Многи пљачкаши још су на слободи

ИНТЕРВЈУ СА ПОТПРЕДСЕДНИКОМ ВЛАДЕ СРБИЈЕ ЖАРКОМ КОРАЋЕМ

 

 • Влада треба да помогне РТС, али да не утиче на ову информативну кућу. –
 • Компромитованим новинарима отказ, а отпуштени да се врате. –
 • У чему су неуспеси ДОС-а. –
 • Јаки синдикати најбољи критичари одлука владе. –
 • Несхватљив отпор СНП сарадњи са судом у Хагу

 

Интервју водио: Јово Вукелић

 Недеља, 27. мај,2001.

Један од седам потпредседника српске владе Жарко Кораћ задужен је и за област информисања, посебно за уређивање организационе и програмске концепције државне телевизије. У кадровски и материјално разореном РТС-у стање је врло тешко, а влада Србије треба да нађе, заједно са новим Управним одбором и генералним директором, решење за опстанак ове куће.

Обавеза владе је да пронађе и нови модел финансирања РТС како би ова информативна кућа, после деценије професионалног понирања, стала на сопствене ноге и постала сервис свих грађана, а не слушкиња челника режима.

– Улога владе је врло једноставна и састоји се у томе да омогући да РТС постане информативна кућа која извештава објективно и непристрасно, у интересу грађана, али и да пронађе најбољи начин финансирања овог значајног медија. Истовремено са окончањем тог посла влада Србије не сме више да утиче на ову кућу, ако жели добро друштву и држави – истиче у разговору за наш лист Жарко Кораћ.

– Формиран је нестраначки Управни одбор РТС и његов посао је да испита стање, да сачини анализу и предложи решења. Мислим да еу завршили овај посао. За неколико дана на седници владе биће изабран нови генерални директор РТС, а они ће тада заједно да фор мирају екипу уредника и директо ра и самостално ће да обаве даље реформе у кући – објашњава потпредседник владе.

Опоравак РТС

Влада има задатак да реши питање финансирања и мислим да ће то бити путем јавне претплате, али тачан модел у влади још није прецизиран. Мислим да РТС треба да зарађује од реклама и продукције плоча, а не да прави губитке. У предузећу морају да направе програм решавања вишка запослених. Неки морају у пензију, некима ће се омогућити да докупе стаж за пензију, а један број је најавио добровољни одлазак. Пружићемо и финансијску помоћ онима који желе да оду. Новинари и уредници који су се огрешили о правила новинарске професије и укаљали углед новинара и ове куће мораће да оду. Телевизији и Радију су потребна нова лица, а право повратка имају сви отпуштени новинари и уредници. Само тако РТС може да поврати међу грађанима некадашњи углед из осамдесетих година. Сва три програма РТС морају се специјализовати и треба да имају квалитетне школске, образовне, научне, културне и музичке програме. Тако ће ова кућа постати један од стубова културе, како је то свуда у свету, а не да буде извор шунда и кича, лажи и обмана, оцењује Кораћ.

Нестрпљиви грађани

 • Шта је у раду владе Србије било добро, а шта лоше?

– Отпочеле еу економске и друш-твене реформе, друштво се ослобађа наталоженог страха, грађани виде да се убрзано реинтегришемо у светску заједницу. Други успех је изванредан резултат наше полити-ке поводом повратка наших снага и правног поретка у три општине на југу Србије. Улога Небојше Човића у овом подухвату је била кључна. А наши неуспеси су у об-ласти кадровске политике где преспоро мењамо корумпиране и неспособне кадрове, а нека решења ДОС-а су и лоша. Нестрпљење грађана је огромно упркос успесима, јер сви желе да што пре осете бољитак и да живе лепше.

………………..

О судбини ДОС-а 

ДОС је нешто бољи кего што га приказују медији, а није тако добар како бж желео. И поред разлика у ДОС-у у вези са питањем аутононије Војводине, или са сарадњом са судом у Хагу наша коалиција ће опстати јер осећамо велику одговорност да испунимо обећане промене, истиче Кораћ.

………….

 • Како ће то влада остварити?

– Прва мера је покретање производње, друга мера је покретање производње и трећа мера је то исто.

