Продат Институт Јарослав Черни СНС фирми „Миленијум тим“

Бошњак и Вујко, власници Миленијум тима, стоје иза Вучића, док држи говор на полагању камена темељца за станове у Врању (фото: Миленијум тим)

„Черни“ у рукама „Миленијум тима“, посао обавило седам директора Института

  • Институт водопривреде Јарослав Черни продат је конзорцијуму који чине Миленијум тим и седам директора из Института, а ову одлуку донело је Министарство привреде.
  • Институт продат за 2, 58 милиона евра, иако није правио губитке, већ остваривао добит. Не постоји сувисло оправдање за продају, тачније приватизацију
  • у заједничку приватизацију Института са Миленијум тимом улази и седам директора Института, на челу са генералним директором Дејаном Дивцем.
  • Приватизација Института је спорна пре свега због потенцијалног сукоба интереса и привилеговања фирме „Миленијум тим“
  • Власници ове компаније, блиске Српској напредној странци су Иван Бошњак и Стојан Вујко

Аутор:Михаило Јовићевић

Институт водопривреде Јарослав Черни продат је конзорцијуму који чине Миленијум тим и седам директора из Института.

Ову одлуку донело је Министарство привреде. У образложењу се наводи да је конзорцијум предвођен Миленијум тимом дао бољу понуду од лазаревачке фирме Bauwesen.

Ову одлуку потписао је државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић.

Документ Министарства привреде о приватизацији Института

Министарство привреде је 1. октобра објавило позив за продају Института Јарослав Черни по почетној цени од 2,58 милиона евра.

Иако је било више заинтересованих који су откупили документацију, само су две понуде достављене. Једну је дао конзорцијум предвођен Миленијум тимом а другу фирма из Лазаревца Bauwesen.

Да је Институт капарисан за Миленијум тим у јавности и у стручним круговима се говорило месецима у назад. Све што се дешавало око приватизације као и многе информације указивале су такође на то.

Из ове компаније је чак у једном тренутку стигао одговор да неће слати писма о заинтересованости, што се могло протумачити да су одустали од куповине. То међутим ни изблиза није било тако.

Према информацијама које је објавио наш сајт, представници Миленијум тима су свакодневно били у Институту. Имајући у виду да се у међувремену открило да у заједничку приватизацију са Миленијум тимом улази и седам директора Института, њихово стално присуство није требало да чуди.

Анђелка Атанацковић. министарка привреде није зауставила ову спорну приватизацију

Сама одлука директора Института Дејана Дивца и још шест извршних руководилаца је спорна пре свега због потенцијалног сукоба интереса и привилеговања једне фирме у односу на другу. То се односи на информације које су потенцијално поделили са власницима Миленијум тима, а нису смели.

Иначе, Миленијум тим је компанија која од државе годинама у назад добија бројне уносне послове – од гасификације, преко изградње Београда на води, затим станова за безбедњаке па до куповине бања.

Власници ове компаније, блиске Српској напредној странци су Иван Бошњак и Стојан Вујко. Да су везе са СНС јаке потврђује и чињеница да је један од двојице директора Иван Бошњак био је и на скупу ове странке у арени прошле суботе.

Kуповином „Черног“ Миленијум тим је заокружио све послове око изградње метроа. Њихове машине су већ на теренуна том пројекту као подизвођачи а сада ће руководити и Институтом који даје или не даје сагласност на пројекете који потенцијално могу угрозити водоизворишта.

Зашто је спорна продаја института

Продаја Института за водопривреду Јарослав Черни спорна је из више разлога. Осим што у њему ради близи 300 људи од којих је 17 доктора наука, овај Институт остварује и добит, те не постоји сувисло оправдање за продају.

„Не коштамо државу ни динар, од нас држава има само користи. Зато је мотив продаје упитан и некако се намеће сумња да из свега стоји интерес појединаца за контролу којом би се гарантовала позитивна мишљења за све пројекте које власт планира да изведе“, упозоравао је наш извор из Института.

Зграда Института за водопривреду Јарослав Черни сада је у приватном власништву

Додатно проблематично је то што је Институт купила фирма блиска властима.

То значи губитак независности и објективности. На тај начин би се убрзало издавање дозвола и омогућила градња насеља и метроа у близини водоизворишта на Макишком пољу.

У игри је велики новац

То је један аспект приче, а други је новац.

др Дејан Дивац, генерални директор Института Ј. Черни, сада је један од власника Института

Наиме, Институт ће сигурно радити студије и пројекте на траси којом би требало да пролази будући метро. Вредност те инвестиције је у међувремену рапидно порасла. Са око првобитне процене од 2,5 милијарди до садашњих шест милијарди евра.

То значи да ће Миленијум тим и директори остварити значајну зараду од свих тих пројекта и студија.

Линк

https://nova.rs/vesti/drustvo/saznajemo-institut-jaroslav-cerni-prodat-sns-firmi-milenijum-tim/

http://www.nspm.rs/prenosimo/koruptivne-veze-milenijum-tim-ustupio-audi-i-stan-bratu-sinise-malog.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

И српски мост и језеро Газиводе добили име по Трампу

Prenosimo

Кажу председник, а мисле патријарх

Славко

Вучић је створио и финансирао Вељу Невољу

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x