КО, КАКО И ЗАШТО ДА ВЕРУЈЕ ШОКЕНХОФУ

Андреас Шокенхоф

 

Да ли Русија искоришћава западно-балканске земље против ЕУ?

 

  • Било би врло интересантно да сазнамо какве то капиталне и перспективне пројекте –  политичке и привредне, Немачка и ЕУ нуде земљама западног Балкана, за разлику од „експлоататорске и уцењивачке“ Русије.
  •  Kакве то капиталне, уносне и краткорочно и дугорочно перпективне пројекте – политичке и привредне Немачка и ЕУ нуде земљама западног Балкана, за разлику од „експлоататорске и уцењивачке“ Русије.
  • Да ли је намера Немачке да она завлада, управља и пресудно утиче на западно-балканске земље, животе њених грађана, посебно Србије. И да јој се у тај „добронамерни и хумани“ посао нико не меша, а нарочито не „користољубива“ Русија са својим „уценама“!

 

Пише: Јово Вукелић

„Западно-балканске земље знају веома добро да њих Русија само жели да искористи против ЕУ и да им не може понудити никакву дугорочну перспективу – политичку, а још мање привредну“.

Ово је изјава Андреаса Шокенхофа, заменика шефа посланичког клуба демохришћана у немачком Бундестагу,  коју је дао новинама “Рајнише пост” (16­/17. новембра).

Шокенхоф још додаје: „Треба се прибојавати да би Русија испоруку енергената Србији могла да јаче користи као потенцијал за уцене“.

Због таквих својих уверења Немац Шокенхоф је врло забринут поводом руског утицаја у Србији.

Шокенхоф „зна“ шта мисле западно-балканске земље

Прво, одакле Шокенхоф зна шта мисле западно-балканске земље о деловању Русије на Западном Балкану? Како он зна да Албанија, Србија, Македонија, БиХ и Црна Гора мисле исто: да их Русија искоришћава против ЕУ?

Да ли је одржана нека заједничка Конференција или Самит лидера земаља Западног Балкана на коме су они изнели заједнички став о „подмуклим“ намерама Русије према својим земљама?

Колико знамо, такав скуп, чак ни на нивоу министара иностраних послова, није се догодио у протеклом периоду.

Можда су високи званичници ових земаља дали протеклих недеља или месеци сличне изјаве о уцењивачким активностима Русије, њене дипломатије и политичара па је Шокенхоф то само сабрао на једном месту?

Колико се зна ни то се није догодило. Јавности су непознате  појединачне изјаве лидера ових земаља о завери, дволичности руске политике према њиховим владама или земљама и земљама ЕУ.

На крају, остаје још једна могућност: можда је тајним дипломатским каналима Шокенхоф сазнао да све земље западног Балкана и њихови лидери мисле да их Русија експлоатише, искоришћава, а поврх свега  – да то тек планира да чини у новим пројектима, посебно енергетским, какав је „Јужни ток“?

У том случају Шокенхоф би имао аргументе за своју тврдњу да западно-балканске земље сматрају руске политичке активности непријатељским према ЕУ и да их Русија жели упрегнути у ту своју „подмуклу и неперспективну“ акцију против ЕУ.

Како одувати Русију и Русе са овог подручја?

То би истворемно значило, и у случају Србије, да званични представници власти у Србији јавно говоре позитивно о односима и активностима Русије на Балкану и њеним политичким и привредним намерама, а уствари лоше мисле и говоре о акцијама и плановима Русије у дипломатским контактима – са немачким званичницима. То би значило да председник Николић и премијер Вучић и остали највиши државни званичници обмањују, лажу сопствену политичку јавност, а да Немцу Шокенхофу „тет а тет“ говоре истину!

Сусрет А. Вучића, министра одбране, са Шокенхофом 2012. у Берлину

Исто тако, ако Шокенхоф уистину зна да западно-балканске земље „веома добро знају“ намере Русије да их искористи против ЕУ, он не би требало да буде ни забринут, а камоли веома забринут због ових „огавних“ руских покушаја.

Коначно, било би врло интересантно да од Шокенхофа у наредном периоду сазнамо какве то капиталне, уносне и  краткорочно и дугорочно перпективне пројекте –  политичке и привредне Немачка и ЕУ нуде земљама западног Балкана, за разлику од „експлоататорске и уцењивачке“ Русије.

Да видимо, барем на папиру, те перспективне планове Немачке и ЕУ за земље западног Балкана. Онда би вероватно поменуте земље лакше „одувале“ Русију и Русе са овог подручја!

Русија – измишљена опасност од западних земаља

„Добре“ намере Немачке и „зле“ намере Русије добро су познате народима западно-балканских земаља у последњих стотину и више година.

Исто тако познате су и добро видљиве грађанима западног Балкана и предузете и остварене акције и пројекти, као и планови  Немачке и ЕУ с једне стране и Русије, с друге стране.

Толико су евидентне те досадашње активности обе стране да није чак ни потребна нека прецизнија, на пример, дигитална вага, да би се измерило на чију страну претеже досадашња вредност учињеног, као и корисна перспектива нових, будућих  пројеката.

Шокенхоф можда сматра (требало би да га то питају медији са ових простора, кад дође ускоро у посету овом региону) да је и остварени пројекат гасовода „Северни ток“, којим се Немачка већ годинама стабилно и обилно снабдева руским гасом – такође потенцијал за уцењивање Немачке од стране Русије?

Пре ће бити да је у овој изјави Шокенхофа садржана намера Немачке да она завлада, управља и пресудно утиче на западно-балканске земље, животе њених грађана, посебно Србије. И да им се у тај „добронамерни и хумани“ посао нико не меша, а нарочито не „користољубива“ Русија са својим „уценама“!

среда, 19. новембар 2014. | КМ Новине

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Радикална промене руске спољне политике

Prenosimo

Михајловићка агент у служби страних компанија

Prenosimo

Од секе др Дарије и браце Бојана Кисића на делу пљачка државе Србије по стоти пут

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x