Рама негира злочине Албанаца над Србима из извештаја Дика Мартија

Еди Рама послао писма шефовима држава Савета Европе и тражи одбацивање извештаја Дика Мартија о трговини људским органима

  • Рама категорички тврди: Нема чињеница, нема починилаца, нема жртава трговине људским органима“.
  • Још нема реаговања Србије на ове бруталне покушаје албанског премијера Раме да скрива истине о ратним злочинима Албанаца 1998/99 над Србима
  • Албанија од Парламентарне скупштине Савета Европе тражи неопходно исправљања трагичне грешке, чије последице Албанце и даље прогањају, јер нису починили никакав злочин!

Албански премијер Еди Рама упутио је писмо шефовима држава и влада свих земаља чланица Савета Европе у којем је затражио да одбаце извештај Дика Мартија.

Рама је на Фејсбуку* навео да је писмо упутио јуче након, како каже, „напора које је на међународном плану покренуо говором у Парламентарној скупштини Савета Европе како би се уклонила мрља срама над албанском нацијом и Саветом Европе поводом извештаја Дика Мартија о трговини људским органима“.

Рама тврди да нема доказа о трговини органима
Дик Марти има велики ауторитет и кредибилитет

Рама тврди да 11 година касније од усвајања Резолуције у Савету Европе на основу Мартијевог извештаја нема доказа о трговини људским органима.

„Сви истражни напори учињени од тада, на националном, регионалном или међународном плану, да се докажу оптужбе о трговини људским органима, успели су да докажу оно што се знало: нема апсолутно никаквих доказа, ни у Албанији ни другде у региону, за вађење и трговину органима, што би се могло теретити чак и припаднику Ослободилачке војске Косова. Штавише, оптужнице које су подигла Специјализована већа у Хагу не садрже ниједну реч која се односи на наводно вађење и трговину људским органима“, навео је Рама.

Албански премијер каже да колико год то изгледало чудно, „нема чињеница, нема починилаца, нема жртава трговине људским органима“.

Рама тврди и да су се извештај Дика Мартија и накнадна резолуција Парламентарне скупштине Савета Европе ослањали више на спекулације него на чињенице, на гласине уместо на доказе.

„Они су већ постали незаслужена мрља на неправедно оптуженима и срамота за међународну политику“, сматра Рама.

Говор у Савету Европе
Причу о албанским злочинима Рама би, ако може, скренуо на другу страну 

Албански премијер је навео да је 12. октобра ове године изнео те аргументе Парламентарној скупштини Савета Европе.

„Случај је од највеће важности, не само за заштиту права појединаца који су неправедно оптужени за злочине које никада нису починили. Не ради се само о заштити кроз судски поступак, правилном поступку који мора бити правичан и беспрекоран. Али то има везе са грађанима моје земље, Албаније, који су и даље мета опасних и неутемељених стереотипа попут овог и жртве непријатељства и ксенофобије које такве оптужбе подстичу. Такође се ради о истини и правди, без којих је нарушен сам интегритет и кредибилитет међународне политике и њених институција“, каже Рама.

Дик Марти је посебно апострофирао накнадно планско убијање сведока од стране Албанаца и то оценио као посебно тежак злочин
Улога Карле дел Понте и Руса

Рама је навео да је 2008. године бивша тужитељка Међународног кривичног суда за бившу Југославију Карла дел Понте у својим мемоарима „Госпођа тужитељка“ тврдила да су припадници ОВК починили страшне злочине, укључујући, пре свега, распрострањену трговину људским органима, а да су њене оптужбе оштро демантоване у Албанији и у Приштини.

Додао је да се то десило из простог разлога што су вишегодишње истраге које је водио главни тужилац, укључујући и Албанију, „биле потпуно неуверљиве“.

„То је требало да буде довољно да се ствар заврши тамо где је почела: на страницама некњижевне фантастике. Уместо тога, пренели су га други, посебно чланови Путинове партије Јединствена Русија у Савету Европе, који су је инструментализовали да додатно подстакну руски наратив о Косову. Потом је поднет извештај Парламентарној скупштини Савета Европе (опет, у недостатку доказа). На основу извештаја и озбиљности навода, Скупштина је у јануару 2011. године усвојила резолуцију 1782 под називом ‘Истрага навода о нехуманом поступању према људима и трговини људским органима на Косову’“, навео је Рама.

Албанци и данас осећају последице

Албански премијер каже да је уз писмо шефовима држава и влада свих земаља чланица Савета Европе приложио копију свог говора одржаног у Парламентарној скупштини Савета Европе, као и копију резолуције коју је по овом питању усвојила Скупштина Албаније.

„Надам се вашој личној подршци и подршци чланова делегације ваше земље у Парламентарној скупштини Савета Европе за одобрење нашег захтева, за покретање поступка који ће довести до накнадног извештаја, искрено речено и неопходног исправљања трагичне грешке, чије последице нас и даље прогањају“, навео је Рама, преноси Косово онлајн.

Линк

https://sputnikportal.rs/20221018/mrlja-srama-nad-albanskom-nacijom-edi-rama-poslao-pisma-sefovima-drzava-saveta-evrope-1144745842.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Небојша Човић: 16 корака Србије током велике кризе на КиМ

Prenosimo

Без бојкота до независног Косова

Славко

Захтевамо да се свим оштећеним пензионерима  врате одузета средства

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x