Света Чуда православне вере на Маслинској гори

Стотине табли у врту Цркве “Оче наш” на Маслинској гори са молитвом Оченашом  на свим језицима света

У цркви „Оче наш“ на врху Маслинске горе, у руском Манастиру Марије Магдалене, још једном у цркви Богородичиног гроба (Њеног Успења), Базилика агоније, Врт двехиљадегодишњих маслина, Гестимански  врт у Маслинској гори; Сала тајне вечере, гроб Давидов (5)

  • Молитва Господња – Оче наш исписана по керамичким плочама на великом броју језика, чак на више од 140 језика света!
  • Место Успења Пресвете Богородице
  • Исус Христос је апостолима опрао ноге, а затим, на последњој вечери, установио Свету тајну причешћа – еухаристију

Пише: Хаџи Јово Вукелић, Фото: Љубица Антић, Даница Цветковић, Зоран Раденковић и Горан Јанић

Наша група српских поклоника од 50 људи била је састављена од 15-так Срба из Београда (Србије), 26 Срба из Беча са свештеницима из храма Светог Саве и десетак младих богослова (средња Богословска школа, пета завршна година) из Фоче са својим наставницима, као и по једна верница из Црне Горе, Аустралије и Канаде. Искрена вера у Христа и православље  је ове људе окупила у компактну групу спремну да издржи значајне напоре…

Манастир се простире на једном од најлепшим места на Маслинској гори

Комплекс храма „Оче Наш“ у који стижемо по сунчаном дану је на врху Маслинске горе, сав је у зеленилу и прелепом парку где је Молитва Господња – „Оче наш“ исписана по керамичким плочама на великом броју језика, чак на више од 140 језика света! И стално се допуњава.Роми који су били са нама нису веровали да има чак плоча и на ромском!

Керамичке плоче- табле се налазе дуж целог комплекса манастира

Хор младих Богослова из Фоче отпевао је у том амбијенту ову свету песму испред плоче на српском и оставио на све присутне незаборавни утисак. Сви смо били поносни на те тек пунолетне српске младиће.

Богословски хор из Фоче, са учитељем у средини, испред Базилике агоније

Током свих обилазака манастира читали су наши свештеници одломке из Јеванђеља, а хор Богослова певао је тропаре и духовне песме и учествовао у богослужењима. То је одавало посебно поштовање код осталих верника из света српској групи верника. Деловали смо моћно и без икаквог оружја.

Свете жене: Аурелија де ла Тур ДОверњ и Марија Магдалена

Маслинска гора – брдо источно од Јерусалима, обрасло је маслинама. Оне представљају симбол мира, живота и вечности. Одушевљена тим медитеранским простором и духовном снагом предања о Христу и његовим подвизима и помоћи људима француска богата принцеза италијанског порекла Аурелија де ла Тур Д^Оверњ, искрена верница одлучила је да изгради величанствени храм и још да нађе скроман простор где ће почивати на Маслинској гори. Успела је да оствари своје жеље у једном од најлепших простора на Маслинској гори.

Гроб племените принцезе Аурелије де ла Тур Д^Оверњ

Спуштајући се пешке вијугавим стазама Маслинске горе стигла је група до руског храма Марије Магдалене смештеног у једном од  очаравајућих предела обраслим боровом и маслинском шумом. А руске златне куполе доминирају целим крајем и дају пределу топлину. Манастиром управљају руске монахиње и брину о вредним светињама и реликвијама у манастиру.

Манастир Марије Магдалене, један од најлепших и на јединственом месту у Маслинској гори

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Џемаил у џамији на молитви, Срби и Палестинци

На Маслинској гори застао сам са возачем Џемаилом сат времена док је отклањао мањи квар на аутобусу. Џемаил је Палестинац, професионални је возач, ожењен и има шесторо деце. Док се група фотографисала Џемаил је искористио прилику да се спусти поправљеним аутобусом  до џамије, баш у време молитве.

Џамија на Маслинској гори

Отишао сам с њим, док је Џемаил клањао, да купим у једној богато снабдевеној продавници воћа: мандарине, поморанџе, банане, кивије… Цене тог изванредног воћа биле су свега 1 долар за килограм…

Џемаил се интересовао за Србију, хтео је да сазна какав је наш однос према Палестини, шта мислимо о њима, у каквим смо односима…Рекао ми је да зна да су Палестинци раније масовно студирали у Србији, да су односи две земље били добри, али није знао актуелно стање и односе.  Колико сам умео објаснио сам му да Срби не мрзе Палестинце, да разумеју њихову борбу за своју државу и да их у томе подржавају. Био је задовољан одговорима…

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Богородичина снага и моћ
Фреска Богородице у Манастиру Марије Магдалене

У близини руског манастира налази се већ помињани врло интригантни храм Мајке Божије -Богородице, укопан у земљу са њеним гробом и местом Њеног Успења до кога се стиже спуштањем четрдесетак степеница у дубину земље.

Богородичин гроб се налази у источном делу крипте у малој четвртастој капели. Веома је сличан гробу њеног сина Исуса Христа у Цркви Светог Гроба – Васкрсења у Јерусалиму. Оба су празни јер су се и Христ и Богородица узнели на небо, нису нађени у својим гробовима три дана после упокојења. Моћ и снага Свете Богородице и њене вере је велика и данас се осећа у земљама широм света, чији народи јој одају пошту.

