Отимају земљу од Срба и нелегално граде војно-полицијске базе у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу

База коју је Приштина изградила у општини Зубин Поток (фото Биљана Радомировић)

Окупација, тортура и насиље над српским становништвом од стране сепаратистичких власти у Приштини

  • Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ годинама тражи од власти у Србији да се на основу Резолуције 1244 СБ врати до 1.000 српских војника и полицјаца. Да је то власт у Србији тражила не би се формирала војска Косова, а још мање касарне РОСУ полиције и још мање њихово иживљавање над Србима на северу Косова и Метохије.
  • „Отаџбина“ даје пуну подршку захтевима који су се чули на митингу у селу Рударе да се сви ухапшени Срби моментално пусте на слободу. Такође и да се РОСУ полиција као окупаторска казнена експедиција протера са севера Косова и Метохије

Изградња полицијско-војних база – касарни на северу Косова и Метохије представља класичан вид окупације, тортуре и насиља над српским становништвом од стране сепаратистичких власти у Приштини.

Укупно се гради 7 војно-полицијских база у општинама Зубин Поток, Лепосавић, Звечан. Само у Зубином Потоку на десет хиљада становника изграђене су или се граде три војно-полицијске базе. На релацији Косовска Митровица-Лепосавић, до самог пута, власт из Приштине такође гради војну базу да би прекинула комуникацију између ове две српске општине.

На осион и дрзак начин власт Куртија улази на приватне поседе Срба и отима земљу

Земљиште на коме се ове базе граде се просто отима од Срба без икаквих решења о експропријацији. На осион и дрзак начин власт Аљбина Куртија улази на приватне поседе. Напред иду десетак оклопних транспортера у пуној ратној опреми са припадницима РОСУ полиције а позади грађевинске машине које узрпирају и отимају приватне поседе Срба. Оно што може да се чује јесте да су предвиђене новчане надокнаде минорне и више се ради о класичној пљачки него о праведној експропријацији.

Изградња полицијско-војних база је започета још почетком августа месеца када су припадници РОСУ полиције већ запосели простор севера Косова и Метохије контролишући грађане, претресајујћи их чиме су суспендовали рад локалних полицијских станица. Однос према грађанима Србима је нехуман, бруталан у крајњем случају дрзак и безобразан. Припадници РОСУ полиције не знају ни реч српског, а њихово опхођење своди се на то да се грађани малтретирају, пребијају уз гажење српских симбола, рецимо српске заставе као што се то десило на брани језера Газиводе. Прошле године када је РОСУ полиција разбијала барикаду у селу Доње Вараге они који су поставили барикаде већ су били побегли али су зато припадници РОСУ полиције упадали у оближње куће и тукли све редом, и мушко и женско. Дванесторо Срба је са пребијеним рукама и ногама завршило у болници у Косовској Митровици.

Недавни протест Срба у месту Рударе против насиља Шиптара

Ако је то тако, а јесте тако, поставља се питање каква је онда функција КФОР-а у јужној српској покрајини. Начином на који РОСУ полиција примењује тортуру и насиље над Србима означава да су они улогу КФОР-а апсолутно маргинализовали. Из тог разлога следује да је КФОР присутан на Косову и Метохији само зато да би чувао државност самопроглашене републике Косово а никако да одржава ред и мир. Доказ томе је да се територија општине Зубин Поток проглашава за пећку интересно-безбедоносну зону чиме на јасан начин РОСУ полиција показује да залази у мандат КФОР-а предвиђен резолуцијом 1244 СБ.

Из тог разлога Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ годинама тражи од власти у Србији да се на основу Резолуције 1244 СБ врати до 1.000 српских војника и полицјаца. Да је то власт у Србији тражила не би се формирала војска Косова а још мање касарне РОСУ полиције и још мање њихово иживљавање над Србима на северу Косова и Метохије.

