Сорошеви леминзи- ситни глодари из породице хрчкова  чопоративно нагрнули у САНУ  

Изборна трка за улазак у САНУ уз агитацију, спиновање, пијачну  трговину, подметања и поткупљивање је у пуном јеку

  • Стеван Пилиповић последњих месеци као сивоња гура, и насрће да прогура, своје регионалне кандидате (Ниш и Нови Сад) користећи мекоћу и неодлучност Одељења за математику, физику и гео науке. Он игра на галаму и буку, не без свесрдне подршке Владимира С. Костића (са којим је очигледно ПРОМИС- тикве садио).
  • Тренутно је и председник новосадског огранка САНУ па и тим положајем може да притиска и уцењује вођство САНУ приликом избора нових чланова, јер би се моги покварити односи са Покрајином. А Покрајина је Пилиповић са мноштвом функција све до ЕУ
  • Пример пристрасности: акадамик Стеван Пилиповић, доскорашњи председник Научног савета Фонда за науку Србије са Природно математичког факултета Новом Саду, је доделио чак 7 (седам) ПРОМИС  пројеката сопственом факултету у вредности од око милион евра.На жалост, нико од «младих» добитника пројеката, по мом мишљењу, није заслужио да добије толике паре. И оне су бачене улудо!

Пише: Филип Раке Вукајловић, научни саветник Института “Винча” у пензији

“Служећи се тактиком промовисања неуспешних и ”проблематичних” кандидата и придруживањем истих много успешнијим и квалитетнијим члановима академске заједнице, са којима се надмећу у истој трци за чланство у САНУ, а који председнику САНУ нису од личне користи, В. Костић и екипа око њега бирају треће, родбински и интересно важније, које су имали на уму ( у плану) за пријем у САНУ од самог почетка.”

Поштовани академици САНУ,

Обраћам вам се поводом редовног изборног циклуса крајем ове године за нове чланове САНУ са једином жељом да, у складу са својим могућностима и знањем, помогнем да се открију нерегуларности које су овај посао до сада пратиле и да на тај начин, бар зерицу, допринесем да се САНУ заштити од најезде „сорошевских леминга“ (ситни глодари из породице хрчкова)  који су чопором нагрнули у Академију.

Групе кандидата се појављују у медијима и за њих се лобира као да се бирају министри, свако од њих припада одређеним интересним групама у САНУ који их  рекламирају, препоручују, агитују за њих…

Г. Марковић, М. Табачки, М. Шешић Драгичевић, Д Мијач су такође кандидати за улазак у САНУ, неки их хвале, други куде и критикују…Упућенији у изборе из саме Академије кажу да је у питању права трговина, да се врше “жртвовања” кандидата, упућују уцене, праве  трули компромиси…

‘Храброст’ да се одлучим на овакав, наизглед нескроман, поступак дао ми је осећај који сам стекао пратећи рад Академије последњих пет година, да часни људи у њој, а није их мали број, зазиру од јавног и искреног изношења својих ставова који су супротни ставовима и акцијама које намећу челници из Извршног одбора и Председништва САНУ чије деловање би се могло карактерисати као: Хајдучко, потајничко и чак пучистичко (Одељење друштвених наука). У таквом понашању предњачи четворка: Владимир С. Костић, Зоран В. Поповић, Стеван Пилиповић и Коста Чавошки (свака сличност са “Четворочланом бандом” вођа кинеске  Велике пролетерске културне револуције је случајна, осим можда недовољне писмености академика Стевана Пилиповића).

Моћни интересни тандем В. Костић – С. Пилиповић  главни су  калкулатори у изборима у САНУ
Пилиповић као стоглава хидра одвукао велике новце за науку у Нови Сад

Како друкчије објаснити да је као нови-стари кандидат за члана Научног савета Фонда за науку Србије поново предложен и изабран баш 72-годишњи Стеван Пилиповић (тајно, јер од Одељења САНУ није тражено да дају своје предлоге за то синекурно место). Он је као претходни председник Научног савета Фонда један од најодговорнијих за неправилности, неподопштине, сукоб интереса, корупцију… које су се догодиле у вези са ПРОМИС конкурсом и доделом пројеката наводно младим истраживачима на почетку каријере.

ЧУДО ОД НАУЧНИКА: Пилиповић ће вероватно ускоро да развија и науку у Европи, а и шире, као некада британска хидра

Знајући да многи академици воле да прећуте оно лоше што се о њима пише и говори цитираћу опет књигу: ПРОМИСк-19: ТЕШКЕ ПАРЕ за ЛАКУ НАУКУ (Филип Раке, Београд 2020, https://zenodo.org/record/4394494) (стр. 114):

“Чим сам погледао списак „добитних“ пројеката схватио сам да се понавља тешка аномалија о којој сам писао у вези с добитницима тзв. европских пројеката средином 2015. године. Права „сибирска магнетна аномалија“ се огледа у невероватно великом броју одобрених пројеката који одлазе у Нови Сад. Почевши одатле и од могућих, непосредних и посредних, веза између чланова управљачких тела Фонда и добитника пројеката, дошао сам до солидног броја нелогичности које, по мени, указују на озбиљну пристрасност приликом одлучивања. За тачнију процену степена кривице појединаца и група у процесу таквог одлучивања потребно је, и неопходно, имати списак свих учесника на „добитним“ пројектима и списак свих рецензената (није обавезно да се објави списак рецензената по пројектима, довољно је и обавезно дати целокупан списак с подацима о припадности-афилијацији)…”

ЦРНА РУКА КОРУПЦИЈЕ: Коруптивни послови цветају српском науком и акадамском заједницом: све је на продају, испити, дипломе, докторати, звања, стручни и научни радови. Знање више није потребно – само новци!

