Путин: Русија обуставља учешће у споразуму о стратешком наоружању

Против стратешког руског оружја Самрат нема одбране

Путиново обраћање Федералној скупштини Руске федерације поводом годишњице Специјалне операције у Украјини

Руски председник Владимир Путин обратио се Федералној скупштини, изложивши ситуацију у земљи и објаснио главне токове руске спољне и унутрашње политике која треба да обликује будућност нације

  • САД и НАТО директно кажу да им је циљ стратешки пораз Русије
  • Залагање Запада за мир било лажно 
  • Мировни споразуми из Минска из 2015. су били “блеф” који је имао за циљ припрему кијевског режима за рат против Русије
  • Против Русије се не води не само обичан рат, већ и информациони, као и економски, али ни у једном од њих Запад неће победити.
  • Запад користи Украјину као оруђе у “великом рату”.
  • Запад жели да нас уништи једном заувек. Зато намеравају да локалну конфронтацију претворе у глобални сукоб”
  • Због ратова које су отпочеле САД погинуло је на стотине хиљада људи, милиони су постали избеглице
  • Они стално лажу, не престају напади на нашу културу, на Руску православну цркву
Запад је игнорисао све интересе Русије и тако створио огромну кризу у целом свету

Русија обуставља учешће у Споразуму о стратешком офанзивном наоружању (Нови СТАРТ), рекао је руски председник Владимир Путин, наводећи да је недопустиво што САД прекрајају светски поредак успостављен након Другог светског рата.

“После распада СССР хтели су да успоставе глобалну доминацију не узимајући у обзир интересе Русије или било кога другог. Желели су да нам нанесу стратешки пораз. То је врхунац цинизма и глупости, и зато Русија обуставља учешће у Споразуму о стратешком офанзивном наоружању”, поручио је Путин у дуго ишчекиваном годишњем обраћању Федералној скупштини.

Он је нагласио да Русија не излази из споразума, већ обуставља учешће у њему.

“Пре него што се Русија врати споразуму, она мора да схвати шта желе западне земље, као и какав је њихов нуклеарни потенцијал и шта желе западне земље да ураде са тим”, поручио је Путин, додајући и да Русија мора да зна “како да узме у обзир арсенале Француске и Велике Британије”.

Почетком фебруара 2023. године, НАТО је упутио захтев Русији да се врати испуњавању стратешког Споразума о нуклеарном наоружању, што је руски председник оценио као “театар апсурда”.

Он је појаснио да се од Русије очекује да испуни све што је договорено, укључујући и СТАРТ, док се Запад понаша онако како хоће, “као да не постоји веза између тог споразума и, рецимо, сукоба у Украјини, или других непријатељских акција према нашој земљи”.

Знамо да је НАТО директно умешан у украјинске нападе на објекте наше стратешке авијације. То су радили дроновима, а сада би да прегледају наше војне објекте. Истовремено одбијају наше захтеве за инспекцију… САД и НАТО директно кажу да им је циљ стратешки пораз Русије. Због тога, посета одбрамбеним објектима Русије није опција”, објаснио је.

Путин је упозорио да има податке о плановима Вашингтона да тестира своје нуклеарно оружје у пуном обиму:

“С тим у вези, морамо се припремити за тестирање нашег нуклеарног оружја. Али нећемо бити први који ће то урадити”, каже он.

Руски председник је изјавио и да је пре недељу дана потписао указ о стављању нових стратешких копнених комплекса на борбено дежурство, због “драстично погоршаних руско-америчких односа.

Користимо силу да зауставимо рат

Говорећи о ситуацији у Украјини, Путин је поновио да је Русија искрено тежила миру, а да је залагање Запада за мир било лажно.

Он је подсетио и на мировне споразуме из Минска из 2015. године, за које су бивши немачки и француски лидери признали да нису имали за циљ окончање кризе у Донбасу, већ су били “блеф” који је имао за циљ припрему кијевског режима за рат против Русије.

“Они су започели рат, а ми користимо силу да бисмо га зауставили”, рекао је Путин, подсећајући да је Америка хегемонистичка сила која је уништавала друге, попут Југославије, Либије и Сирије.

За оне који су у фебруару 2022. године планирали напад на Донбас следећи циљ је био Крим, ми смо то знали и разумели, објаснио је председник Русије.

Према обавештајним подацима које је добила Русија, у фебруару прошле године све је било спремно за, како је рекао, “нову казнену акцију Кијева у Донбасу”.

Путин је оценио да су у вековима колонијализма западне земље навикле да им је све дозвољено. Према његовим речима, Русија је била искрено отворена за дијалог и сматрала је да је потребан принцип недељиве безбедности, предлажући западним партнерима да та идеја буде даље разрађена.

