Тешке злоупотребе у судском одлучивању о људским судбинама чињене под политичким притиском

          Отимање деце је све чешћа злоупотреба у српском правосуђу

ОТВОРЕНО ПИСМО  ПРЕДСЕДНИЦИ ПРВОГ ОСНОВНОГ СУДА СНЕЖАНИ СТЕВОВИЋ

  • У Вашем (и не само у Вашем) Првом основном суду се одузимају деца политичким противницима режима СНС.
  • Власт нам је узела слободу, спокојство, здравље, па и ваздух који дишемо и воду коју пијемо, али  неправда СНС судија који бестидно руше наш осећај пристојности нас гуши још више од свега наведеног.
  • Kако ћете се, када се промени режим, оправдати за злоупотребе које је Ваш суд чинио према противницима режима и њиховим најрањивијим члановима породица

 Пише: Др Александра Булатовић, научни сарадник, Институт за филозофију и друштвену теорију

 Поштована судијо Снежана Стевовић,

Србија ври.

Власт се клима и сваком иоле интелигентном човеку је јасно да је питање тренутка када ће се променити.

У тој ситуацији, правосуђе је, по свим параметрима, најгори део српског друштва. И у смислу корупције (најкорумпиранији део јавног сектора, по перцепцијама грађана и по мишљењу ЕУ), и у смислу морала (део државе који ужива најниже поверење), и у смислу кадрова (председница Друштва судија и сама изјављује да је обученост и оспособљеност судија на незадовољавајућем нивоу).

Највеће злоупотребе су у Првом основном суду

У свим проблемима који се тичу грађана, а проистичу из лошег судства, Ваш суд предњачи у целој Србији. Не само зато што је то највећи основни суд, него и зато што покрива централне области главног града, и зато што су у њему највеће неправде и злоупотребе. Примера ради, у Вашем (и не само у Вашем) суду се одузимају деца политичким противницима режима СНС.

Имате кадрове, судије, које су породично повезане са функционерима партије на власти, и које уживају некажњивост за бројне злоупотребе. То, међутим, није најгоре што имате. Најгоре је то што имате нове СНС судије, младе људе, који су први пут изабрани на судијску функцију и, уместо да их распоредите у извршење или у ванпарницу, што је нормалан начин учења судијског посла, ви сте их одмах распоредили у породични реферат, у најосетљивији део рада Вашег суда, у коме ти почетници поступају по политичким директивама партије на власти.

Поводом отимања шестогодишње девојчице Марије Тркуље од својих родитеља протест на Звездари 2017. године против незаконититог и криминалног акта Градског центра за социјални рад и одлука суда

Ради се о пракси која је у Европи последњи пут примењивана у време режима генерала Франка у Шпанији. Подсетићу Вас да се ради о једном од најмрачнијих периода фашизма на континенту.

Шта очекујете да ће се десити када режим СНС оде са власти? Да ли ћете тада тврдити да је одговорност за злоупотребе у Првом основном суду искључиво на судији Драгомиру Милојевићу и Високом савету судства којим је он тако несрећно председавао у време СНС?

 Драгомир Милојевић, из Високог савета судства сноси одговорност за злоупотребе

Kолико сте дисциплинских пријава против судија свога суда поднели током свога мандата, и колико сте неправилности регистровали поступајући по притужбама странака или обесправљених људи?

Знате ли да сте Ви одговорни за дисциплину и правилност у поступању суда, укључујући и правовременост у прослеђивању жалби, поштовање хитности предмета, процесну писменост целог суда?

Режим врши притисак преко медија на судије

Знате ли да имате одговорност за контролу рада младих СНС судија које раде за Вођу и Партију у просторијама институције која треба да служи правди и народу?

Kако ћете се, када се промени режим, оправдати за злоупотребе које је Ваш суд чинио према противницима режима и њиховим најрањивијим члановима породица, кроз Вашу “Ресавску школу” преписивача мишљења органа извршне власти под контролом СНС, и кроз опструкцију правде од оних који правду морају да спроводе?  Погледајте доле линк о најновијем бруталном отимању деце *

Снежана Стевовић, председница суда, је најодговорнија за злоупотребе

Судијо Стевовић,

Зашто не контролишете чињеницу да младе СНС судије не обавештавају Више тужилаштво о документованим индицијама на постојање организованог криминала у трговини децом, о фалсификатима мишљења органа извршне власти, и о чињеници да режим и његови чланови, преко наступа у режимским медијима попут Пинк-а и Хаппy-ја врше притисак на младе СНС кадрове у Вашем суду да отимају најрањивије од противника режима?

Kао чланица тима стручњака који су у време и у име прве демократске владе, владе премијера Зорана Ђинђића, учествовали у увођењу антикорупцијских механизама и првим обукама судија и јавних службеника у антикорупцијској методологији, препоручујем Вам, од свег срца, књигу Kорупција, коју смо тада припремили, а коју је објавио, између осталих, и Институт за криминолошка и социолошка истраживања.

У тој књизи, коју је као један од кључних пројеката контроле корупције у српском правосуђу, (финансирала Шведска агенција за инострани развој (СИДА), а који је део вишегодишњег, великог пројекта обуке судија у сарадњи Владе Србије, правосуђа и Владе Шведске), наведено је доста тога лошег што данас, нажалост, представља праксу СНС судија, и у Вашем суду.

Власт нам је узела слободу, спокојство, здравље, па и ваздух који дишемо и воду коју пијемо, беспоштедним уништавањем изворишта, шума и комерцијализацијом чак и оно мало свежег ваздуха који дишемо.

Али неправда СНС судија који бестидно руше наш осећај пристојности нас гуши још више од свега наведеног.

Устав Србије гарантује сваком грађанину уставно право на критику суда, али шта мислите колико су штетне последице  када та критика не даје резултате, а сви виде тешке злоупотребе у одлучивању о људским судбинама, и то злоупотребе које су чињене под политичким притиском?

Линк:

https://nova.rs/vesti/hronika/socijalne-sluzbe-otimaju-decaka-od-bake-on-se-brani-video/

::::::::::::::::::::::::::

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Закон о убијању истине

Gost autor

Света Чуда православне вере на Маслинској гори

Јово

То не бива – да окупационе снаге подрже долазак српске војске и полиције на Космет!

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x