“Ако размотритмо списак славодобитника са Природно математичког факулета Универзитета у Новом Саду, са кога долази председник Научног савета Фонда академик САНУ Стеван Пилиповић који је додељивао пројекте, видећемо да је тамо отишло 7 (седам) ПРОМИС  пројеката у вредности од безмало милион евра. Нико од добитника пројеката, по мом мишљењу, није заслужио да добије толике паре. Примера ради, Институт “Винча” је добио 1 (један пројекат) од око двеста хиљада евра.”

Високе функције и утицајна звања опсесија математичара

У вези са овим поновним избором Пилиповића обратио сам се 23. 05. 2021. године државном секретару проф. Маријани Дукић Мијатовић писмом, из кога ћу цитирати неке делове:

Поштована Маријана Дукић Мијатовић,

Зачудило ме је кад сам видео да је академик Стеван Пилиповић поново изабран у Научни савет Фонда за науку (уместо да буде процесуиран због онога што је радио око ПРОМИС позива). Провером сам утврдио да га је Председништво САНУ октроисало у то тело без консултације са Одељењима САНУ.

Оно због чега Вас узнемиравам је чињеница да су ме неки академици обавестили да је Пилиповић кандидат САНУ и за Национални савет за научно технолошки развој.  Поштована Маријана Дукић Мијатовић, жао ми је што ће Вам можда изгледати да  се бавим гласинама, али ово су ми рекли веома озбиљни људи. Било би страшно, а за Вас и опасно, да овакав примерак буде изабран на тако одговорно (и к томе јако добро плаћено)  место.

      На дан избора нових чланова у новембру у САНУ

пашће све маске и откриће се закулисне радње

Из тог, а и из неких мојих личних нематеријалних разлога, бих Вас молио да ми одговорите на питање: Да ли академик Стеван Пилиповић фунционише као кандидат САНУ за Национални савет за научно техлолошки развој? Можда још увек није касно да спречимо могући скори скандал… “.

Остаће тајна да ли сам добио одговор на ово директно питање. А, часни академици би и сами могли да поставе то питање свом Извршном одбору.

Остаје ли Промис пљачка некажњена

Стеван Пилиповић последњих месеци као сивоња гура, и насрће да прогура, своје регионалне кандидате (Ниш и Нови Сад) користећи  мекоћу и неодлучност Одељења за математику, физику и гео науке које га недовољно уразумљује, а он игра на галаму и буку, не без свесрдне подршке Владимира С. Костића са којим је очигледно ПРОМИС- тикве садио.

Да то опет нису у питању нека дата ОБЕЋАЊА и заклињања-БЕСЕ? Да сам на Пилиоповићевом месту, ја бих резоновао отприлике овако: провукох се за ПРОМИС без кривичне одговорности, а ако сада убацим још неколико “својих коња” у старт изборну машину да потрче заједно са “грлима” Владимира  Костића и у мртвој трци прођу кроз циљ, ето од мене будућег председника САНУ (па онда као Никола Хајдин).

Докле сежу пипци Костића и Пилиповића видеће се на основу избора “сорошевских” кандидата у новембру у САНУ

Тактика која је описана на почетку овог писма масним словима се очигледно примењује у тандему Пилиповић-Костић (председник). А математичари за које лобира Пилиповић, су слично “запаковани”, не би ли прошао главни Пилиповићев кандидат (а можда и два).

Што се моје маленкости тиче, Стеван Пилиповић никада није требало да прође и буде изабран у САНУ. У то сам се уверио кад ми је у току прошле године од њега, поводом писања у вези са ПРОМИС-пљачком упутио два по форми и садржини неписмена мејла (којих би се постидели и гимназијски ђаци из наше младости). На озбиљне оптужбе на његов рачун одговорио је само “да није било никакве корупције” и “да је наука његов једини интерес”. Такође ми се пожали да му то није лако,  али да се томе максимално посвећује. Не пропустивши да ме упути на свој сајт у САНУ (посебно део у  Огранку САНУ у Новом Саду).

Пилиповић је опет на извору где се дели 24 милиона евра, у Фонду за науку Србије, у пројекту Идеје

Сајт погледах и закључих да купус на плодним математичким пољима Српске Војводине преуспева, само чух да после кишељења не траје дуго-брзо почне да цмољави. Озбиљнија провера код правих математичара ми је показала да је Пилиповићева плодност без икаквих дубљих резултата, а ја такву плодност, слично њима,

п р е з и р е м!

……………………………………

5 1 vote
Article Rating

Related posts

УДРУЖЕНА “ГРАЂАНИЈА” КОРИСТИ ШЕСТ ОПРОБАНИХ И ОМИЉЕНИХ ТАКТИКА – И ДОГОДИНЕ ЋЕ, НЕМА СУМЊЕ

Prenosimo

„Амерички мир“ и НАТО постали су опасни по светски мир

Prenosimo

„Отаџбина“: Вучић у Бриселу прихватио независност Косова

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x