“У децембру 2021. смо званично послали нацрте уговора о безбедносним гаранцијама НАТО-у, али смо одбијени на свим позицијама. Тада је коначно постало јасно да је дато зелено светло за агресију. Претња је расла сваким даном”, рекао је.

Против Русије се не води не само обичан рат, већ и информациони, као и економски, али ни у једном од њих Запад неће победити. Они који су увели санкције сами су себе казнили, рекао је Путин и подсетио да се на Западу затварају радна места и да наступа велика криза, те да због санкција Русији испаштају грађани на Западу.

Западне елите постале су “симбол потпуно непринципијелних лажи”, истакао је Путин, наглашавајући како су се од ширења НАТО-а ка руским границама до распоређивања тајних биолабораторија близу Русије, САД и њихови савезници намерно припремали да искористе Украјину као оруђе у “великом рату”.

Дивљање неонациста у Кијеву је подржавано од Запада да се ствара мржња према Русији

Они желе да нас униште једном заувек. Зато намеравају да локалну конфронтацију претворе у глобални сукоб”, нагласио је председник Русије.

Антируска политика датира из 19. века

Он је упозорио и да, што више оружја дугог домета буде испоручивано Украјини, то ће Русија даље морати да помера претњу од својих граница.

“Што више западних система далеког домета буде стизало Украјини, то ћемо даље морати да померамо претњу од наших граница. То је природно”, рекао је Путин током обраћања Федералној скупштини.

Додао је да је “антируска политика” пројекат који потиче још из 19. века, а циљ је да се територије данашње Украјине одвоје од Русије. Запад је то финансирао и подржао државни удар из 2014, открили су чак и колико су новца у то уложили, подсетио је руски председник.

“На украјинску борбену технику стављају се симболи нацистичке Немачке. Чуди ме да то нико не примећује. Зашто? Јер их није брига коме ће помоћи против Русије, најважније им је да ратују против нас”, истакао је Путин, рекавши да је план увек био исти – распалити рат у Европи туђим рукама.

Америчко тешко наоружање стиже за кијевски режим

Према његовим речима, Запад је годинама исцрпљивао Украјину доводећи њено становништво на ивицу сиромаштва. И тако су, како каже, постали главни финансијери кијевског режима.

Због ратова које су отпочеле САД погинуло је на стотине хиљада људи, милиони су постали избеглице“, рекао је Путин.

Запад иде ка духовној катастрофи

Западне елите су постале симбол тоталне лажи, упозорио је руски председник. Обмањују и своје народе.

“Немогуће је победити Русију на бојном пољу, зато се изводе све агресивнији информациони напади. Они стално лажу, не престају напади на нашу културу, на Руску православну цркву“, рекао је Путин, поручујући да се Русија неће бавити “ловом на вештице”.

Он каже да на Западу воде народ ка духовној катастрофи, а да “ми морамо да заштитимо нашу децу од ненормалности која долази Запада”.

Путин је запањен степеном обмана коју земље Запада врше према својем становништву

“Опрости им Господе, не знају шта раде. Милиони људи на Западу схватају да их воде у духовну катастрофу”, истакао је Путин.

Инфлација у Русији је четири одсто

Наставићемо да радимо на обнови и развоју нових региона Руске Федерације, каже руски председник.

“Градићемо нове путеве, исто као што смо радили пре на Криму. Заједничким напорима успећемо у томе. И други региони Русије учествују у томе.”

Додао је да се не смеју понављати грешке из прошлости и уништавати економија, те да су многе фабрике у Русији, упркос санкцијама и војним операцијама, после дужег времена појачале производњу, а да је повећана и производња оружја.

Многе привредне гране исказале су раст, пољопривреда чак двоцифрен, истакао је Путин.

“Уводићемо активно најсавременије технологије које ће подизати ниво армије и флоте. Многа од тих оружја значајно превазилазе аналогне на Западу. Треба развити њихову серијску производњу и рад на томе је у току”, рекао је руски председник.

Ниво модернизације снага нуклеарног одвраћања најновијим системима је изнад 90 одсто, али такав ниво треба да буде у целој војсци, поручио је у обраћању.

Руска артиљерија дејствује на Донбаском фронту

Навео је и да је незапосленост на историјском минимуму од 3,7 одсто, а да је економски пад забележен само у другом кварталу 2022. године.

“Већ у трећем кварталу започео је нови раст, са суштински новим карактером – није базиран само на извозу сировина”, објаснио је.

Најављен је и наставак програма бесплатне гасификације за све грађане, као и раст домаће индустрије.

Што се тиче инфлације у Русији, она ће бити четири одсто, као што је планирано, док у неким земљама ЕУ она износи 17-19, па и 20 посто, истакао је.

Руске банке раде стабилно, указао је Путин.

