Нова војна мисија САД у Немачкој за подршку Украјини не слути на добро

Искрцавање америчке технике у Висбадену у Немачкој

Словачки аналитичар поводом америчког плана о формирању командног центра у Немачкој

  • Брисел предузима кораке, наглашава Шкврнда, који не одговарају интересима ЕУ, њених држава чланица, чак и њених становника
  • Отварање војног центра никако неће повећати европску безбедност, већ ће је само погоршати и испољити се кроз социјално-економске последице, раст напетости у земљама ЕУ.

Словачки аналитичар за безбедносна питања Франтишек  Шкврнда изјавио је да планови америчке војне команде о формирању командног центра у Немачкој зарад подршке Украјини говоре о ескалацији напетости и спремности САД да надаље подржава украјинске снаге. Он је такође додао да је циљ Вашингтона да ослабе Русију, а да цену тога плаћају чланице ЕУ.

„Наглашавам да стварање овог центра сведочи о томе да су САД заинтересоване да исцрпе и ослабе Русију током борби у Украјини, а парадоксално је да цену тога плаћају земље ЕУ које су у то увучене. Овај корак никако неће повећати европску безбедност, већ ће је само погоршати и испољити се кроз социјално-економске последице, раст напетости у земљама ЕУ. Поред тога, резерве неких типова наоружања у земљама НАТО и ЕУ исцрпљене су услед испорука Украјини. Њихово попуњавање захтева знатно повећање војних трошкова, што је такође изузетно штетно услед настале економске ситуације“, оценио је аналитичар.

Немачка, место Графенвер, војник САД који врши обуку Украјинских војника

Шкврнда наглашава да у овим околностима нова мисија САД у Немачкој не наговештава ништа добро.

Он је подсетио да је амерички генерал Кристофер Каволи постао врховни командант НАТО, као и главнокомандујући САД у Европи у јулу ове године и изнео нове предлоге за рад у тренутној ситуацији.

„Ако се занемари то да је формирање новог командног центра САД у Европи у супротности са међународним правом, то ће постати још један елемент који ће довести до ескалације напетости и продужења борбених дејстава“, истиче словачки стручњак.

Опседнутост Запада антируским санкцијама одражава се на Европу
Америчка копнена војска увежбава одбрану

Шкврнда је проценио актуелну социјално-политичку ситуацију у Европи.

„Због опседнутости Запада антируским санкцијама, као и губитка осећаја за реалност код руководства Европске уније, социјално-економска ситуација у целој Европи је нагло погоршана. У току је талас јавних протеста против те политике, али неолиберални глобалистички систем ЕУ је толико систематски и софистицирано изграђен да руководство Брисела ови протести за сада не брину. Немогуће је предвидети до чега ће довести експлозивна смеша социјално-економске кризе, недостатак енергетских ресурса и погоршање услова живота Европљана. Уколико протести пређу одређене границе, доћи ће до нереда, а могуће чак и насиља, а последице могу бити веома лоше“, упозорава стручњак.

Он је изразио забринутост због раста утицаја десничарских и екстремистичких снага, које користе лицемерну политику руководства ЕУ, која је потпуно потпала под утицај Вашингтона. Брисел предузима кораке, наглашава он, који не одговарају интересима ЕУ, њених држава чланица, чак и њених становника; што даље иду, то више штете наносе.

Амерички војници у војној бази у Немачкој

„Алармантна је и чињеница да се левичарске партије у ЕУ, држећи се центристичке оријентације и либерализма, залажу за наставак борбених дејстава у Украјини, а такође су потпуно одустале од дипломатије, чиме доприносе јачању десничарских партија и основама за реализацију њихових популистичких корака“, сматра аналитичар.

Припреме НАТО за дугорочни рат са Русијом

Очекује се да ће одлука о стварању нове мисије у Висбадену бити донета у наредним недељама. Претпоставља се да би нова мисија требало да делује у Висбадену, где се налази седиште америчке војске у Европи. Тренутно је тамо стационирано око 3.000 војника. Међутим, према речима словачког аналитичара, америчко војно присуство у граду и његовој околини износи око 16. 000 људи.

Масовно америчко искрцавање војне опреме у Немачкој

Претходно је лист „Њујорк тајмс“ позивајући се на изворе у војним и владиним круговима, саопштио да америчко Министарство одбране намерава да у Немачкој распореди командни центар за контролу и руковођење подршком коју Украјини пружају како Америка, тако и њени савезници у НАТО и Европској унији.

Руски експерти су за Спутњик оценили да ће се у командном центру налазити контингент америчких и немачких официра, који ће обављати различите задатке: од обучавања украјинских војника, пребацивања трупа, достављања оружја и муниције, до наредби за извршавање напада.

Линк

https://sputnikportal.rs/20221004/slovacki-analiticar-nova-misija-sad-u-nemackoj-za-podrsku-ukrajini-ne-sluti-na-dobro-1144014051.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Ко је дозволио Рио Тинту да за израду Стратешке процене утицаја изнајми министарство Србије

Gost autor

Крваве годишњице на Дрини

Prenosimo

Сведочење Симора Херша: Детаљи тајне операције „Северни ток 22″

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Ignacije
Ignacije
1 година раније

Cilj im je Nemačka, ne Rusija.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x