Конкретизовати идеју о реинтеграцији јужне покрајине у државноправни поредак Србије

 Учесници Округлог стола о Косову и Метохији

Закључци округлог стола “Како до реинтеграције КиМ у састав Србије”

  • Имајући у виду погубност Бриселског споразума и посебно његове примене од стране власти Србије, које су се тиме одрекле присуства државе у Покрајини, сматрамо неопходним поништење овог споразума.
  • Покренути озбиљну међународну кампању за враћање преговора о КиМ под мандат Савета безбедности.

Учесници округлог стола под називом Како до реинтеграције Косова и Метохије у уставноправни поредак Републике Србије сагласни су да заједнички усвоје следећи закључци:

Закључци Покрета за Косово и Метохију

  • Недвосмислено потврђујемо да је питање Косова и Метохије најважније државно, национално, идентитетско и безбедносно питање српског народа чије се решење мора тражити у оквирима Устава Републике Србије, Резолуције 1244 Савета безбедности УН и принципа међународног права.
  • Истичемо да је сваки предлог решења косовскометохијског питања који противречи изнетим принципима и претпоставља српско признање самопроглашене тзв. Републике Косово – на делу или на целој територији јужне српске покрајине – односно њен улазак у УН, неприхватљив и као такав не може бити предмет било каквих преговора. Позивамо државно руководство да категорички одбаци сваки покушај наметања решења која подразумевају промену међународно признатих граница и издвајање територије АП КиМ из уставноправног система Републике Србије.
  • Напомињемо да Република Србија мора да инсистира на доследној и целовитој примени Резолуције 1244 СБ УН, посебно оних делова који обезбеђују континуитет деловања њених институција у покрајини и гарантују присуство њених полицијских и безбедносних снага на територији АП КиМ, како би се осигурала безбедност српског и другог Србији оданог становништва и заштитили интереси Србије у покрајини.

  • Имајући у виду погубност Бриселског споразума и посебно његове примене од стране власти Србије, које су се тиме одрекле присуства државе у Покрајини, сматрамо неопходним поништење овог споразума. Позивамо државно руководство да уз подршку савезника Србије и земаља које не признају тзв. Косово покрене озбиљну међународну кампању за враћање преговора о КиМ под мандат Савета безбедности.
  • Поздрављамо Пројекат реинтеграције Косова и Метохије у уставноправни поредак Србије, који је сачинио Покрет за одбрану Косова и Метохије, сматрајући га примереном и одговарајућом полазном основом за конкретизацију уставног концепта суштинске аутономије Косова и Метохије унутар Србије. Спремни смо да пружимо свој допринос томе да он прерасте у уставни предлог за доношење посебног закона о Косову и Метохији, као што то предвиђа чл. 182 Устава Републике Србије. Такође, поздрављамо напоре Покрета на даљој конкретизацији идеје о реинтеграцији јужне покрајине у државноправни поредак Србије.
  • Апелујемо на све државотворне и патриотске политичке снаге у земљи да покажу максималну одговорност и опредељеност за постизање политичког и националног јединства по питању очувања КиМ у саставу Србије.

У Београду, 14. децембра 2022. године

Линк

https://pokretzaodbranukosovaimetohije.rs/?p=40047

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Мајке и децу у Србији треба штитити као угрожене врсте – да бисмо опстали као народ

Јово

Утемељивачи Републике Српске

Prenosimo

КО ЈЕ БИЛА КЛАРА МАНДИЋ

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x