Путеви Србије  и ЕПС новцима грађана Србије радили за Рио Тинто

Невероватно откриће из документације коју је Влада Србије дала еколозима

  • Путеви Србије су били инвеститор и градили приступну саобраћајницу до рудника Рио Тинто. Зашто? Да ли је Србија дала нека обећања Рио Тинту и зашто?
  • А Електромреже Србије (ЕМС) бесплатно постављао електро мрежу и далеководе до рудника. Зашто,  ако се на то није уговорима обавезала држава Србија.
  • Д. Несторивић: Сада се и гасовод прави за Рио Тинто и то ради Србијагас.
  • Премијерка Брнабић није испунила до данас обећање да ће извршити пренамену земљишта, односно вратити из градског грађевинског у пољопривредно земљиште у долини Јадра, из села Горње Недељице, Брезјак и друга..
  • Невероватно: инспектори Србије стижу на терен у инспекцију и контролу у долинуи Јадра колима Рио Тинта?!?
  • Цуре бушотине са отровним муљем, чак 528 таквих бушотина које загађују има само у селу Горње Недељице
  • Недавне поплаве су начиниле еколошку катастрофу у подручју Јадра због несанираних бушотина

Пише: Александар Настевски

Еколошки активисти су 21. јануара ове године у Влади Србије добили укупно 38 докумената на око 4.000 страна о Рио Тинту, а међу њима су и последње две локацијске дозволе за приступну саобраћајницу и далековод, где су инвеститори Електромреже Србије (ЕМС) и ЈП “Путеви Србије”, што правница Данијела Несторовић оцењује као “потпуно сумануто и нелогично да јавна предузећа новцем грађана раде за Рио Тинто”.

Правница „Еколошког устанка“ Данијела Несторовић која је прегледала ова докумената каже да се међу њима налазе све локацијске дозволе од 2004. године па надаље, затим дозволе дате за истражне радње, али и последње две локацијске дозволе за приступну саобраћајницу и далековод, где су инвеститори ЕМС и ЈП „Путеви Србије“, а за потребе, како каже, Рио Тинта.

Несторовић: Зашто би Јавна државна предузећа  бесплатно радила за Рио Саву (Рио Тинто) и градила им путеве, далеководе и уводила гас?
Потпуно сумануто и нелогично да јавна предузећа новцем грађана граде за Рио Тинто

Kако истиче Несторовић то је „потпуно нелогично“ да јавна предузећа инвестирају ако Србија није преузела никакву обавезу на себе.

“Потпуно је чудно зашто би наша јавна предузећа парама грађана финансирала изградњу приступних саобраћајница или некаквог далековода, ако Србија није преузела на себе никакву обавезу.

Зашто би наше фирме били инвеститори за потребе Рио Тинта?

Не престају из Рио Сава да купују парцеле, куће и имања у долини Јадра, иако је цео Пројекат обустављен, по речима премијерке

Ево видимо да се сада и гасовод прави за њих (Рио Тинто) и то ради Србијагас. То је мени потпуно сумануто да се паре пореских обвезника Србије користе за потребе стране компаније”, истиче наша саговорница.

Међу документима се налази и оно што до сада еколошки активисти нису имали прилике да виде, а то је елаборат о резервама литијума и бора и то на више од 1.000 страна. “То није било јавно доступно”, истиче Несторовић.

Из Владе Србије еколошким активистима је предат и Споразум о слободној трговини између Kраљевине Енглеске и Северне Ирске и тадашње Савезне Републике Југославије, који је потписан 2002. а потврђен 2004. године, као и Меморандум о разумевању који је са Рио Тинтом потписала актуелна влада.

Масовни протести грађана широм Србије против изградње рудника литијума у долини јадра нису престајали целу протеклу годину

“Нигде у њима се не наводе преузете обавезе, осим онога што се подразумева под тим међународним билатералним конвенцијама. Једини тај обавезујући документ би можда могао да се тумачи тај трговински споразум, где се обавезује заштита инвестиција на територији Србије, као уколико би наша фирма у Енглеској тако нешто радила, онда би Енглеска била у обавези да заштити страну инвестицију. Међутим, овде ништа није урађено супротно томе, чак су и закони били донети у интересу Рио Тинта”, истиче Несторовићка.

И даље ни трага Елаборату о утицају рудника на животну средину
Само у селу Горње Недељице има 528 бушотина, а последице загађења су видљиве, излива се отровни муљ

Документ од Рио Тинта који још увек није виђен је елаборат о утицају на заштиту животне средине. То је оно што је Рио Тинто “остао дужан” да уради и што је Министарство за заштиту животне средине требало да одобри, јер је то Рио Тинту био предуслов да почне да ради.