::::::::::::::::::::::::::::::
Седам база Шиптара за опкољавање и протеривање Срба са Космета

Власти Приштине отеле су десет хектара земље за изградњу полицијске базе у близини села Ровци, односно Јасеновика, на брду Стојиће у општини Зубин Поток.

На Бранковом брду су тешке машине, грађевинска механизација, док Србе из овог дела Ибарског Колашина који крену пут својих забрана пресрећу специјалне маскиране јединице полиције с упереним пушкама. База се гради на само километар од бране Газиводе.

Шиптари су саградили још једну базу, недалеко од административног прелаза Космета са централнoм Србијом, у Брњаку.

Друге две базе се налазе у општини Лепосавић, у албанском селу Шаљска Бистрица, до које се стиже новим асфалтним путем, с магистралног, који води из правца Приштине, преко Косовске Митровице и Лепосавића, даље ка централној Србији.

Друга база у овом делу севера се налази у селу Кошутову

:::::::::::::::::::::::::::::

Сходно томе се поставља и питање садашњих административно-граничних прелаза у овом облику. Српска полиција на тим прелазима буквално чува и негује КПС полицију из Приштине као и њихове царинике а они заузврат на тим местима хапсе Србе и затварају те административне прелазе Јариње и Брњак на којима се крећу Срби и тиме загорчавају живот Србима.

Безобзирно хапшење Срба уз монтиране оптужбе за наводни тероризам и ратне злочине мора пре свега да има адекватан одговор од актуелих власти у Београду. Мирно посматрање над таквим иживљавањем је фактички непоштовање Устава Републике Србије.

Ако се затварају административни прелази Јариње и Брњак којима се крећу Срби морају да се затворе, али сада од старне Београда, и административни прелази Мердаре, Кончуљ и Церевајка које користе Албанци.

Припадници ROSU који немају шта да траже на северу Косова и Метохије

Ако се неоправдано, и поред свих упозорења, жалби и молби од стране Београда, хапсе Срби треба размишљати о томе да на сличан начин власти у Београду примењују мере и према Албанцима. Није хумано, није коректно али бојимо се да је то једини језик који сепаратистичка власт у Приштини разуме. Ако се не пружи прави одговор онда долазимо до констатације о оправданости оне народне изреке да „лош пас наводи вука на тор“.

Окупаторску експедицију РОСУ полиције протерати са севера Косова и Метохије

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ даје пуну подршку захтевима који су се чули на митингу у селу Рударе да се сви ухапшени Срби моментално пусте на слободу. Такође и да се РОСУ полиција као окупаторска казнена експедиција протера са севера Косова и Метохије. Али оно што је необично и заиста чудно јесте да у доношењу одлука о градњи војно-полицијских база на северу Косова и Метохије учествују и српски министри који су део владе самопроглашене републике Косово. И не само што гласају да се граде војно-полицијске базе него гласају и да се од Срба ескпропиршу или боље рећи отимају њихови приватни поседи.

Срби на барикадама у месту Рударе траже ослобађање невиних Срба из затвора

Нажалост, али тако јесте, и ова чињеница показује да је национална и државна политика актуелних власти у Београду непринципијелна, антиуставна и катастрофално штетна за Републику Србију.

Ако власт жели да ову нашу констатацију демантује нека Скупштина Србије распише локалне изборе за општине на северу Косова и Метохије што је она и по Уставу Републике Србије дужна да учини. Расписивањем локалних избора за четири општине руши се државност сепаратистичке парадржавне творевине зване република Косово.

Косовска Митровица, 25.децембар 2022. године

Линк

http://www.nspm.rs/hronika/otadzbina-izgradnjom-sedam-policijsko-vojnih-baza-na-severu-kim-separatisticke-vlasti-u-pristini-sprovode-klasican-vid-okupacije-torture-i-nasilja-nad-srpskim-stanovnistvom.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Не поучавајте ћириличке Србе ономе што је од Броза научено

Gost autor

Србији су неопходне младе и храбре судије

Gost autor

Пројекат «Велика Пољска» – као баријера између Русије и Немачке

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x