Шта ће на крају рата остати од Украјине

Са свих страна се нуде различити модели поделе Украјине

  • Границе остатка Украјине треба да се помере на максималну удаљеност од Москве (сада је од Черниговске области (близина Кијева) до главног града РФ мање од 500 километара)
  • Специјална операција ће се највероватније завршити „корејским моделом“ – поделом Украјине између Русије и Запада.
  • Биће после руског војног тријумфа потребно време да се званично призна и прихвати подела Украјине од стране Запада, НАТО и САД

Подела Украјине:  По овој мапи – Украјине неће бити

* Специјална операција ће се завршити  поделом Украјине између Русије и Запада. Међутим, Запад се и даље нада да ће сломити Москву, а Русија – пре пристанка на „корејски модел“ мора продемонстрирати да других опција неће бити. Другим речима, Русија мора нанети низ озбиљних пораза кијевском режиму – а ослобођење Соледара је први мали корак на овом путу

* Шта је за Москву „38-ма паралела“? Минимум – све руске земље и градови. Русија не може да потпише ниједан документ који подразумева предају руских територија непријатељу, чак ни на привременој основи. Друго, границе остатка Украјине треба померити на максималну удаљеност од Москве (сада је од Черниговске области до главног града РФ мање од 500 километара)

* Присталице „корејског модела“ тврде да „38-ма“ треба да буде река Дњепар. Наводе да би Русији требало да припадне лева обала реке, а Украјини десна. Међутим, та граница није сасвим релевантна. Истина је да се украјинска територија удаљава од Москве за око 200 километара, али се и руски град Херсон и Николајев са Одесом (који су део копненог коридора ка Придњестровљу)налазе на десној обали

* На десну обалу Дњепра најбоље је прећи из Запорожја или код Дњепропетровска (након њиховог ослобођења), а затим наставити до Одесе. Уз успутно ослобађање Кривог Рога, можда и Кировограда и низа других територија на десној обали. Ништа од тога Украјини, наравно, нико неће вратити

Aутор: Геворг Мирзајан, доцент масовних комуникација

Колективни Запад наставља да производи лажи типа „Русија моли за преговоре“.

У овом смислу се истакао и Алексеј Данилов, секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине. Говорио је о „корејском моделу“ који Москва сада наводно нуди Западу.

То би била варијанта са разграничењем страна по некој природној линији (на Корејском полуострву се радило о 38. паралели). Са замрзавањем стања које би било  трајно.

Подела Украјине по другом моделу – По овој ће бити нешто мало Украјине

Иронија ситуације је да би такозвани корејски модел у будућности могао бити прилично одржив. Штавише, према неким стручњацима, то је основна формула за закључивање коначног споразума о Украјини, која подразумева да Москва приморава Запад да то прихвати.

„Корејски модел“ значио би поделу Украјине на два дела, формализовану одговарајућим споразумом.

После слома кијевског режима (а то је неопходан услов за дубоко продирање руске војске у Западну Украјину) у игру ће ући Пољаци који сада активно припремају окупациони контингент.

Западноукрајинска држава Ивано-Франкивск и Лавов, како ту територију назива заменик шефа запорошке администрације Владимир Рогов – ако би ушла у састав Русије – постала би озбиљан терет. Због присуства јаких антируских осећања тамо. А ово није време Стаљина, када се НКВД није цифрао са бандеровским терористима.

Специјална операција ће се највероватније завршити „корејским моделом“ – поделом Украјине између Русије и Запада. Међутим, Запад напросто није спреман за то јер се и даље нада да ће сломити Москву, а Русија – пре пристанка на „корејски модел“ мора продемонстрирати да других опција неће бити.

Другим речима, Русија мора нанети низ озбиљних пораза кијевском режиму – а ослобођење Соледара је први мали корак на овом путу.

По овом трећем моделу поделе- биће много више Украјине

За проходност „корејског модела“ мора се обезбедити пожељна конфигурација на терену.

Сам модел не подразумева и не може да подразумева предају додатних територија Русији – за Запад би то било право понижење.

Подразумева само споразумно фиксирање стања на терену, што значи да пре његовог закључења Москва мора да дође до условне „38. паралеле“.

Питање је, наравно, шта је за Москву „38-ма паралела“?

Минимум: све руске земље и градови.

„Корејски модел“ подразумева закључивање писаног споразума, а Русија не може да потпише ниједан документ који подразумева предају руских територија непријатељу, чак ни на привременој основи.

То је забрањено Уставом Русије.

Друго, границе остатка Украјине треба померити на максималну удаљеност од Москве (како би се максимизирало време лета ракета) – сада је од Черниговске области до главног града Руске Федерације мање од 500 километара.

По овом моделу и Приднествоље и његове границе су решене

Треће, Русија треба да добије територијални излаз у Придњестровље. У супротном, одмах након примирја, та територија са неколико стотина хиљада руских држављана, стиснутих између Украјине и Румуније, биће жртва војних провокација, па ће Москва морати да прекине примирје и пробије се кроз Украјину да би спасла своје грађане (пошто би продор кроз Румунију активирао члан 5. НАТО и ризик нуклеарног рата).

