Срби ово Хилу неће заборавити као што памте и бомбардовање 1999.

Застрашујуће чуђење амбасадора Хила: како Срби не заборављају агресију САД и НАТО

  • Хил разочаран кад је дошао у Београд и кад је схватио да је у главама Срба разарање њихове државе 1999. године још свеже.
  • За америчког амбасадора је несхватљиво да Срби памте „пријатељску чарку“ када им је НАТО са безбедне даљине убио око 2.500 цивила, 89 деце, више од хиљаду војника и полицајаца.
  • Да ли се Америка извинила за агресију без преседана на крају прошлог века, да ли су платили ратну одштету,

Пише: Предраг Васиљевић, новинар Спутњика

Амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил у последњем интервјуу изашао je из домена политике, чак и из надменог понашања велике силе, осионог умишљаја да је колонијални управник, и ушао у поље чисте и суштинске нељудскости.

Његовој екселенцији, госту из Сједињених Америчких Држава, искрено није јасно како Срби не могу да забораве НАТО агресију 1999. године.

Искусни дипломата Хил износи помало застрашујуће признање да је био разочаран кад је дошао у Београд и кад је схватио да је у главама Срба разарање њихове државе 1999. године још свеже.

Политичко бездушје Хила

И коначно, у наступу језиве бездушности, званичник САД изговара реченицу која може одмах да уђе у светску антологију ужасавајућег дипломатског цинизма. Изговара реченицу која може да уђе у историјске уџбенике огољеног политичког бездушја.

Поводом сећања Срба на 1999. и сталних подсећања на тај велики злочин према једној сувереној земљи, Хил за „Недељник“ каже:

„То је као када причате са неким пријатељем и он се стално враћа на неку свађу која се догодила давно. Тако је у животу држава…“

Значи, за Хила је „свађа пријатеља“ то што је најмоћнији војни савез на планети, састављен тада од 19 држава, 78 дана немилосрдно и без одлуке Савета безбедности Уједињених нација бомбардовао тадашњу Савезну републику Југославију.

За америчког амбасадора је несхватљиво да Срби памте „пријатељску чарку“ када им је НАТО са безбедне даљине убио око 2.500 цивила, 89 деце, више од хиљаду војника и полицајаца.

Хил и Тачи 1999. године; Још тада је заједно са Холбруком отоврено навијао за ОВК и Шиптаре

Гост из Вашингтона не може да разуме да Срби још памте да су им „изнервирани пријатељи“ порушили мостове, спржили фабрике, разорили пруге, оставили буктињу, пепео и прах.

Дипломата не може да појми да се жртва после 23 године не смешка заљубљено свом џелату са којим се “пријатељски споречкала”. За њега је 1999. година била – „давно“.

САД не траже опроштај за почињене злочине и грехе

Да ли Хил заиста верује да треба заборавити и кренути даље у заједничку будућност, ако ти „пријатељ“ једног дана запали кућу, убије дете на ноши, осакати породицу, одсече шљиву, отрује свиње и кокошке и одсече главу псу.

Хил: Како то и зашто Срби памте убијену Милицу Ракић, то је било давно…

Да ли је Хил очекивао такву перверзију да га Срби у марту прошле године када је стигао, у стању дубоке амнезије дочекају са цвећем, фанфарама, љубавним порукама, загрљајима, а за срушене зграде у центру Београда да му кажу да их је погодила комета.

Да ли се Америка извинила за агресију без преседана на крају прошлог века, да ли су платили ратну одштету, да ли су некад признали да су погрешили што су убили Милицу Ракић, да ли су и помислили да тај злочин нису смели да изврше, па да и Срби бар помисле на „помирење са пријатељима“ али не и на заборав.

Нема никакве дилеме да Србија мора да гради најбоље могуће односе са свим великим силама, утицајним земљама, па и војним савезима, како би се гледало у будућност.

На начин како то замишља амбасадор Хил – са Америком то за сада није могуће.

Ни ово што је сада рекао Срби му неће заборавити. А камоли да забораве НАТО злочин из 1999.

Линк

https://sputnikportal.rs/20230119/zastrasujuce-priznanje-ambasadora-hila-srbi-mu-ovo-nece-zaboraviti-kao-sto-pamte-i-1999-1149625944.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Орбан: Хришћанство је створило слободног човека, породицу и нацију

Prenosimo

И српске мајке су кукале

Prenosimo

Македонско црквено питање

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x