Путин: Напад на Русију довешће до пораза и страшних последица по агресора

Руси спроводе специјалну војну операцију у Украјини

  • Планови Русије не укључују окупацију Украјине, али настојаћемо да демилитаризујемо и денацификујемо Украјину
  • Путин: Украјина је узета за таоца и покушавају са Запада да је искористе против наше земље и њеног народа
  • Северноатлантска алијанса из године у годину безобразно ствара фундаменталне претње, ширећи се на исток и приближавајући своју војну инфраструктуру руским границама.
  • НАТО се, како је нагласио Путин, приближава границама Русије.
  • Западни блок, који су формирале САД по сопственој слици, представља империју лажи.
  • Путин: Оружане снаге Русије професионално ће испунити своју дужност, а руске власти деловати координисано и ефикасно.

Председник Русије Владимир Путин је у специјалном обраћању грађанима Русије саопштио да је донео одлуку о специјалној војној операцији у Донбасу. Шеф државе истакао је да планови Русије не укључују окупацију Украјине.

„Народне републике Донбаса обратиле су се Русији са захтевом за помоћ. Донео сам одлуку о спровођењу специјалне војне операције. Њен циљ је заштита људи који су осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима. И за то ћемо настојати да демилитаризујемо и денацификујемо Украјину. И такође приведемо правди оне који су починили бројне крваве злочине над цивилима, укључујући грађане Руске Федерације“, рекао је Путин на почетку свог обраћања.

Војна операција Русије представља самоодбрану

„Околности захтевају од нас да предузмемо одлучна и хитна дејства. С тим у вези, у складу са чланом 51, део 7 Повеље УН, уз одобрење Савета Федерације и у складу са споразумима о пријатељству и узајамној помоћи са ДНР и ЛНР које је ратификовала Савезна скупштина, донео сам одлуку о спровођењу специјалне војне операције“, додао је Путин.

Ракетни систем С 400 најефикасније оружје Русије

Како је напоменуо шеф државе, војна операција Русије представља самоодбрану од оних који су Украјину узели за таоца.

Он се у свом говору посебно обратио грађанима Украјине.

„Данашњи догађаји нису повезани са жељом да се задире у интересе Украјине и украјинског народа, они су повезани са заштитом саме Русије од оних који су Украјину узели за таоца и покушавају да је искористе против наше земље и њеног народа“, рекао је Путин.

Позив украјнским војницима да положе оружје и иду кући

Председник је позвао украјинску војску да положи оружје и запретио сразмерним одговором оним земљама које одлуче да се умешају у ситуацију споља.

Он се у свом говору посебно обратио украјинској војсци, истакавши да су они положили заклетву на верност свом народу, „а не антинародној хунти која пљачка Украјину и изругује се управо тим људима“.

„Позивам вас да одмах положите оружје и одете кући. Сви војници украјинске војске који испуне овај услов моћи ће слободно да напусте зону борбених дејстава и врате се својим породицама“, додао је он.

Према његовим речима „сва одговорност за могуће крвопролиће биће у потпуности на савести режима који влада на територији Украјине“.

Војска Русије, једна од најмоћнијих војски света

Према његовим речима, Русија остаје једна од најмоћнијих нуклеарних сила на планети, тако да ниједан потенцијални агресор не би требало да сумња да ће бити потпуно уништен.

„Што се тиче војне сфере, савремена Русија, чак и након распада СССР-а и губитка значајног дела свог нуклеарног потенцијала, данас је једна од најмоћнијих нуклеарних сила. Штавише, има одређене предности у низу најновијих врста наоружања. С тим у вези нико не би требало да сумња да ће директан напад на Русију довести до уништења и страшних последица за потенцијалног агресора“, истакао је он.

Право народа Украјине на самоопредељење 

Како је истакао, Русија не планира да окупира украјинске територије, већ се залаже за право народа Украјине на самоопредељење.

„У наше планове не улази окупација украјинских територија, никоме ништа нећемо да намећемо силом“, рекао је Путин.

Истовремено је подсетио на право нација на самоопредељење.

