Ух, ти незајажљиви српски пензионери

Иако су у позном животном добу пензионери добро памте четворогодишње отимање пензија, али и нова обећања Вучића

  • Сва Удржења пензионера у Србији и даље упорно траже од Владе Србије да се (преживелим) пензионерима врате отети новци од умањених пензија  четири године (од новембра 2014. до октобра 2018. године)
  • И поред јавно изреченог обећања премијера Вучића, да ће пензионери бити последњи којима ће у Србији смети да се дира у примања, пензионери су били први на удару истог премијера
  • Највећи терет реформи подносили  су четири године најстарији грађани Србије
  • Зашто се поново врши неразумна и неправедна подела и свим пензионерима дели иста сума новца, уместо према њиховим примањима
  • Пензионери очекују испуњење недавног Вучићевог обећања о помоћи у лековима (пакет витамина)
  • Пензионери треба и на изборима да се изборе за враћање свог достојанства тако што ће отерати власт која је то достојанство погазила.

Пише: Јово Вукелић

Поводом најава власти (Вучића) да ће ове године уследити од државе Србије  дотације пензионерима од два пута по 30 евра (мај и новембар) и још 50 евра приде у септембру: укупно 110 евра – изгледа да ће пензионерима добро доћи тих 110 евра помоћи у 2021. години да живе бар мало лакше месец-два… Све изгледа као почетак идиличне приче власти и пензионера …

Али!

„Иако смо су у позном животном добу (пензионери) добро памтимо четворогодишње отимање пензија, и не одустајемо од захтева да нам Влада Србије врати отето, јер на то није имала никакво право, одузимала нам је оно што је било наше стечено право!” – истиче Љубиша Бабић, генерални секретар Удружења синдиката пензионера Србије.

Бабић: Кажу да је правда спора, али достижна. Све мање верујем у то, али ми нећемо одустати.
Узимала (отимала), давала…

Бабић наставља: „Ми смо тада, у јесен те 2014. године послали захтев ВладиСрбије, Скупштини, па чак и тадашњем  председнику Србије, Томиславу Николићу, да не потпише тај неуставни Закон, којим ће се пензионерима исплаћивати умањене пензије. Али, ништа није вредело. Сви представници власти су се правили луди. И поред јавно изреченог обећања премијера Вучића, да ће пензионери бити последњи којима ће у Србији смети нешто да се дира, пензионери су били први на удару истог човека.  А све остале институције, укључујући и Уставни суд правиле су се луде. Нису примећивали наше представке, иницијативе и захтеве“.

Бабић нас обавештава да су тужбе пензионера, уз све препреке које су им власти постављале, стигле до Међународног суда правде, у Стразбуру. Стигле су некако заобилазним путем, али су стигле. Све институције у Европи су упознате са чињеницом да је држава Србија дужна пензионерима, само по главном  дугу око 800 милиона евра, а са каматом више од милијарду!

У име Удружења Бабић поручује: „Адвокати нам кажу да процес у Стразбуру најчешће дуго траје, али како ствари стоје, пензионери Србије имају чему да се надају. Без обзира колико ће процес трајати, држава ће својим пензионерима неисплаћене, или боље речено, покрадене паре, морати да врати, и то свима који су опљачкани. Наравно, то треба дочекати, али имамо чему да се надамо! Доста је било дискриминације, понижавања, омаловажавања. Чим прође епидемија и мере забране окупљања ми ћемо опет на улицу да протестујемо и тражимо наша права!

Из Удружења наглашавају да партија на власти „ПУПС“ не представља пензионере, не разуме и не препознаје проблеме пензионера. Они одобравају отимање које власт спроводи и уз то се не супростављају продаји имовине Фонда пензионера по Србији што је тешко кршење закона.

Зауставити продају имовине ПИО Фонда

Савет за борбу против корупције је недавно објавио да је приликом приватизације Куршумлијске и Врањске Бање било елементата корупције и криминала. То је јавно објављено и Савет је то вероватно проследио надлежним органима, који би то требало да истражују и решавају. Ако се ова пракса не заустави  у Фонду ПИО има још имовине (бања) које могу да се отуђе, а пензионери покраду. То се мора зауставити.

Тамбурић: Надмене власти не консултују пензионере чак ни кад деле помоћ па и тада греше због самовоље

Јован Тамбурић, председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица истиче:

„Новац који држава сада дели требало је да заврши на рачуну оних којих примају мање од 100 евра месечно, а таквих је скоро 270.000! Подела би тада била праведнија, а помоћ дата онима којима је најпотребнија. Новац који ће ове године у висини од око 30 милијарди динара бити подељен пензионерима доказује да држава има пара за повећање најниже пензије и укидање дискриминације пољопривредних пензионера који примају најниже или испод најниже пензије. Дакле, има новца, али се – уместо на повећање најниже пензије за више од  450.000 пензионера који примају мање од 18.000 динара – паре бацају ’из хеликоптера’ и онима који не живе толико тешко”,  истиче Тамбурић.