“Међутим, то нико никада није видео. Тај документ нисмо успели да видимо, нити знамо да ли је урађен или предат. Наводно се причало да је предат Министарству екологије, али нисмо видели”, каже наша саговорница.

Несторовић и даље узима са резервом да је сва документација о Рио Тинту која им је дата “коначна и комплетна”, односно да је то све што постоји потписано са овом страном компанијом.

“Ја не знам заиста и нико од нас не може знати да ли постоји још неки документ”, каже наша саговорница. Рио Тинто до сада платио таксе за локацијске дозволе и истражне радње.

Несторовић наводи да из ових докумената може да се закључи да све што је Рио Тинто платио, то су биле таксе државе које су плаћене за дозволе за истражне рање и таксе за локацијске дозволе. “Ми не знамо да ли је дат још неки новац јер о томе нема писаног трага”, истиче она.

Јадар се недавно излио  и поплаве су стигле до  бушотина и преплавиле их и разнеле отровни муљ по околним њивама

Наша саговорница наводи и да причу о плаћању наводне одштете Рио Тинту “сада више представници извршне власти и не спомињу”.

“Ја претпостављам да када се саберу све цифре за локацијске дозволе и за пренамену земљишта из пољопривредног у грађевинско, а то су огромне површине, нека цифра постоји, али то је оно што је ишло на њихов ризик као инвеститора. Они су заправо плаћали држави таксе, а нису улагали ништа”, каже правница “Еколошког устанка”.

Међутим, наша саговорница наводи и да њене поједине колеге правници сматрају да може да дође до тужбе Рио Тинта и то због, како каже, неспретно урађене владине уредбе.

“Мој колега Сретен Ђорђевић сматра да може да дође до тужбе јер ова уредба, којом се поништава Уредба о просторном плану посебне намене, неспретно је урађена и неуставна је. Рио Тинто би имао могућност да се обрати Уставном суду Србије и међународној арбитражи, пред арбитражом би то могло заиста да дође уколико би се примењивале те билатералне конвенције. Дискутабилно је каква би била одлука, али они су факат имали одређену инвестицију овде и провели су 20 година. То није мали број година и неки новац је овде остављен. Оно што не знамо је о којој цифри се ради”, наглашава Несторовић.

Редовне бујичне поплаве река Јадар и Коренита обухватиле су подручје где је планирана изградња рудничких постројења, а и простор депонија отровниг отпада   (Фото: В. Митрић)
Рио Сава и даље купује и у катастар уписују купљене парцеле

Шта је до сада испуњено након састанка са еколошким активистима?

Несторовић наводи да еколошке активисте забрињава да компанија Рио Сава и даље купује земљиште у Недељицама и исто књижи.

Нетачне су изјаве министарке Михајловић и представника Рио Сава да су то раније урађени послови куповине па се сада књиже, уписују у катастар.

Премијерка не испуњава задату реч и  не извршава пренамену земљишта из грађевинско у пољопривредно
Премијерка Србије не испуњава обећање и задату реч

Она наводи да након састанка са еколошким активистима крајем јануара, премијерка Србије Ана Брнабић није испунила до данас обећање да ће извршити пренамену земљишта, односно вратити из градског грађевинског у пољопривредно.

“То није учињено јер је мештанима објашњено да то није могуће и да једноставно не знају како да ураде ту процедуру, те да то не може тек тако да се уради преко катастра”, каже Несторовић.

Она наводи да до сада није изашла инспекција осим “једног несрећног инспектора пре неколико дана и то у колима Рио Тинта”.

Наша саговорница подсећа да треба да се реши затварање 528 бушотина у Недељицама јер тамо “стално нешто цури”.

“Нико жив не зна да ли је и у којој мери дошло до загађења земљишта. Ништа није испуњено од оног састанка Савеза еколошких организација Србије и ПАKТ-а”, каже она.

Нашој саговорници је чудно што и након тог састанка нико од званичника уопште ништа не прича о Рио Тинту.

“Мени све личи на заташкавање нечега што ће вероватно испливати после избора”, оцењује она.

Линк:

https://nova.rs/vesti/drustvo/rio-tinto-dokumenta/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Запад угасио два канала међународне руске телевизије

Prenosimo

Пре ће бити формирана Заједница српских општина него што ће „Специјални суд“ ударити на ОВК

Јово

Ристивојевић смењен са места декана Правног факултета у Новом Саду

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x