САД и ЕУ подржавају Приштину да не буде ЗСО

Обмана дуга деценију – Заједница Српских општина

 • Огромна већина политичара, стручњака, аналитичара и држава Запада стално говоре да ЗСО мора да се формира, али то се никако не дешава. Где је проблем? Ко прави опструкцију оног што је пре једне деценије договорено у Бриселу између Србије и представника приштинских власти, а у присуству челника ЕУ?
 • Шиптарима смета чак и лого Заједнице српских општина (ЗСО)
 • Уместо да два висока представника Запада , ЕУ и САД, изврше пресудан притисак на приштинске власти да спроведу ЗСО они решење овог питања вешто одлажу, обмањују Србе и чине све да споразум буде мртво слово на папиру.
 • Kосовске власти се никада нису озбиљно позабавиле питањем интеграције српске заједнице
 • Због чега на делу територије Србије, која је формално и даље под протекторатом УН интересе Срба у рођеној држави треба да штити ЗСО коју не познају ни српски Устав ни закони

Пише: Хаџи Јово Вукелић

Заједница српских општина биће формирана у наредних три до пет месеци“, најавио је пре деценију, доста наивно тадашњи директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, децембра далеке 2014. године.

Од тада приштинске власти не испуњавају одредбу Бриселског споразума, оструишу њено спровођење и желе да Заједницу српских општина (ЗСО) сведу на ниво невладине организације.

Хоће ли се Заједница српских општина основати по постојећим косовским законима, што би је свело на ниво невладине организације, или ће Приштина прилагодити прописе тако да ЗСО припадну надлежности договорене у Бриселу – основна је тачка спорења Београда и Приштине, која кочи њено формирање.

Шта кажу Шиптари?

Став Приштине да ЗСО треба да настане по слову актуелних закона подржава и неколико моћних европских држава, а то значи да се ова заједница не би разликовала од постојеће Асоцијације косовских општина, која је у свом Статуту дефинисана као “непрофитна организација”.

Иначе, надлежности ЗСО које су помињане као договорене у Бриселу су: урбано планирање, образовање, здравство и економски развој. У Заједницу би требало да уђу четири општине са севера и шест јужно од Ибра са српском  већином, а план је био да се оснују још две општине – Гора и Прилужје. Заједницу би чинило десет општина са српском већином јужно и северно од Ибра, односно око 16 одсто територије Kосова, а деловала би под окриљем постојећег косовског (сепаратистичког) правног оквира.

Мапа ЗСО коју су објавиле марта 2020. Вечерње новости и други медији (Република и Правда)

Заменик косовског премијера Бесник Бисљими рекао је недавно „да Влада Kосова неће формирати Заједницу српских општина (ЗСО) све док се буде сматрало да је штетна за територијални интегритет и институције Kосова. По Уставу Kосова, ЗСО би била неуставна. Исто тако он каже да Србија није страна у преговорима. Сваки споразум који су потписале претходне владе је прелиминаран. У овом споразуму имамо Брисел као страну за разговор о имплементацији. Србија није страна. Нисмо спровели ЗСО и рекли смо да га не спроводимо“, рекао је Бисљими.

Британски Би-би-си констатује „да од потписа на Бриселском споразуму, једна од његових кључних одредби (ЗСО) није испуњена – и не зна се да ли ће, и у ком облику бити примењена“.

Недоумице, недоречене одредбе и недефинисане надлежности карактеришу појам Заједнице српских општина (ЗСО) на Kосову. Замишљена као механизам заштите српског становништва на Kосову, њено оснивање није покренуто иако су се у Приштини променила чак петорица премијера, две председнице и један председник.

Лидер Шиптара Аљбин Kурти изјавио је „да неће бити формирања „једнонационалне” заједнице општина на Kосову. Неопходно је да се сви грађани интегришу без обзира на етничку припадност, а не да се праве зграде које их деле и раздвајају“-

Јасно је да Приштина годинама не поштује  међународно-правне уговоре и минира његово спровођење.

Шта је ЗСО и зашто је важна?

ЗСО је производ Бриселског споразума потписаног 2013. између Београда и Приштине који су тадашњи премијери Србије Ивица Дачић и Kосова Хашим Тачи потписали под окриљем Европске уније (ЕУ) уз присуство високе представнице Kетрин Ештон.

