У Хагу би Милошевић могао бити ослобођен

ИНТЕРВЈУ МОМЧИЛА ПЕРИШИЋА ЗА „ПОЛИТИКУ”

 

  • Пропустили смо 5. октобра прилику да извршимо темељне промене. –

 

  • Остаци старог режима и даље су на многим важним местима у државним институцијама.–

 

  • Ко је сада преузео уносан посао шверца цигарета и кафе. –

 

  1. Челници бившег режима су развлашћени политички, али не и материјално – тврди потпредседник српске владе

 

Београд, недеља, 20. мај 2001.

 

Интервју водио: Јово Вукелић

 

– Бесмислено је негирати утицај суда у Хагу, али и уважавати његове ултиматуме. Наша држава мора наћи достојанствено решење и усвајањем закона о сарадњи са судом у Хагу биће решен један део проблема. Остаје питање изручења бивших представника наше власти. Сви представници бивших република у оквиру Југославије највећи су злочинци и треба да одговарају пред својим грађанима и судовима. Зато сам против изручења наших држављана суду у Хагу. Добијам дневно десетине писама грађана где се тражи да Милошевић не иде у Хаг, јер је учинио толико услуга Западу да је могуће да га тамо ослободе одговорности – каже Момчило Перишић, потпредседник владе Србије.

– Милошевићу треба овде судити зато што је незаконито преговарао са представницима међународне заједнице и тиме кршио Устав СРЈ, који то право даје председнику владе. Какве су последице сви знају и подсетићу само на огромна разарања и изгубљене животе. Зато очекујем подизање такве оптужнице, каже Перишић.

Борба за суштинске промене у друштву тек почиње, уверен је потпредседник Владе Србије Момчило Перишић у разговору за наш лист.

……………

Неопходан улазак у партнерство за мир 

— Реформу Војске Југославије треба да врши држава, а не ВЈ. Неопходна је деполитизација војске, да би се спречила њена злоупотреба, јер она треба да служи свим грађанима, а не партијама на власти. Улазак Југославије у Партнерство за мир је неопходност – то сам тражио још пре неколико година, зато сам и смењен. Да бисмо ушли у ову организацију мора се створити нова војна доктрина и ти елементи морају биги унешени у нови Устав СРЈ – наглашава Перишић. 

……………….

– И даље мислим да смо 5. октобра могли да учинимо темељитије промене у друштву користећи гнев и незадовољство народа. Требало је ићи до краја у обрачуну са челницима бившег режима. Не оружјем и по цену жртава, већ освајањем институција, како је то и било делимично учињено: Залагао сам се да, заједно са народом, освојимо још неколико најзначајнијих државних институција. Али, на састанку лидера ДОС-а преовладао је став да, пошто је претходни председник СРЈ признао пораз, станемо, речено је да је „доста”! Закључак је био да смо остварили главни циљ, а да није пала крв. Та- ко је моја идеја о освајању још шест објеката остала без подршке. Да смо то учинили, темељне промене биле су могуће на свим нивоима, и то одмах. Тврдим и данас – без икаквих жртава.

Остаци старог режима

  • Шта је могло бити урађено, а није. У чему се касни и зашто?

– Изгубили смо драгоцено време, дали смо вођама претходног режима чак пет месеци да „преживе” и да створе ослонце за опстанак на политичкој сцени, али и да униште већину доказа о незаконитим радњама које су вршили. И више од тога: дали смо им прилику, и они су је увелико искористили, да кроз симбиозу са новом влашћу обезбеде услове за опстанак и свој утицај. Остаци старог режима и даље су укомпоновани на многим важним местима у државним институцијама. Они су главни кочничари бржих промена, јер врше сталну опструкцију. Нема кадровских промена у свим важним институцијама, а оне теку споро, преспоро. Зато што се избор нових кадрова обавља прво у странкама, па у ДОС-у, Влади… Уз то, нисмо ефикасни у доношењу нових закона јер Скупштина Србије ради неефикасно. Има опструкције од опозиције, али ни многи посланици ДОС-а нису потпуно свесни своје одговорности и датих обећања грађанима, па не обављају своје обавезе и не долазе на седнице.

 

  • Влада је врло енергичним мерама сузбила шверц нафте. Зашто исто није учињено са цигаретама и кафом?

– Прво, хоћу да обанестим јавност да су претходни режим и његови челници украли више од 800 милиона немачких марака само од добити на шверцу кафе, алкохола и цигарета. Сав тај новац ишао би у буџет и део новца био би за трошкове реформе Војске Југославије, која се финансира највише из прихода од царина. Тако је начињена двострука штета. Ко је раније био главни у шверцу цигарета добро је познато, а поставља се питање ко је сада преузео тај посао. Мислим да МУП и други надлежни органи одмах морају то да открију.

………………………

Преурањено скраћење војног рока

– Расправа у јавности о скраћењу војног рока је преурањена. За то нема основних услова као што су добри суседски односи, одсуство криза и ратних жаришта, а ни држава није довољно економски јака и наш наталитет је очајан. Ко год нешто зна о овоме, зна да скраћење војног рока није реално могуће, а да се не угрозе основни државни интереси и безбедност нације. Значи, јесам за скраћење, али у стабилнијој ситуацији – истиче Перишић.

…………………………..

Озбиљне оптужбе

  • Утисак је да нема довољно одлучности у борби против корупције и да нема јасног дистанцирања од досадашње праксе, сем оштрим речима.
Факсимил текста из “Политике”

– Слажем се да постоји такав утисак у јавности. Али, не може се саопштити нешто о чему још нема довољно аргумената, а то је стога што стари кадрови врше опструкцију, а и многи докази су уништени. Сваки члан Комисије Владе Србије за борбу против корупције мора бити чисте прошлости, стручњак, храбар и отпоран на притиске. Неразвлашћени кадрови претходног система знатно утичу на нову политичку елиту. Челнике бившег режима смо политички развластили, али не и материјално. Они су отишли са политичке сцене вољом народа, али на материјално развлашћивање су отпорнији. У оптицају је велика борба и у употреби су сва средства, чак и оружани сукоби и убиства. Сва неразјашњена убиства су везана за ту област криминала – у то сам потпуно сигуран!

  • Шта је са покретањем питања о одузимању нелегално додељених станова и вила из републичког стамбеног фонда?

– Нова власт не злоупотребљава ову област, не дели станове никоме, али није ни рашчистила ово питање. И ово је хитан посао. Крадени су станови од ДИПОС-а, али и од Војске Југославије, и дељени кадровима ЈУЛ-а, СПС-а и радикала. Ни ту нема помака док, за ове малверзације не буде оптужен садашњи председник Србије Милан Милутиновић, који је у томе учествовао са „обе руке”.

 

  • Протеклих дана помињани сте као могући кандидат за председника Комисије за борбу против корупције.

– Нико са мном о овоме није разговарао. Сматрам да сваки члан владе може бити председник ове комисије, али овај одговоран посао подразумева да човек нема страха, и да верује у могућност расплета ситуације. Мислим да многи, због једног од ова два разлога, не прихватају овај посао. Уз то, треба водити рачуна да нам међународна заједница неће дати кредите, нити ће вршити озбиљнија улагања у нашу привреду без сузбијања корупције и мита – каже у разговору за „Политику” потпредседник Владе Републике Србије Момчило Перишић.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

ВУЧИЋ ИЗДАЈНИК ИЛИ ПОДАНИК

Gost autor

Многи пљачкаши још су на слободи

Јово

Ух, ти незајажљиви српски пензионери

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x