„Путин мора да изведе неки трик…“

Нове „стратешке“ процене Срђе Трифковића да Путин води свет у општу пропаст

  • Трифковић истиче “да је незадовољан кадровима којима је руски председник Владимир Путин окружен“
  • Трифковић оцрњује:„око Путина су неспособни дилетанти, корумпиране будале и неосовјетски полуинтелигенти“
  • Трифковић сугерише неки нагли потез, као у партији покера, који би Путин и Русија требало да повуку како би се избегло да „свет не оде у општу пропаст“

Пишу: Јово Вукелић и Милорад Миша Перовић

Да је Путин пропао и као стратег и као вођа велике нације –у то је Срђа Трифковић покушао да убеди читаоце у претходном тексту половином марта (Путинова погрешна оцена: Исход ће бити ослабљена Русија). Без мерљивих аргумената то су била испразна нагађања показали су и време и догађаји до сада.

Али, то је изгледа било мало видовитом Трифковићу па у новом тексту, опет у листу „Ало“ (јер вероватно нико други неће да објављује његове небулозе) јадикује: „моје сумње и слутње су се до сада показале (авај!) не само оправдане него и недовољно црне“. Како су се и зашто његове црне прогнозе показале недовољно црне Трифковић не наводи нити поткрепљује неким фактима,  или чињеницама, него наставља да то тврди па ко жели – може да му верује на реч. Али таквих очигледно нема!

Премијер Руске федерације Михаил Мишустин  и председник Русије Владимир Путин иако се сусрећу са масовним и оштрим економским санкцијама успевају да одрже нормално стање у снабдевању, привреди и трговинским односима и да инфлацију држе под контролом
Трифковићево обмањивање јавности

Затим констатује „да многима није било драго када је почео да јавно износи сумње у руски оперативни план и квалитет Путинових одлука у погледу рата у Украјини“. Његовим злосутним нагађањима о руским оперативним плановима и квалитету Путинових одлука нико се у Србији није, колико знамо, бавио. И ми смо се једва на то одлучили и то због грубог ширења лажи и дефетизма. Тако да нема тих многих…Трифковић и овде обмањује јавност.

У неким претходним издањима Трфковић је знао да изјави – “Улазим у БиХ, хапсите ме, биће ми драго да направимо међународни скандал”,   (28. сеп. 2021. ТВ Хепи); или да каже да ће „Косово опет бити слободно, дубока држава губи своју моћ“!  (29. дец.  2021. Балкан инфо); затим: “Сматрам да је најгоре прошло, следи деескалација између Русије и Украјине” (27. јан. 2022. ТВ Хепи); па чак и да је „Бајден неспретном изјавом открио план САД за сукоб у Украјини“, (3. феб. 2022.  Нови Стандард)…

Међутим, његова мартовска „Ало-анализа“ јесте антипод свему што је досад написао и изјавио, али је истовремено и усклађена са фабрикованим вестима светских медијских кућа. Изгледа да је реч дојучерашњег критичара Запада скочила на берзи када је променила смер критике.

Руска рубља истрајава и јача постајући средство плаћања у многим билатералним пословима Русије са светом, посебно у плаћању руског гаса и нафте

Дакле ако Кремљ, Путин и „руска дружина“ не знају шта раде, аутор нам изгледа поручује да Бела кућа зна. Откуд Трифковићу те информације? Као да их добија непосредно од неког припадника оружаних снага САД. Свакако да хонорари београдских таблоида, ако их уопште има, не могу бити довољан мотив.

Он је, вероватно по налогу који је добио, кренуо да оспорава успехе руске војске у Украјини тиме што та војна акција („специјална операција“) не даје довољно велике и брзе резултате. Као да је негде неко из државног и војног врха Русије говорио или тврдио да ће постављене циљеве „денацификације и демилитаризације Украјине“ обавити у месец или два, или у неком дужем временском року. То Трифковић, не чак ни вешто, подмеће Путину и Русији.

Погођен хеликоптер Украјине над Мариопуљем – доказ ефикасности руског оружја

То никада и нико није рекао нити је о томе говорио из државног и војног врха Русије, па ни сам Путин, што је разумљиво из сасвим логичких разлога, јер нико у војним операцијама не најављује када и где ће ударити и колико мисли да трају акције. То чине разни дилетанти, „војни стратези“ или прозападни „аналитичари“,  као што је и сам Трифковић.

