут… 

Факсимил Указа о проглашењу Споразума о заштити улагања

И САНУ је стала у одбрану  животне средине. Али – на писма упућена из САНУ министарки Михајловић, одговори стижу од Рио Тинта!?

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Рио Тинто у Србију нису довели представници бивше власти, како тврди председник Вучић, већ је ова компанија почела рударска истраживања у време бивших власти. Никада никакав значајнији документ није ранија власт у Србији потписала са британско-аустралијском компанијом. И да је хтела, није могла. Зашто? Зато што су истраживања руде литијума трајала, нису била завршена, а ни остали потребни документ и дозволе, сагласности и студије нису постојале…

Вучићев режим је дао и даје дозволе за експлоатацију руде

Садашњи режим Вучића је кренуо у процес давања експлоатационих права компанији Рио Тинто. И ту је та огромна разлика. Истраживања су једно, а право на експлоатацију – сасвим друго! Значи, питање експлоатације је нешто сасвим друго од истраживања.

Kао аргумент за тврдње да је садашња власт ушла у процес преговора о експлоатацији, треба поменути  2017. и 2018. годину када су се Брнабићка и Вучић састали са представницима компаније “Рио Тинто”. Тада су кренула потписивања разних докумената и споразума о којима јавност углавном ништа не зна, јер је код Вучића, по његовом самовољном налогу,  све „државна тајна“.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Александар Јовановић Ћута: Вучић и Рио Тинто су иста фирма
  • Народ неће тај пројекат, тако да надлежни треба да изаберу или ће имати општу побуну или ће стати на страну народа и завршити са Рио Тинтом

Представници еколошких удружења најавили су да неће одустати од протеста због изградње рудника литијума након што је председник Србије А. Вучић рекао “да пројекат Јадар неће бити повучен”. Александар Јовановић Ћута оценио је „да ова изјава доказ да су Вучић и компанија Рио Тинто иста фирма“. Зато ће протести да се наставе све док се пројекат Јадар не избрише, док им се не забрани рударење и укине пројекат изградње рудника у Лозници.

Ћута: Режим ће имати општу  побуну, или ће стати на страну народа и завршити са Рио Тинтом“

Рио Тинто је нашао погрешну екипу за преговоре, јер Вучић није надлежан за то. Народ неће тај пројекат, тако да надлежни треба да изаберу или ће имати општу побуну или ће стати на страну народа и завршити са Рио Тинтом“.

Златко Kокановић из Удружења „Не давимо Јадар“ истиче:  „Ми смо овде много дуже него пројекат Јадар. Морају да нас побију, јер се ми одавде нећемо померити“, казао је Kокановић.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Напомена: Треба овде подсетити још једном да се у сваком оперативном  послу, па и овом око Рио Тинта појављује Вучић који као председник државе никаква права на то нема, али он свој нос ставља у сваки посао. Све док једном не „добије по носу“ и папрено плати ово кршење Устава.

И онда прича свуда наоколо и хвали се како је „он сам отворио 300 фабрика“, „како он гради путеве“, као да су то његове заслуге, као да је он заслужан за то, као да то у нормалним  земљама није посао министара и других надлежних државних органа.  То је посебан проблем Србије: председниково кршење Устава и закона, брутално прекорачење овлашћења и узурпација права других људи мора бити санкционисано. Вучић незаконито води све главне послове Владе Србије. Међутим, исто толико велики проблем јесте и чињеница колико све то кошта српски буџет, колико је задужио нерођене генерације Срба за кредите и колико се недомаћински односио према републичком буџету.

Дводеценијско литијумско лобирање Грубина

Иначе, све те послове у име Рио Тинта водио је од тада (2002. године) великим делом геолог из Србије Ненад Грубин.  Иако мало познат широј јавности Грубин (који углавном избегава јавно деловање и појављивање) је тада почео да ради за Рио Тинто и налази се на виској функцији у овој компанији. Њихов је главни лобиста у Србији. Он је сива еминенција пројекта, дугогодишња контакт веза главних директора Рио Тинта са стручњацима из Србије  и са функционерима из Владе Србије. (Треба рећи да је Н. Грубин је са двоје колега геолога пронашао руду јадарит у долини Ибра пре 15-так година.)

Он каже: „У Аустралији је направљено специјално постројење за испитивање  минерала јадарита, а план је да то буде пренето у Србију.  Седам факултета раде на изради студија, процени и истраживањима.

Ненад Грубин је уложио сво знање и енергију да би отворио рудник литијума у Србији, а сада је цео посао на климавим ногама, јер се народ буни!