Ни десет година од потписа на Бриселског споразума, једна од његових кључних одредби није испуњена – и не зна се да ли ће, и у ком облику бити примењена.

Тада се гарантовало да ће ЗСО бити формирана након избора заказаних за новембар те године. До успостављања ЗСО није дошло, а Бриселски споразум је допуњен 2015.

Иако је одређене одредбе другог споразума Уставни суд Kосова прогласио неуставним, дискусија о томе које чланове би требало спровести се и даље води на Kосову.

Овде треба подсетити да је Слободан Самарџић тада истакао „да ЗСО није никаква новина Бриселског споразума. Одредбе о ЗСО у овом документу преузете су из анекса 3 Ахтисаријевог плана, устава Косова (чл. 124) и закона о локалној самоуправи Косова (чл. 29, 31, 32).

Значи, Брисел и Приштина потурили су Београду нешто што је ионако политичка и законска обавеза Косова, а за узврат од Београда тражили да Албанцима препусти оно што је тада држао – четири северне општине, присуство српске полиције и правосуђа, значајне послове и погоне у области телекомуникација и енергетике. То је оно што пише у Бриселском споразуму.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Шта пише у Бриселским споразумима о ЗСО
 • Оснивање ЗСО – почетни корак јесте усвајање Статута;
 • Структура и Статут треба да буду по угледу на постојећи Статут Асоцијације косовских општина – непрофитне организације и правног лица које заступа опште интересе локалних органа Kосова;
 • Треба да има председника, потпредседника, веће, статут, одбор, администрацију, одсек за жалбе и званичне симболе;
 • Може бити распуштена једино одлуком општина чланица;
 • Општине чланице кроз ЗСО имају право да сарађују у „колективном спровођењу овлашћења”, односно имају пун надзор над областима економског развоја, образовања, здравства, урбанизма и руралног развоја;
ЗСО за сада само на билбордима
 • Има репрезентативну улогу према централној власти и промовише интересе Срба;
 • Штити „српске интересе” на националном нивоу, уз могућност да блокира извршење одука на својој територији уколико сматра да је супротна српском интересу;
 • Има право да предложи амандмане на законе и регулативе релевантне циљевима;
 • Имаће свој буџет који ће се пунити прилозима чланова, приходима од пружених услуга, донацијама, новчаном подршком Републике Србије и косовских власти;

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Недефинисане надлежности  ЗСО

Деценију нема одговора на питање да ли ће ЗСО имати извршну или законодавну власт, или само могућност координације.  Kосовске власти се никада нису озбиљно позабавиле питањем интеграције српске заједнице, није их брига, праве драму да ће ЗСО бити нова „Република Српска“, а чине све да ЗСО сведу на ингеренције месне заједнице.  

Српски и косовски “председник”, Александар Вучић и Хашим Тачи, у Бриселу са Федериком Могерини након што нису постигли, после дугих преговора, споразум о односима Србије и Kосова о ЗСО

Подсећамо, Приштина се обавезала на формирање заједнице без услова и уступака. Формирање је предвиђено као обавеза косовске стране, а нарочито није замишљено као уступак за признавање тзв. независности Косова.   

Међународни посредници као што су Мирослав Лајчак, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, уместо да услови Приштину конкретним прелогом, измишља нове рокове  (изјавом датом 2021. године) о томе како ће: „Заједница општина са српском  већином биће формирана након потписивања свеобухватног споразума Kосова и Србије”.

И Метју Палмер, заменик помоћника америчког државног секретара, петља и каже: „Постоји обавеза са обе стране да се имплементира Заједница српских општина и то мора да се деси“. (2021)

Уместо да два висока представника Запада , ЕУ и САД, изврше пресудан притисак на приштинске власти да спроведу ЗСО они решење овог питања вешто одлажу, обмањују Србе и чине све да споразум буде мртво слово на папиру, активно помажући албанској страни да избегне обавезу.

Чему служи и коме треба ЗСО?

Познавалац стања у јужној српској покрајини новинарка Јелена Тасић се у свом ауторском тексту пита: „Ако је Косово и Метохија део Србије, како пише у Преамбули још важећег, њеног Устава, на који је актуелни председник Вучић, заједно са копијом Мирослављевог јеванђеља, 31. маја 2017. положио заклетву, чему служи и коме треба заједница српских општина у јужној покрајини?