И ту се појављује нерешив проблем за Трифковића да објасни јавности како војни и политички циљеви Русије нису остварени. И да одмах разјаснимо, овде не тврдимо супротно од Трифковића, не тврдимо да су ти циљеви остварени, већ указујемо на чињеницу да немамо озбиљне параметре на основу којих можемо да тврдимо да нису. Осим тога, бројке о демилитаризацији Украјине, које свакодневно саопштава Министарство одбране Русије су убедљиви и демантују Трифковића. А сам процес денацификације је дужи и сложенији поступак, на који ћемо сачекати јер се мора кренути и из саме базе украјинског друштва…

Трифковић има проблем како све те бурне ратне догађаје објаснити, па се све више упетљава
Путинов грех је што није консултовао Трифковића

Тај неки измишљени временски оквир у борбеним операцијама је онда разлог да Трифковић истакне “да је незадовољан кадровима којима је руски председник Владимир Путин окружен“. Да ли су Путин и Русија зацртали рок у коме ће остварити своје циљеве?! То је груба подвала.

А зашто Трифковић постаје незадовољан тим кадровима одједном? Сви ти људи око Путина, да подсетимо, више протеклих година су његови блиски сарадници. Али баш сада је Трифковић нашао да их критикује са циљем да оптужи Путина како је „за лоше кадрове, сам крив и нико други.“

Он тврди: „Око Путина су неспособни дилетанти, корумпиране будале и неосовјетски полуинтелигенти“. Не наводи имена тих људи, ни једно једино име, а нападајући економски део Путиновог тима пита: „како то да је скоро половина девизних и златних резерви РФ – у вредности од преко 300 милијарди долара – остављено у банкама и институцијама на Западу 24. фебруара? Па то је и лудило и злочин! То је или свесна издаја, или крајња криминална неодговорност, а можда микс и једног и другог“.

Руски тенк чува православну богомољу код Мариопуља

Иако неки економски стручњаци тврде да су Путин и његов тим намерно, оставили део девизних резерви у тим институцијама, чак ни за то нема поузданих доказа. Ако је реч о издаји, то се неће заборавити када дође време за подношење рачуна. Међутим факти су да се руска рубља и економија и данас – 45 дана од увођења драконских санкција земаља ЕУ и САД – потпуно опоравила, да је курс рубље ојачао и да нема несташица виталних роба на тржишту Русије, да буџет није угрожен. Банкрота Русије нема нити је то питање актуелно.

Трифковић верује да се триковима решавају кључни проблеми

Иначе, премијер Руске федерације Михајил Мишустин управо је саопштио „да су САД, В. Британија и земље ЕУ увеле за 45 дана чак 6.000 разних врста санкција и економских забрана и ограничења Русији и да Русија, за сада, ефикасно парира скоро свим тим незапамћеним и невиђеним ограничењима“.

Оптужба Трифковића у којој напада део економског тима Путина и тврди да је питању „или свесна издаја, или крајња криминална неодговорност“, у овом аспекту нема аргументовано покриће, све се своди само на процене и субјективне пројекције.

Победа руске војске је на дохват руке, треба бити мало и стрпљив

Као и сваки аматер који зађе у област коју не познаје, тако и Трифковић сматра да се, у овако озбиљној ратној ситуацији у којој се Русија налази, могу неким триковима решавати проблеми. Очигледно је Трифковић предуго на Западу, па је тамо научио да је триковима лако постићи успех.

Тако он каже: “До 9. маја (Дана победе над фашизмом) он (Путин) мора неки трик да изведе, а опције су му реално јадне. Зато се бојим новог исхитреног и изнуђеног потеза, са црњим и горим последицама од овог фијаска до сада.“

Трифковић страхује да Русија “води свет у општу пропаст”, а већина човечанства се нада спасу од тортуре САД и НАТО у случају руске победе (сцена из филма “Биће скоро пропаст света”)

Овде су Трифковићеве амбиције појачане. Он не само да зна да ли је хронологија специјалне операције синхронизована са њеном успешношћу, него претендује на толико видовитости и „храбрости“, да вододелницу њеног успеха или неуспеха временски „закуца“ за 9. мај. Трагикомично.

„Вријеме је мајсторско решето…“ па ће се врло брзо показати ко је говорио истину – генерал Решетњиков чији је одличан интервју пренео портал „Између сна и јаве“ или „Ало-процена“ проф. Трифковића.

Линк: https://www.alo.rs/svet/ruske-vesti/617046/srda-trifkovic-saopstio-lose-vesti-putin-u-problemu/vest

……………………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Фудбал и клубови постоје због љубитеља фудбала и навијача

Gost autor

ВУЧИЋЕВА БЕСМИСЛЕНА КОСОВСКА „БИТКА“

Јово

Запад свуда убија словенски идентитет

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x