Он је ангажовао стручњаке са Рударско-геолошког, Машинског, Грађевинског, Биолошког и других факултета да за позамашне суме новца раде у интересу Рио Тинта и омогуће им да добију информације, анализе и да добијају дозволе за рударење и експлоатацију, иако за то немају потребне услове. Сви стручњаци знају да је експлоатације прљава, врло штетна и загађује цео живи свет око себе. И сви знају да компанија Рио Тинто нема никакву ефикасну технологију за отклањање загађења.

Какву ће корист имати Србија од изградње рудника? Никакву, само велике и дугорочне штете и вечно загађење животне средине. А сав профит отићи ће у Рио Тинто и онима које је та компанија потпупила. Народ од тога може да добије само хроничне болести, карциноме и спору али тешку смрт.( О трајном загађењу животне средине у Србији (планина Рудник) још од постојања средњевњковних рудника постоји научна студија о трајним штетним поседицама токсичних материја коју је написало шесторо српских научника: Alena Zdravković, Vladica Cvetković, Kristina Šarić, Aleksandar Pačevski, Aleksandra Rosić, Suzana Erić (Waste rocks and medieval slag as sources of environmental pollution in the area of the Pb-Zn Mine Rudnik (Serbia).

Политика свршеног чина коју спроводи Рио Тинто
Упркос чињеници да ускоро могу кривично да одговарају за противзаконите радње, функционери су вероватно  дебело потплаћени па свесно улазе у такве ризике

„Рио Тинто” говори о отварању рудника 2026. године,  а нема за сада никакве валидне документе у рукама. Тврде да ће наводно уложити додатних 200 милиона евра у наставак истраживања, израду Студије изводљивости, оверавање резерве, аплицирање за дозволу за изградњу рудника и прилазне инфраструктуре. Та политика свршеног чина доводи до тога да велики део грађана мисли (уверен је) да је цео посао договорен са државом Србијом. Том утиску доприноси и садашњи режим чији се представници тако и понашају, као да је све у реду, као да нема никаквих проблема. Чак председник Србије представнике Рио Тинта пожурује да што пре почну градњу рудника , отворе  га и започну експлоатацију!

Наравно, та компанија не наводи колико новца је издвојила за подмићивање политичара из власти и осталих промотера њиховог посла, а та цифра сигурно није мала, јер не би имали толико одане и жестоке навијаче у врху режима. Не би могла тако ефикасно да изнајми ове играче за свој тим. Да би неко свесно радио противзаконите ствари, упркос чињеници да ускоро може кривично да одговара за то, вероватно је дебело потплаћен за такве ризике.

Менаџери Рио Тинта мисле да они владају државама
Тужне слике из Горњих Недељица где више нема живота: Лако је било Рио Тинту куповати имања од српских сељака по петоструко већим ценама од реалних

О скадалозном начину рударења Рио Тинта по целом свету је написано много чланака: од Аустралије, преко Монголије до Мадагаскара, Америке… Свуда је било у питању угрожавање екологије од стране “Рио Тинта”.  На том црном списку налазе се случајеви широм света, од Папуе Нове Гвинеје, Намибије, Kамеруна, Мадагаскара, Индонезије, Сједњеним Америчким Државама и у Аустралији, Монголији…

Бахати и надмени менаџери ове компаније мисле да они владају, да су они изнад политичке власти и друштвених норми.

Можда ће британско-аустралијски гигант наставити радове у долини Јадра  у наредном периоду под заштитом војске и полиције, коју ће тамо послати председник Србије Вучић да штите Рио Тинто (Рио Сава) од бесних и незадовољних грађана Србије и њихових протеста. То је врло могућ сценарио оног што се може очекивати. Само није извесно да ће војска и полиција пуцати у народ због Вучића, јер рођаци тих војника и полицајаца биће у оној групи људи на које Вучић очекује да војници и полицајци пуцају.

До сада је у Србији одржано стотине протеста против изградље рудника, а тек се спремају нови, већи и масовнији

Тактика  је да се Рио Тинто, у договору са Вучићем, наредних неколико месеци „примири“ да не изазива револт и бес грађана пред изборе  и да се прича о њима „пригуши“ па касније, од априла, да се одмах после избора реактивирају. Тај план угрожава бахати Рио Тинто својим изјавама како они настављају да „по закону“ раде своје послове у Србији чине изазивају револт грађана који губе стрпњење због понижавања и вређања.

Зато јасна и кратка порука грађана Рио Тинту гласи: Марш из Србије!

Неуморна агитпроповка и Вучићев трбухозборац Брнабић

Премијерка Србије Ана Брнабић одбацује све сумње у оправданост ове инвестиције. Она која иначе тешко говори, муца, и још теже завршава реченице и мисао кад је у питању Рио Тинто говори течније. Обраћа се јавности чак и два пута дневно да би говорила о Рио Тинту.

