Слободан Антонић: Токсична бестидност грађаниста

Идоли грађаниста у Србији – припадници ненацистичких јединица Азова

Вређање Срба од грађаниста да су хуље и кукавице, доживљава заглушујући крешендо

  • Траје безобзирна пропаганда русомржње од стране грађанске елите из Србије
  • Кишјухас: Београд је кукавичко, запуштено и јефтино парче руског света
  • Драган Поповић: Борбом против Путинове агресије Украјина данас брани антифашизам
  • Некада су деца због прљавог говора кажњавана тако што су им се уста трљала сапуном. Бојим се да целој Србији нема толико сапуна да оперу нашу тужну, интелектуално угаслу грађанистичку елиту…

Пише: др Слободан Антонић, проф. социологије на Филозофском факултету

Наше случајносрпске елите, медијске и културне, никада нису биле толико отуђене од народа као данас. Јер, док је народ листом против санкција Русији, елите су ушле у фазу најприземнијег пропагандног лагања и антируског хушкања.

Када је Ђорђе Вукадиновић објавио истраживање по ком је преко 80% грађана Србије против санкција Русији, против уласка у НАТО и контра давања Косова за улазак у ЕУ (овде), наша грађанистичка каста шкргутала је зубима и гунђала да су резултати претерани.

Међутим, и њихова сопствена истраживања дају сличне налазе. По сондажи Беширијевог Института за европске послове, 76% испитаника било је против санкција Русији, а 76% њих је тврдило да нам је Русија пријатељ (овде).

По Демостатовом истраживању, 71% грађана Србије било је против санкција Русији – 21% је мислило да „Србија треба јасно и гласно да стане на страну Русије“, а 50% да „Србија треба да буде неутрална и по цену санкција, несташица и свега онога што подсећа на 90-те године“ (овде).

По Цртином истраживању, за рат у Украјини криви су Запад и Украјина – то мисли 72% узорка (Русија 11%), да је Русија морала да интервенише због ширења НАТО на исток сматра 72% испитаника, а против санкција Русији је 83% – чак 32% је против санкција макар по цену потпуног одустајања од ЕУ (овде).

Марковић: Руска војска убија Јевреје у Украјини

С друге пак стране, безобзирна пропаганда русомржње од стране наше елите, уз вређање Срба да су хуље и кукавице, доживљава заглушујући крешендо.

Алџазирин колумниста Томислав Марковић открива постојање некаквог наводног „Путиновог плана за геноцид над Украјинцима“. Он тврди да се „на руским телевизијама често може чути да Украјину треба збрисати једном заувек“, да је „сваки Украјинац који одбија да призна да је Рус, за кремаљску пропаганду нациста“, те да је „логика званичне кремаљске пропаганде – само мртав Украјинац је добар Украјинац“ (овде).

Батаљони „Ајдар“, „Азов“, „Торнадо“, „Донбас“, „Дњепар“ (забрањени у Русији) и други – већ осам година су синоним за ратне злочине, посебно на истоку земље

Марковић дрско тврди да Руси буквално желе да истребе Украјинце, да их све побију, и да зато „руска војска убија украјинску децу бомбама и гранатама, док настоји да збрише Украјинце с овог света“. Иза тог лежи некакав фантастичан „план и програм геноцида“, па се „масовно убијање цивила, рушење цркава, затирање читавих градова, разарања надреалних размера – уклапају у план тоталног уништења“. Наравно, „руска војска у Украјини убија и Јевреје који су преживели холокауст и руши споменике посвећене холокаусту“ (исто).

Ово су толико очигледне пропагандне измишљотине да се човек мора запитати како Марковића после овога није срамота да погледа људима у очи? Чак и медији у САД признају да „нема доказа да Русија намерно гађа цивиле“ – „заправо, Руси би могли поубијати на хиљаде цивила само кад би то хтели” (овде).
„Извори из Пентагона потврђују да Русија, приликом опкољавања градова, отвара хуманитарне коридоре за цивиле, оставља цивилну инфраструктуру нетакнуту (воду, струју, телефонију и интернет), покушавајући да избегне што више цивилних жртава“ (исто).