Због чега на делу територије Србије, која је формално и даље под протекторатом УН – друга је прича преседан како је скренуо у једнострано проглашење косовске независности – интересе Срба у рођеној држави треба да штити ЗСО коју не познају ни српски Устав ни закони, нити су предвиђене њене институционалне везе са Београдом?

Да ли је ЗСО, која је васкрсла после одбацивања идеје о размени и разграничењу на КиМ, једино што још Вучић можда може да добије ако заузврат призна косовску назависност као компромисно решење без алтернативе?

Да ли ће са тим за сад фантомским телом из правно и политички спорног првог Бриселског споразума замазивати очи српској јавности кад на ред дође потписивање свеобухватног правнообавезујућег споразума са Приштином, што је обавеза Београда из уговора са Бриселом о поцесу придруживања ЕУ“, пита и закључује Јелена Тасић?

Тасић је поставила ова кључна питања још пре две године, а одговора на њих нема ни до данас.

Правне и политичке последице неспровођења Бриселског споразума скриване су иза јалових медијских расправа о будућим овлашењима ЗСО – Вучићева екипа најављивала је нову Републику Српску на КиМ, критични Срби на КиМ сматрали су да је реч о удружењу риболоваца, док је албанска страна инсистирала на поштовању косовског устава и закона.

Сад гледамо неку врсту репризе у којој су главне теме да ли ће ЗСО имати извршна овлашћења, чији устав није Библија. Најновији доступни предлози о томе која су права ЗСО налазе се у овом тексту: (https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/437394/kosovo-zajednica-srpskih-opstina-kim-predlozi-.html)

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, говорио  је од почетка да „све мора да се испуни што је било договорено и како је било договорено у Бриселу “, а до данас ништа од тога није испуњено! И он је увелико заслужан што је тако.

Бивши министар за КиМ др Слободан Самарџић јавно је указао да „ЗСО неће бити реализована на основу првог Бриселског споразума, већ само на основу новог споразума о међусобном признању“.

Можда је ово одговор на питање коме треба ЗСО.

Шта кажу страни изасланици који се питају

Изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је недавно „да Kосово мора да испуни обавезу о формирању Заједнице српских општина. То је захтев САД и становиште партнера из Kвинте!“  Ескобар још каже: „Разговарао сам са многима на Kосову који то подржавају и који су вољни да помогну да Kосово испуни своје међународне обавезе“.

Истовремено Жозеф Борељ, шеф дипломатије ЕУ, отворено признаје: “Заједница српских општина мора бити формирана, АЛИ МИ НИСМО У СТАЊУ ДА НАТЕРАМО ПРИШТИНУ да испуни обећано“!

Понижавајуће признање: Жозеф Борељ “Ми смо у ЕУ немоћни”

Статут Заједнице српских општина заправо је нацрт статута на којем су овог лета радиле организације цивилног сектора Фондација Фридрих Еберт Штифтунг (ФЕС) и Европски институт за мир (ЕИМ), а о којем су крајем септембра ове године финално разговарале албанске и српске невладине организације са Kосова.

Читавим процесом израде статута ЗСО диригује један немачка НВО, односно Берлин

Многи медији и стручњаци упозоравају да ту се долази до спорне тачке у читавом овом процесу. Пре свега, питање је како је дошло до тога да се срж Бриселског споразума, а то је ЗСО, препусти на вољу немачкој невладиној организацији, што по многима дискредитује читав процес, али и саму ЕУ као покровитеља дијалога и Лајчака као изасланика за дијалог. Поготово имајући у виду да су му мандат за овај посао дале све чланице ЕУ, међу којима је и пет држава које не признају независност Kосова. Сада читавим процесом израде статута диригује један немачка НВО, односно Берлин, који је један од најгласнијих ктитора Kосова и који од Србије тражи признање Kосова као услов за улазаку ту исту ЕУ. Односно, није ли управо то најбољи доказ ко заправо стоји иза тих тзв. невладиних организација?! Није то никакав цивилни сектор то су најдубље тмине обавештајних служби.

Јасно је данас да је процес формирања ЗСО од почетка блокиран, како шиптарским одбијањем да потписани споразум примене, тако и острукцијом САД и ЕУ у том истом задатку, да се Заједница не формира.

Посебно је питање какве би користи од тог формирања ЗСО имала Србија кад су надлежности ЗСО, по свему судећи,  сведене на овлашћења месне заједнице.

