Нема краја глобалистичком лудилу: руши се хришћански идентитет Европе

Прослава Божића у Србији вековима је најсветији и најсвечанији празник

Документ ЕУ: Званичницима се не препоручује да користр реч „Божић“

  • Не слави свако хришћанске празнике, зато треба говорити „празнично време“, стоји у документу који је саставила европска комесарка за равноправност . Реч Божић може бити стресна?!
  • Документ оштро критикује и Ватикан, оцењујући га за покушај да се пониште хришћански корени Европе, а у неким британским медијима појавили су се наслови како ЕУ „забрањује Божић и име Марија“.
  • Као образложење наведено је да би ова упутства требало да послуже „да се од ЕУ створи унија једнакости“, али и да се створи полно, верски и расно неутрални језик.
  • Све велико и вредно што Европа има плод је хришћанске цивилизације и изграђено је на хришћанским темељима, а данас се томе окрећу леђа
  • Намеће се глобализам као главна идеологија новог светског поретка, на томе се ради све агресивније и све интензивније
  • Љуба Ранковић, протођакон: документ Европске комисије којим се „протерује“ Божић није никакво изненађење, јер је Европа одавно показала да је нехришћанска.

Пише: Љиљана Бегенишић

Руши се хришћански идентитет Европе, намера је да се пониште њени хришћански корени како Европа не би била оно што јесте више од хиљаду година – хришћанска. Намеће се глобализам као главна идеологија новог светског поретка, на томе се ради све агресивније и све интензивније. Србија ће, ако жели да уђе у Европску унију, све то морати да прати и прихвати.

Овако социолози и верски великодостојници тумаче документ Европске уније у коме се званичницима ЕУ препоручује да не користе реч Божић или ознаке типа „у време Божића“, али ни израз крсно име, него неутрално – прво име.

Не слави свако хришћанске празнике… Такве реченице могу бити стресне, зато треба говорити „празнично време“. Препоручују се у документу који је саставила европска комесарка за равноправност и једнаке могућности Хелена Дали. Материјал има 30 страница и носи назив „Упутства за инклузивну комуникацију“.

Речи Божић и хришћански празници непожељни у комуникацији

У њему је, такође, наведено да треба избегавати ословљавање са „даме и господо“, и обраћати се са – „драге колеге“. Не треба користити ни госпођа или госпођица, због родне коректности…

Као образложење наведено је да би ова упутства требало да послуже „да се од ЕУ створи унија једнакости“, али и да се створи полно, верски и расно неутрални језик.

Документ је, након што је у изводима објављен у италијанском листу „Ђорнале“, изазвао лавину негативних реакција, па је повучен „на дораду“. Оштро га је критиковао и Ватикан, оцењујући га за покушај да се пониште хришћански корени Европе, а у неким британским медијима појавили су се наслови како ЕУ „забрањује Божић и име Марија“.

Ил Ђорнале пише о томе како би Атеисти, неверници и разне секте хтели би да избаце Божић са листе најсвечанијих и најсветијих празника у хришћанству

Ради се на дехристијанизацији Европе, европски идентитет треба да буде нешто друго – каже, за „Новости“, социолог др Љубиша Деспотовић, и подсећа да је у Уговору из Мастрихта, сачињеном пре 30 година, избачен хришћански идентитет Европе.

Деспотовић сматра да се одавно, а у последње време све агресивније, намеће глобализам као главна идеологија новог светског поретка, а као проблем наводи што је отпор људи према оваквим иницијативама слаб, јер су грађани Европе или атеисти или антитеисти.

Да оваква иницијатива Европске комисије никога не треба да чуди сматра Миша Ђурковић, из Института за европске студије.

Прослава Божића је снажно укорењена у Русији

У Америци су већ дуго у културном рату веома актуелни спорови око Божића, који полазе од идеје да овај хришћански празник треба заменити „универзалним“ празником, будући да прослава Божића наводно вређа атеисте, припаднике „филозофских покрета“ и других конфесија. Сада је то коначно стигло у Европу – наглашава Ђурковић за „Новости“. – У Европи је већ десетак година, такође, тренд да се хришћанско наслеђе протерује из јавног простора, школа и свега онога што је дефинисало традиционалну хришћанску Европу.

Ђурковић подсећа да се пре десетак година водио велики спор око одлуке Европског суда за људска права да нареди Италији да избаци распећа из школа.

Онда је држава поднела приговор иза кога је стало чак двадесет других држава, па је суд морао да устукне и да на апелацији промени одлуку – наводи наш саговорник. – Ово се сада јавља јер су радикални левичари, дубоко антихришћански усмерени, који воде данашњу ЕУ, врло охрабрени новом владом у Немачкој и још јачим скретањем западне Европе улево. Но, отуд се источна Европа осећа све заробљеније у таквој унији, јер је види као облик неокомунистичког атеистичког система.

Породица је центар окупљања за време Божића чиме се јача њена улога
Критике дале слабе резултате резултат

Ни за протођакона из Епархије шабачке Љубомира Ранковића документ Европске комисије којим се „протерује“ Божић није никакво изненађење, јер је Европа, како каже, одавно показала да је нехришћанска.

Наш саговорник цитира Достојевског који је писао „када идем у Европу као да идем на гробље“, и наводи да се Европска унија у свом уставу одрекла хришћанских симбола и термина, те да је одавно окренула леђа хришћанству.

Протођакон Ранковић наводи примере из скандинавских земаља у којима се цркве из 14. и 15. века продају као простор за клубове и коцкарнице.

Све велико и вредно што Европа има плод је хришћанске цивилизације и изграђено је на хришћанским темељима, а данас се томе окрећу леђа – не крије огорченост наш саговорник.

Европска комесарка за једнакост Хелена Дали, која је саставила „Упутства за инклузивну комуникацију“, рекла је како је намера била да се покаже инклузивна природа Европске комисије, али и признала да документ није успео да постигне оно што је била намера, па ће се још радити на њему. Иначе, Хелена Дали је са Малте, где католичка вера има значајну улогу, па је ова комесарка доживела критике и у родној земљи.

Линк:  (Новости/Искра, 5. 12. 2021)

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Европа није била наивна, већ похлепна

Prenosimo

Почетак српског слома

Gost autor

Хрватска отима имовину Срба у Хрватској вредну 30 милијарди евра

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Д. З.
Д. З.
2 година раније

Све што нам такви препоруче да не радимо, треба да радимо много више него до сада. Дакле, тек сада треба да што чешће користимо лепу реч Божић, и то и кад је су Божићни дани и када нис.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x