Победићемо, уз минимум фер услова, на превременим изборима

Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде у Божићном интервјуу за Директно

 

 • Драган Ђилас: Они (СНС) су Србију изгубили, али је ми (опозиција) још нисмо добили
 • Људима је доста више и Вучића и свих његових Весића, Вулина и осталих
 • Намера ми је да помогнем да се од Србије направи добро место за живот. И ту намеру ћу остварити.
 • Вучић пандемију користи за сопствени маркетинг и грађење култа личности. Затвара и застрашује, заташкава и слави лажну победу над вирусом
 • Највећи проблем у Србији је Александар Вучић
 • Режимски медији безочно лажу о мени угрожавајући безбедност и мене и моје породице.

 Пише: Милка Радовић

Знао сам да ми се неће опростити чињеница да сам Вучића победио на изборима и то два пута. И можда ће вам звучати нестварно или чудно, али што више вређају, лажу, прогоне, како је мрак црњи, све лакше подносим прогон који је одраз њихове слабости. Иза сваког напада на било кога ко другачије мисли стоји Александар Вучић. Он је наредбодавац и инспиратор. Kо је извршилац је апсолутно небитно. Мој начин је борба, не сагињање главе, не одустајање – каже Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде у божићном интервјуу за Директно.рс.

 • Председник Србије најавио је за 2022. годину ванредне парламентарне изборе, чак пре него је формирана нова Влада. Је ли Вас изненадила та његова одлука и шта све може на тим изборима да се деси?
Вучић је изгубио Београд и Србију

– Само једно. Да народ својим гласовима збаци режим Александра Вучића са власти. Људима је доста више и Вучића и свих његових Весића, Вулина и осталих. Они су поверење грађана Србије дефинитивно изгубили.

 • У марту прошле године рекли сте прилично сигурно да Вучић неће бити на власти наредне четири године, као и да ССП неће бити ванпарламентарна странка следеће четири године. Шта Вам је најчвршћи аргумент за ту тврдњу?
Ђилас: Истраживања показују да Вучић губи изборе ( фото: В. Лалић)

– Рекао сам да ћемо имати превремене изборе и то много пре редовног термина. Показало се да сам био у праву. Сада Вам кажем да ћемо се изборити за минимум услова да би уопште имали изборе и да ћемо на тим изборима победити. Показаће и за то да сам у праву. Тврдим то и на основу истраживања која радимо, али пре свега јер верујем у људе. Вучић је изгубио и Београд и Србију, али их опозиција још није добила. Да бисмо их добили морамо својим идејама и понашањем да завредимо поверење народа.

 • Често се чује да су сада медији слободнији него за време бивше власти и када сте Ви били градоначелник Београда, као и да представнике опозиције позивају у разне емисије, али да они неће да дођу. Kада сте Ви последњи пут добили позив за гостовање, конкретно са РТС-а?
Никада нисам добио позив да гостујем на РТС, ТВ Пинк, Хапи, Прва и Б92

– Отприлике у исто време када су ме позвали и ТВ Пинк, Хаппy, Прва и Б92. Значи – никад.

 • Недавно се појавио снимак управо са РТС-а из емисије “Четвртком у девет” који је потпуно оголио начин на који се новинарством баве на Јавном сервису грађана, јер се током паузе за рекламе чуло сугерисање водитељке председнику Скупштине Србије Ивици Дачићу о чему да прича у наставку, између осталог је речено “Ђиласа мало помени ако хоћеш”, а онда су се чуле и Дачићеве речи “Kо је, бре, Ђилас? То су аматери”. Шта би био адекватан коментар на ову ситуацију?

– Kоментар сам написао на тивитеру. Ивице, пренеси шефу, да ће вас аматери на слободним изборима прегазити као плитак поток. И да додам, за разлику од Дачића и Вучича који су професионални политичари и који се политиком баве као јединим послом читав живот, ја сам човек из привреде, менаџер који се део живота бави политиком у намери да помогне да се од Србије направи добро место за живот. И ту намеру ћу остварити.

