Укупно 61 година затвора за 16 оптужених професора због извршења 65 радњи кривичног дела

После 11 година суђења због корупције на Правном факултету у Kрагујевцу, у афери “Индекс” донете првостепене пресуде

  • Председница Вишег суда у Смедереву Слађана Бојковић, потврдила је да је првостепено осуђеним актерима афере Индекс на крагујевачком Правном факултету уручење пресуда почело ових дана
  • Индекс” афера је настала у фебруару 2007. године, и још није окончана, јер тек следи почетак процеса на Апелационом суду у Београду.  Држава Србија ни за 14 година није успела да регулише ову аферу која, као и бројне друге, деморалише грађане, и урушава државне институције.
  • Правни факултет у Kрагујевцу је током већег дела претходне деценије био један велики бувљак, на којем се готово јавно трговало испитима и дипломама.
  • Kолико је бивших студената купило дипломе крагујевачког Правног факултета поуздано се не зна, нити ће се, сасвим извесно, икада и дознати. Претпоставља се са сигурношћу да су многи „дипломци“ данас  запослени у предузећима, полицији, правосуђу и другим државним органима. И ти фалсификатори и незналице одлучују о свему.

Уредништво Између сна и јаве и агенције

„Поступак уручења пресуда још увек је у току, а колико ће трајати зависи, пре свега, од заинтересованости странака да их приме. Суд ће, свакако, као и у претходним фазама поступка, доследно да примењује Законик о кривичном поступку“, наводи суткиња Бојковић, која је била и председавајућа судског већа у овом случају. Додаје да је пресуда „Индексовцима“ урађена на 548 страна, те да је сам поступак штампања и коричења пресуде, због обимности, трајао око 20 дана.

Можда пише роман: Судија Слађана Бојковић  целу деценију је судила факултетској мафији и издржала ко зна какве пресије, притиске, уцене и претње…
Санкционисано коначно велико друштвено зло и срамота

Пресудом Вишег суда у Смедереву, оптужбе је, према наводима Слађане Бојковић, ослобођено пет лица, док је „за извршење 65 радњи кривичног дела оглашено кривим укупно 16 оптужених“ актера у афери Индекс.

У одговору смедеревског суда појединачно је наведено свих 16 неправоснажно осуђених „Индексоваца“, као и висине затворских казни на које су осуђени.

Бивши декан Правног факултета Свето Пурић оптужен је за узимање новца, тачније корупцију

Тако је бивши декан крагујевачког Правног факултета Свето Пурић, који је на тој функцији био управо у време хапшења, због продаје испита и диплома на том факултету, осуђен на осам (8) година затвора.

Драгана Петровић и Емилија Станковић биле су главне организаторке коруптивног ланца продаје испита и диплома

Професорка Драгана Петровић, која је према спекулацијама у јавности словила за вођу и организатора корупционашких радњи на Правном факултету, добила је седам (7) година, њена колегиница и бивша помоћница министра просвете Емилија Станковић осуђена је на (5) година затвора.

Професор Драган Батавељић је неправоснажно осуђен на шест, а актуелни продекан за наставу на крагујевачком Правном факултету Срђан Ђорђевић на три године затвора. Група од 16 најистакнутијих актера афере Индекс укупно је, пресудом Вишег суда у Смедереву, осуђена на 61 годину робије.

„Применом одредби члана 85. Кривичног законика оптуженима је изречена мера забране вршења наставничког позива и то: Драгани Петровић, Емилији Станковић, Свету Пурићу и Драгану Батавељићу у трајању од по пет година, рачунајући од дана правноснажности одлуке, с тим да се време проведено у затвору не урачунава у време трајања ове мере.

Група оптужених професора и професорки који асу као на пијаци продавали испите и дипломе

Срђану Ђорђевићу, Божину Влашковићу, Ивану Чукаловићу, Милени Петровић, Ненаду Ђурђевићу, Радоју Брковићу и Миодрагу Мићовићу забрана наставничког позива трајаће по три године“, истиче у Вишем суду у Смедереву. Невоља с овом казном је, треба напоменути, што ће већина осуђених „Индексоваца“, у време правоснажности пресуде да буде у пензији, док су неки од њих, као бивши декан Свето Пурић, на пример, већ пензионери.

Поступак против продаје диплома неће застарити

Суткиња Бојковић у писаној информацији наглашава и да не постоји опасност од застаревања поступака против кључних актера афере Индекс.

