Ко штити тајкуна и вођу криминалне групе Света Маровића од затвора

Светозар Маровић шест година од пресуде слободно шета по Србији и Београду

  • За Маровићем су црногорске државне институције расписале црвену Интерполову потерницу, а он годинама слободно шета по Србији?!
  • Министарство правде Црне Горе није добило никакво званично или незванично објашњење због чега органи Србије не поступају у складу са својим међународним обавезама и не хапсе и изручују вођу криминалне групе.
  • Светозару Маровићу апсолутно застаревање казне затвора истиче за четири године и 10 месеци, 10.  октобра 2026. године
  • Милошу Маровићу, сину Светозара Маровића, застарелост казне затвора од годину дана истеклa је у септембру ове године.

 Пише: Јово Вукелић

СветозарМаровић, некадашњи моћни политичар ЦрнеГоре и дугогодшњи потпредседник ДПС-а и партијски  идеолог Демократске партије социјалиста (ДПС) , председник Државне заједнице Србије и ЦрнеГоре од 2003. до 2006. признао је својом вољом да је вођа криминалне организације  у априлу 2016 године. (Ухапшен је пре шест година, 17. децембра 2015.)

Да подсетимо: Пре шест година Маровић је, после добровољног признања да се бавио корупцијом, примао мито и био шеф криминалне организације (групе) која је опљачкала државу Црну Гору за десетине милиона евра – правоснажно осуђен на три године и десет месеци затвора са обавезом да држави Црној Гори још врати 1,1 милион украдених евра, и да уплати приде још 100.000 евра у хуманитарне сврхе. Наглашавамо, на то је добровољно пристао.

Маровић је до признања кривице од децембра 2015. до маја 2016. био у затвору у Спужу у Црној Гори

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Сви чланови „Kриминалне групе Маровић“

Маровић је шеф криминалне групе у којој су били бивши председници Општине Будва Рајко Kуљача и Лазар Рађеновић, брат, син и стрина Светозара Маровића Драган, Милош и Мирјана, затим службеници будванске општине Александар Тичић и Новак Kлисић, као и власници и директори предузећа “Трејд јуник” и “Гуги комерц” Мирко Латиновић, Бранислав Савић, Драгољуб Миловановић и Игор Трнски. Са специјалним тужилаштвом су се нагодили и бивши будвански градоначелници Kуљача и Рађеновић, као и брат и син Светозара Маровића, Драган и Милош.

Дугогодишња партијска сарадња Ђукановића и Маровића није помогла да Маровић не буде ухапшен због корупције.- Са отварања изложбе “Ријеч, слика, непријатељ”, Подгорица, новембар 2013. (Фото Вијести: Веско Белојевић)

У том криминалном тиму још били су Милош Вујовић и Горан Бојанић. Формирање криминалне групе, како се наводи, планирано је на дужи рок, а сваки члан у групи имао је тачно одређене задатке.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

И кад је требало да оде у затвор (заједно са сином Милошем) он је пар дана пошто је пуштен из притвора у мају 2016. побегао првим авионом од заслужене казне у Србију, где се и сада налази.  Годинама борави у Београду и слободно се креће свуда,  јер очигледно ужива пуну заштиту државних органа Србије.

Ко штити Маровића од изручења

Чиме је овај пљачкаш, шеф криминалне групе заслужио овакав благонаклон третман државе Србије није познато. Да ли је и кога из државног врха Србије потплатио да добије заштиту није познато.

Још пре неколико година црногорски политичар Небојша Медојевић изјавио је „да је тајкун Маровић неком платио да не иде у затвор“.

На бројне захтеве државних органа Црне Горе и за време владе ДПС и Ђукановића, као и нове апеле актуелне владе Црне Горе да се Маровић испоручи на издржавање затворске казне Србија, тачније њено правосуђе ћути као заливено и не одговара.

Од заштићеног и свемоћног политичара до робије пут је био кратак

С друге стране, српски медији почели су пре неколико година да сумњиче овдашњу власт и Владу Србије да је направила споразум, договор са властима Монтенегра о томе да не изручује Маровића суседној Црној Гори са питањима: „Ко штити Маровића од закона, од изручења?

Зашто српско правосуђе не реагује већ шест година и не испоручује бегунца Маровића кад  је то обавеза државних органа, имајући у виду и домаће и страно законодовство, и међународне споразуме и елементарно поштење и правду?