„Ни за време стварања СССР-а, ни после Другог светског рата, људе који живе на одређеним територијама, које су део савремене Украјине, нико никада није питао како они сами желе да уреде своје животе. У средишту наше политике је слобода“, рекао је Путин нагласивши да се ради о слободи за све да „самостално одређују своју будућност и будућност своје деце.“

„Сматрамо да је важно да ово право – право на избор – могу да користе сви народи који живе на територији данашње Украјине. Свако ко то жели“.

Русија и НАТО

Северноатлантска алијанса из године у годину безобразно ствара фундаменталне претње, ширећи се на исток и приближавајући своју војну инфраструктуру руским границама, додао је Путин.

Он је напоменуо да сматра да је неопходно вратити се на трагичне догађаје који се дешавају у Донбасу, као и на кључна питања осигуравања безбедности саме земље.

„Овде се ради о ономе што код нас изазива посебну забринутост и узнемиреност. О оним фундаменталним претњама које из године у годину, корак по корак, грубо и безобразно, стварају неодговорни политичари на Западу према нашој земљи. Мислим на ширење НАТО-а на исток, приближавање његове војне инфраструктуре руским границама“, констатовао је Путин.

Руски тенк у акцији

НАТО се, како је нагласио Путин, приближава границама Русије. Према његовим речима, Москва већ 30 година покушава да преговара о неширењу блока на исток и суочила се са обманама, притисцима и уценама.

„Познато је да смо 30 година упорно и стрпљиво покушавали да се са водећим земљама НАТО-а договоримо о принципима једнаке и недељиве безбедности у Европи. Као одговор на наше предлоге, стално смо се суочавали или са циничном обманом и лажима, или са покушајима притисака и уцене“, навео је он.

Непрестано ширење НАТО ка Истоку и границама Русије

Према његовим речима, Северноатлантска алијанса наставља да се шири упркос свим протестима и забринутости Москве.

„Војна машина се креће. И, понављам, приближава се нашим границама“, истакао је руски лидер.

Према његовој оцени, западни блок, који су формирале САД по сопственој слици, представља империју лажи.

Руске Спецназ јединице за посебна дејства

„САД су велика земља, системотворна сила“, чији сви сателити „не само да кротко и покорно пристају, певају како оне свирају, већ и копирају њено понашање, са ентузијазмом прихватају правила која им предлаже. Стога можемо са увереношћу рећи да је цео такозвани западни блок, који су формирале Сједињене Америчке Државе по сопственој слици и прилици, цео је управо империја лажи“, истакао је Путин.

Путин: Спољно мешање у догађаје у Украјини недопустиво

Путин је додао да ће Русија одмах реаговати у случају спољног мешања у ситуацију са Украјином и стварања претње руском народу.

Сада неколико веома важних речи за оне који би могли бити у искушењу да се умешају у догађаје који се дешавају: ко год покуша да нас омета, штавише, да створи претње нашој земљи и народу, треба да зна да ће одговор Русије бити тренутан и да ће вас довести до таквих последица са којима се никада у својој историји нисте суочили. Спремни смо на сваки развој догађаја. Све неопходне одлуке су донете. Надам се да ће ме чути“, нагласио је Путин.

Он је напоменуо да су правда и истина на страни Русије.

Поучан пример из историје

Према Путиновим речима, пример Совјетског Савеза показао је да је парализа власти и воље први корак ка деградацији и забораву.

Он је подсетио да је Совјетски Савез крајем 1980-их година ослабио, а затим и потпуно распао.

Руски војник, припадник Вимпел јединице за специјалне операције

„Цео ток догађаја који су се тада одиграли добра је лекција за нас и данас. Он је убедљиво показао да је парализа власти и воље први корак ка потпуној деградацији и забораву. И то је то, поремећен је однос снага у свету“, нагласио је он.

Руски лидер је истакао да је слабљење и распад Совјетског Савеза довео до тога да су претходни споразуми са Западом престали да функционишу.

„Убеђивања и молбе не помажу. Све што не одговара хегемону, онима на власти, проглашава се за архаично, застарело и непотребно“, приметио је Путин.

Руски председник подсетио је на агресију на Сирију и инвазију на Ирак, када су америчке власти тресле неку епрувету, а информације о развоју хемијског оружја се испоставиле као лажне.

Војска у борбеној акцији
Највећа лаж Америке са највишег нивоа и са говорнице УН

После распада СССР-а заправо је почела прерасподела света“, рекао је Путин и напоменуо да су успостављене међународне норме почеле да сметају хегемонима.

