Манојловић одговара Брнабић

Брнабић би требало да буде премијерка Србије, а не Рио Тинта

  • Користите сајт Владе да објавите текст о мени, а рецимо нигде не могу да нађем податак који сте факултет, када и које године завршили

Пише: Саво Манојловић

Ана Брнабић, како би сама то рекла, баш никако да разуме… Kако да разуме.

Не знам да ли Ана зна, али међу земљама које свој развој заснивају само на беспоштедној екполатацији ресурса, ниједна није нарочито лепо место за живот. То су земље изложене пљачкању сировина од стране великих сила, а већина становништва живи сиромашно, док у богатству ужива само класа корумпираних политичара и њихових породица, кумова који имају приватне авионе, Ламборгиније, Мекларене… Не знам да ли Ана зна (Извештај Светске банке за 2021), али међу првих десет земаља које своју економију (БДП) заснивају на екполатацији ресурса су Либија (61%), Ирак (43,4%), Конго (38,8%), Папуа Нова Гвинеја (27,4%) у којој је гле чуда, не знам да ли Ана зна, али управо Рио Тинто 1988. изазвао десетогодишњи грађански рат када се домаће становиштво побунило против загађења што је просперитет који Ана жели Србији.

Не знам да ли Ана зна, али Норвешка на коју се Ана позива само десети део своје економије (БДП) заснива 10% на екполатацији природних ресурса (Извештај Светске банке за 2021). Норвешки пензиони фонд на који се позива и који заиста има користи од експлoатације нафте, својевремено је повукао сва средства из Рио Тинта или што би наш народ рекао, побегао од ове компаније главом без обзира, управо зато што је ова компанија која нас убеђује заједно са Аном да јој је стало до заштите животне средине направила еколошку катастрофу у Индонезији.

Не знам да ли Ана зна, али експлоатација нафте, није исто што и експлоатација литијума. Тренутно ниједна европска земља не врши експлоатацију литијума. Експлоатација литијума у Србији личиће на експлоатацију злата и дијаманатa у Африци. Странци износе профит, а нама остају црвене, затроване реке, еколошке избеглице које напуштају огњишта, разрушене куће и уништена природа.  Не знам да ли Ана зна, али гле симболике, Рио Тинто у преводу баш значи црвена река.

Не знам да ли Ана зна али у моменту када у свету имате несташицу хране, када чиста вода постаје један од кључних ресурса, а грађани Србије се суочавају са огромним поскупљењем хране, ви хоћете да уништите најплоднију земљу испод које се налазе непроценљиви ресурси пијаће воде, како би стране компаније направиле енорман профит.

Не знам да ли Ана зна, али да ли је Ана премијерка Србије или Рио Тинта? Зашто се не бави питањем безбедности Срба на Косову и Метохији? Зашто се не бавите како да више од половине становника Војводине који немају пијаћу воду, омогућите основну животну потребу? Да ли знате да на територији Суботицe тренутно имате прави рат миграната и да се људи осећају небезбедно?

Не знам да ли Ана зна, али према званичним подацима Републичког завода за статистику у Србији имате пола милиона људи мање. Нека људи који читају текст сами направе списак људи, пријатеља и родбине који су отишли или планирају да оду из Србије. Кључни разлози одласка су насиље и агресија у друшву, непостојање безбедности и партијско запошљавање. Колико од свих нас своје родитеље, децу, унуке, браћу или сестре виђа преко скајпа или вајбера?

Ана оптужује како неког овде финансирају стране силе, а како Ана не зна да  сви странци говоре како им је циљ да се у Србији експлоатише литијум. То је јавно рекла Ангела Меркел на конференцији пред Вучићем који је тада гледао у под усред Србије, што је сцена каква није виђена од 1945. године. Амерички амбасадор Хил јавно подржава копање литијума, Кинезима исто одговара да се Србија екполатишe. Говори се о Зеленој Европи и Србији као црној еколошкој рупи. Нешто слично је најављивао Томислав Николић – отац Ваше странке.

У самом тексту Ана је спомињала своје опозиционе колеге и политичке противнике. Ана се не мора слагати са њима, али она је премијерка Републике Србије и не може вређати грађане. Нисам политичар. Око многих питања се не слажем са великим делом чланова и гласача СНС, али сам захвалан сваком од њих који су заједно са нама бранили Србију од еколошког уништавања учествујући на достојанственим и мирним протестима када смо одбранили Устав и Републику Србију. 

Ана, користите сајт Владе да објавите текст о мени, а рецимо нигде не могу да нађем податак који сте факултет, када и које године завршили. Питали сте ме за моје образовање. Завршио сам Правни факултет Универзитета у Београду за 4 године просек 9,32. На истом факултету завршио сам мастер студије и докторирао. Докторат је добио награду за најбољи рад из уставног права “Миодраг Јовићић”. Завршио сам Харвардов курс о друштвеном организовању и специјалистичке студије у Швајцарској. А Ви? 

Остао сам у Србији, јер верујем да можемо створити друштво у којој неће бити битна партијска књижица, него колико ко вреди. Желим да потомцима оставимо  шуме, воћњаке, чисте реке, које су наши преци нама оставили. Желим да свом унуку покажем земљу коју је мој прадеда Ратко, учесник балканских и Првог светског рата, оставио мени.  

Извор: https://kreni-promeni.org/savo-manojlovic-odgovor-ani-brnabic/?link_id=0&can_id=876585d6442ff8400ea2400714c8eed3&source=email-31d662044768646ce65a900e096ba12b4f9e7508&email_referrer=email_2016552&email_subject=odghovor-ani-brnabitsh

Напомена Измеђуснаијаве: Манојловић одговара на памфлет који је потписала А. Брнабић, а објављен је на званичној интернет страници Владе Србије. Тзв. „ауторски текст“, а заправо агресивну и простачку лобистичку кампању Брнабићке пренели су сви медији. У памфлету који је потписала, Брнабић апсолутно заступа интересе компаније Рио Тинто и крупног капитала, а потом напада Манојловића и део опозиције која се противи убијању Србије.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Само 35 одсто грађана је за улазак у ЕУ

Prenosimo

Пуштање Републике Српске низ воду је кључна тачка у Вучићевој стратегији опстанка

Prenosimo

Србија између отпора и ропства

Славко
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x