Али, Марковић је ваљда навикао да Србе стално оптужује за геноцид, па сад кад ваља нешто написати о рату у Украјини не уме да смисли ништа друго до „хелп НАТО, геноцид!“

Сличан образац држања провереног калупа има и Кишјухас. Он је већ навикао Србе да представља као моралне идиоте и кукавички олош (в. овде), па и у својим најновијим рукотворинама то рециклира до клонућа.

Руску армију народи Украјине дочекују као ослободилачку и обасипају је цвећем
Кишјухас: Да ли је нама, људима у Србији, жао људских жртава? И зашто није?“

У једном тексту каже да саосећање са страдалима имају „и неандерталци и шимпанзе“, да су „људи чак и у каменом добу саосећали“, да данас „свет упадљиво саосећа с Украјинцима“. Али, погађате, само „грађани Србије су неосетљиви на страдање и патњу грађана Украјине“. Да би објаснио овај чудовишни изузетак, Кишјухас нуди две могуће хипотезе:  1. српска „држава и њена идеологија национализма угушили су нашу урођену емпатију“, 2. „и ми смо сами оваква зверства и непочинства чинили, или за њих навијали, само по Хрватској и Босни“. Чланак се завршава реторичким питањем, изузетно увредљивим: „Да ли је нама, људима у Србији, жао људских жртава? И зашто није?“ (овде).

И док нас је у овом чланку Кишјухас прогласио јединственим светским олошем, у другом нас представља као народ кукавица. „Београд је кукавичко, запуштено и јефтино парче руског света“, каже он. „Да Путин окупира Србију, самозване патриоте би пишнуле у гаће од задовољства“, јер „у руској инвазији проналазе своју давно заборављену ерекцију“. „Дословно цео слободни свет се удружио у унисоној и недвосмисленој осуди руске инвазије“, пише наш сексолошки социолог, а „шта ми чекамо?“ – „зашто се коначно не сврстамо уз Украјину, па и НАТО?“ (овде).

Дечак са заставом (георгијевска лента је на застави), који у Украјини дочекује руску војску постао је симбол слободе и победе Русије

Уместо тога, вајка се Кишјухас, „ми, једини у Европи, подмукло и ратно-профитерски не укидамо авио-саобраћај с Москвом“, а „у ТВ програму Реч на реч, чак пет рускоколонаша подржавају Русију против усамљеног и мученог Лутовца“ (ти „рускоколонаши“ били су из ДЈБ, ДСС, Заветника, СПС и СНС).

О, каква патња наших грађанчића – на ТВ се понекад чују  и мишљења која им се не допадају!

Али, да ли сте обратили пажњу како наш, наводно заклети, левичар употребљава израз „слободни свет“? Управо у истом значењу као и јастреб америчких конзервативаца, Џон Мекејн, који је на Мајдану у децембру 2014. узвикнуо: „Украјински народе, куцнуо је час, слободни свет је с вама!“ (овде).

Од 233 суверене земље или региона, 185 није увело санкције Русији

Тај „слободни свет“ заправо је империјални центар светског система екстракције рада,  капитала и сировина с већег дела планете – права мера узора нашем левичару! А то колико је посреди „цео свет“ показује податак да „од 233 суверене земље или региона, 185 није увело санкције Русији“ (овде), односно да „шест пута више људи живи у земљама које нису увеле санкције, него у онима које су то учиниле“ (овде).

Ту је и неминовна Биљана Србљановић, та „немилосрдна идеолошка боркиња, инвентивна у својој `Прадом` и `Ермеом` ушушканој досади“ (Ћирјаковић).  Али, овога пута није била претерано инвентивна. Написала је да „Русија врши стравичан злочин пред нашим очима, налик на онај који су српске снаге вршиле у Босни и на Косову“ (овде). И она, дакле, врти исту плочу, исте слике, исте „геноцидолошке“ стереотипе – као кад је, у сред НАТО бомбародвања Србије (1999), завапила у Гардијану „да нам треба српска денацификација (Serbian denazification) – иначе смо осуђени на пропаст заувек“! (овде).

О јадна она, како је уопште жива а да НАТО није још извршио „српску денацификацију“?