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Дуг Црној Гори  Маровић ће дуг отплаћивати 380 година
Маровић ће дуг исплаћивати у 4.600 рата

Светозару Маровићу, некадашњем функционеру ДПС-а, одузима се од пензије, која износи 500,73 евра, 240,31 евро месечно на име дуга по правоснажној пресуди у износу од 1.096.481 евра, према подацима ПИО фонда.

Маровић је недоступан црногорском правосуђу, а у касу Општине Будва требало је да уплати више од милион евра.

И Маровићев син Милош, који је од 17. септембра слободан и за њим је повучена потерница након што му је застарела казна у Црној Гори, гарантовао је имовином (земљом) да ће његов отац измирити судску казну.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Истовремено медији и адвокати пишу да је Маровић ментално болестан, да је на лечењу на некој клиници, одељењу психијатрије, „да пати од благе депресије са елементима суицидности“…

Сем што је ова дијагноза  неубедљива, а није ни проверена  – то никако не може бити ваљан разлог Маровићевог неизручивања Црној Гори. Ваљда у Црној Гори постоје лекари који могу да потврде истину, ако је ово истина, зашто су Маровићу потребни лекари из Србије? Али, није Маровић у Србију дошао да се лечи, него да избегне робију свим средствима и свакојаким изговорима.

Тако дон Светозар Свето Маровић, који је „и ногама и рукама“растурао и на крају укинуо државну заједницуСрбије и ЦрнеГоре, сад незаслужено и неоправдано ужива заштиту Србије, која га штити и не испоручује за тешка криминална дела његовом Монтенегру! Да је пребегао у Приштину разумели бисмо зашто би га тамо држали, јер је забио нож у срце државној заједници чиме је олакшао сецесију Космета, а нонсенс је да га српске власти штите.

Син Света Маровића Милош бекством у Србију избегао је робију, добио српско држављанство и казна затвора му је застарела па је слободан

Какве су то и колике велике заслуге монтенегрина Маровића да га и за овако тешка кривична дела пљачке више десетина милиона евра српске власти амнестирају одговорности и не испоручују Црној Гори!?

Јасно је да Србија ни претходном режиму Ђукановића, а ни садашњим властима у Црној Гори не испоручује Маровића. Чува га и штити као мало воде на длану!

Правници се питају: „О чему се овде заправо ради – да ли је у питању политички договор или недостатак политичке воље да се С. Маровић изручи Црној Гори? Или класична корупција и мито.

„Да ли је прећутни политички договор у питању да овај случај на овај начин застари и да се тако стави адакта“, одавно пита Сергеј Секуловић, адвокат из Црне Горе.

Да ли ће Маровић избећи робију?

Да констатујемо: до данас Маровић робију још није служио а ни паре које је требало да врати (1.100.000 евра) није уплатио, мада је заложио имовину као гарант за тај дуг.

Такође, Министарство правде Црне Горе није добило до сада никакво званично или незванично објашњење због чега органи Србије не поступају у складу са својим међународним обавезама.

И док Светозару Маровићу апсолутна застарелост  казне затвора истиче октобра 2026. године, његовом сину Милошу застарелост је наступила у септембру ове године и он је слободан човек!  Из црногорског Министарства правде поручују да су урадили све што су могли.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Адвокат Беговић: Маровић се повремено и клинички лечи

Маровићев адвокат Здравко Беговић каже да је његов клијент и даље озбиљно болестан. „Веома је лошег здравственог стања и готово свакодневно посјећује специјалисту па чак се и клинички лијечи. Ово није изговор или алиби да не би издржавао казну затвора јер, послије свега кроз шта је прошао, будите сигурни да би нормалан човјек тешко могао да сачува своје здравље”.

Иначе, Министарство правде Црне Горе никад није добило од надлежних органа Србије никакав одговор о томе да ли ће и када изручити Маровића.

Здравко Беговић, адвокат Маровића

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kоторски Основни суд саопштио је пре неколико месеци да је једна од казни на коју је осуђен Светозар Маровић, бивши председник државне заједнице Србија и Црна Гора,застарела. Реч је о једногодишњој робији која му је досуђена као замена за новчану казну (коју није уплатио) потврђено је из которског Основног суда.