Тако је 28. децембра агитпроповка Риотинта Брнабић изјавила „да не постоји документ према коме Србија има обавезе према компанији Рио Тинто, али да према Закону о рударству и енергетици има обавезу према тој компанији“. Још је додала „ да она мисли да је Рио Тинто до сада у истраживања у Србији уложио око 400 милиона евра.“ То би значило да је она, као сарадник Рио Тинта, имала увид у документа Рио Тинта, јер они никада нису објавили своје трошков. Србија у случају отказа пословању Рио Тинта у Србији била дужна ту суму, јавља нам гласница Рио Тинта.

ПРОБЛЕМИ: Брнабић у Лондону, са Риотинтовцима (2018) се не састаје квартално, како је договорено,него се сада виђа најмање једном седмично

Вучићева подвала и игра састоји се у томе што је поменуо одржавање Референдума  о изградњи рудника литијума Рио Тинта. И после кампање у којој ће све могуће ресурсе ангажовати да после евентуалног успеха (ако већина каже да се рудник гради)  може да каже: “Ето Срби, ви сте то тражили!”

Чак се врше припреме за изградњу нова трасе пута Ваљево-Лозница за потребе рудника Јадар. Јавност је била шокирана изјавом директора Дробњака да је дао страној компанији Рио Тинто (Рио Сава)  право да они прикупљају документацију и праве пројекат изградње пута. Значи и пут се гради за потребе злокобног рудника литијума са најпрљавојом технологијом.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Пример како Рио Тинто купује земљу и имовину српских сељака

Плате имовину 80 хиљада евра, која вреди 15 хиљада

У долини Јадра где се планира изградња рудника литијума налази се село Брезјак. У селу је донедавно живео Драган Шакић, рођен пре 40-так година баш у селу Брезјак.

ПРОДАЈА НИЈЕ ДОБРОВОЉНА: Продата Рио Тинту (Рио Сава) и напуштена српска кућа у долини Јадра подмићивањем и притисцима

У овом малом месту од око 170 становника Драган је имао кућу од педесетак квадрата, окућницу и нешто мало земље.

„Од компаније Рио Тинто продајом имовине сам добио  више од 80.000 евра, иако реална вредност није била ни 15 хиљада евра“. Компанија га је подмитила, као што је навикла и чини. Са породицом је потом Шакић напустио  село и преселио се десетак километара даље где живи у десет пута већој кући.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Било је планирано, пре него су очи и уши јавности Србије почеле да прате сваки корак Рио Тинта,  да рудник јадарита код Лознице почне да се гради 2022., и да градња траје четири године. Експлоатација би требало да отпочне 2026. године, планирали су познати планетарни тровачи, али им се планови сада увелико ремете.

Свака побуна грађана против рудника  је дубоко оправдана

Треба коначно рећи главну истину грађанима Србије: Компанија „Рио Тинто“ није способна да обезбеди нову, иновативну технологију за прераду јадарита и производњу литијума. Она ту технологију нити има, нити с њом располаже.

Зато њихови представници ћуте, јер они поменуту технологију немају нити знају како ће обављати производњу без великог загађивања животне средине, воде, земље и ваздуха. Зато и нема после толико година завршене Студије о процени утицаја на животну средину

а) за рудник,

б) постројења за прераду руде

ц) управљање отровним отпадима, јаловином и базенима са муљем,

д) испарењима отровних гасова и буком и потресима тла од експлозија…

Са обе стране стола сви су у служби Рио Тинта: десно трилинг министарки, у средини председник Вучић, а лево су Риотинтовци

Рио Тинто дуго најављује ту студију, али за сада од ње неће бити ништа… иако је њен завршетак обећаван више пута.

Знају они из Рио Тинта и Рио Саве да ће наши некорумпирани угледни стручњаци спречити сваку превару и обману из те студије и да ће геолози, хемичари и стручњаци за експлозиве рећи праву истину о тој Студији коју Риотинтовци „зидају“ како наш народ каже: као „Скадар на Бојани“.

Председник Србије то добро зна, али крије истину од грађана и хтео би да превари свој народ зарад страних приватних интереса и огромног профита и његових личних интереса и интереса клике око њега (три министарке). То државном врху Србије никако не треба дозволити и зато је свака побуна народа у циљу заштите својих живота, здравља и чисте природе  дубоко оправдана.

……………………………………

4 1 vote
Article Rating

Related posts

Рецепти за стварање функционалних и ефикасних политичких партија

Јово

Креће медијски рат на Русију, Кину, али и Србију

Јово

Зашто је важно да сачувамо Врховни касациони суд и поштене судије

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x