Гроб пресвете Богородице одакле се вазнела на небо

У непосредној близини је и место у Гестиманском врту на које је Исус дошао након Тајне вечере из Витлајема и молио се, пре него што га је Јуда у подножју Горе издао и довео римске војнике да га лише слободе и ухапсе.

Христос се вазнео на небо с Маслинске горе, 40 дана после Васкрсења. Многе цркве на Маслинској гори посвећене су тим догађајима (Руски манастир Вазнесења, Kапела Вазнесења, црква Оче наш -Патер Ностер, Гробница пророка, Руска црква Св. Марије Магдалене и друге).

Велики број руских манастира и цркава на Маслинској гори од руског манастира Вазнесења на врху Маслинске горе (826 метара) са доминирајућим руским звоником налазе се до подножја и чаробног руског манастира Марије Магдалине… Руска православна црква је и у другим главним светим местима Јерусалиму, Назарету, Витлејему и Јерихону у поседу неких од најлепших и најзначајнијих светиња хришћанског и православног света. О њима Русија ревносно брине.

Хиљадугодишње маслине из Христовог доба које још рађају у Гетсиманском врту 

Христос је био ухапшен баш ту у Гетсиманском врту у подножју Маслинске горе. Сада се тамо налази десетак маслина које су још из Исусовог времена. Ту се налази и Гетсиманска пећина, где је Господ Исус провео ноћ са ученицима на молитви пред хапшење и зато се то место назива место агоније и молитве, где се данас налази црква Агоније или Црква свих нација. Ту га је затим издао Јуда и ту је био ухапшен. Место где је Исус боравио са још три апостола, после последње молитве, тај простор се зове “соба издаје”, после Јудине дојаве, и ту су га Римљани ухапсили.

Црква агоније- Стена на којој се Исус Христ молио последње ноћи пред хапшење

На месту где се сваке вечери молио Исус налази се Храм свих нација. Базилика Агоније (или: Црква свих нација) налази се у подножју Маслинске горе у Јерусалиму поред Гетсиманског врта. Црква је названа по великом камену у Гетсиманском врту на ком се Исус Христос молио ноћ пре хапшења. Поред цркве се налази Гетсимански врт са столетним дрвећем маслина

Још један групни портрет српске ходочасничке групе у центру Јерусалима

:::::::::::::::::::::::::::::

Хи Ро Христов монограм
Хи Ро симбол са алфом и омегом, Христов монограм

Христов монограм, или Лабарум (), се састоји од прва два грчка слова у речи Христос (грч. ΧΡΙΣΤΟΣ, или Χριστος), слова Χ (Хи) и Ρ (Ро). Први пут га је употребио римски цар Константин Велики. Он га је доживљавао као пагански симбол.

Слово Ρ се често приказује тако да подсећа на пастирски штап, а слово Χ да подсећа на крст, представљајући Исуса Христа као доброг пастира своје пастве, хришћанске цркве.

:::::::::::::::::::::::::::::

Соба тајне вечере на Сионској гори
Соба тајне вечере и Света тајна причешћа

Горњица, соба последње, тајне вечере, на Сионској Гори, једна је од централних тачака ходочашћа људи из целога света. У Јерусалиму је од Сарацена Свети Сава српски откупио кућу Светог Јована Богослова у којој је била Горњица (соба Тајне Вечере)  златом и сребром које је добио од краља Радослава. Легенда каже да је купио тако, што је цео под прекрио златним дукатима.

Сала последње Христове вечере налази се на Сионској гори у којој је првобитно Исус Христос апостолима опрао ноге, а затим, на последњој вечери, установио Свету тајну причешћа – еухаристију. Хранио је ученике своје хлебом говорећи : …једите, ово је тело моје… и напојио вином: …пијте, јер ово је крв моја за вас проливена…

Причешћивање апостола, фреска

Испод собе тајне вечере налази се и гроб Давида Псаломопојца, али докази нису поуздани. На том нижем спрату крсташке грађевине,  налазе се мале одаје које се поштују као Давидов гроб. Главна одаја је празна осим конотафа (празног гроба) прекривеног тканином. Ово место је по први пут означено као Давидов гроб у 11. веку, а у 15. веку је спојено са џамијом пошто муслимани сматрају Давида једним од правих пророка. Упркос сумњама у аутентичност гроба, ово је једно од најпоштованијих јеврејских светих места…

Гроб Давида, краља Израела и Јудеје (владао је од  1005. п. н. е. до 965. п. н. е)

Шести наставак у четвртак: Кроз Јудејску пустињу до града Јерихона, путовање жичаром на Гору Кушања, манастир Светог Герасима, река Јордан и место крштења Господа Исуса Христа и Витавара, место где се поклоници погружавају у свету реку Јордан

………………………..

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Кад политичари због каријере и привилегија мењају идеологију

Prenosimo

Епископи и владике пред искушењима и притисцима

Prenosimo

Питам се, питам се: где ће се српски пòломи зауставити?

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Božidar
Božidar
1 година раније

Браво!!!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x