Макрон губи популарност у односу на Ле Пен

Ле Пен популарнија од Макрона

  • Само 36% Француза сматра Макрона компетентним, 33% препознаје да је привржен демократским вредностима, а само 17% сматра да је способан да уједини Французе

Годину дана након избора, бивша председничка кандидаткиња и лидерка Националног савеза у француском парламенту Марин Ле Пен показала се популарнијом од лидера земље Емануела Макрона. То преноси Paris Match позивајући се на социолошку студију Француског института за јавно мњење (ИФОП).

На питање коме би од двојице политичара више одговарало, 47 одсто испитаника изабрало је Ле Пенову, а само 42 одсто Макрона. Тако је председник Француске изгубио од Ле Пенове у популарности. Истовремено, 11 одсто испитаника уздржало се од одговора.

Резултати студије показали су да жене више воле Ле Пен – 52 одсто испитаних Францускиња определило се за њу у односу на лидера земље.

Наиме, иако сваки други Француз верује да Макрон поседује ауторитет (51%), 68% га сматра ауторитарним, што је више за 6 поена у односу на фебруар 2022), а 62% грађана каже да је забринуто због тога.

Осим тога, само 36% Француза (12 поена мање у односу на фебруар 2022) сматра га компетентним, 33% препознаје да је привржен демократским вредностима (пад од 15 поена), 19% сматра да решава проблеме Француза, а само 17% сматра да је способан да уједини Французе.

Други круг председничких избора у Француској одржан је 24. априла 2022, на којима је Ле Пенова поражена. Тада је њену кандидатуру подржало 41,45 одсто бирача. Макрон је освојио 58,55 одсто гласова и поново је изабран за други мандат. Након непопуларних пензионих реформи које је Макрон, чак и мимо парламента и масовних протеста, наметнуо француским грађанима, подршка му је све мања.

Измеђуснаијаве, https://lenta.ru/news/2023/04/20/le_pen_macron/

L’image d’Emmanuel Macron 1 an après sa réélection

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Шиптари незаконито прекопавају путеве Србима на северу Косова и Метохије

Prenosimo

Вучићево хушкање Срба на Србе на Косову и Метохији

Prenosimo

Пријатељ Србије не може бити ниједан председник Сједињених Држава

Славко
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x