Image default

Није му први пут: ситуација у САНУ треба да се заврши сменом Kостића

 Угледни историчар Срђа Трифковић за смену председника САНУ због изјаве да “Косово више није српско!”

  • Требало изабрати другог човека да води САНУнакон изјаве председника САНУ Владимира Kостића да Kосово и Метохија више нису српски, истиче Спољнополитички уредник часописа “Хрониклс” историчар Срђа Трифковић

 

“Изјава председника САНУ Владимира Kостића не може да буде његово приватно мишљење по природи његове функције. Скандалозно је за једну националну институцију да има на челу човека који позива на кршење Устава и одрицање од територијалног интегритета.

Ситуација настала у САНУ поводом питања Kосова и Метохије требало би да се заврши избором новог човека на челу академије, јер ово није први пут да Kостић даје овакве изјаве”, рекао је Трифковић.

Он је подржао иницијативу академика Матије Бећковића да Српска академија наука и уметности треба да саопшти став о “најважнијем и најактуелнијем питању Србије и српске нације – Kосову и Метохији”.

“Мислим да је требало та инцијатива да буде покренута и раније, али са друге стране, верујем, због Матијиног угледа, реномеа и тежине његовог улгеда, да је значајно што је ово потекло од њега”.

Иако води српску институцију због заговарања проалбанских ставова остаће вероватно неуролог на крају сам…

Он је подсетио, да је својевремено, када је пре неколико година Kостић нешто слично изјавио, то упоредио са једним случајем између Немачке и Француске.
“Било би незамисливо да пре Првог светског рата неки члан француске академије каже да признаје немачку анексију Алзаса и Лорене. Француска нација је била јединствена да су то отете провинције, које пре или касније морају да буду враћене”, рекао је Трифковић.

Немци су окупирали две области, покрајине Француске после 1870: Алзас и Лорену па су морали да их врате после Првог Светског рата

Линк: https://www.pravda.rs/2021/3/1/nije-mu-prvi-put-srdja-trifkovic-za-smenu-vladimira-kostica-zbog-izjave-da-kosovo-vise-nije-srpsko/ “НИЈЕ МУ ПРВИ ПУТ!” Срђа Триф

…………………………………..

Подели:

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Дмитриј Рогозин: Украјинско биолошко оружје делује на репродуктивни систем Рускиња

Prenosimo

Неодговорни домаћин Председник Србије

Јово

Ковид вакцине мењају ДНК који се преноси на потомство

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x