 • Изнели сте неке информације да ће у наредних неколико година Србија бити задужена више од 50 милијарди евра (тренутни дуг 27 милијарди, а власт планира задужење од више од 20 милијарди у наредном периоду), а онда је те информације демантовао министар финансија Синиша Мали, рекавши да је то “Ђиласова фатаморгана и произвољна рачуница?
Дуг Србије биће ускоро 50 милијарди евра

– На данашњи дан званичан дуг је већи од 27 милијарди евра. Потписаних, а не повучених кредита има 4-5 милијарди. Буџетом за 2021. предвиђено је узимање нових кредита у вредности од 14,5 милијарди. До краја следеће године доћи ћемо до 50 милијарди евра. Толико о мојој рачуници и фатаморгани.

 • У каквом је стању заиста српска економија и шта нас чека у наредном периоду?

– Шта нас чека? Чекају нас отпуштања, смањења плата, довођење Србије у колонијални однос према државама од којих узимамо кредите, чека нас то да ће се свака беба рађати са 8.000 евра дуга… Чека нас и дефинитивно уништење ЕПС-а и потом приватизација, еколошко уништење Србије посебно дела око Лознице, одлазак не шездесет него сто хиљада људи годишње… Све нас то чека ако они остану на власти.

Карикатура Ступс

А постоји могућност да нас у будућности чека минимална зарада од 500 евра, плата лекара од 1.500, професора у школи и васпитачица од 1.000, повратак у власништво државе свега што је ова власт у бесцење продала страним пословним праернерима, очување река, земље, ваздуха, независно правосуђе, годишњи раст БДП-а од минимум 6%, формирање развојне банке, улагање у пољопривреду, у образовање, културу… Може да нас чека специјални тужилац за борбу против корупције функционера, одузимање имовине свима који не могу да објасне одакле им паре, гашење свих пропагандних гласила СНС-а која су ширила мржњу… Верујем да је свима јасно за коју ће од ове две верзије сопствене будућности на слободним изборима гласати већинска Србија.

Нестручност Кризног штаба узрок десетина преминулих лекара плус медицинске сестре, техничари, возачи хитне помоћи
 • Kако коментаришете целу ситуацију са коронавирусом, од првог регистрованог случаја у Србији до данас?

– Kао потпуни распад државе кроз који се јасно видело незнање и нестручност људи који је воде. Цену су платили сви грађани, најстарији на првом месту, а посебно здравствени радници који су и дан данас највише на удару. Од немања адекватне заштите у првих месец дана до тога да раде непрекидно дан и ноћ преко граница издржљивости. Вучић пандемију користи за сопствени маркетинг и грађење култа личности. Затвара и застрашује, заташкава и слави лажну победу над вирусом, кад му то одговара за кампању или изборе. Признајем да ништа језивије у политици у мирнодопско време нисам видео. Последице таквог односа државе су десетине преминулих лекара плус медицинске сестре, техничари, возачи хитне помоћи… И на све то председник Србије каже: “Па за то су се школовали, као што се војници школују за рат!” Па не школујемо лекаре и сестре да умиру него да нам спасавају животе!

 • Шта је према Вашем мишљењу тренутно највећи проблем у Србији?

– Александар Вучић.

 • Поред свакодневних напада на Вас у медијима, постали сте и тема број 1 у Скупштини у којој вас најчешће спомињу посланици СНС којима је ово први мандат, иако тамо нисте присутни од 2014. године. Некако се стиче утисак да је свако ко тренутно седи у скупштинској сали уместо да дискутује о ономе што је на дневном реду тог дана, добио задатак да каже понешто о Вама. Kако коментаришете то?

– Kао потпуно небитно. Kао подметање да би ме Ви сада то питали, а ја коментарисао Kебару или Србу, уместо да говорим о томе како у Србији могу пољопривредници да добијају 150 евра по хектару и купују дизел без акциза. Или како ћемо направити фонд из кога ће годину дана по хиљаду евра месечно добијати уметници који спремају изложбу и талентовани писци који пишу књигу. Јер док пишу, вајају, сликају немају од чега да живе.

Или како ћемо направити алиментациони фонд за мајке са децом чији бивши мужеви не плаћају износ новца који је суд одредио за издржавање деце, па ће држава то да им плати. А онда ће држава, а не мајка деце, да наплати све са каматом од онога који је ту децу оставио без средстава за живот.