Он наглашава  да пољопривредних пензионера који примају до 10.000 динара има 103.994, а да просечна пензија износи 11.893 динара и њу месечно добија још 163.148 њих, дакле скоро 270.000 особа. Мање од износа најниже пензије, према статистици ПИО фонда, од новембра прима 201.023 пензионера. А када се сабере број пензионера фонда самосталних делатности, запослених и пољопривредника најнижи износ пензије прима чак укупно 239.876 особа.

Порука пензионера: Са протестима настављамо чим околности дозволе

Тамбурић закључује: „ И поред веома често понављане оцене да су пензионери допринели финансијској консолидацији државе наводно пристајући на привремено смањивање пензија у периоду од четири године још увек нико из државе не помиње када ће се те умањене пензије надоместити оштећеним пензионерима . Тај отети новац мора бити враћен пензионерима, о томе нема дискусије. Да не испадне да смо ми пензионери незајажљиви, тражимо само да нам се врати оно што је наше“!

Траже од Вучића и обећане лекове и витамине

У пензионерским савезима и удружењима нису очекивали да ће помоћ бити линеарна, већ да ће је примити само најугроженији. Али, на жалост, нико их из власти ништа није питао, а то показује какав је неодговоран однос власти према пензионерима. Односно, показује неку другу мотивацију власти, а не бригу за најсиромашније.

Проф. др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије, поздравља најављену помоћ од 110 евра, али указује да пензионери такође очекују да добију обећану помоћ у лековима и витаминима, јер је реч о најрањивијој категорији становника. Ова нова новчана помоћ не улази у основицу за обрачун пензија, али у оваквим околностима није реално очекивати више – указује Савић и додаје да је тешко рећи да ли ће швајцарска формула о висини пензија бити унапређена, већ је реалније очекивати да ће то питање доћи на дневни ред тек када се привреда у потпуности опорави.

Савић: Очекујемо да добијемо обећану помоћ у лековима и витаминима, јер је реч о најрањивијој категорији становника

По свему судећи тешко је одобровољити српске пензионере, јер они не заборављају и не опраштају онај новац који им је отет, а осуђују и небригу државе, јер половина пензионера и даље живи испод границе сиромаштва и у беди па се више стотина хиљада људи храни по контејнерима.

Протестују пензионери не само због својих интереса већ и зато што су многи грађани, радници препуштени власницима крупног капитала на милост и немилост, да уместо да буду радници са основним правима, све више постају робови својих незајажљивих послодаваца.

Ова борба коју воде, неће бити кратка, неће бити лака, али и од њих зависи, не само како ћемо живети, већ како ће живети њихова деца и унуци!

На основу свега указаног, а и на основу јасних, фактографских чињеница и пре свега истине, ваља нагласити да се милостиња коју ова власт “удељује” пензионерима не темељи на бризи власти за најсиромашније, већ је то лицемеран и одуран покушај поткупљивања бирачког тела. Лицемерно је то што је та иста власт прво отела пензионерима огроман део пензија, а сада им враћа само мизерни део очекујући политичку подршку. Баца им мрвицу не би ли их поткупила за изборе који долазе већ догодине. Та нечасна игра треба да буде препозната и пензионери томе треба да супротставе и политички, а не само преко судова. Пензионери треба и на изборима да се изборе за враћање свог достојанства тако што ће отерати власт која је то достојанство погазила.

……………………..

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Манојловић одговара Брнабић

Prenosimo

Владимир Белојевић проглашен руским шпијуном и непријатељем Црне Горе

Prenosimo

Почела да пуца коалиција Вучићевог режима и лекарске “струке”

Јово
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Ivanović Dragoslav
Ivanović Dragoslav
3 година раније

Ova vlast nema ni obraza ni ljudskog dostojanstva da povede dijalog sa penzionerima da nam se vrati imovina ( deo manje isplaćene penzije za 47 meseci ), a to je oko 3.000 evra po glavi penzionera. Prost račun kaže da je to dve milijarde evra. Srbija je lopovska država, nije potpisala konvenciju o kolektivnom traženju zakinutih prava. Ona je jedina u Evropi. Evropski sud za ljudska prava ne vidi pojedinca kao problem a Komitetu za ljudska prava građani – penzioneri Srbije nemaju pristup. Dr Andreja Savić treba sa delegacijom da poseti Skupštinu Saveta Evrope, a ne da priča okolo priče… Учитај још »

2
0
Would love your thoughts, please comment.x