Поништити продају Института „Јарослав Черни“ – захтев Савета за борбу против корупције

Милионери Стојан Вујко и Иван Бошњак: Нови власници Института Јарослав Черни

Незаконита приватизација супротна општем интересу

  • Савет Владе Србије за борбу против корупције тражи од Владе Србије да прогласи противзаконитим продају Института „Миленијум тиму“
  • Од Агенције за спречавање корупције тражи Савет да се покрене поступак и против седам директора Института: Дејана Дивца, Милета Божића, Николе Миливојевића, Дејана Вучковића, Горана Николића, Миодрага Поповића и Душана Ћирића
  • Надлежно тужилаштво треба да утврди да ли у поступку приватизације Института Јарослав Черни има елемената кривичног дела у поступку одговорних лица испред продавца државног капитала и одговорних лица у Институту

Савет Владе Србије за борбу против корупције је оценио да продају београдског Института за водопривреду “Јарослав Черни” треба поништити, јер је неоснована, неаргументована, противзаконита и супротна општем интересу.

„Продаја тог института може довести до несагледивих штетних последица по животе, здравље и имовину грађана Србије, имајући у виду климатске промене, поплаве, бујице, одбране од леда, очувања пијаће воде и животне средине“, наводи се у извештају Савета о приватизацији Института „Јарослав Чарни“, који је достављен Влади Србије и Тужилаштву за организовани криминал.

А. Вучић у добрим односима са власницима “Миленијум тима” Бошњаком и Вујком и градитељима “Београда на води”, а у пословним односима са богаташима су и министар финансија Синиша Мали и његов брат Предраг

Савет је препоручио Влади Србије да донесе одлуку којом ће наложити Министарству привреде да због уочених незаконитости у поступку продаје капитала Института преиспита доношење одлуке којом је конзорцијум, који чине компанија Миленијум тим из Београда и физичка лица, проглашен купцем Института.

Тај конзорцијум, у коме је седам директора Института, купио је Институт почетком ове године за око 2,58 милиона евра, што је и била почетна цена.

Против приватизације Института петицију је потписало око 30. 000 грађана

Препорука Савета је да Државно правобранилаштво, због уочених неправилности и незаконитости у поступку продаје капитала тог института, покрене одговарајући поступак за поништење одлуке о избору купца и покрене поступак за утврђивање ништавости Уговора о конзорцијуму, који је закључен између Миленијум тима и физичких лица као чланова Kонзорцијума, који је закључен 29. октобра 2021. године.

Дејан Дивац, генерални директор Института са шесторицом колега -директора продао је Институт и угрозио општи интерес грађана Србије

У извештају је наведено и да је препорука Савета да надлежне институције утврде да ли у поступку продаје капитала Института “Јарослав Черни” има елемената коруптивних радњи и злоупотребе службеног положаја, те да у складу са тим предузму одговарајуће мере.

Агенција за спречавање корупције, како је наведено, требало би по препоруци Савета да по службеној дужности покрене поступак против седам директора Института: Дејана Дивца, Милета Божића, Николе Миливојевића, Дејана Вучковића, Горана Николића, Миодрага Поповића и Душана Ћирића, као чланова конзорцијума, у коме ће одлучити о постојању сукоба интереса.

Нема краја богаћењу: Вујко и Бошњак са А. Брнабић у великим пословима из којих прва двојица зарађују чак милион на сат!

“Влада Србије би требало да задужи надлежно тужилаштво да утврди да ли у поступку приватизације Института Јарослав Черни има елемената кривичног дела у поступку одговорних лица испред продавца државног капитала и одговорних лица у Институту у односу са његовим купцем и покрене одговарајући поступак”, наведено је у препоруци Савета.

Линк

https://rs.n1info.com/biznis/savet-za-borbu-protiv-korupcije-ponistiti-prodaju-instituta-jaroslav-cerni/

…………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Црнoгорски генетски инжењеринг

Славко

Од секе др Дарије и браце Бојана Кисића на делу пљачка државе Србије по стоти пут

Јово

 Свако дете у Србији имаће свој број и шифру

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x