Најпотресније свједочење о умирању и сахрањивању српске дјеце у Логору Јастребарско

Српска деца у усташком логору Јастребарско

Докази о злочинима усташа: Свеска гробара Фрање Иловара

  • Чувар гробља сахрањену дјецу рачунао је на „куне“ и „комаде“, а рачуне је својим потписом овјеравала часна сестра Гауденција
  • По свим материјалним доказима изјавама десетина сведока протеклих деценија јасно је одавно да хрватски надбискупи говоре неистину покушавајући да фалсификују непобитну истину и кривотворе историју о усташком дечијем логору у Јасребарском. То исто надбискупи чине са срамном улогом надбискупа Степинца за време НДХ.

Директор Спомен подручја Доња Градина Тања Тулековић изјавила је да је свеска гробара Фрање Иловара, који је по наређењу часних сестара данима сахрањивао мртве малишане, један од најпотреснијих докумената о умирању дјеце у Логору Јастребарско (око 37 километара југозападно од Загреба).

– Дјечија тијела, каже гробар, била су спакована у киштре и сандуке. Да би их што више стало у један сандук, силом су затварани поклопци. У једној киштри могло је бити и по осморо до 10 дјеце – наведено је у свесци гробара Иловара, која се чува у Музеју на Мраковици.

Српска деца -логораши из логора Јастребарско

Реагујући на писмо загребачкиx надбискупа, који негирају да је у Јастребарском и Сиску био логор за дјецу у Другом свјетском рату, Тулековићева је навела да је чувар гробља сахрањену дјецу рачунао на „куне“ и „комаде“, а да је рачуне својим потписом овјеравала часна сестра Гауденција управница логора. Часне сестре биле су из католичког реда Милосрдне сестре Светог Вицента од Паула.

На првој страници дневника записано је да је 22. јула 1942. сахрањено 107 дјеце. Онда стоји рачун и потврда: „Примио на рачун копања гробова 10.000 куна за 100 комада дјеце покопане“.

Свеска гробара Фрање Иловара, чувара мјесног гробља, један од најпотреснијих докумената који говори о умирању српске дјеце у Логору Јастребарско

Подсећамо, у медијима је пре неколико дана објављено писмо које су хрватски бискупи упутили Његовој светости патријарху српском Порфирију у којем поричу да су у логору Јастребарско масовно убијана српска деца. Зграде предвиђене за смјештај дјеце у логору биле су: дворац Ердеди, оближњи фрањевачки самостан и некадашње италијанске бараке и штале.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Загребачке новине “Вјесник” o логору

Часне сестре – масовне убице српске деце

У Јастребарском српска деца су смештена у баракама које су претходно припадале италијанској војсци. „У овим баракама било је смештено око 6.000 српске деце, а дневно их је од глади умирало по 50-70, каткад и више“. Дечији логор у Јастребарском био је поверен једном броју часних сестара Хрватица које су на „најхуманитарнији тисућугодишњи културни“ начин поступале са овом српском децом. Она су ту била изложена сигурној смрти.

Слабо обучена и још слабије храњена, деца су личила на праве живе лешеве и костуриће. Подвргавана су свим могућим мукама и патњама. Ако би се неко од изгладнелих усудио да узме „украде“ једну јабуку, часне сестре би га страшно изударале, а оно дете које је покушало да бежи, одмах је убијено. Она дечица која су по мишљењу милосрдних часних сестара била непослушна, једна од њих изводила их је иза логорске штале и тамо крампом убијала.

Каква је то средина неговала такве „часне сестре“?

Вјесник, 1945.)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Два мјесеца од одлуке Светог архијерејског Сабора СПЦ и двије седмице од првог обиљежавања празника Свете дјеце новомученика јастребарских и сисачких, 13. јула, загребачки надбискупи предвођени Јосипом Бозанићем негирају да је у Јастребарском и Сиску био логор за дјецу у Другом свјетском рату, већ тврде да је то било „прихватилиште“ у којем су наводно часне сестре лијечиле дјецу. На челу логорске управе била је часна сестра Барта Пулхерија, свастика Мила Будака, усташког злочинца, идеолога и високог званичника НДХ.

Католичке часне сестре и српска деца у логору

У опширном отвореном писму објављеном на сајту Загребачке надбискупије патријарху српском Порфирију, Сабор Српске православне цркве се оптужује да је овом одлуком и обиљежавањем, како кажу, прихватио реторику и комунистичку пропаганду која је, тврде, препуна неистина и манипулација којима се наводно недужнима покушава подметнути кривица.

Они тврде и да СПЦ шири неистине везане за улогу Римокатоличке цркве у Хрватској и надбискупа Алојзија Степинца у Другом свјетском рату и да га клевеће.

По свим материјалним доказима изјавама десетина сведока протеклих деценија јасно је одавно да хрватски надбискупи говоре неистину покушавајући да фалсификују непобитну истину и историју о усташком дечијем логору у Јасребарском. То исто надбискупи чине са улогом надбинскупа Степинца за време НДХ.

Извор: Вечерњеновости.ба, 26. 7. 2022

Линкови:

https://vecernjenovosti.ba/77445/vijesti/sveska-grobara-franje-ilovara-najpotresnije-svjedocenje-o-umiranju-i-sahranjivanju-djece-u-logoru-jastrebarsko/?c=cir

https://stanjestvari.com/2022/07/29/sveska-grobara-franje-ilovara-jastrebarsko/

https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/%D0%9B%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80_%D0%88%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Србији прети тешка дужничка криза

Prenosimo

Штетна одлука државе Србије о поласку у школске клупе ђака основаца

Јово

Неухватљива завера ћутања поводом смрти Владимира Цвијана

Славко
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x