ОХР * је главни творац дестабилизације у БиХ и то ради намерно  

Став Амбасаде Русије у БиХ поводом измена кривичног закона које је донео Валентин Инцко

 • Високи представник Инцко није имао никаква овлашћења за увођење измена и допуна Kривичног закона, јер је раније поднео оставку
 • Сви они који намеравају да сарађују с држављанином Савезне Републике Њемачке Kристијаном Шмитом, који себе назива високим представником, то чине на властиту одговорност и ризик, јер он нема потребан мандат Савета безбедности УН-а.
 • Как ни најшире тумачење Бонских овлашћења не даје (Инцку) за право да се меша у активности законодавне власти.
 • Волунтаризам краси Инцково понашање
 • Канцеларију Високог представника сматрамо кочницом развојног пута БиХ и инсистирамо на његовом безусловном гашењу.

Амбасада Руске Федерације у Босни и Херцеговини у свом саопштењу наводи да је одбила да се придружи изјави амбасадора Управног одбора Савета за провођење Мировног споразума у БиХ, наводећи за то шест разлога.

Амбасадори Управног одбора Савета за провођење мира (Русија се није сложила са изјавом) најоштрије осуђују ескалацију тензија која долази од стране неких политичких лидера као одговор на недавну измену Kривичног закона, као и кораке које је предузела Народна скупштина РС, а који би нарушили стабилност и омели ефикасан рад органа власти, наводи се на веб-страници Високог представника.

Руска федерација сматра да је Закон о негирању геноцида који је предложио Инцко нелегалан и нелегитиман

Саопштење амбасаде Русије преносимо у целости:

 1. 27. маја 2021. високи представник Валентин Инцко поднео је оставку и тиме завршио свој мандат. Он није имао никаква овлашћења за увођење измена и допуна Kривичног закона. Ако су партнери сматрали Валентина Инцка важећим Високим представником, испада да су након 27. маја у БиХ постојала два Висока представника, што је апсурдно. Друга тумачења су језуитска логика. Полазимо од тога да након 27. маја место Високог представника у БиХ остаје празно.
Инцко злоупотребио Бонска овлашћења

Сви они који намеравају да сарађују с држављанином Савезне Републике Њемачке Kристијаном Шмитом, који себе назива високим представником, то чине на властиту одговорност и ризик, јер он нема потребан мандат Савета безбедности УН-а.

Бесправно мешање Инцка у активности законодавне власти
 1. Увек смо се противили употреби „бонских овлашћења“. Чак и уз претпоставку да су иста постала темељ одлуке Валентина Инцка, чак ни њихово најшире тумачење не даје му за право да се меша у активности законодавне власти.

Штавише, безгранично тумачење „бонских овлашћења“ (тзв. „друге мере“, део 15. став 2, тачка ц) доводи до тога да Валентин Инцко има право узети калашњиков, отићи у Бањалуку и стрељати све посланике Народне скупштине Републике Српске. И према његовом тумачењу „бонских овлашћења“, он ће бити у праву! Треба ли БиХ такав Високи представник?

 1. Одлуку Народне скупштине донело је легално изабрано демократско тело власти. Нема сумње у његову легитимност. Својим волунтаризмом, Валентин Инцко поставља питање – чија је демократија јача: његова или Народне скупштине? Његова или Градског већа Мостара? Његова или скупштине Зеничко-добојског кантона? За нас ту нема дилеме.
 2. Још једном наглашавамо да Управни одбор не би требао имати никакве везе са 14 услова. Ово је питање само БиХ и Европске уније. Ако одређени део међународне заједнице у БиХ жели послати неки сигнал Сарајеву, они би то слободно могли – као опција – урадити преко изјаве специјалног представника ЕУ у БиХ, којој се, по жељи, амбасадори Управног одбора могу придружити у свом личном својству.
 3. Озлоглашени програм 5+2, посебно његов део о „позитивној оцени“ ситуације у БиХ. Посљедња одлука Валентина Инцка јасно је и уверљиво показала да је управо Уред Високог представника главни творац дестабилизације у БиХ и то чини намерно. Јер свима је било јасно каква ће реакција уследити након овог непромишљеног корака. Штавише, ОХР подгрејава ситуацију не само у БиХ, већ и у целој регији. Поставља се питање – је ли могуће у таквим условима замислити да би се неко при здравој памети одлучио да позитивно оцени стање у БиХ?

  Руска амбасада у БиХ, Сарајево, тражи затварање ОРХ
Инсистирамо на безусловном гашењу канцеларије Високог представника
 1. Огорченост и жаљење остаје након читања посљедњег пасуса изјаве. Горчина од самозадовољства и опијености снагом такозване међународне заједнице. Високог представника већ смо споменули. Испоставља се да наши партнери БиХ сматрају немарним студентом који не успева положити „испите“ и решити се међународне супервизије. Више од четврт стољећа, суверена држава која је заузимала позицију несталне чланице Савета безбедности УН-а мора „поновити годину“…

Управо из ових разлога канцеларију Високог представника сматрамо кочницом развојног пута БиХ и инсистирамо на његовом безусловном гашењу. То је тај случај када су се предности одавно претвориле у непоправљиве недостатке. Стога – мора бити затворен.

ЛИНК

http://www.nspm.rs/hronika/ambasada-rusije-u-bih-ohr-je-glavni-tvorac-destabilizacije-u-bih-i-to-radi-namerno.html

……………………

ОХР *, је скраћеница за Канцеларију  високог представника и специјалног представника Европске уније за Босну и Херцеговину (енглески: the High Representative – OHR). ОХР је водећа организација за цивилни аспект имплементације мира у БиХ.

Главно седиште ОХР је у Сарајеву. Високи представник, његов први заменик, њихови кабинети су такође смјештени у Сарајеву. Поред њих ту су смештена следећа одељења: Политичко , Економска јединица за транзицију, Правно, за административно-финансијске послове и кадровска питања и Прес канцеларија.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Умирали су певајући о слободи

Gost autor

Србија и даље не да Маровића

Prenosimo

КЉУЧНИ ЦИЉ ГЕЈТСА: ЦЕО СВЕТ ДА СЕ ВАKЦИНИШЕ ДА СЕ ЊИМ ЛАKШЕ УПРАВЉА

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x