Апсолутна застарелост кривичног гоњења за ово кривично дело (примање мита – прим. аут.) наступа, наводи она, у року од 30 година од дана последње предузете радње кривичног дела.

Наша саговорница тврди и да је поступак израде, који је трајао пуних 17 месеци, односно више од 500 дана од законског рока, продужаван „у складу са законским овлашћењима“.

Правном факултет уу Крагујевцу је због мита и корупције професора компромитовано име и срозан углед 

Будући да је, у конкретном случају, предмет састављен од обимне чињеничне и доказне грађе, са великим бројем оптужених и извршења кривичних дела која су им стављена на терет, а имајући у виду и додатне обавезе организационе природе које сам у претходном периоду имала као председник суда, као и актуелне обавезе које имам као судија у првом и другом степену Кривичног дељења Вишег суда у Смедереву, рок за израду пресуде продужаван је, констатује Бојковић, у складу са наведеним законским овлашћењем због чега се и може закључити да су законске одредбе, и у овом делу, у свему доследно примењиване.

Израда пресуде трајала је, како наводе у стручној јавности, „јако дуго“, због, како тврди суткиња Бојковић, великог броја кривичних дела и радњи обухваћених оптужним актом (више од 100), али и услед обимности чињеничне грађе. Спис предмета само са главног претреса има око 6.000 страна, не рачунајући прилоге у које, поред осталог, спадају извештаји, табеле, записници и друго…

* * * * * * *

Већина оптужених у афери „Индекс“ неће сносити адекватне последице

Ако је судити према (не)званичним сазнањима, највећи број оптужених (било их је чак 87 на почетку) у афери “Индекс”, највећем корупционашком скандалу у историји домаћег виског школства, односно за продају диплома и испита на  Правном факултету, могао би да избегне теже правне последице.

Црно на бело: професорка прима новац од студената (фото МУП Србије)

и ставља у торбицу…

Наши извори из домаћег правосуђа са Универзитета у Kрагујевцу наводе, наиме, да Виши суд у Смедереву који је петог децембра 2019, групи од 16 водећих актера афере “Индекс” изрекао првостепену казну од укупно 61 годину робије, окривлљенима није уручио пресуде, нити је “израдио писмени отправак” речене пресуде, мада је законски рок за то – пробијен.

Тај отправак, појашњавају, није “израђен” због тога што је смедеревски суд од петог децембра 2019. наовамо решавао жалбе “на нека решења у првостепеном поступку који још увек није окончан”.

У Вишем суду у Смедереву незванично потврђују да је законски рок за уручење пресуде оптуженима у афери “Индекс” пробијен, а да је разлог томе “преобимност поступка и велики број оптужених”.

Са суђења оптуженим професорима у судници у Смедереву, у трећем реду је декан Пурић, Станковићка, Петровићка и други оптужени …
Апелациони суд сада ће решавати жалбе окривљених

Истичу, међутим, да је “пресуда која има близу 600 страна готова”, те да је тренутно у “поступку корекције”. Након корекције биће уручена окривљенима, односно првостепено осуђеним “Индексовцима”.

– На Правном факултету се увелико прича и шпекулише о разлозима за неуричивање пресуда колегама који су неправоснажно осуђени због продаје диплома и испита. Оно у чему се већина с тим у вези слаже јесте да су маратонско суђење “Индесковцима” и ова ситуација са неуручивањем пресуда годину дана од окончања првостепеног поступка слика и прилика домаћег правосуђа у последњих 30 година.

Првостепено осуђени Ненад Ђурђевић нема право да предаје три године…

Неблаговремено неуручивања првостепених пресуда актерима афере “Индекс” вероватно ће да доведе до застаревања појединих дела за која су неки од виновника тог корупционашког скандала неправоснажно осуђени. Надокнаду штете и судских трошкова у таквим случајевима платиће, из репуличког буџета, сви грађани Србије, каже један од професора Правног факултета у Kрагујевцу.

Појашњава да ће првостепено осуђени “Индексовци” кад буду добили пресуду Вишег суда у Смедерву имати рок од 15 дана да уложе жалбе, о којима ће се одлучивати у Апелационом суду у Београду, а који ће, извесно, поједине поступке да врати на ново одлучивање смедеревском суду.

