Лавров јасно назначио нове циљеве Русије: више није реч само о ЛНР и ДНР

Територије које Русија жели да припоји и над њима да има потпуну контролу

Географски задаци специјалне војне операције Русије у Украјини су се променили

  • Руски нови циљеви су Херсонска област, Запорошка област и низ других територија, а тај процес се наставља, при чему се наставља доследно и упорно
  • Не можемо да допустимо да на делу Украјине, коју ће контролисати Зеленски буде оружје које ће представљати директну претњу нашој територији

Географски задаци специјалне војне операције Русије у Украјини су се променили – више није реч само о Луганској и Доњецкој Народној Републици. Један од разлога за то су испоруке Кијеву америчких вишецевних ракетних бацача “химарс”, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Он је још додао да постоји решење за заштиту ослобођених територија.

“Када је реч о специјалној војној операцији и њеним географским координатама, председник (Русије) је рекао врло јасно, како сте га и цитирали – денацификација, демилитаризација у том смислу да не буде никаквих претњи нашој безбедности, војних претњи с територије Украјине. Тај задатак остаје… Када је у Истанбулу био састанак преговарача, тамо је била једна географија, и наша спремност да прихватимо украјински предлог се заснивала на тој географији, на географији с краја марта 2022. године”, рекао је Лавров у интервјуу за Спутњик и РТ.

Лавров је јасан: освајаћемо простор све док не постигнемо безбедност наших територија које контролишемо

“Сада је друга географија. То уопште више нису само ДНР и ЛНР, него и Херсонска област, Запорошка област и низ других територија, а тај процес се наставља, при чему се наставља доследно и упорно”, рекао је руски министар.

Он је указао на то да ће, пошто Запад из немоћне злобе, или у жељи да максимално погорша ситуацију, пумпа Украјину све далекометнијим наоружањем, какви су системи “химарс”, географски задаци специјалне операције удаљити од садашње линије.

“Не можемо да допустимо да на том делу Украјине, коју ће контролисати Зеленски или неко ко га замени, буде оружје које ће представљати директну претњу нашој територији и територији оних република које су прогласиле независност, оних који желе своју будућност да одреде самостално”, рекао је Лавров.

Специјална операција била неизбежна

Лавров је још истакао да је, према његовом мишљењу, специјална операција била неизбежна и да је много година без одговора било остављено питање становништва Донбаса, као и докле ће трајати ругање Кијева здравом разуму.

Територије које је Русија контролисала пре специјалне операције од 24. фебруара

“Што се тиче осећања које се јавило, оно што сам осетио кад је већ све било објављено је – неизбежност. Не радост”, истакао је он.

Како је додао, на почетку специјалне операције је осетио “чак олакшање”.

“Зато што дуги низ година нисмо могли да одговоримо на питања не само људи из Донбаса, него и многих наших грађана, докле се може дозволити ругање здравом разуму, народу, резолуцији Савета безбедности и свему што је било повезано са тим и што је дрско саботирано“, објаснио је Лавров.

Одговарајући на питање да ли су му били познати рокови почетка специјалне операције, одговорио је да то “није његова тајна”.

Амерички ракетни систем “Химарс” је утицао да се промене руски освајачки циљеви, тврди Лавров
Постоји решење за заштиту ослобођених територија

Одговарајући на питање како ће Москва заштити територије које су прогласиле независност и имају намеру да уђу у састав Русије и да ли вреди формирати неку тампон зону са територијама Украјине, које су “под контролом украјинског лидера Владимира Зеленског”, Лавров је рекао да “постоји решење за тај проблем” и да је то познато руским војним снагама.

Он је додао да не види никакве разлоге за сумњу у циљеве које је најавио руски лидер на почетку специјалне војне операције.

И француске Хаубице Цезар стигле у Украјину и промениле планове Русије

 Извор: Спутњик, РТ 

ЛИНК

http://www.nspm.rs/hronika/sergej-lavrov-geografski-zadaci-specijalne-operacije-su-se-promenili-sada-to-vise-nisu-samo-dnr-i-lnr.html

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Довршавање разарања српске памети

Gost autor

Изложба о страдању српског народа у НДХ забрањена у САНУ од В. Костића и В. Крестића под утицајем амбасадора Немачке и Хрватске

Gost autor

Прогон Срба и ћириличног писма траје хиљаду година

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x