Јавни интерес о стратешком пројекту не може да утврђује ни Влада, ни Скупштина Србије

Махмут Бушатлија – Станко Црнојевић: Србија нема уређен начин утврђивања јавног интереса за одређени пројекат

  • Повлачење Просторног плана Лознице не мења републички план
  • Махмут Бушатлија – Станко Црнојевић, саветник за развој и инвестиције: Не може јавни интерес о стратешком пројекту да утврђује Влада Србије, као ни Скупштина Србије, него мора бити заснован на интересу и одлуци свих грађана на референдуму
  • О руднику литијума код Лознице није урађена ни студија кост бенефит о трошковима и користима од тог пројекта, па се не зна шта би држава од тога зарадила, да ли би добила само рудну ренту која би била мања од трошкова санирања штете или нешто више.
  • Шта ако дође до пуцања бране на депонијама, а Рио Тинто, тачније Рио Сава се покупи и оде?
  • Србија не треба да отвара рудник литијума и угрожава и водотокове и Шумадију као извор хране.

Одлука Скупштине Града Лознице да по хитном поступку стави ван снаге одлуку о доношењу Просторног плана тог града, којим је било предвиђено да компанија Рио Тинто отвори рудник литијума у том крају, не мења суштински републички Просторни план подручја посебне намене о отварању рудника, рекао је данас саветник за развој и инвестиције Махмуд Бушатлија Станко Црнојевић.

Он ја за Бету рекао да је републички Просторни план стратешки документ, а да локалне самоуправе дају дозволу и уносе поједине делове у тај документ.

Махмут Бушатлија – Станко Црнојевић оцењује да Србија не треба да отвара рудник литијума и тако угрожава водотокове, чак и Шумадију као извор хране

„Ништа се неће променити ако Град Лозница повуче одлуку о усвајању Просторног плана на својој територији ако је тим планом обухваћена и крупањска општина која није повукла исту одлуку. Осим тога, што је најважније, на снази остаје стратешки републички Просторни план подручја посебне намене”, рекао је Бушатлија.

Скупштина Града Лознице је данас по хитном поступку ставила ван снаге одлуку о доношењу Просторног плана тог града којим је била предвиђена изградња рудника литијума на тој територији. Такву одлуку најавио је пе два дана председник Србије Александар Вучић.

Еколошки покрети скупљају потписе како би затражили да се одлука о доношењу Просторног плана у општини Крупањ стави на дневни ред на следећем заседању.

Бушатлија је рекао да Србија нема уређен начин утврђивања јавног интереса за одређени пројекат.

Протести грађана испред зграде општине у Лозници због намере да се гради руздник литијума су чести

„Не може јавни интерес о стратешком пројекту да утврђује Влада Србије, као ни Скупштина Србије, него мора бити заснован на интересу и одлуци свих грађана на референдуму, а не само грађана дела територије. Државу чини народ, а влада само њоме управља одређени временски период”, рекао је Бушатлија.

Европа је Србији, како је рекао, наметнула референдум за који није важан цензус, али није исто када такав закон има Швајцарска, где је развијена демократија и где и мали број грађана може да да прави резултат, и Србија где може да се манипулише том чињеницом.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Марија Алимпић из удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“
Вучић нам баца прашину у очи укидањем просторног плана Лознице
  • М. Алимпић: Рио Тинто и даље ради по просторном плану „подручја посебне намене“, који је Влада Србије усвојила 2020.

Марија Алимпић из удружења Заштитимо Јадар и Рађевину изјавила је да је укидање просторног плана “бацање прашине у очи од стране председника”. Објашњава да је у просторни план града Лознице рудник уврштен тек у јулу ове године. “

Међутим, просторни план подручја посебне намене, за који је компанија Рио Сава Еxплоратион поднела захтев још децембра 2016. године, који је усвојен 2020. године од стране Владе Србије јесте документ на основу ког компанија ради све што ради”, каже она.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Бушатлија је рекао да проблем загађења воде због отварања рудника литијума није само проблем државе Србије јер ако се којим случајем загади Дрина, а она се улива у међународне воде, у Саву и Дунав, то постаје проблем више држава кроз које протичу и верујем да ће се то питање покренути и након отварања Кластера 4 у процесу интеграције Србије у ЕУ који обухвата и екологију.

Огромни басени отровног муља само су привремено решење против загађење земље и воде и уједно врло несигурни

Он је рекао да и Архуска конвенција, Економске комисије Уједињених нација за Европу (УНЕЦЕ) предвиђа доступност информација, учешће јавности у доношењу одлука и право на правну заштиту у питањима заштите животне средине. Та конвенција, према његовим речима, као инструмент међународног права, треба да допринесе демократском и одрживом развоју.