Све то, сматра, може да траје још годинама, при чему ће, на крају, евентуално да буде осуђена тек неколицина “Индесковаца”, и то, највероватније, они који су означени као “коловође” корпуционашке работе.

До дипломе  правника у Крагујевцу се стизало куповином: у њима нема знања – само новац!

Највећи број “Индесковаца” ће, сигуран је наш саговорник, због застраревања поступка, да прође некажњено.

Подсетимо да је судско веће Вишег суда у Смедереву, на челу са судијом и председницом тог суда Слађаном Бојковић, петог децембра 2019 године, након маратонског суђења, које је трајало више од десет година, изрекло пресуду којом је шеснаест „индексоваца“, од којих су њих дванаесторо универзитетски професори, осуђено на укупно 61 годину затвора.

Највеће казне, као што се на основу захтева тужилаштва и очекивало, добили су бивши декан и потом, по изласку из притвора, продекан крагујевачког Правног факултета, Свето Пурић (осам година), те професорка Драгана Петровић, која је осуђена на седам година затвора.

Драгана Петровић, а ни други оптужени се до сада нису покајали за учињена кривична дела

Професорка и бивша помоћница министра просвете Емилија Станковић добила је пет година, професори Драган Батавељић и Божин Влашаковић осуђени су на шест, односно четири године затвора.

Актуелни продекан за наставу на крагујевачком Правном факултету Срђан Ђорђевић осуђен је на три године затвора, колико су добили и професори Ненад Ђурђевић и Милена Петровић.

Срђан Ђорђевић осуђен је на три године затвора, судију Бојковић није убедио да није крив

Некадашњи шеф Студентске службе Зоран Симић осуђен је на пет година.

Главни актери су добили благе казне

Пресуда Вишег суда у Смедереву актерима афере „Индекс“ на Универзитету у Kрагујевцу и његовом Правном факултету дочекана је, пре годину дана, муком која, према оцени упућених, говорио о затечености шумадијске академске заједнице изреченим пресудама.

У тој заједници, према нашим изворима, сматрало се и сматра да је та пресуда била тек део предизборне кампање владајућег режима за минуле изборе на свим нивоима, који је, преко строго контролисаног правосуђа, слао поруку да борба против корупције траје, и да у њој нико није и неће да буде заштићен.

Фалсификоване дипломе Правног факултета су се штанцовале као партијски летци…

Упућени у проблематику, односно сви они који знају шта се на Правном факултету заиста дешавало до фебруара 2007, кад је ухапшено 23 професора и сарадника на правним факултетима у Kрагујевцу, Београду и Нишу, и њихових пословних сарадника, сматрају, пак, да су главним актерима тог корупционашког скандала изречене благе казне и да је много сумњивих послова у тој високошколској установи, вољом (до)садашњих власти и њоме узрокованим немаром надлежних државних органа, остало неоткривено и несанкционисано.

Покренути поступак поништавања фалсификованих диплома

О размерама корупције и криминала на крагујевачком Правном факултету до фебруара 2007, понајбоље сведочи чињеница да је, петог децембра 2019., у смедеревском суду, на три године затвора, због продаје диплома и испита, осуђен и домар тог факултета Андрија Томовић.

Правни факултет у Kрагујевцу је, тврде у овим круговима, током већег дела претходне деценије био један велики бувљак, на којем се готово јавно трговало испитима и дипломама.

Kолико је бивших студената купило дипломе крагујевачког Правног факултета поуздано се не зна, нити ће се, сасвим извесно, икада и дознати.

За историју: У згради суда у Смедереву судило је мафији у високом школству од 2008. до 2021!

Основано се, међутим, претпоставља да су многи од њих данас запослени у полицији, правосуђу и другим државним органима. Покренути поступак поништавања фалсификованих диплома. Т би била неодложна обавеза друштва!

Штета од афере „Индекс“, мерена тим аршином, практично је – немерљива.

Линкови

https://stanjestvari.com/2021/05/22/smederevo-donete-prvostepene-presude-u-aferi-indeks/

https://www.danas.rs/drustvo/vecina-optuzenih-u-aferi-indeks-nece-snositi-posledice/

::::::::::::::::::::::::

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Како у колевци задавити бољшевичку бебу

Gost autor

Да ли су ваше земље пријатељи са српским народом или Вучићем

Gost autor

Србија  одбија да се одрекне Москве и Пекинга упркос све већем притиску Запада 

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x