Украјина од свих крије прави број погинулих војника

Велика војничка гробља ничу широм Украјине

 Вишеструко већи број погинулих украјинских војника од званичног броја, тврде сви, посебно Американци

  • Реални губици Оружаних снага Украјине сада могу имати гигантску цифру – око 200.000 војног особља, изјавио је бивши заменик шефа Европске команде САД генерал-потпуковник Стивен Твити
  • Према речима генерала Твитија „200.000 војника је мистериозно нестало из Оружаних снага Украјине“.„Ко зна где су они данас. На крају крајева, то значи да су убијени, рањени или су се предали.
  • Русија има паклено велику борбену моћ, много више од Украјинаца. И нема шансе да Украјинци икада униште или поразе Русе. И рећи ћу више, Украјинци никада неће имати довољно борбене моћи да истерају Русе из Украјине“, сматра амерички генерал Твити.
  • Од почетка специјалне операције Оружане снаге Украјине могле су да изгубе до 50.000 људи, не рачунајући рањене – сматра Александар Михајлов, шеф Бироа за војно-политичке анализе.
  • Руске трупе могу да преузму цео Донбас под своју контролу до августа.

  АУТОР: Николај Петров

С руског превео Зоран Милошевић

Недостаци информација о стању украјинских оружаних снага и стратегији кијевске владе у Донбасу створили су слепе тачке за Сједињене Државе. Обавештајне агенције знају много више о руској војсци, али, ипак, САД снабдевају Украјинце оружјем вредним милијарде долара“, пише „Њујорк тајмс“.

Амерички званичници, наводи аутор Џулијан Барнс, рекли су да им је украјинска влада представила неколико тајних брифинга или детаља о њиховим оперативним плановима, а украјински званичници су признали да нису све рекли Американцима. Наравно, америчка обавештајна заједница прикупља информације о скоро свакој земљи, укључујући и Украјину.

Али, америчке шпијунске агенције имају тенденцију да фокусирају своје напоре у прикупљању обавештајних података на непријатељске владе попут Русије, а не на садашње пријатеље попут Украјине.

„Да ли ми заиста знамо чињенично стање у Украјини?“, пита Бет Санер, бивши високопостављени сарадник обавештајне службе. „Да ли је заиста поуздана особа и којој се може веровати да каже колико је Украјина упропастила војника, колико је Украјина упропастила технике?

Проблем Украјине: Повлачити се или остати у окружењу

Аврил Д. Хаинес, директорка националне обавештајне службе, рекла је на редовном саслушању у Сенату да је „веома тешко рећи колико додатне помоћи Украјина може да прихвати. У ствари, имамо више информација, са руске него са украјинске стране.“

Украјина се налази пред стратешким избором: повући своје трупе или ризиковати да остану у окружењу Руса.

Много погинулих војника се сахрањује на новим, “дивљим” гробљима

„Вероватно се води дебата о томе да ли да се уклоне или не све јединице које би могле да буду заробљене ако остану“, каже Стивен Бидл, професор међународних односа на Универзитету Колумбија. „Ако дође до намерног повлачења трупа, Зеленски ће то морати да објасни на неки начин, да не баци сенку на украјинско оружје. Он ће морати да исприча украјинском народу неку причу ако одлуче да повуку ове трупе, а мора дати и логично објашњење губитака које би могли да претрпе ако остану“.

Сједињене Државе достављају Украјини редовне оперативне обавештајне податке о томе где се налазе руске трупе, информације које Украјинци користе за планирање операција и удара, као и за јачање своје одбране.Али чак и у разговорима на високом нивоу са председавајућим Заједничких штабова, генералом Марком А. Милијем или министром одбране Лојдом Џ. Остином, украјински званичници дају само своје стратешке циљеве, а не детаљне оперативне планове.

Тајновитост Украјине приморала је америчке војне и обавештајне званичнике да покушају да науче све што могу од других земаља које делују у Украјини током вежби са Украјинцима и из јавних коментара господина Зеленског.

Украјина, кажу званичници, жели да створи слику снаге и за јавност и за своје блиске партнере. Влада не жели да дели информације које могу указивати на слабљење одлучности или остављати утисак да можда неће победити. У ствари, украјински званичници нису вољни да дају информације које би могле натерати САД и друге западне партнере да успоре испоруке оружја.

Сахране украјинских војника су често масовне

Али ако обавештајна заједница не успе да представи јавности или Конгресу потпунију слику о војним перспективама Украјине, могло би доћи до потенцијалних трошкова, рекао је Санер. Ако Русија крене даље, неразумевање стања украјинске војске могло би да изазове оптужбе обавештајне заједнице да није успела да пренесе политичарима пуну слику о изгледима Украјине у рату.

Америка сумња у ратне извештаје из Кијева

„Све се своди на циљеве Русије и изгледе Русије за постизање ових циљева. Не говоримо о томе да ли Украјина може да их победи. И чини ми се да се спремамо за још један обавештајни неуспех, а да о томе јавно не говоримо“, признао је Санер.

Дакле, ова објава у „Њујорк тајмсу“ не може се сматрати другачије него признањем да су се раније у Сједињеним Државама у потпуности ослањали на информације о току непријатељстава у Украјини на извештаје из Кијева, а сада сумњају да су рапорти о „премоћи“ Зеленског, једноставно пренадувани.