 • Напади су се пренели и на Вашег брата, који није познат јавности, осим што је Ваш брат. Шта и ко тачно стоји иза свега тога?
Свако ко је жртва овог режима ме мотивише, не да ми да одустанем јер заслужује правду

– Иза сваког напада на било кога ко другачије мисли стоји Александар Вучић. Он је наредбодавац и инспиратор. Kо је извршилац је апсолутно небитно.

 • Негде сам прочитала да сте написали “нема ме данас ни на једној насловној страни таблоида, да им се нешто није десило”. Чини се као да сте се на неки начин навикли на константне нападе, да сте их све прихватили зарад неког вишег циља?

– Не може човек на зло да се навикне. То није својствено нормалној људској природи, није својствено оним људима који су миљама далеко од помисли да другом чине зло, да му науде. Човек може само да нађе начин да то прегура и преживи. Мој начин је борба, не сагињање главе, не одустајање, али и одбијање да мрзим било кога без обзира шта о мени говори и шта ми ради.

 • Шта Вас највише мотивише да не одустанете?

– Мотивише ме кад сељак у једном лучанском селу после разговора каже осталима: “Овога Вучић да заустави? Нема шансе!”. Мотивише ме Борко који није одустао после покушаја убиства. И Марија Лукић која није одустала и Александар Обрадовић и Ирена из Бора, самохрана мајка двоје деце која не одустаје од борбе, и Наташа из Панчева, сјајна директорка средње школе коју су сменили само зато што је први пут у животу ушла у политику, три докторке из Сремске Митровице које су се у последњих седам дана учланиле у ССП… Свако ко је жртва овог режима ме мотивише, не да ми да одустанем јер заслужује правду. Сви које је овај режим оставио без посла и који нису пристали да се нагоде. Дејан Булатовић кога је мучки пребијала Милошевићева полиција, а затим Легијини криминалци и који се и даље бори. Старице које су ноћима браниле реке на Старој планини и Мариника која је ишла код њих када нико није. Мотивише ме и то што знам како можемо да направимо добар живот у Србији. То што имамо план. Не обећања и попис шта би требало, већ план како ћемо то да урадимо. Мотивише ме што видим, што имам у глави слику како изгледа та Србија коју ћемо направити, што видим лица људи који су срећни што у Србији живе.

Пропагандна гласила служе за социјално, друштвено, економско убијање свих који се против режима боре
 • Поднели сте око 150 тужби што против медија, што против представника власти, али напади не престају. Зашто?

– Зато што то нису медији него пропагандна гласила режима која служе за социјално, друштвено, економско убијање свих који се против режима боре. За то су од стране тог истог режима јако добро плаћени и не представља им проблем да плаћају казне од по хиљаду евра по судским пресудама којих до сада имам преко 30. Сви они безочно лажу о мени угрожавајући безбедност и мене и моје породице. Гарантујем и њима и свим грађанима Србије да сутра неће, као више пута до сада, “препливати на другу страну” и наставити да раде исте ствари само другим људима.

 • Kако је бити у кожи Драгана Ђиласа у периоду власти Александра Вучића?

– Суштински, то како је бити у мојој кожи знам ја, моји најближи пријатељи и породица. Некад теже, некад лакше. Моје лице, моје име и презиме је сваки дан, годинама, предмет најцрње пропаганде каква није забележена у Европи од 30-их година у Немачкој. Сваки дан ме људи на улици заустављају да питају како издржавам. Али, када сам одлучио да се вратим у политику ја сам тога био свестан. Знао сам да ми се неће опростити чињеница да сам Вучића победио на изборима и то два пута. И можда ће вам звучати нестварно или чудно, али што више вређају, лажу, прогоне, како је мрак црњи, све лакше подносим прогон који је одраз њихове слабости.

 • Шта желите себи, а шта грађанима Србије у овој години?

– Свима нама који живимо у Србији желим здравље, слободу и правду – закључио је Ђилас.

ИЗВОР: https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/326077/djilas-vucic-intervju-bozic-direktno.html

…………

Карикатуре: Душан Петричић и Предраг Кораксић Коракс

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Лавров: Епохалан тренутак у историји – води се битка за то како ће изгледати светски поредак

Prenosimo

Медведев: Русија се бори за светски поредак у коме нема места за нацисте, историјске лажи и геноцид

Prenosimo

Величанствено овогодишње достигнуће српског кошаркаша

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x