Image default
NATOБалкан и суседи СрбијеДруштвоКњигеКултураПолитикаПреносимоРусијаСАД (Америка)Свет (планета)СлободеСрбија

 Мишел Чосудовски: Агресија САД и НАТО на Југославију илегални и криминални чин  

Учесници промоције јединствене књиге Мишела Чосудовског о агресији НАТО и САД на Југославију

 Промоција књиге “Агресија САД и НАТО на Југославију” у организацији издавача Београдског форума за свет равноправних 

  • Агресија НАТО 1999. године је израз политике ширења на Исток која се наставља до данашњих дана и бил је почетак милитаризације Европе

Ово је, поред осталог, речено на представљању двојезичне књиге “Агресија САД и НАТО на Југославију” познатог канадског економисте, научника и педагога, носиоца Ордена Златне медаље Србије, Мишела Чосудовског, одржана 21. октобра у сали хотела Москва у Београду.

Аутор овог двојезичног српско-енглеског издања проф. Чосудовски, окарактерисао је агресију као илегални и криминални чин а његове носиоце одговорне за цивилне жртве, убиство деце, разарање цивилне инфраструктуре и, како је рекао, за нуклеарни напад ниског интензитета.

Чосудовски је изванредним анализама открио позадину агресије на Југославију одмах после агресије

О књизи и поводом књиге говорили су проф. генерал у пензији, Бранко Крга, генерал у пензији Лука Кастратовић, председник ИО Клуба генерала и адмирала Србије и Живадин Јовановић, у име Београдског форума за свет равноправних као издавача.


Генерал Крга истиче 3 главна утиска о књизи: први, пошто појам агресија представља саму суштину онога што се овде догађало те 1999. године, верује да је наслов књиге апсолутно примерен; други, аутор се потрудио да за сваки процес пронађе саму суштину или, како филозофи кажу, трагао је за одговором на онтолошка питања; трећи, аутор је обухватио широк географски простор и разрадио велики број тема које су у директној вези са агресијом НАТО на овим просторима. Те теме су политичке, геополитичке, економске, међународно – правне, кривично-правне, криминалне, војно-стратегијске, хуманитарне, еколошке, медијске, етичке итд. Генерал подвлачи да је свака од ових тема писана са низом интересантних података, који објективно указују на то шта се заиста догађало и који су узроци тих процеса.

Двојезична књига  “Агресија САД и НАТО на Југославију”  аутора проф. Мишела Чосудовског

Генерал Кастратовић је истакао да је значај ове књиге у томе што је део текстова написан у току агресије, што је професор Чосудовски од почетка агресије, када смо били усамљени, устао да осуди  агресију САД и НАТО, указао на њен карактер, мотиве, циљеве и последице. Генерал из књиге као посебно значајно истиче поглавље које је написано шест година после агресије, под називом: ”Економски ратни злочини: Разбијање Југославије, реколонизација БиХ”, где је детаљно, са подацима, аутор описао ”уништавање и поделу Југославије, укључујући и режирани банкрот наметнут од Светске банке који је довео до пропасти производног сектора Југославије  крајем 1980-тих година” као и ”шок третман” који је активирао ММФ 1. јануара 1990. године. Подвлачи цитирајући из књиге да су ”сецесионистичке тенденције које се хране друштвеним и етничким поделама добиле на замаху управо у периоду бруталног осиромашења југословенског становништва, а економске реформе изазвале су економску и политичку пустош”.


Живадин Јовановић је рекао да су НАТО и САД одговорни за враћање првог рата на тло Европе после Другог светског рата, за илегалну сецесију српске покрајине Косово и Метохија и за урушавање архитектуре Европске безбедности и сарадње, која се ни до данас није опоравила од последица те агресије. Он је рекао да питање КиМ никад нико није изместио из надлежности СБ УН, нити предао било коме овлашћења за његово решавање. Генерална скупштина УН је својом саветодавном резолуцијом само констатовала интерес Европске Уније (ЕУ) да “олакшава дијалог страна” и ништа више од тога. Ово питање остаје у искључивој надлежности СБ УН. Додао је да све покушаје притисака, поготово ултиматума, Србији да призна илегално оцепљење КиМ, односно да дозволи његово чланство у УН и друге међународне организације, треба осудити и одлучно одбити у старту. Он је, такође, рекао да притиске и ултиматуме у најави треба одлучно осудити. а не “објективистичким” регистровањем, призивати.

Полагање цвећа на споменик невино погинулим жртвама НАТО бомбардовања Југославије

Професор Чосудовски, носилац Ордена Златна медаља, положио је 21. октобра цвеће на Споменик Деци жртвама агресије 1999. године у Ташмајданском парку заједно са Живадином Јовановићем.

Подели:

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Истраживање културолога Александре Брус о токовима новца и моћи

Gost autor

Ново незајажљиво богаћење Брнабића и необуздана пљачка државног буџета

Prenosimo

За шта се 16. марта више гласало: за своју корист или за своју штету?

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x