Ниједан представник Владе Србије не сме нити може да се појави на Косову и Метохији без доволе Шиптара

Српски народни покрет са Косова и Метохије  “Отаџбина о ЗСО каже: „Подсећамо грађане Србије да је 2013. године Александар Вучић говорио да Срби Заједницом српских општина добијају нову Републику Српску, да ће имати све оно што има Република Српска. Тај договор су Александар Вучић и Ивица Дачић направили са ондашњом представницом ЕУ Кетрин Ештон где су унапред знали да је Заједница српских општина само шарена лажа за превару грађана Србије. Јер да није тако, током реализације Бриселског споразума нормално би било да Вучић затражи да се у пракси реализује Заједница српких општина па да се тек онда крене са имплементацијом осталих тачака из Бриселског споразума.

Не треба заборавити да је ондашњи први потпредседник Владе у лику Александра Вучића и успоставио класичну границу између централне Србије и јужне српске покрајине због чега данас ниједан представник Владе Србије не сме нити може да се појави на Косову и Метохији

 • Александар Вучић је сепаратистима предао српску полицију а о Заједници српских општина ни речи.
 • Онда је Вучић сепаратистима уступио и цивилну заштиту а о Заједници српских општiна ни говора.
 • Следећи корак је предаја Приштини правосудног система Републике Србије а о Заједници српских општина се ћути.
 • А онда је Вучић омогућио пријем Косова у све међународне спортске организације, па им предао телекомуникације, а Заједница српских општина није била на дневном реду.
 • Пре свега тога Вучић је укинуо српске локалне самоуправе на Косову и Метохији и натерао Србе да изађу на изборе које је организовала самопроглашена република Косово.

Данас када Београд инсистира да се ипак Заједница српских општина нађе на дневном реду преговора у Бриселу Албанци се подругљиво смеју. Кажу да то није по сепаратистичком уставу.

Сада је Заједница српских општина постала монета за поткусуривање, како Приштине, тако и бриселске администрације као услов за свеобухватни мировни споразум Београда и Приштине!

А зашто је Вучић овако наопако водио преговоре са сепаратистима? Главни разлог јесте што се приликом доласка на власт обавезао да ће да се одрекне јужне српске покрајине. Други, што је преговоре водио без платформе, без компетентних саветника, мимо Устава као да се ради о породичном имању у Чипулићу код Бугојна. Због свега овога доћи ће време да ће А. Вучић морати да одговара на основу чланова 306 и 307 Кривичног законика Републике Србије за дело националне велеиздаје“, закључује „Отаџбина“.

Мапа Косова и Метохије са Заједницом српских општина

Убедљуво делује недавна изјава Живојина Ракочевића, председника УНС-а „да је Заједница српских општина на Косову и Метохији забрањен термин!“

А управо ових дана кренула је до сада најснажнија кампања са Запада (из ЕУ и САД) после пуне деценије да треба усвојити и реализовати ЗСО. Притисак на Приштинске власти је изузетно појачан. Очигледно Запад сматра да ће Србија у случају реализације ЗСО прихватити признање Косова и Метохије.

Беџет Пацоли, председник Алијансе за ново Kосово и посланик косовске скупштине, сада истиче „да се ЗСО не може избећи и да је то међународна обавеза коју је Kосово преузело у сарадњи са САД и ЕУ,  и закључује: „Ако неко мисли да САД и ЕУ, који су покровитељи ЗСО, желе да створе Републику Српску на Kосову или шта већ, и да не знају какву опасност представља Србија, ја искрено не знам где они живе”.

После деценијског одуговлачења видеће се ускоро има ли реализације ЗСО или ће се све наставити по старом уходаном рецепту обмана са Запада.

…………………………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Годишњица страдања Ђорђа Мартиновића

Prenosimo

Косово за шопинг

Prenosimo

Британски Гардијан констатује фаталне грешке Запада према Русији

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Д. М. С.
Д. М. С.
1 година раније

Они договорно (Запад и Шиптари) пред Србима “тврде пазар” за ЗСО да би нас тиме “умилостивили” да отму КиМ. ЗСО није никаква гаранција за
остајање КиМ-а ономе коме по сваком праву и Богу припада, а још мање за икакав сношљиво трајање живота Срба под Шиптарима.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x