“На крају прошле године цео банкарски сектор је ипак пословао тако да је био у плусу – остварени добитак је био 203 милијарди рубаља”.

Извор благостања лежи само у Русији

Путин је поручио да руске компаније могу да смање порез на добит ако буду куповале домаће производе и да ће за сваку рубљу коју компанија потроши на овај начин, добити пореску олакшицу пола рубље.

Он је додао да “Русији не треба да узима зајмове у иностранству, да се клања, моли за новац, а затим да дуго преговара колико и под којим условима да их враћа.”

Са друге стране, лажна је слика Запада као мирне луке за капитал. Они који су то мислили напросто су опљачкани, оценио је Путин.

Руска рубља је надјачала санкције Запада

Обраћајући се руским бизнисменима, поручио им је да ће они за Запад увек бити странци без обзира на купљене титуле. Указао им је да имају и други избор, да буду са сународницима.

“Таквих предузетника имамо много, њима припада будућност. Извор благостања лежи само у Русији. Тако ћемо створити стабилну економију”, поручио је.

Посебну пажњу посветићемо међународном коридору Север-Југ. То отвара нове могућности сарадње са Индијом, Пакистаном, Ираном и Блиским истоком, каже Путин.

“Русија је отворена земља и самодовољна цивилизација. Предали су нам је наши преци а ми смо дужни да је сачувамо за наше потомке. Рачунамо пре свега на свој потенцијал, на своје традиције и вредности”, закључио је Путин.

Најавио је и да ће председнички избори 2024. бити одржани строго у складу са законом.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Коментари Путиновог говора

Терзић: Цивилизацијски суноврат Запада и порука руском друштву

Историчар и бивши амбасадор Србије у Русији, академик др Славенко Терзић:

“Председник Путин је на неки начин поновио фразу руског цара Александра Трећег да Русија има два главна савезника: руску флоту и руску армију. У говору се истиче јачање армије и флоте, као и нуклеарних потенцијала Руске Федерације”.

Терзић оцењује да је важна порука Путина да је Русија била заинтересована за мир, и да је настојала да дође до договора са европским земљама и САД, али је упркос томе Запад непрекидно ширио НАТО на исток и тиме се вратио концепцији са краја 19. века, а то је продор на исток.

Славенко Терзић истиче намере Запада да изазове расколе у руском друштву и  подели земљу

“Порука председника Путина је јасна: Русија ће учинити све да заштити своју безбедност и своје примарне стратешке интересе, неће допустити да се бивше совјетске републике инструментализују као њени противници”, каже Терзић.

Према његовим речима, Путин је јасно ставио до знања каква је позиција Русије према Криму и Донбасу, те да ће те територије остати у саставу Руске Федерације.

Наш саговорник истиче и да је Путин критиковао не само међународне политичке односе, већ и цивилизацијски суноврат дела западне цивилизације.

“Посебно је истакао то што свештеници појединих цркава одобравају истополне бракове, те да је реч о једној дубокој моралној кризи Запада”, каже Терзић.

Путин је велики део говора посветио унутрашњој консолидацији руског друштва, економском развоју Русије, као и социјалној солидарности са породицама чији су чланови погинули на фронту.

“Пола беседе Путин је посветио унутрашњим питањима развитка руског друштва, опструкцији Запада да се изазову унутрашњи расколи и побуне. Неспорно je да Путин располаже информацијама о намерама Запада да, не само економски сломи Русију, већ да изазове унутрашње расколе и подели друштво”, каже Терзић.

“Многи западни аналитичари често говоре о деколонизацији Русије, што је само друго име за њено разарање на мноштво мањих делова. Путин је свестан тога и жели да каже да ће Русија по сваку цену бранити своју територију и своје интересе”, каже Терзић.

Наш саговорник каже да ће Запад сигурно анализирати поруке Путиновог говора, али не очекује да ће то утицати на промену односа Вашингтона према Москви.

“Крајни циљ Запада је пораз Русије и изазивање унутрашњих немира и њено распарчавање. Зато не очекујем промену става Америке”, закључује Терзић.

Ковач: уколико буде угрожена национална територија Русије, одговор могу очекивати државе које у томе буду учествовалеПутин је данас казао да Русија суспендује своје учешће у споразуму о офанзивном наоружању. Генерал у пензији Митар Ковач каже да је овај потез Русије изнуђен исто као и војна операција у Украјини која је изазвана хибридном агресијом Запада.

“Запад је у последњих девет година учинио све да наруши европску безбедност и нажалост у томе је у великој мери успео. У том домену хибридне агресије изнуђен је потез Руске Федерације у односу на формално међународно право, па је приказан као агресија Русије на Украјину”, рекао је Ковач за РТ Балкан.

