Русија тражи да САД повуче све трупе из Централне и Источне Европе и Балтика

Русија тражи да НАТО и САД прекину наоружавање Украјине

Прецизан одговор Москве НАТО савезу у осам тачака

 • У недостатку спремности САД за преговоре, Москва може да прибегне војно-техничким мерама“, упозоравају Руси
 • САД и НАТО увећавају војну активност код руских граница
 • Увести мораторијум на ракете средњег и кратког домета у Европи
 • Прекинути испоруке оружја Украјини

Москва је предала америчком амбасадору у Русији Џону Саливену писану реакцију на амерички одговор на безбедносне гаранције, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Осам главних теза из одговора Москве Вашингтону:

Руска армија се модернизовала последњих година и има убојита дејства
 1. САД нису дале конструктиван одговор на све кључне предлоге Русије, укључујући одустајање од ширења НАТО-а, отварања база на територији бивших совјетских република. „У недостатку спремности САД за преговоре, Москва може да прибегне војно-техничким мерама“, упозорили су у МИП-у.
 2. Москва инсистира на томе да америчке трупе и наоружање буду повучени из Централне, Источне Европе и Балтика.„Сигирни смо да у тим зонама има сасвим довољно националног војног потенцијала. Спремни смо да разговарамо о тој теми на основу чланова 4. и 5. руског нацрта споразума“, наводи се у тексту.
Руски одговор НАТО и америчким снагама подразумева повлачење Нато снага и војске САД из Централне и Источне Европе и Балтичких земаља
 1. „Црвене линије“, као и право Русије на њихову одбрану, и даље се игноришу. САД и НАТО увећавају војну активност код руских граница.
 2. Москва предлаже да се у оквиру безбедносних гаранција практично реализује идеја увођења мораторијума на ракете средњег и кратког домета у Европи. Како се наводи, Москва „разматра овај проблем као један од приоритетних у руско-америчком дијалогу.
 3. Москва инсистира на томе да Кијев мора да реализује Минске споразуме, да се прекину испоруке оружја Украјини, да се повуче већ испоручено оружје, да сви западни инструктори морају да оду и да НАТО одустане од војних вежби са Украјином.
 4. Русија очекује од САД и НАТО-а конкретне предлоге о саджају и формама правног одустајања Алијансе од ширења на исток.
 5. САД и њихови савезници треба да одустану од политике „обуздавања“ Русије и да предузму конкретне, практичне кораке за деескалацију војно-политичке ситуације.
 6. Предлози Русије о гаранцијама безбедности треба да буду размотрени у целини, без издвајања појединачних тачака.
Севастопољ, седиште Црноморске флоте, одакле Русија контролише регинн Црног мора

Крајем прошле године у светлу погоршања односа са Западом и заоштравања ситуације око Украјине Москва је предала Бриселу и Вашингтону нацрте докумената о безбедносним гаранцијама. Кремљ инсистира на прекиду војне сарадње НАТО-а са постсовјетским земљама, одустајања од отварања база на њиховим територијама, ограничавању распоређивања ударног наоружања код руске границе, повлачењу америчког нуклеарног оружја из Европе и неширењу НАТО-а на Исток.

Русија је 26. јануара добила писани одговор, али су западни партнери игнорисали све основне тачке.

ЛИНК

https://rs.sputniknews.com/20220217/rusija-trazi-da-amerika-povuce-sve-trupe-iz-centralne-i-istocne-evrope-1134445078.html

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Треба увести ванредно економско стање, обезбедити све врсте помоћи за најугроженије домаће предузетнике и најсиромашније слојеве

Prenosimo

Тепић: Седморо људи жели да сведочи против Палме!

Јово

Јалова ЕУ бирократија

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x