Чини се зато да би „38. паралела“ требало да буде Дњепар. Тим пре што о томе говоре присталице „корејског модела“. Наводе да би Русији требало да припадне лева обала реке, а Украјини десна. Међутим, та граница није сасвим релевантна.

Истина је да украјинску територију удаљава од Москве за око 200 километара, али и руски град Херсон (са значајним делом руске Херсонске области), и Николајев са Одесом (који су део копненог коридора ка Придњестровљу) налазе се на десној обали Дњепра.

Руске трупе не могу једноставно прећи Дњепар у Херсонској области и ослободити побројане руске градове. Такво форсирање је бременито великим губицима.

Много је лакше прећи на десну обалу из Запорожја или код Дњепропетровска (након њиховог ослобођења), а затим се кретати овом десном обалом до Одесе. Уз успутно ослобађање Кривог Рога, можда и Кировограда и низа других територија на десној обали.

У Корејском рату било је  шетања,померања границе између две Кореје и после краја ратних збивања граница је повучена приближно  38-ој паралели

Ништа од тога Украјини, наравно, нико неће вратити.

Зато још нису утврђени тачни услови „корејског модела“. Као ни време када ће њему почети озбиљни преговори.

Подсетимо, примирје у Кореји договорено је тек након што су се стекла два услова.

Први је био: зараћене стране више нису могле да напредују и помириле су се са чињеницом да нема алтернативе званичној подели Кореје. (Стога је сада задатак Москве да убеди, тачније да натера САД и Европу да прихвате „корејски модел“.

Питање је колико ће трајати само „убеђивање“?

Очигледно се неће радити о недељама. Чак ни о месецима. Ми ћемо то, у сваком случају, дочекати. Али, да ли ће дочекати Украјина?

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Пољска телевизија објавила мапу у коју је укључила девет области на западу Украјине

У САСТАВ ПОЉСКЕ У МАРТУ 2022. ЈЕ ПОЉСКА ТВ УКЉУЧИЛА ПОЗАМАШАН БРОЈ ОБЛАСТИ ЗАПАДНЕ УКРАЈИНЕ

  • ТVP1 Пољској прикључила чак девет данашњих области Украјине: Тернопољску, Ивано-Франкивску, Волинску, Черновецку, Ровенску, Житомирску, Хмељницку, Виницку и Закарпатску
  • Десетог јануара је Марек Галас, колумниста пољског листа Niezależny Dziennik Polityczny, написао да је могуће укључивање пет  западноукрајинских територија у састав Пољске јер су некада биле део Речи Посполите (пољско-литванског комонвелта) и да Кијев њима треба да плати – пољску војну помоћ против Русије

ПОЉСКИ телевизијски канал ТVP1 емитовао је ажурирану мапу те земље са позамашним делом територије данашње Западне Украјине.

Мапа се појавила у тренуцима емитовања временске прогнозе.

Лавов је на њој пољски град, а „граница“ Пољске ближа Кијеву него њему. Безмало – три пута!

Није ни чудо јер је ТVP1 Пољској прикључила чак девет данашњих области Украјине: Тернопољску, Ивано-Франкивску, Волинску, Черновецку, Ровенску, Житомирску, Хмељницку, Виницку и Закарпатску.

У марту 2022. године, исти ТВ канал је представио мапу поделе Украјине.

На њој су, као део Пољске, биле означене Лавовска, Ивано-Франковска, Волинска, Ровенска и Тернопољска област.

Мапа поделе Украјине по жељама Пољака који сматрају да им Украјина територијама мора платити помоћ коју добијају из Пољске

       На тој мапи је део украјинске територије – Черновецка област – „отишао“ Румунији, а Закарпатје – Мађарској.

Украјини су били остављени само њени централни и северни делови.

Десетог јануара је Марек Галас, колумниста пољског листа Niezależny Dziennik Polityczny, написао да је могуће укључивање пет западноукрајинских територија у састав Пољске јер су некада биле део Речи Посполите (пољско-литванског комонвелта).

Чак је нагласио да се војна помоћ Пољске Кијеву може исплатити само на тај начин.

       Москва је више пута упозоравала на агресивне намере Варшаве према Украјини.

Владимир Путин је 7. децембра рекао да „националистички елементи Пољске сањају да врате такозване историјске територије, које је Украјина добила после Другог светског рата.

Руски лидер је том приликом напоменуо да једини прави гарант територијалног интегритета Украјине може бити једино Русија“.

ЛИНКОВИ

http://fakti.rs/rossia/u-opticaju-korejski-model-podele-ukrajine-gde-ce-biti-38-paralela 

http://fakti.rs/quo-vadis-orbi/poljska-televizija-objavila-mapu-u-koju-je-ukljucila-devet-oblasti-na-zapadu-ukrajine

……………………………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Са колонијама нема равноправог бизниса

Prenosimo

Енглеска – отаџбина нацизма

Prenosimo

Зашто су Шиптари опљачкали винарију Петровић у Великој Хочи

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x