Џефри Сакс: Санкције против Русије неделотворне и супротне међународном праву

Санкције САД и ЕУ нису оштетиле руску економију и рубљу, изазвале су бумеранг, руска рубља је ојачала

У Украјини је реч о сукобу две супер-силе: Русије и САД

  • Велика већина света одбила да Русији уведе санкције.
  • Санкције против Русије не само што нису обогаљиле руску економију, него је дошло до ‘бумеранг ефекта’. Изазвале су велике негативне глобалне последице, а Русија није престала да извози широм света. Санкције су веома нашкодиле Европи, јер јој више није доступна јефтина енергија за индустрију.
  • Сакс је навео да је несумњиво да је у Украјини “у току рат Америке и Русије, иако гину украјински грађани”.

Професор Универзитета Kолумбија у САД Џефри Сакс изјавио је да су америчке санкције Русији противне међународном праву, неделотворне и да су их подржале државе у којима живи тек 20 одсто становника планете, док је велика већина света одбила да Русији уведе санкције.

“Санкције против Русије не само што нису обогаљиле руску економију, него је дошло до ‘бумеранг ефекта’. Изазвале су велике негативне глобалне последице, а Русија није престала да извози широм света. Санкције су веома нашкодиле Европи, јер јој више није доступна јефтина енергија за индустрију”.

Сакс је рекао да је санкције прво увео “англо-саксонски део света” – САД, Kанада, Велика Британија, Аустралија и Нови Зеланд, а потом и ЕУ, Јапан и Јужна Kореја и Сингапур.

Џефри Сакс говори о бесмислености  и неефикасности санкција које су уведене Русији

“И то је то. Остатак света је одбио да се придружи санкцијама јер жели да настави да тргује и са Русијом и са Украјином. Они не желе да буду део сукоба за који сматрају да се мора завршити преговорима. Већина света се, дакле, не слаже са санкцијама Русији нити се слаже са идејом да једна држава тек тако донесе одлуку о санкцијама против друге државе и онда још без икаквог законског основа каже и другима да прекину трговање са државом којој је увела санкције. То не може да се ради”, рекао је Сакс.

Сакс је додао да са Русијом тргују Kина, Индија, све азијске државе и Латинска Америка, и они не желе да буду део “прокси рата”.

“Они не виде тај рат онако како су Американци мислили да ће га видети – као ничим неизазван напад. Разговарао сам са лидерима широм света и они добро разумеју да је реч о сукобу две супер-силе, Русије и САД, и да није само једна страна одговорна”.

Санкције САД и ЕУ се показале безуспешним
Сакс: санкције готово никада нису успешне у геополитичком смислу

“То је јефтина и лака политика коју Америка спроводи годинама и која изнова и изнова не доноси резултат. Америка често користи санкције јер се за њих не издваја новац из буџета, али могу да начине много штете, а не захтевају јавну дебату и одобрење Kонгреса САД. Јавност не разуме баш најбоље о чему је реч, али кога је брига. Санкције се уводе потписом председника САД, што је другачије од санкција које одобравају Уједињене нације”, рекао је Сакс.

Сакс је навео да је несумњиво да је “у току рат Америке и Русије, иако гину украјински грађани”.

“Оружје, обавештајне податке, финансирање рата – све дају Америка и њени савезници, тако да је реч о рату Америке и Русије, а то није добро јер је реч о нуклеарним супер-силама. Супротно америчкој пропаганди, која тврди да је ‘лудак Владимир Путин’ без разлога започео рат у фебруару 2022. године, чињенице говоре да је рат почео још у фебруару 2014. године”, подвукао је Сакс.

Сукоб САД и Русије је све интезивнији и прети да ескалира у отоворени рат

“Узрок је, између осталог, намера Америке да у НАТО уведе Украјину и Грузију, што је 2008. године рекао тадашњи председник САД Џорџ Буш. То није било мудро, него баш глупо”, додао је Сакс.

Сакс је подсетио да на обећање Запада Русији да се НАТО после распада Совјетског Савеза неће ширити “ни сантиметар на исток”, као и да је Америка то обећање прекршила.

Рат је избио због нарастајућег конфликта у претходних 30 година и много варања од стране Америке

“У свести Американаца не постоји неутралност него само ‘или си са нама или си против нас’. Америка је 2014. године помогла свргавању бившег украјинског председника Виктора Јануковича, који је балансирао између САД и Русије. Тада је почео рат. До 2021. године Америка је уложила милијарде долара у наоружавање Украјине. Фортификација источне Украјине је трајала пуних осам година уз помоћ америчког новца, оружја и знања”, нагласио је Сакс.

Сакс је навео да је председник Русије Владимир Путин крајем 2021. године рекао да су Американци прешли све црвене линије, а да је црвена линија Русије “заустављање ширења НАТО-а и постављање војних база на граници са Русијом и оружја које може да за неколико минута погоди Русију и да је неопходно да се о томе разговара”.

Санкције ЕУ према Русији нанеле су и наносе велике економске штете земљама чланицама ЕУ па многе траже њигово укидање

“Одговор Беле куће био је да нема о чему да се разговара и да Америка сигурно неће разговарати са Русијом о ширењу НАТО-а, и тада је Русија покренула инвазију на Украјину. Рат је избио због нарастајућег конфликта у претходних 30 година и, нажалост, много варања од стране Америке”,  истакао је Сакс.

Сакс је навео да је, по његовом мишљењу, рат у Украјини могуће зауставити тако што би се Украјина обавезала да буде војно неутрална и да не уђе у НАТО, да Русија задржи Kрим и да регион Донбас на истоку Украјине добије аутономију.

Линк

https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/175384-saks-sankcije-protiv-rusije-nedelotvorne-i-suprotne-medunarodnom-pravu

………………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Годишњица масакра у Бјеловцу

Prenosimo

Председник изгубио везу са пензионерском стварношћу

Prenosimo

КАКО ВЕЛИКИ ЗЛОЧИНЦИ ХОЋЕ ДА ПОСТАНУ НЕВИНИ

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x