Уређених гробаља је све мање, сахрана једног војног лица на државном гробљу

И, чини се, почели су да припремају јавно мњење на то да ће ускоро морати јавно да пријаве пораз Оружаних снага Украјине.

Русија има велику борбену моћ

Међутим, неке информације о стварном стању ствари већ цуре у америчке медије, чак, и из америчке војске. Реални губици Оружаних снага Украјине сада могу имати гигантску цифру – око 200.000 војног особља, изјавио је бивши заменик шефа Европске команде САД генерал-потпуковник Стивен Твити.

А он је искусан војник који је прошао пут од командира стрељачког вода до команданта Прве армије Сједињених Држава. Његове речи цитирају се на сајту Савета за спољне послове. Према његовим речима, „200.000 војника је мистериозно нестало из Оружаних снага Украјине“.„Ко зна где су они данас?– пита генерал. Питање је, наравно, чисто реторичко.На крају крајева, то значи да су убијени, рањени или су се предали.

„Мислим“, рекао је генерал током дискусије, „да се рат у Донбасу развија у корист Руса. Не употребљавају ту целу масу борбене моћи са пешадијом и тенковима. Користе артиљерију и тако успевају. Русија има паклено велику борбену моћ, много више од Украјинаца. И нема шансе да Украјинци икада униште или поразе Русе. И рећи ћу више, Украјинци никада неће имати довољно борбене моћи да истерају Русе из Украјине“, сматра амерички генерал.

У рату се тешко признају сопствени порази и губици у људству и војној техници, литургија за погинуле украјинске официре у једној од цркава

Његове речи о „нестанку” 200.000 украјинских војника још нису званично потврђене. Ову чињеницу су до сада једноставно констатовали амерички куратори украјинске војске. Или је реч о дезинформацији са цифрама о мобилизацији, или је заиста реч о гигантским борбеним губицима.

Ова изјава о катастрофалној ситуацији Оружаних снага Украјине у складу је са издањем немачког „Der Spiegel -а“: „Немачка спољнообавештајна агенција (БНД)“, пише лист, „верује да украјински отпор може бити сломљен у наредних четири до пет недеља. У низу тајних брифинга последњих дана, аналитичари БНД-а су приметили да су Руси способни да свакодневно освајају мале делове територије. Дакле, руске трупе могу да преузму цео Донбас под своју контролу до августа.

Јасно је да је анализирајући све ове информације Вашингтон постао забринут.

Није тешко претпоставити да ако постане јасно да је пораз Оружаних снага Украјине неизбежан, онда би САД могле да почну да се питају да ли вреди снабдевати Украјину оружјем које јој је обећано и улити милијарде у њу ако јој тиме не помаже, односно ако чак завршава у рукама руских оружаних снага.

У сваком случају, ова публикација у највећим америчким новинама је позив на буђење Кијева.

Кијев лаже о губицима

Руски војни експерти су више пута изјављивали да су стварни губици украјинске војске данас 30-35 хиљада погинулих и до 100.000 рањених.Истовремено, само уништена групација украјинских снага у Мариупољу износила је око 20-25 хиљада људи, од којих се око 4.000 предало. Володимир Зеленски је пре неколико дана навео податке о дневним губицима: до 100 погинулих и до 500 рањених. Кијев, међутим, не наводи конкретне цифре укупних губитака, већ непрестано износи податке исисане из прста о губицима руске војске.

Од почетка специјалне операције Оружане снаге Украјине могле су да изгубе до 50.000 људи, сматра Александар Михајлов, шеф Бироа за војно-политичке анализе. Оружане снаге Украјине могле би да изгубе до половине војног особља које је чинило групацију трупа у ДНР, ЛНР, као и у областима Харков, Дњепропетровск, Запорожје. Украјина не говори о својим стварним губицима, али, према различитим изворима, они достижу од 40 до 50 хиљада људи, не рачунајући рањене.

На територији република Донбаса и у источним регионима Украјине, пре почетка специјалне операције, Оружане снаге Украјине имале су групу од око 150-200 хиљада људи, „постаје јасно да је најмање половина дефинитивно нестала.“

„Кијевски режим цинично крије праве губитке Украјине, више пута умањујући њихове бројке“, рекао је Андриј Пинчук, бивши министар безбедности Доњецке Народне Републике у интервјуу за портал Украина.ру.

Према речима команданта јединице одреда Центар, губици људских ресурса (60-100 бораца дневно) које објављује администрација Зеленског далеко су од реалности. Праве бројке су вишеструко веће од оних које редовно износи Кијев“, рекао је он. Истовремено, Кијев извештава само о губицима Оружаних снага Украјине, узджавајући се од прорачуна изгубљеног особља територијалне одбране, украјинских специјалних служби, добровољаца и Министарства унутрашњих послова.

ИЗВОР: https://www.stoletie.ru/tekuschiiy_moment/kuda_ischezli_200_tysach_soldat_vsu_368.htm

Где је „нестало“ 200.000 војника Оружаних снага Украјине?

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Станови за шофере и секретарице

Јово

Пут у неповрат?

Славко

Хитно легализовати проституцију у Србији

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x