Много ми се свидео и чланак нашег НВО корифеја, Драгана Поповића, у ком каже да „у Украјини постоје неки људи који су нацисти као и у било којој другој земљи на свету“, да „Путинов режим већ годинама помаже готово сваки фашистички покрет на планети“, те да „борбом против Путинове агресије Украјина данас брани антифашизам“ (овде).

Земља у којој војни лекар јавно прича о кастрацији ратних заробљеника (овде), у којој ТВ водитељ позива на „касапљење“ руске деце – цитирајући Ајхмана (овде), земља у којој руља везује Роме за стубове, уз масовно злостављање цивила, чак деце (в. овде), земља у којој елитна војна јединица има утетовиране нацистичке знаке, а званични поздрав је фашистичка јавка из 2. св. рата (овде, 27, 130, 197, 219) – то вам је, по Поповићу, земља у којој „постоје нацисти као у било којој другој земљи на свету“, а која „данас брани антифашизам“!? Ма, браво!

Рушење споменика Пушкину у украјинском граду Тернопољу је само један од чинова вандализма украјинских нациста, јер се масовно руше и споменици ослободиоцима Украјине

Мрзи ме да детаљније пишем и о Грухоњићу, за кога је  Путин „21-вековни Адолф Хитлер“ (овде), а Србија руска „пета колона у Европи”  (овде); о Николи Самарџићу, који каже да је „Путин лажов“ који „затвара или убија све који изговарају истину“ (овде); о Весни Пешић, која тврди да у Русији влада „неонацистички режим председника Путина“ (овде); о Дејану Илићу, који пише да „руска војска редом убија житеље Украјине под изговором да су нацисти“, а Лавров је право „чудовиште“ (овде)…

Лупетања доминирају у нашој грађанерији
Овакви споменици фашисти Стјепану Бандери ничу широм западне у северне Украјине, он је узор младим десничарима

То су такве самоочигледне којештарије да се често питам – шта смо Богу згрешили да имамо овакву елиту? Већ сам писао о својеврсној култури лупетања која доминира у нашој грађанерији (овде), али ово већ прелази границе сношљивости. Како могу да врте све те прљаве реченице, које су с оне стране људскости и истине, а да се бар мало не застиде…

Некада су деца због прљавог говора кажњавана тако што су им се уста трљала сапуном. Бојим се да целој Србији нема толико сапуна да оперу нашу тужну, интелектуално угаслу елиту…

Линк: https://pravda.rs/2022/5/31/slobodan-antonic-toksicna-bestidnost/

…………..

5 2 votes
Article Rating

Related posts

Данашња Македонија је фикција

Gost autor

Сви испади и гафови министарке Дарије Kисић Тепавчевић

Prenosimo

Експлозив су поставили Американци, гасовод у ваздух дигли Норвежани

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Oleg Jovanovic,
Oleg Jovanovic,
1 година раније

Bravo Slobodane!!
Izvanredan tekst.
Moralni jad i cemer gradjanista i NVO.
Ali sta cete kad sve to ujka Sem,Soros and co. obilato placaju. Moraju da se zasluze novcana sredstva, cak i kod onog tkz.najobjektivnijeg lista “Danas”.
Jadni su oni studenti koji slusaju predavanja onog “sociologa” Kisjuhasa i polazu ispite kod njega.
Sa “sveobuhvatnim znanjem” ce stupiti u zivot i rad.
A sto se tice one Pesicke,ona i njeni tkz. saborci su se pokazali tokom svoje dvanaestogodisnje vladavine. Ni Djindica nisu mogli da sacuvaju i odbrane.
Toliko o njihovoj demokratiji i njihovom “slobodnom svetu”.

Јасмина
Јасмина
1 година раније

Они су жалосна последица југословенства. Поштовање других народа не подразумева самопорицање. А глобална слика света им је замагљена властитим стереотипима, мада мисле да су “јако паметни”. Питање је шта мисле о својој припадности. Коме они припадају? Неком неодређеном ентитету светских размера у чију људскост могу доспети само пробрани појединци. Или се можда надају да ће такви какви су моћи да се додворе својим интелектуалним господарима и тако постају све мањи и све небитнији.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x