Милутин Фолић, Игор Исаиловић и Владимир Гогољев творци монструм зграда у Београду

Прелепи поглед са Калимегдана, од цркава Ружице и Свете Петке 
ка Дунаву и делу Дорћола заграђен је, заувек затворен стамбеним комплексом К дистрикт

Уз Калимегданску трђаву и на заштићеном подручју изграђен мамутски комплакс зграда

  • Са дунавског кеја Kалемегдан се више уопште не види, јер је огромно градилиште у потпуности блокирало поглед. Kо стоји иза свега?
  • Тројка: Владимир Гогољев, успешни ИТ предузетник из Новог Сада, Игор Исаиловић, адвокат-саветник и пријатељ премијерке Брнабић и Милутин Фолић, богати власници и инвеститори зграда са стотинама станова и пословних простора
  • Адв. Исаиловић је заступао и озлоглашреног бизнисмена са Kосова Звонка Веселиновића, коме је помагао да оснива фирме. Исаиловић је, такође, заступао и Синишу Малог и то у предметима везаним за његову супругу Марију, Ипак најпознатији је због веза са премијерком Брнабић

Аутор: Михаило Јовићевић

Гигантско градилиште стамбено – пословног комплекса на Дорћолу, које је готово преко ноћи и под сумњивим околностима освануло тик уз београдску тврђаву и на заштићеном подручју, збунило је многе грађане који се питају ко је могао да изда дозволу за изградњу и угрози највећи средњовековни споменик Србије. Мало је познато да иза пројекта који уништава културно-историјски комплекс Kалемегдана стоји, заправо, добро позната тројка: имућни инвеститор, адвокат моћника и бивши градски урбаниста.

Дакле, кренимо редом.

О детаљима изградње се ћути, надлежне институције питања игноришу. Са дунавског кеја Kалемегдан се више уопште не види, јер је градилиште у потпуности блокирало поглед. Kо стоји иза свега?

Владимир Гогољев – идејни творац К- дистрикта

Идејни творац пројекта је Владимир Гогољев, успешни ИТ предузетник из Новог Сада. О Гогољеву је портал Нова.рс писао у више наврата, искључиво поводом његових инвеститорских авантура на Дорћолу. Најпре, писали смо о протесту станара против његове идеје да у насељу K-дистрикт изгради панорамски лифт, за који није имао дозволу.

„Хоће лифт који га вози до његовог стана. Једно време је била прича да ће се тамо градити ресторан, али то су гласине, ја у то не могу да верујем. Он тамо држи скелу шест месеци, а Дистрикт неће ништа да нам каже. Ми им шаљемо мејлове, а одговора нема. Знате, силују нас шест месеци. Kада смо куповали стан била је једна прича, а сада је скроз друга“, причала нам је станарка овог комплекса у мају ове године. Након прегањања са станарима – инвеститор се повукао.

Владимир Гогољев, ИТ предузетник из Новог Сада жари и пали у грађевинарству по Београду

Иначе, изградњом стамбено-пословног објекта „K-дистрикт“ у Доњем граду Kалемегдана заувек је онемогућен процес ревитализације тог дела тврђаве и загарантовано апсолутно уништавање културне баштине престонице Србије. Новоградња је лоцирана на заштићеном подручју, Закон о културним добрима игнорисан, док су еколошки и културни фактори у потпуности занемарени.

Игор Исаиловић – адвокат-саветник и пријатељ премијерке Брнабић

„K-дистрикт“ је пројекат који је 2018. представио министар финансија Синиша Мали, тадашњи градоначелник Београда. Тако се у дворишту некадашњег гиганта „Беко“ граде луксузни станови, за чије радове су задужене холандска компанија „Пинакл“ и домаћа „Александер груп“, тачније фирма која је у скопу групе – „АГНС Инвест“. Синишу Малог и Гогољева спаја један човек – адвокат Игор Исаиловић. Исаиловић и Гоогљев су сарадници, писали су раније истраживачки портали, а сам Исаиловић и више је него питорескна личност.

К дистрикт са стотинама станова у једној од фаза изградње

Београдски адвокат Игор Исаиловић, који се често спомиње у контроверзним аферама државног врха један је од многих политичара који је посредством офшор компаније на Британским Девичанским Острвима био власник тајног рачуна, открио је KРИK у пројекту „Пандорини папири“.

Министар С. Мали и адв. Игор Исаиловић су у тесним пословним везама

Исаиловића сам упознала када смо са његовом адвокатском канцеларијом радили на потенцијалном инвестирању у Србији из области енергетике, а временом смо постали пријатељи. Он се бави адвокатуром дуже од 15 година, а сваки успешан адвокат у својој каријери упознаје много јавних личности, консултаната и привредника“, рекла је својевремено о Исаиловићу Ана Брнабић за KРИK.

Исаиловић је, такође, заступао и Синишу Малог и то у предметима везаним за његову супругу Марију. Недавно је, такође, како је портал Нова.рс писао, заступао и озлоглашреног бизнисмена са Kосова Звонка Веселиновића, коме је помагао да оснива фирме. Био је и посредник у продаји Београђанке.

Тандем Фолић- Гогољев под заштитом власти зида без дозвола

Према ранијем писању БИРН и KРИK, прича о изградњи комплекса „K-дистрикт“ започета је 2018. године, управо преко пријатељских веза Гогољева са тадашњим урбанистом Фолићем. Гогољев је у више наврата наводио да је по савету Фолића одлучио да у поменутом делу гради комплекс, а изградњу прате бројне контроверзе.

Милутин Фолић, бивши главни арх. Београда припремио је “терен”  и документе, док је био на функцији,  за своје инвеститорске грађевинске послове

Фолић је такође јавности позната личност. Многи су његово постављење на место првог архитекте Београда пре неколико година негативно коментарисали – и због изостанка искуства на таквим позицијама и због чињенице да је имао већ разгранат породични посао са изградњом у Београду. Наиме, „Фолић архитектс“, фирма у којој је сувласник бивши градски архитекта Милутин Фолић, ангажована је недавно на измени Плана детаљне регулације на подручју између три централне дорћолске улице и пруге у том делу града. У време када је био градски архитекта Фолић се привремено повукао из власништва у фирми.

Сада је поново у великим градитељским водама.

Линк

https://nova.rs/vesti/drustvo/tri-coveka-kriva-sto-uz-bok-kalemegdanu-nice-monstrum-zgrada/

Фото: Драган Мујан/Нова.рс

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Крестић и Костић уклонили изложбу на захтев  амбасадора Хрватске и Немачке

Gost autor

Диктатор и на речима и на делима

Славко

Председник Србије брука Србе и Србију у контакту са странцима

Јово
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
КОЛЕГА
КОЛЕГА
2 година раније

Strasno!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x