„Архуска конвенција значи обавезу сваке државе, потписнице међу којима је и Србија, да грађанима презентује пројекат од стратешког значаја да би они одлучи да ли ће дозволити отварање рудника литијума или ће на том месту садити шљиве”, рекао је Бушатлија.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

После одлуке о Укидању Просторног плана града Лознице 
Рио Тинто игнорише одлуке Србије и наставља да ради по старом 
  • Дрскост: Из Рио Тинта („Рио Сава“) обраћају се саопштењем јавности Србије и кажу „…нашем народу“ као да су они домаћа, наша, а не страна фирма и као да смо ми грађани Србије њихов народ!
  • Рио Сава неосновано наводи да је у питању „највећа рударска инвестиције у овом делу света.“ (који део света – прим уредништва) . Али, доказа за такву тврдњу Рио Сава нема!

Kомпнија Рио Тинто (тачније Рио Сава) саопштава после одлуке о Укидању Просторног плана града Лознице  „да ће  наставити да реализује пројекат „Јадар“ у законским оквирима и да пружа јавности информације о свим аспектима пројекта за које је надлежна“.

Као да су до сада радили  по Закону, а не све крили, радили тајно и свуда, на сваком кораку све подмићивали…

„Током две деценије пословања у Републици Србији и рада на пројекту геолошких истраживања и развоја лежишта литијума и бора “Јадар“, предузеће Рио Сава Еxплоратион послује у складу са законима и највишим професионалним стандардима, у сарадњи са научним и стручним круговима, локалном самоуправом и Владом Србије у циљу покретања највеће рударске инвестиције у овом делу света“, наводи се у саопштењу Рио Тинта за Србију.

Наглашава се да је тој компанији веома стало до подршке локалне самоуправе у Лозници и да је за развој пројекта „Јадар“ потребна његова потпуна усклађеност са процедурама прописаним на локалном и републичком нивоу, укључујући и оне које се односе на просторни план.

„Уверени смо да само кроз дијалог у коме ће се аргументима и чињеницама расправљати о пројекту “Јадар“ може доћи до разумевања свих заинтересованих страна о стварним и дугорочним користима које он може донети нашем народу, локалној заједници и привреди Србије, као и о ризицима и плану којим ће се обезбедити безбедност пројекта и живота грађана уз пуну заштиту животне средине“, истиче се у саопштењу.

Додаје се да ће се планирање и активности на пројекту „Јадар“ наставити у складу са законима Србије, као што је то чињено и до сада.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Истакао је да о руднику литијума код Лознице није урађена ни студија кост бенефит о трошковима и користима од тог пројекта, па се не зна шта би држава од тога зарадила, да ли би добила само рудну ренту која би била мања од трошкова санирања штете или нешто више.

Рио Тинто нема, не зна технологију за елиминисање отровних материја из екаплоатације руде. То је највећи проблем, јер немају решење сем да оставе загађену животну средину за наредне векове. На слици басени муља рудника Рио Тинта на Мадагаскару

„Шта ако дође до пуцања бране на депонијама, а Рио Тинто се покупи и оде. Ни та компанија неће у пословању бити превише профитабилна, јер се непрестано раде истраживања како би се нашли други метали и минерали за батерије. Литијум је достигао зенит што се тиче његове употребе у аутомобилској индустрији, а значајну примену још има за батерије компјутера”, рекао је Бушатлија.

Он је истакао да је његов став да Србија не треба да отвара рудник литијума и угрожава и водотокове и Шумадију као извор хране.

„Морамо да знамо да литијум трује животну средину и зато се рудници отварају у пустарама. У развијеном свету се утврди јавни интерес да ли да се отвори или не отвори такав рудник. Немачка је донела одлуку да не отвори такав рудник иако има веће залихе литијума од Србије”, рекао је Бушатлија.

Додао је да сумња и у стручност домаћих института и научника који су укључени у израду студије о заштити животне средине за потребе компаније Рио Тинто јер „Србија заостаје за развијеним светом у свему, па и у развоју науке”.

…………………………….

Линк:

ttps://www.politika.rs/scc/clanak/494638/Busatlija-Povlacenje-Prostornog-plana-Loznice-ne-menja-republicki-plan 

http://www.nspm.rs/hronika/marija-alimpic-iz-udruzenja-zastitimo-jadar-i-radjevinu-vucic-nam-baca-prasinu-u-oci-ukidanjem-prostornog-plana-loznice-rio-tinto-radi-po-prostornom-planu-podrucja-posebne-namene-koji-je-vlada-srbije-usvojila-2020.-godine.html

https://nova.rs/vesti/drustvo/oglasio-se-rio-tinto-nastavljamo-projekat-jadar/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Дугин: Русија је ојачала

Prenosimo

Плаши ли се Ангела Борка

Славко

Ово је Ирена Вујовић право лице СНС

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x