Он је подсетио на крвави рат у Београду, илегалну употребу трупа у Либији, Ираку и Сирији.

„Посебно место заузима инвазија на Ирак. Такође без икаквог правног основа. За изговор су изабрали поуздане информације које су наводно имале Сједињене Америчке Државе о присуству оружја за масовно уништење у Ираку. Пред целим светом амерички државни секретар је протресао неку епрувету са белим прахом“, додао је председник.

Према његовим речима, у питању је била лаж на највишем нивоу и са говорнице УН.

Судбина Русије је у поузданим рукама нашег мултинационалног народа

Руски лидер изразио је уверење да ће Оружане снаге Русије професионално испунити своју дужност, а руске власти деловати координисано и ефикасно.

„Сигуран сам да ће војници и официри Оружаних снага Русије одани својој земљи професионално и храбро испуњавати своју дужност. Не сумњам да ће сви нивои власти, стручњаци одговорни за стабилност наше економије, финансијског система, социјалне сфере, шефови наших компанија и читав руски бизнис деловати на координисан и ефикасан начин“, навео је Путин.

Путин је објаснио да је судбина Русије у поузданим рукама њеног народа, што значи да ће циљеви бити постигнути, а безбедност земље загарантована.

„И коначно, као што је увек било у историји, судбина Русије је у поузданим рукама нашег мултинационалног народа, што значи да ће донете одлуке бити спроведене, циљеви који су постављени остварени, а безбедност наше отаџбине – поуздано загарантована. Верујем у вашу подршку, у ту непобедиву снагу која нам даје љубав према отаџбини“, рекао је он обраћајући се грађанима Русије.

Борбени руски хеликоптери

Ситуација на контакт линији у Донбасу ескалирала је ујутру 17. фебруара. У самопроглашеној Доњецкој и Луганској Народној Републици саопштили су о најинтензивнијем гранатирању из Украјине последњих месеци. У петак 18. фебруара су лидери ЛНР и ДНР, Леонид Пасечник и Денис Пушилин, најавили евакуацију становника република у Русију због растуће претње од борбених дејстава.

Руководство Доњецке и Луганске Народне Републике апеловало је раније на Путина да призна њихову независност. Путин се у понедељак, после ванредне проширене седнице Савета безбедности, обратио грађанима Русије, рекавши да сматра да је неопходно донети одлуку о моменталном признавању суверенитета ЛНР и ДНР, јер они који су кренули путем крвопролића, насиља и безакоња нису признали и не признају ниједно друго решење сукоба у Донбасу, осим војног. Одмах након обраћања, председник је у Кремљу потписао указе о признавању ЛНР и ДНР.

Американци: Нећемо се борити за Украјину!

Коментаришући ситуацију у Украјини, амерички државни секретар Ентони Блинкен, је рекао: „Ми не чекамо, ми делујемо. Делујемо заједно (са савезницима и партнерима), радимо брзо и чинимо све што је могуће да га обуздамо (председника Русије Владимира Путина)“.

„А ако то не одврати Путина од даље агресије на Украјину, одговор ће бити веома брз и оштар. То је цена коју ће Владимир Путин и Русија плаћати још дуго, дуго“, закључио је државни секретар.

Портпарол Беле куће Џен Псаки изјавила је да америчке власти ни под којим сценаријем неће послати америчке трупе у Украјину да се боре против Русије.

„Не знам колико пута морам ово да поновим: не постоји сценарио по коме ће председник (Џозеф Бајден) послати америчке трупе да се боре у Украјини против Русије“, рекла је она на редовном брифингу. Она је нагласила да Бајден ни под којим околностима неће мењати ову одлуку. „Нећемо се борити против Русије и нећемо распоређивати трупе у Украјини да се боре против Русије“, потврдила је Псакијева.

Извор: https://rs.sputniknews.com/20220224/putin-cilj-vojne-operacije-u-donbasu—zastita-ljudi–1134704633.html

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Брутална комунистичка убијања својих противника  

Gost autor

Албанци на KиМ немају право на самоопредељење издвајањем дела територије из састава Србије, а Руси у Украјини имају то право

Prenosimo

Брнабићи свестрани отимачи народног новца

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x