 • Зашто влада није сачинила целовит програм мера социјалне заштите најугроженијих слојева становништва?

– Постоји такав програм, али већина грађана не зна да би се средства за ове намене обезбедила из власничке трансфорамције предузећа. И то је привремена мера, јер само привреда која ради може да обезбеди бољи стандард, више плате и нова радна места. Зато је ово најтежи период у развоју нашег друштва.

 • Докле ће он трајати?

– Док привреда не проради, а то ће трајати до краја године. Али, грађани ће боље живети већ од јесени, јер ће нам стићи међународна помоћ.

 • Зашто влада недовољно уважава значај и улогу синдиката у процесу трансформације и реформи?

– У овој великој друштвеној промени сви кључни фактори у друштву од универзитета, Цркве до политичких странака и синдиката добијају ново место и улогу у друштву. Сви су у новој позицији и интерес запослених синдикати морају да штите и бране. Са великим интересом пратим развој многобројних синдиката са жељом да постану што пре јаки партнери владе. То истински желим, јер ће влада у њима добити најбољег критичара својих одлука. Зато није чудно што се и синдикати међу запосленима боре за свој утицај. Шаролики синдикални покрет треба што пре да прерасте у јединствен покрет са јасним циљевима према послодавцима и влади, како је то свуда у свету. И онда ће влада морати да их уважава и да саљима разговара јер се у политици увек разговара само са јакима.

 • ДОС је обећао, а влада најавила, енергичан обрачун са корупцијом и организованим криминалом. Како оцењујете резултате ове акције?

– Многе злоупотребе су често биле покривене прописима који су на изглед били легални, али неправедни, као што је било коришћење новца из примарне емисије. Тако су многи челници режима згрнули милионе немачких марака. Лично се врло лоше осећам што су и данас многи од кључних пљачкаша из врха бившег режима још на слободи. Али, нисам песимиста у вези са овим питањем јер верујем да ће се пронаћи сведоци и докази.

ДОС ће испунити обећања

 • Значи, ДОС не одустаје од свог обећања?

– Да. То је недвосмислен став свих у ДОС-у. Овако широка коалиција од 18 странака је гарант да важно обећање грађанима неће бити изневерено. Зато криминалци немају шансе да опстану у нашем друштву.

…………….

Шанса за повратак на Косово 

О уласку Здружених снага војске и полиције у три општине на југу Србије Кораћ каже:

– Ово је највећи успех спољне и унутрашње политике нових власти. Повратили сно поверење ЕУ, НАТО, Кфора, али и целокупне међународне заједнице.

……………

 • Какав је ваш став о сарадњи са судом у Хагу?

– То је међународна обавеза, наше земље као чланице Уједињених нација, а сарадња са трибуналом у Хагу подразумева и изручење оптужених за ратне злочине. Несхватљив је стога отпор СНП у вези са овим питањем. Њихова евентуална опструкција у доношењу овог закона имала би тешке политичке последице за власт и грађане Србије. О економским последицама да и не говорим. СНП је, кроз коалицију са ДОС-ом, увелико опрао своју политичку прошлост у којој је до јесени прошле године тесно сарађивао са режимом Слободана Милошевића. То би водећи људи ове партије требало да имају у виду, као и да поштују интересе коалиционог партнера ДОС-а. Али, они морају да мисле и на интересе грађана Југославије и интересе државе. Уске страначке интересе одмах морају да забораве.

 • Који су главни проблеми друштва у наредном  периоду које влада мора да решава?

– Главни посао је изградња институција, јер су све урушене и без ауторитета и угледа. Болнице без лекова, школе без опреме, царина без контроле, универзитет без аутономије, МУП ван закона и корупција у судовима, у општинама је такође лоше стање. Кад то остваримо, наше друштво ће имати перспективу и правац развоја који никада неће моћи да се врати назад – каже Жарко Кораћ.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Грубо је нарушена аутономија Универзитета и извргнута руглу у случају избора В. Тодорчевић

Gost autor

Епископ Иринеј: Хомосексуално понашање је неприхватљиво

Prenosimo

Словачки премијер наредио истрагу о вакцинама против “Covid-19”

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x