САНУ: Примитивни тон мржње у објави хрватске Академије

Реаговање Српске Академије на острашћени напад Хрватске академије наука на Србију и Србе

  • Србија треба да престане са подстицањем непријатељства према Хрватској и прогоном хрватских држављана, уз одрицање од великосрпске пропаганде
  • Потребно је дефинисања положаја Српске православне цркве у Хрватској.
  • Хрватска тражи од Србије враћање архива Незавиисне државе Хрватске (НДХ), архива ЈНА о крижним путевима и логорима, о хрватском прољећу и друге.
  • Од Србије се очекује да призна хрватски језик као посебан и независан стандардни језик.

Извршни одбор (ИО) Српске академије наука и уметности (САНУ) сопштио је данас да су „упркос искуству, чланови САНУ затечени примитивним тоном мржње у објави Хрватске академије знаности и умјетности (ХАЗУ) ‘Прилози за заштиту хрватских националних интереса приликом преговора Републике Хрватске са Босном и Херцеговином, Црном Гором и Србијом у погледу њихова уласка у Еуропску Унију’“.

„Без илузија да ће се ико од оних у међународној заједници који су нас неуморно подучавали новим цивилизацијским вредностима огласити поводом овог хушкачког политичког памфлета, сами, управо из поштовања према свим жртвама ‘логора смрти’, нећемо улазити у обезвређени простор реплике са онима који бесрамно користе израз ‘јасеновачки мит’. Али је добро и корисно да знамо шта мисле“, навео је ИО САНУ, пренела је агенција Бета.

САНУ је реаговано на документ који је ХАЗУ објавио пре три дана.

У делу овог документа који се односи на Србију наведено је да Србија треба да престане са подстицањем непријатељства према Хрватској и прогоном хрватских држављана, уз одрицање од великосрпске пропаганде, пренела је агенција Фонет.

Са Србијом треба направити разграничење на Дунаву и актуализовати неодложан повратак хрватске катастарске територије и Шаренградске аде под суверенитет Хрватске.

Потребно је, сматра даље ХАЗУ, актуализовати поштовање преузетих обвеза из потписаних споразума и договора, попут заштита реципрочних права хрватске мањине, а Хрватима у Србији обезбедити слободно политичко и културно организовање и деловање на нивоу истоветном који Хрватска омогућава српској мањини.

Наглашена је и потребу дефинисања положаја Српске православне цркве у Хрватској.

Хрватска треба да инсистира на достави података из однетих архива након Другога светског рата – враћање архива Незавиисне дрћаве Хрватске (НДХ), архива ЈНА о крижним путевима и логорима, о хрватском прољећу и друге.

Такође, од Србије се очекује да вратити документацију однету из Вуковарске болнице, као и да „открије сва места погубљења Хрвата током агресије на Хрватску, те имена убијених“, уз омогућавање да буду достојно сахрањени.

Србија треба, како у свом документу истиче ХАЗУ, да призна хрватски етнички интегритет Буњевцима и од званичног Београда треба тражити одрицање од проглашења буњевачког говора Хрвата службеним у Суботици, јер би се то могло схватити као део политичког плана идентитетскога растакања хрватске буњевачке заједнице у Војводини.

Од Србије се очекује и да на свим нивоима треба јавно и недвосмислено да призна хрватски језик као посебан и независан стандардни језик.

Треба инзистирати, истиче ХАЗУ, на одрицању Србије од својатања и присвајања историјских домашаја културе са хрватских простора и хрватске књижевне баштине, посебно старије хрватске књижевности.

Србија треба да призна агресију на Хрватску, првенствено плаћањем штете почињене у походу на Хрватску, наведено је у дело документа који се односи на Србију.

Линк

https://www.danas.rs/vesti/politika/sanu-primitivni-ton-mrznje-u-objavi-hrvatske-akademije/

…………..

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Сваки тендер у јавном предузећу је корупција

Јово

Да ли архив у Загребу чува тајне ратне српске историје

Gost autor

Прошлост и карактер Александра Вучића увелико доноси зло коме се крај не наслућује

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x