“По решењу Вишег суда у Подгорици, замењена му је јединствена новчана казна у износу од 1,1 милион евра у казну затвора у трајању од једне године и апсолутна застарелост наступила је 28. јуна 2021. године”, навели су из суда.

Главна казна на коју је осуђен Маровић и даље је активна, а то је казна затвора од три године и девет месеци. Из суда су додали да у том случају апсолутна застарелост наступа 10. октобра 2026. године.

          Трансформација Маровића и физичка и психичка је видљива
Маровићи живе у луксузном стану на Врачару

Тако је званично Маровић у бекству, а могуће га је привести правди сваког дана, јер се он уопште не крије. Кад би постојао налог српског надлежног правосудног органа Маровић би био брзо и лако испоручен, по потерници Интерпола, Црној Гори на издржавање казне.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Маровић о моралу поводом хапшења Милошевића

Треба подсетити на речи Светозара Маровића из 2001. године када је коментарисао хапшење Слободана Милошевића у Београду, које се у том тренутку дешавало:

“Па знате шта…то је свакако један тужан крај сваке диктатуре. Нико не може побјећи од одговорности пред законом, а нарочито не политичари који осим политичке, свакако као и сви други грађани, имају и ту правну, а на жалост често пута ону трећу одговорност коју они највише заборављају – а то је морал“, рекао је Маровић 2001. године.

Монтенегрин није могао тада ни замислити да ће се ова изјава највише односити баш на њега?!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Насловна страна магазина Монитор

Пријављено место пребивалишта Маровићевог сина Милоша Маровића је на Врачару, стан у луксузној згради са обезбеђењем, која је у власништву неколико богатих бизнисмена. За неке од њих се сматра да су блиски Светозару Маровићу, а један стан у згради припада члану породице Маровић, открива БИРН. Један од власника зграде је Душко Kнежевић, власник црногорске „Атлас банке” и више компанија у тој држави.

Ни Светозар ни Милош формално нису пријављени као власници стана у згради, међутим, један апартман велике квадратуре припада Ђорђију Прелевићу, брату Маровићеве супруге Ђорђине. Интересантно, заложно право на Прелевићев кредит за куповину стана од 109 метара квадратних, имала је компанија “Трејд јуник” („Tradeunique“), иста која је била укључена у изградњу пословног центра „TQ Plazza“ у близини Будве – истог пројекта због којег су Маровић и његов син са сарадницима били ухапшени.

Кад се све чак и површно анализира јасно је да је у случају бившег монтенегринског политичара Светозара Маровића у питању велико изругивање правди и важећим законима. Лопови нам се смеју у лице!

Гомиле новца, милиони евра, долара и швајцарских франака сливале су се у џепове Маровића

Маровић се незаконито енормно обогатио увлачећи у своје нелегалне послове и жену Ђорђину, ћерку Милену, сестру од стрица Лану, (већ поменутог сина Милоша), брата Драгана… скоро целу породицу што не чине ни италијанске мафијашке породице, јер тамо углавном важи старо правило „Козаностре“ да се барем женски део фамилије никад не ангажује  у „пословима“.

Да закључимо као и раније: Ако и овог пута политика победи право и правду, а Маровић уместо да је у затвору и даље настави да испија „еспресо“  и слободно и доконо шета по београдским кафићима, сасвим се легитимно намеће питање – шта треба да буде узор понашања младим нараштајима? Да ли овакав лик?

Карикатуре: Горан Шћекић

……………………….

Линкови:

https://birn.rs/unosni-poslovi-sina-svetozara-marovica-u-srbiji/

https://www.dw.com/bs/da-li-%C4%87e-svetozar-marovi%C4%87-i-kona%C4%8Dno-izbje%C4%87i-robiju/a-51691144

https://www.monitor.co.me/kako-se-marovi-skuio-u-beogradu-250-kvadrata-za-predsjednika/

https://www.novosti.rs/crna-gora/vesti/1052740/marovic-opet-zalio-bivsi-funkcioner-osporava-odluku-prodaji-1-600-kvadrata-plaze-jaz

https://rs.n1info.com/vesti/birn-zvonko-veselinovic-plovi-jahtom-svetozara-marovica/

……………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Порука војних пензионера: Имаш ли стида Kркобабићу

Prenosimo

Погружавање у реци Јордан на Христов начин

Јово

Запад свуда убија словенски идентитет

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x