„Ој Хрватска мати, Србе ћемо клати“ одјекивало Боровом за Православни Ускрс

Хрватска живи у нацистичкој прошлости

 

  • Страшне претње смрћу Србима на Васкрс у Хрватској у Борову код Вуковара осудио Миодраг Линта, председник савеза Срба региона
  • У Хрватској нема спремности за суочавање са нацистичком прошлошћу и усташтво и НДХ су стварни темељи хрватске државе.
  • Хрватска не поштује људска и мањинска права, властити Устав и законе, начело владавине права и антифашизам.
  • На делу су ширења мржње и нетрпељивости исписивањем хиљада усташких и нацистичких графита и порука и рехабилитације усташтва и НДХ.

После узвикивања „Убиј Србина, Србе ћемо клати…“ улицама Борова села на Ускрс од стране групе усташа које је обезбеђивала хрватска полиција српски народ у Хрватској као и сви Срби у Србији и другим државама региона су потресени и узменмирени овом планском провокацијом на најсветији празник.

“Хрватска није држава окренута будућности јер није способна да поштује људска и мањинска права, властити Устав и законе, начело владавине права и антифашизам”, нагласио је Миодраг Линта, Предсједник Савеза Срба из региона.

Миодраг Линта тражи да се казне они који годинама тероруишу Србе у Борову селу

Миодраг Линта оцјењује да шетња групе усташа улицама Борова села код Вуковара на православни Васкрс и узвикавање „Убиј Србина“ јесте један од бројних примјера да Хрватска живи у нацистичкој прошлости. То посебно потврђује чињеница да је групу усташа који су позивали на убиство Срба у Борову селу обезбеђивала полиција, полицијска кола су пратила демонстранте улицама Борова села, уместо да их је зауставила и прекунула у дивљачком шовинистичом нападу и претњама.

„На тај начин Влада Андреја Пленковића је по ко зна који пут послала шовинистичку поруку да прећутно одобрава застрашивање преосталих Срба у Хрватској с циљем да се иселе са свог вишевјековног подручја. Ради се о групи усташа која више година спроводи терор над Србима у Вуковару који живе у свакодневном страху због физичког и вербалног насиља над њима. У претходном периоду било је више десетина бруталних физичких напада на Србе у Вуковару чији је покровитељ Градоначелник Вуковара Иван Пенава и његови сарадници“, поручује Линта.

Сцена из Борова села на Ускрс 2021.: Хрватска полиција их чува док младе усташе шире мржњу према Србима и прете смрћу

Линта истиче да бројне чињенице показују да у Хрватској нема спремности за суочавање са нацистичком прошлошћу и да су усташтво и НДХ стварни темељи хрватске државе.

„Хрватска није држава окренута будућности јер није способна да поштује људска и мањинска права, властити Устав и законе, начело владавине права и антифашизам. Главне друштвене групе које Хрватску држе заробљену у усташкој прошлости јесу Католичка црква, ветеранска популација и њихова удружења, политичке странке деснице (ХДЗ и друге) и значајан дио интелектуалне елите“, саопштио је Линта.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Председник Хрватске Милановић осудио је овај догађај на Фејсбуку

Зоран Милановић„Група мушкараца данас је у Борову потицала на насиље користећи гњусан говор мржње против наших суграђана Срба. То је срамота и за сваку осуду.

Али видио сам да им је тамо, мирним ауто-мимоходом асистирала и полиција, полиција којом управљају скупа Пленковић и Пуповац. Што је тамо радила полиција, ако није ПРЕВЕНТИВНО штитила ред и закон?

Још ће бити да сам ја крив што Пленковићева и Пуповчева полиција у Борову није радила свој посао данас. Kао што га није радила када је с гробља у Борову требало макнути маузолеј непливачу Шошкочанину. Да, мени смета, као што би ми сметао споменик Максу Лубурићу. А некоме одговора да тај споменик буде тамо и провоцира. И да се ништа не чини.

::::::::::::::::::::::::::::::::::

Линта позива Еворпску унију да пошаље јасну поруку хрватским властима да полиција у најкраћем року ухапси све припаднике који су учествовали у шетњи улицама Борова села и који годинама тероришу Србе у Вуковару и да буду најоштрије кажњени у складу са Кривичним законом.

Усташтво и нацизам: Мржња се шири међу младима, јер је нико не спречава, напротив подржава се!

Такође, Линта позива Министарство спољних послова да у што краћем року уради извјештај о стању људских права Срба у Хрватској у коме ће, између осталог, бити пописани бројни физички напади на Србе и њихову имовину, бројни примјери ширења мржње и нетрпељивости исписивањем хиљада усташких и нацистичких графита и порука и рехабилитације усташтва и НДХ.

ЛИНК

https://www.in4s.net/linta-o-uzvikivanju-ubij-srbina-kod-vukovara-hrvatska-zivi-u-nacistickoj-proslosti/

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Нестало милион евра за камере у Kосовској Митровици

Prenosimo

Лавров јасно назначио нове циљеве Русије: више није реч само о ЛНР и ДНР

Prenosimo

ЕУ је у економији на коленима, Русија добија рат

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x