Наш саговорник оцењује да суспендовање учешћа Москве у споменутом споразуму показује колико су заоштрени односи, да Запад кроз НАТО и ЕУ, која је милитaризована организација, све страственије подржава Украјину у рату.

Митар Ковач

“То се може потврдити низом изјава политичара из бриселске администрације, Америке и НАТО пакта. Кроз процене и обавештајне информације Русија је дошла до закључка да и тај део споразума треба привремено зауставити како би заштитила своје безбедносне интересе. Након сукоба ће коначно и Америка прихватити Русију као суверену глобалну силу која има право да штити своју безбедност било где у свету, када су јој угрожени национални интереси, а посебно у њеном дворишту”, казао је Ковач.

Додаје да је суспендовање учешћа у споразуму порука Москве упућена Западу, те да Русија даје до знања Америци да не може да скине са себе одговорност ако нуклеарна средства учини доступним, пре свега Немачкој и Пољској, или ако се неко тактичко оружје достави Украјини за проширење зоне сукоба.

“На овај начин Русија је рекла да је Запад прешао у многоме црвене линије, посебно испоруком тешког наоружања и пресвлачењем НАТО јединица у украјинске униформе на фронту”, истиче наш саговорник и додаје да је то био сигнал за Руску Федерацију да стави до знања Америци да Украјина није једини простор сукоба и да уколико буде угрожена национална територија Русије, одговор могу очекивати државе које у томе буду учествовале.

Коментаришући изјаву Путина да је Русија од НАТО-а добила захтев да се врати у споразум о нуклеарном наоружању, генерал у пензији Митар Ковач каже да је Западу потребна још та копча да свеже руке Руској Федерацији, односно да јој укине способност и моћ заштите националних интереса одузимањем нуклеарног оружја.

“Русија као прва нуклеарна сила ни у једној опцији неће се одрећи тога, када са друге стране има 30 држава у оквиру НАТО и оне које нису у савезу, а учествују у елементима хибридне агресије на Русију. Свакако да би Америка и даље желела да исцрпљује Русију у једном конвенционалном рату и да шири зону сукоба како би крварила руска војска и стекли услови за унутрашњу дестабилизацију и разарање”, казао је Ковач.

Јовановић: Путинова порука је да је Америка уништила Југославију и утицала на уништавање Либије и Сирије

Некадашњи министар спољних послова СРЈ Живадин Јовановић каже за РТ Балкан да Запад испоручује Украјини наоружање не водећи рачуна да ли је у питању офанзивно или дефанзивно оружје.

“Запад ничим не осећа обавезу према било каквим споразумима, они су до сада водили игру отказивања и напуштања споразума о контроли наоружања. Вероватно се Русија осећа у повећаној опасности и не жели да има везане руке у појединим областима које су са њеног становишта значајне за безбедност и циљеве”, казао је Јовановић.

Наш саговорник каже да је недавно одржана Минхенска безбедносна конференција изгледала као штаб за подргевање рата у Украјини, те да се повећавају поделе и неповерење, а недостаје смислени дијалог.

Живадин Јовановић

Путинова порука да је Америка уништила Југославију и утицала на уништавање Либије и Сирије

Руски председник данас је казао да је Америка хегемонистичка сила која је уништавала друге, попут Југославије, Либије и Сирије.

Некадашњи министар спољних послова СРЈ Живадин Јовановић каже да је Америка још од пада Берлинског зида радила на томе да врши своју експанзију на исток, те је било јасно да је циљ тог ширења био сукоб са Русијом.

“Америка је почев од агресије НАТО-а 1999. на Југославију поставила нову гвоздену завесу, нови зид великих размера који сада чини читав регион који дели Европу од Азије, од Балтика до Блиског истока. Све је рађено како би прилагодили потребама НАТО-а, почев од инфраструктуре у Европи”, каже Јовановић.

Наш саговорник истиче да Запад покушава да наметне став да је рат у Украјини први на тлу Европе након Другог светског рата што је, каже Јовановић, измишљотина. 

“Шта је са ратом у Југославији? Они су је разорили уздуж и попреко са свим својим потенцијалима, укључујући и забрањене касетне бомбе и ракете са осиромашеним уранијумом”, каже Јовановић.

Он каже да је сукоб у Украјини испровоциран експанзијом Запада на исток, те да је Америка све време “ударала у ратне бубњеве”.

Линкови:

https://rt.rs/news/19967-rusija-putin-godisnje-obracanje/

https://rt.rs/news/20120-poruke-koje-je-putin-poslao-u-svom-govoru/

…………………………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Мирослав и Марко Мишковић правоснажно ослобођени свих Вучићевих оптужби

Prenosimo

Европска Унија у паници: шта доноси зима без руског гаса?

Prenosimo

Коштуница: Расплет налаже нове изборе у СРЈ и Србији

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x